НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.06.2022)

Според проучване: ПОВЕЧЕ ОТ ПОЛОВИНАТА БЪЛГАРИ БИХА УЧАСТВАЛИ В КЛИНИЧНО ПРОУЧВАНЕ
Повече от половината българи биха участвали в клинично проучване. Това сочи социологическо изследване, направено от ARC Rynek и Opinia през декември 2021 г. по поръчка на международната платформа за клинични проучвания Pratia, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от компанията.
63% от сънародниците ни заявяват, че са срещали израза „клинични проучвания“, а 7 от 10 респонденти (69%), които са чували за клинични проучвания, оценяват знанията си като поне на средно ниво, докато 31% ги описват като ниски или много ниски. Над половината (55%) от онези, които са чували за клинични проучвания имат позитивна нагласа, 39% – неутрална и само 6% – негативна. Отношението към клиничните проучвания в повечето случаи се формира на база информация от традиционните медии, медицински специалисти и непрофесионални мнения. 7 от 10 българи (71%) вярват, че клиничните проучвания дават надежда за контрол на състояния, които в момента са нелечими. 7% от българите заявяват, че са участвали в клинични проучвания.
Повече от половината респонденти (52%) биха участвали в клинично проучване, ако могат и трябва да го направят. Процентът на вече участвалите в клинични проучвания, които е по-вероятно да го направят отново, е дори по-висок – цели 68%.
Най-често соченият мотив за участие в клинични проучвания (63%) е шансът за излекуване на заболяване, за което другите методи на лечение са били неуспешни. Следващи по важност са достъпът до иновативни методи на лечение (39%) и улесненият свободен достъп до здравни грижи (30%). Една пета пък се доверяват на положителното мнение на други хора за изследваното лекарство.
Преди да вземат решение, желаещите да участват в клиничните проучвания биха се консултирали първо с личния си лекар (56%) и/или със специалист (55%). По-малък дял биха потърсили информация в уебсайтове на медицинска тематика (23%) или на клиничните проучвания (22%). Едва 17% от респондентите биха обсъдили решението си със своя партньор, а само 10% – с родителите си.
Основните бариери при участие в клинични проучвания са притеснения относно нежелания ефект от дадена терапия (56%) и от непозната терапия (38%). За 14% пречка е необходимостта да се посещават изследователски центрове.
За българите основният източник на познание за иновативни терапевтични методи и клиничните проучвания са личните лекари и медицинските специалисти, следвани от уебсайтовете на медицинска тематика и на клинични проучвания. След тях се нареждат блоговете, онлайн форумите, социалните медии, приятелите, фармацевтите и книгите.

Доц. Васил Пандов: 150 000 ЕЛЕКТРОННИ ПРЕГЛЕДА СЕ ОБРАБОТВАТ ДНЕВНО
Наредбата за функциониране на Националната здравно-информационна система (НЗИС), която е част от Закона за здравето, предстои да бъде обнародвана в Държавен вестник следващата седмица. Това съобщи председателят на Надзорния съвет на НЗОК доц. Васил Пандов пред БНР вчера след участието си в Четвъртата Национална конференция “Заедно за повече здраве“, информира Zdravе.net.
По думите на доц. Пандов Наредбата ще конкретизира достъпа до данните в системата от страна на пациентите, медицинските лица и други заинтересовани страни и ще регулира структурата, достъпа до данните, начина на съхраняване на данни, информационната сигурност.
„Наредбата дава яснота за ролите на различните участници в нея, в начина, по който се дава съгласие например, за начина на достъп до електронното здравно досие. В момента това става чрез ПИК-код или електронен подпис. Това, което Министерството на електронното управление предвижда, но не е още въведено, е електронна автентификация или удостоверяване на самоличността чрез мобилните телефони. Това е т.нар. електронна самоличност, но това още не е факт“, обясни доц. Пандов. Той съобщи, че когато са били разглеждани становищата по Наредбата за НЗИС, е имало искания от БЛС и от медицинските специалисти да има възможност в някои случаи, тъй като има възможности за грешки, те да могат да коригират вече въведените данни, затова е предвиден и такъв ред в Наредбата.
Според председателя на Надзорния съвет на НЗОК системата с електронните направления и амбулаторни прегледи вече работи безпроблемно. „На ден за страната се генерират около 40-50 хиляди електронни направления. На 1 юни от 39 доставчици на софтуер за медицински специалисти само при един от тях имаше проблем. А прословутото направление за акушер-гинеколог се появи, защото то е първо в списъка – започва с буквата А. Доставчикът отстрани проблема за пет дни. След това нямаме нито едно оплакване“, каза той. Доц. Пандов допълни, че средно дневно се обработват вече около 150 000 електронни прегледа.
Доц. Пандов заяви, че за да вървим към дигитално здравеопазване, трябва да се стъпи върху базата данни на НЗОК, след това на НЦОЗА, а също на НСИ, но оттук нататък системата, която генерира най-много данни, ще е Националната здравно-информационна система на Министерството на здравеопазването.

