НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.06.2021)

ЛАБОРАТОРИИТЕ ВЕЧЕ СА ЗАДЪЛЖЕНИ ДА ИЗПРАЩАТ В НЦЗПБ НАЙ-МАЛКО 10% ОТ ПОЛОЖИТЕЛНИТЕ ПРОБИ ЗА SARS-COV-2 ЗА ПРОВЕЖДАНЕ НА ЦЕЛОГЕНОМНО СЕКВЕНИРАНЕ
Всяка седмица лабораториите, определени със заповед на министъра за провеждане на PCR изследване, трябва да изпращат в Националната референтна лаборатория „Грип и остри респираторни заболявания” на Националния център по заразни и паразитни болести най-малко 10% от положителните проби за SARS-CoV-2, но не по-малко от една проба за провеждане на целогеномно секвениране. Това разпорежда министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес, 22 юни, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.
В заповедта са посочени и изискванията към клиничните материали от положителни чрез PCR изследване проби за SARS-CoV-2, подходящи за провеждане на целогеномно секвениране.

120 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ЗА ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
120 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за последните 24 часа. 47 от тях са установени с PCR, а 73 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 16 070. От тях 3133 са PCR, а 12 937 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 9; Бургас – 1; Варна – 3; Велико Търново – 4; Видин – 3; Враца – 4; Габрово – 3; Добрич – 3; Кърджали – 4; Кюстендил – 8; Ловеч – 5; Монтана – 1; Перник – 1; Плевен – 2; Пловдив – 11; Русе – 3; Сливен – 2; Смолян – 3; София област – 5; София град – 36; Стара Загора – 5; Шумен – 1; Ямбол – 3.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 421 152. Активните случаи са 9966. Излекуваните лица са вече 393 186, 370 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.
С потвърдена коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират 1698 пациенти. В интензивни отделения или клиники са настанени 200 от тях.
У нас към момента са поставени общо 1 668 677 дози от ваксините срещу COVID-19. 8 505 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 437 лица-медицински служители, като през изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 18 000. Нови десет случая са регистрирани през последното денонощие.

Математикът Лъчезар Томов: ВЕРОЯТНО ОКОЛО 2,4 МЛН. БЪЛГАРИ СА СЕ СРЕЩАЛИ С COVID-19
Около 2,4 млн. българи вероятно са се срещали с COVID-19. От тях обаче най-много три четвърти са били симптомни. Това заяви пред БНТ Лъчезар Томов, математик и преподавател в НБУ и НГДЕК, информира Zdrave.net.
„Не знаем колко са в действителност преболедувалите. Правех различни предварителни изчисления, които се опират на предпоставки, за които не сме сигурни колко са верни, но горе-долу ми даваха 5-6 множител, т.е. официалната бройка я умножавате по 5 или 6“, уточни специалистът.
От гледна точка на колективния имунитет обаче това число не е много добро, защото не дава информация. „Ние се интересуваме само от хората със симптоми. Излезе проучване от „Оксфорд“, според което вероятността да се преболедува безсимптомно инфекция на който и да било вариант на коронавируса е над 90%. Безсимптомно преболедувалите няма смисъл да ги броим, а от симптомно най-много три четвърти имат имунен отговор“, изтъкна Томов.
„Около 2 милиона да кажем са хора, които имат някаква зашита. Не е точно и ясно колко работи срещу индийския вариант тази защита. Още нямаме данни за честотата на инфекциите при него. Така че не мога да им гарантирам, че ще се справят, ако не са ваксинирани. Коронавирусът потиска имунната система. Това значи, че повторна инфекция ще бъде понесена по-тежка от организма“, коментира още специалистът. По думите му за колективен имунитет може да се говори, когато разполагаме с поне 5 млн. ваксинирани.
„Колективен имунитет без ваксиниране е химера поради способността на вируса да мутира“, категоричен беше математикът. „Вирусът подлежи на еволюция, на мутация под натиска от имунната система на хората, когато те са преболедували. И е по-лесно да се избегне имунната система от преболедуване, отколкото от ваксина, защото ваксината е синтезирана за много широк клас от мутации, т.е. за множество варианти да може да реагира“, допълни още той.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов: НАЧЕРТАХМЕ КОНКРЕТНИ СТЪПЪКИ ЗА СТИМУЛИРАНЕ НА ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19 СРЕД РОМСКОТО НАСЕЛЕНИЕ
„На работна среща с представители на здравните медиатори, които работят с ромското население, обсъдихме какви са причините за ниското ниво на ваксиналното покритие в общността и начертахме конкретни стъпки за стимулиране на ваксинацията“. Tова посочи заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов пред медии. На срещата присъстваха още главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов и д-р Гергана Николова, общопрактикуващ лекар и член на УС на БЛС, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Периодът е изключително подходящ за ваксинация, тъй като имаме ниско ниво на разпространение на инфекцията, държавата разполага с достатъчни количества от всички одобрени за приложение в ЕС ваксини срещу COVID-19, навсякъде в страната са разкрити имунизационни пунктове, а освен това имунизации извършват и общопрактикуващите лекари“, посочи д-р Златанов.
По думите му усилията на Министерството на здравеопазването ще бъдат насочени към това до ромското население, чрез медиаторите, да достига достоверната информация за имунизацията срещу COVID-19 и ползата от нея. Чрез информационни материали и работа на терен ще се цели опровергаване на митовете, че с ваксините се вкарва чип в човешкото тяло, че водят до стерилитет, че повлияват човешката ДНК и т.н.
„Ще разчитаме на авторитетите в ромската общност, на популярни лица и на религиозни водачи, за да достигнат посланията ни до всички в общността и хората да направят своя информиран избор. Само по този начин ще бъдем предпазени от евентуална следваща вълна на пандемията“, обясни д-р Златанов. Той обясни, че ваксината е безплатна за всички граждани без значение от здравноосигурителния им статус. Всеки, който желае, може да си постави ваксина срещу COVID-19 и в кабинетите на общопрактикуващите лекари, и в имунизационните пунктове. Финансови стимули за ваксинация не се предвиждат, уточни още заместник-министърът.

ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е С НАЙ-ВИСОК РЪСТ НА РАЗХОДИТЕ ЗА ТРУД ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2021 Г.
Здравният сектор бележи най-висок ръст на общите разходи за труд през първото тримесечие на тази година спрямо същия период на 2020 г. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт, оповестени днес, информира Zdrave.net.
Ръстът в здравеопазването е с 25,4% спрямо миналата година. Следват го секторът „Държавно управление“ със 17,8% и „Административни и спомагателни дейности“ с увеличение от 10 на сто.
Здравният сектор е на първа позиция също така и по разходи за възнаграждение за един отработен час, сочат данните на НСИ. Ръстът в сектора е с 26,1% през първото тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 г.
Най-големият спад на разходите пък се отчита при хотелиерите и ресторантьорите, недвижимите имоти и транспорта.

БОЛНИЧНИ СДРУЖЕНИЯ НАСТОЯВАТ ЗА СПРАВЕДЛИВОСТ, УСТОЙЧИВОСТ И ПРЕДВИДИМОСТ НА СИСТЕМАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Пропорционалното и справедливо остойностяване на медицинските дейности може да стане факт до края на тази година и да влезе в сила още от началото на следващата календарна година. Това става ясно от съвместна декларация на Сдружение на общинските болници в България (СОББ), Българска болнична асоциация (ББА) и Националното сдружение на частните болници (НСЧБ) под надслов „За справедливост, устойчивост и предвидимост на системата на здравеопазване в България“.
От болничните организации изразяват готовност да окажат пълно съдействие остойностяването на услугите да стане факт до края на 2021 г., информира Zdrave.net.
„Подкрепяме напълно усилията на сегашното ръководство на Министерство на здравеопазването да се преодолеят натрупаните с години диспропорции и административни ограничения в предлагането и ползването на медицинска помощ и да се възстановят принципите на публичен контрол, справедливост и рационалност при ползването на публичните средства за здравеопазване“, се посочва в тяхна обща декларация.
Според представителите на болниците едно от най-тежките административни ограничения, въведено преди повече от 10 години и неотменено и до днес, е лимитирането на дейността в извънболничната и болничната помощ, довело до тежки диспропорции в системата на здравеопазването. Сред тях са нарастване на дълговете, фалити и закриване на части от лечебни заведения, ограничаване на конкуренцията между лечебните заведения и влошаване на качеството на медицинската помощ в резултат на това, тежки регионални диспропорции в предлагането на медицински услуги, поради преимуществено засягане на малките и отдалечени общински болници. Лимитите са довели и до ограничаване на правото на избор на пациентите къде да се лекуват и на достъпа им до качествена и своевременна медицинска помощ, ограничаване правото на равнопоставеност на пациентите при ползване на здравни услуги, увеличаване на плащанията от страна на пациентите за медицинска помощ, както и създаване на риск за живота и здравето на голям брой пациенти. „Пагубният ефект на тези диспропорции върху лечебните заведения и пациентите видяхме по време на COVID пандемията. А преодоляването им е задача от първостепенно значение“, категорични са от СОББ, ББА и НСЧБ.
Те се обединяват и около мнението, че разходите за здравеопазване трябва да се придържат към предвидената в бюджета рамка, но не чрез лимитирането на цени и обеми, а с други по-справедливи, по-ефективни и по-ефикасни механизми за контрол върху изразходваните средства и в защита на правата на пациентите.
Според тях предприетите от МЗ действия по разширяване на представителството на пациентските организации в различните органи, отговорни за управлението и контрола на здравната система, както и на възможностите за контрол от страна на всеки индивидуален потребител са правилни стъпки в тази посока. Представителите на сектора посочват, че друга такава стъпка би била осигуряване на условия повече заболявания да бъдат лекувани в условията на извънболничната медицинска помощ.