61 604 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
310 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа. 41 от тях са установени с PCR, а 269 – с бързи антигенни тестове. 57,74% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
През последното денонощие у нас са направени общо 3 811 теста. 409 от тях са PCR, а 3 402 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 3; Бургас – 29; Варна – 31; Велико Търново – 4; Враца – 9; Габрово – 8; Кърджали – 1; Кюстендил – 12; Ловеч – 8; Монтана – 5; Пазарджик – 7; Перник – 7; Плевен – 5; Пловдив – 22; Разград – 3; Русе – 3; Силистра – 2; Сливен – 6; Смолян – 5; София област – 15; София град – 102; Стара Загора – 10; Търговище – 1; Хасково – 2; Шумен – 3; Ямбол – 7.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 1 168 818, от тях активни са 61 604. Излекувани са общо 1 069 984 лица, 481 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
273-ма са общо пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения или клиники се намират 32-ма от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 40, от тях 82,50% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, са общо 4 405 571. През изминалото денонощие са приложени 402 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 606. Нови седем случая са регистрирани през последните 24 часа, като два от тях са установени при лекари, три – при санитари и два – при друг медицински персонал.
37 230 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Три нови случая са регистрирани през последното денонощие. 66,67% от починалите лица не са били ваксинирани.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: НОВИТЕ ВАРИАНТИ НА ОМИКРОН ВСЕ ОЩЕ НЕ СА ДОШЛИ У НАС
“Вчера един много добър епидемиолог Мария ван Керхове направи хубаво обзорно изказване, обяснявайки увеличението на случаите на коронавирус в тези летни месеци, особено в Европа. Тя каза, че 50% от случаите са варианта на Омикрон ВА.2. Това е по-предишният вариант, който започва да измества основния Омикрон, който се яви есента и беше характерен с много лесно предаване от човек на човек. За съжаление новите варианти стават още по-лесно продаваеми, а 10-15% от общия брой случаи са вариантите 4 и 5, които са характерни за Европа. Те бяха пренесени от Латинска Америка.“ Това каза пред БНР съветникът на Столична община по здравните въпроси проф. д-р Тодор Кантарджиев, информира Zdrave.net.
“Тези варианти все още не са дошли в нашата страна, но в момента, в който дойдат, трябва да сме научно обосновани да кажем, че тези нови варианти вече имат епидемично разпространение, за да може да се помисли за някакви мерки. Засега това, което предлагам е винаги, когато има възможност да се проветрява в градския транспорт, нека се прави. Времето е идеално и прозорците трябва да бъдат максимално отворени“, посочи той.
По думите му решението за удължаване на срока на COVID сертификата в ЕС е много повече политическо, отколкото медицински обосновано.
„ЕК беше подписала договор с производителите на ваксини, че ако се появи нов вариант със сериозно генетично бягство, за 100 дни те да създадат новите ваксини. Засега има много ваксини, които защитават и от новия вариант, но ако си направиш трета игла, а сега през есента – и четвърта. Щом обаче няма нова ваксина срещу новите варианти, предлагам две неща – първо, всички възрастни хора, които не са ваксинирани, да го направят есента, а тези, които са ваксинирани и е минал период от 9-10 месеца от последната ваксинация да си сложат допълнителна доза. Нищо принудително няма, но това е медицински обоснованото“, каза проф. Кантарджиев. По отношение на новите варианти на COVID той помоли сънародниците ни, които пътуват в чужбина, Западна Европа, където подобно на Гърция в момента има разпространение на новите варианти, да ползват маски по време на полета и особено на летищата.
„Моля, хората, които се намират в Гърция, да спазват правилата, които изискват властите там. Когато се връщат от Гърция от курорт, още първия ден да не се срещат с много хора, а да изчакат няколко дни“, каза проф. Кантарджиев.