Според болничните организации е нужна и отмяна на Националната здравна карта в сегашния ѝ вид. Те настояват и за отмяна на Наредбата за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които НЗОК сключва договори. Нужни са и промени в Наредбата за осъществяване правото на достъп до медицинска помощ. Необходимо е допълване и развиване на правата на пациентите и премахването на някои административни пречки, ограничения и ненужни изисквания пред лечебните заведения, оказващи медицинската помощ.
Според тях медицинските стандарти в сегашния им вид трябва да се отменят и да се заменят със стандарти за качество на медицинската помощ. Медицинските стандарти в сегашния им вид поставят основно количествени изисквания към лечебните заведения, водят до дублиране на структури, неефективното им използване, до оскъпяване на дейността на лечебните заведения, служат за административно ограничаване на развитието на медицинската помощ, заявяват те.
Болничните сдружения настояват и за коренна и бърза промяна на визията за изграждане и запазване на специалистите в медицината в България. Необходимо е още сега да се направят спешни промени за увеличаване на обема и съкращаване на срока на обученията и специализациите на медицинските специалисти, заедно с максималното им улесняване в организационно и финансово отношение и подпомагане от страна на държавата, заявяват те.
Друго тяхно искане е коренна и бърза промяна на държавната политика на финансиране на здравеопазването. Трябва да се създадат равни възможности на всички участници в него, независимо от формата им на собственост, за достъп до държавните и европейски фондове за финансиране, включително и на първо място до средствата, предвидени за здравеопазване в Плана за възстановяване и устойчиво развитие, заявяват в тази връзка те.
Нужно е и изработване на ясен план за организацията на здравния сектор при евентуален следващ пик на COVID -19. В това отношение подходящ и навременен инструмент е процедурата “Мерки за справяне с пандемията” по приоритетна ос 9 “Подкрепа за здравната система за справяне с кризи” на Оперативна програма “Региони в растеж” 2014-2020, който обаче трябва да се използва максимално целенасочено и ефективно, заявяват в заключение те.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ВНЕСЕ НОВО МОТИВИРАНО ПРЕДЛОЖЕНИЕ ЗА ПЛАН ЗА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Министерството на здравеопазването ще внесе ново мотивирано предложение за план за Национална детска болница. Това става ясно от съобщение на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, информира Zdrave.net.
От там посочват, че служебният министър на регионалното развитие и благоустройството арх. Виолета Комитова се е срещнала с представители на страните, участващи в изпълнението на проекта за изграждане на Национална детска болница.
От направения анализ на конкретните инвестиционни намерения се е приело инвеститорът – Министерство на здравеопазването, да внесе ново мотивирано предложение за изменение на подробния устройствен план, което да съответства както на конкретните инвестиционни намерения, така и на параметрите на застрояване, предвидени в Закона за устройство и застрояване на Столична община.
По време на срещата са разгледани извършените дейности по реализация на проекта до момента и нормативните проблеми, пред които са изправени заинтересованите страни. Поставени са били важни въпроси, по които е необходимо предприемането на действия за оптималното и ефективно им разрешаване, за да бъде изградена максимално бързо болницата, отбелязват от МРРБ.
Искането за изграждане на Национална детска болница е от години, като през последните ангажира с особена сила редица обществени фигури, родители, както и медици, припомнят от здравния портал. През есента на миналата година се взе решение структурата да се изгради на ново място, а не да се използва скелето в комплекса на Александровска болница, допълват от Zdrave.net.

ПРОВЕДЕ СЕ ДИСКУСИЯ „ИНВЕСТИЦИИТЕ В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО“
“Здравеопазването е икономика и трябва да се развива като такава. Освен по-добър достъп до навременни, качествени и ефективни здравни грижи за всички български граждани, то може да осигурява и по-добри приходи. Не трябва да бъде разглеждано като държавен разход, като администрация или вид форма на социално подпомагане, а като икономическа дейност, която може да носи дори печалба към държавния бюджет”. Това заяви министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров по време на дискусията „Инвестициите в здравеопазването“, информираха от пресцентъра на МЗ.
“Нивото на здравната система зависи от човешкия потенциал. От полза на цялото общество е той да бъде развиван и организиран правилно”, допълни министърът. Той подчерта, че е важно всички усилия на здравната система да бъдат насочени към повишаване качеството и продължителността на живота у нас. „До момента високите технологии бяха компютрите и софтуерът. Оттук нататък високите технологии ще са в медицината“, отбеляза д-р Кацаров и добави, че това ще промени стандарта на живот на хората. Като пример той посочи ваксините срещу COVID-19, които бяха разработени благодарение на новите технологии.
Форумът „Инвестиции в здравеопазването“ се организира от инициативата „Заедно за повече здраве“, партньори на която са Българският лекарски съюз, Българският фармацевтичен съюз и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. В рамките на събитието бяха представени и обсъдени данни от Доклада на Комитета по здравеопазване на Американската търговска камара в България „Здравеопазването като инвестиция“.
Всички участници във форума се обединиха около идеята, че здравната система у нас трябва да бъде променена. Тема на дискусията бяха още увеличаването на публичните инвестиции в здравеопазването, оптимизирането на контрола и ефективността като част от стратегическия дневен ред на страната, нуждата от обновяване на инвестиционната стратегия в сектора с оглед постигане на по-добри здравни резултати и др.

МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ РАЗПОЛАГА С ХИБРИДНА ОПЕРАЦИОННА
Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново стана една от малкото в страната с хибридна операционна, в която по иновативен и по-щадящ начин ще се лекуват пациенти с тежки съдови заболявания, съобщи БНР.
Хибридната операционна е към отделението по съдова хирургия във великотърновската областна болница и с нея се повишава нивото на компетентност на лечебното заведение, доближаващо го до университетските болници, и се повишават възможностите за лечение на пациентите със съдови заболявания, поясни изпълнителният директор на болницата д-р Стефан Филев. „Дава нови възможности в съдовата хирургия, патологията, за ендоваскуларна работа. Имаме трето ниво на компетентност на отделението по съдова хирургия. Може да се работят оперативни интервенции, които се извършват в университетски болници и болници с висок технологичен потенциал“, уточни специалистът.
Хибридната операционна е създадена и оборудвана с над 1,3 милиона лева, осигурени от Министерството на здравеопазването.
„Пациенти с тежка съдова тапология ще се оперират по по-щадящ начин“, поясни д-р Любослав Шкварла, който е от новопривлечените лекари в съдовата хирургия във Велико Търново.
„Новата апаратура и техниките на оперативна намеса ще позволят и по-бързо възстановяване на пациентите“, коментира другата млада надежда на великотърновската болница д-р Константин Грудков.
На 28 юни съдовите хирурзи в областната болница във Велико Търново ще започнат едноседмични профилактични прегледи на пациенти със съдови заболявания – артериални, венозни или лимфни. Желаещите трябва предварително да се запишат на регистратурата на болницата.

АПАЗ СТАРТИРА СОЦИОЛОГИЧЕСКО ПРОУЧВАНЕ СРЕД ЛЕКАРИ И ПАЦИЕНТИ
Социологическо проучване сред лекари и пациенти стартира този месец по поръчка на
Асоциацията на пациентите с автоимунни заболявания (АПАЗ/APAD). „Основният проблем, който особено се открои по време на пандемията, е загубената връзка между пациенти и лекари. Непрекъснато ни се обаждаха пациенти, които не знаеха как да се свържат със своите лекари, и поради тази причина не се бяха лекували адекватно. Много от тях получиха обостряния на заболяванията си. Чрез социологическото проучване искаме да разберем до каква степен нашите пациенти имат достъп до лечение и какви са причините да не посещават своите лекари“, обясни председателят на АПАЗ Анета Драганова.
Организацията е приемник на АПРА – Асоциацията на пациентите с ревматоиден артрит, като вече защитава интересите на по-широка група пациенти – страдащи от анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев), ревматоиден артрит, псориатичен артрит, псориазис и др.
Това е второ поред проучване, инициирано на АПАЗ. „Преди 4 години направихме друго социологическо проучване за трудностите в достъпа до лечение. Тогава се видя нуждата на пациентите от повече експертни лекарски комисии, през които да преминават, за да получат биологична терапия. Дотогава експертните лекарски комисии бяха само три за цялата страна – в София, Пловдив и Варна. Благодарение на данните от социологическото проучване от 2017 г. и представянето им в Комисията по здравеопазване в Народното събрание институциите се задействаха и откриха още три експертни лекарски комисии в страната“, коментира юристът Николай Недялков – учредител и член на Общото събрание на АПАЗ.
Сега отново от Асоциацията се надяват да открият корените на затрудненията с достъпа до лечение и проследяване и да направят обосновани предложения до здравните институции за промяна на регламентите. По този начин ще се улесни лечението на пациентите с автоимунни заболявания. Очаква се резултатите от социологическото проучване да бъдат оповестени в периода септември – октомври т. г.