АБИТУРИЕНТИТЕ ПЛАЩАТ САМИ ЗДРАВНИТЕ СИ ОСИГУРОВКИ, АКО НЕ СА ЗАПОЧНАЛИ РАБОТА
Завършилите средното си образование тази година, които са се дипломирали, но не са започнали работа веднага, трябва сами да внасят здравните си осигурителни вноски, напомнят от Националната агенция за приходите (НАП), информира БТА.
Това важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти редовно обучение. За периода от завършване на средното до започване на висшето си образование или работа на трудов договор те трябва да внесат здравните си осигуровки за своя сметка в размер на 28,40 лв. месечно.
Причината за това е, че абитуриентите не попадат в нито една от категориите – ученици или студенти, поради което не отговарят на условията за здравно осигуряване за сметка на държавния бюджет, както и не упражняват трудова дейност, за която подлежат на здравно осигуряване на съответното основание по реда на Закона за здравното осигуряване. В тези случаи завършилите средно образование трябва да подадат декларация Образец 7 – за възникване на задължение за внасяне на здравноосигурителните вноски. Документът се подава до 25-о число на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението за осигуряване. Тогава е и срокът за плащането на тези вноски, уточняват от НАП.

РАЗДАВАТ GPS УСТРОЙСТВА НА СТОЛИЧАНИ, ЗАСЕГНАТИ ОТ ДЕМЕНЦИЯ
Започна раздаването на GPS устройства на столичани, засегнати от деменция, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от Столични общински съвет (СОС). Председателят на СОС Георги Георгиев и заместник кметът по финансите и здравеопазването на Столичната община Дончо Барбалов връчиха първото такова устройство на близък на човек с Алцхаймер. С умните машинки хората, изпадащи в дементни състояния ще бъдат проследявани от своите домашни и ще бъдат откривани по-лесно, когато се изгубят. Предстои да бъдат раздадени напълно безплатно общо 250 GPS такива устройства. Единствените изисквания са нуждаещите се да живеят на територията на Столичната община и да имат непрекъснати здравноосигурителни права. Машинките ще им се предоставят заедно със SIM карта с безплатен абонамент за две години.
„Предоставяме напълно безплатно възможността близките да бъдат в постоянен контакт със своите родители и близки, които имат нужда от помощ при ориентиране по всяко време на денонощието. Това е световна практика, която въвеждаме в София. По-малко от месец след като двама кандидати пуснаха своите заявления и документи за кандидатстване по социалната ни програма, те вече са одобрени и могат да използват устройствата, които им предоставяме”, каза председателят на СОС Георги Георгиев.

И СОФИЙСКИТЕ ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ ПОДКРЕПИХА КОЛЕГИТЕ СИ ОТ РЗОК И НЗОК
Управителният съвет на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари подкрепи решението на Управителния съвет на Българския лекарски съюз, с което
съсловната организация застана зад колегите си от РЗОК и НЗОК. Това става ясно от писмо на дружеството, изпратено до БЛС, информира Zdrave.net.
„Считаме, че за осигуряването на безпроблемната работа в условията на новите изисквания на здравноосигурителната система в Р. България е необходимо и адекватно финансиране и оптимизиране на работата на служителите в РЗОК/НЗОК“, посочват в писмото сисофийските общопрактикуващи лекари.

ОСИГУРЕНА Е СУМАТА ЗА ДОСТРОЯВАНЕ НА НОВАТА БОЛНИЦА В ЯМБОЛ
Днес Министерството на здравеопазването е превело 13,5 млн. лева за дострояване на новата болница в Ямбол. Това съобщи за БТА д-р Панайот Диманов, изпълнителен директор на областната болница „Св. Пантелеймон“ в Ямбол.
Средствата бяха гласувани с приемането на държавния бюджет за настоящата 2022 г. Довършването на новия болничен комплекс в града започна преди година, след като беше отпуснат първият транш от 13,5 млн. лева. Предстои на следващ етап да бъдат обявени обществени поръчки за обзавеждането и оборудването с медицинска апаратура на новата болница, каза още директорът на държавната болница в Ямбол.
„Сагата“ с новата болница в града има близо 50-годишна история. Строителството на 12-етажната сграда започва още през 70-те години на миналия век, като оттогава досега е спирано и възобновявано няколко пъти.
В сегашния си вид МБАЛ „Св. Пантелеймон“ е единствената останала в страната болница от т. нар. павилионен тип. Отделенията ѝ са разположени в 17 отделни и амортизирани сгради, които са строени между 1912 г. и 1980 г.