НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.06.2020)

МАСКИТЕ НА ЗАКРИТИ ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА ОТНОВО СТАВАТ ЗАДЪЛЖИТЕЛНИ
Маските на закрити обществени места отново стават задължителни от 0 часа тази нощ. Това съобщи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг днес, информира Zdrave.net. Причината е в повишения брой на случаите на заразени с COVID-19 от последната седмица.
Сред останалите мерки, които се въвеждат от тази нощ са при мероприятия на закрито да се ползва до 50% от помещението, а персоналът и посетителите задължително да бъдат с маски или шлемове. Това важи и за магазините и моловете, каза министърът.
При провеждане на футболни мачове на сектор ще се допускат до 1000 души. При останалите спортни мероприятия на открито ще се запълва до 50% от капацитета, стана ясно още по време на пресконференцията.
„Всичко това го правим само и единствено с цел запазване здравето и живота на българските граждани. Обсъждаме и ще вземем решение до края на седмицата дали да продължим извънредната епидемиологична ситуация в страната”, заяви Ананиев.

ПОТВЪРДЕНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС КЪМ МОМЕНТА СА 3905
През последното денонощие за новия коронавирус са изследвани 566 проби, 33 от които са с положителен резултат. Това показва Националната информационна система на 22.06.2020 г.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Бургас – 1; Варна – 2; Кюстендил – 14; Пазарджик – 1; Перник – 1; Пловдив – 1; София област – 6; София град – 6.
Потвърдените случаи на COVID-19 у нас към момента са 3905. От тях 1632 са активни. Общият брой на излекуваните лица е 2074, като 47 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
322-ма са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 13 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус в България, са 343. За последното денонощие не са установени нови случаи.
199 са починалите у нас лица, при които е бил потвърден COVID-19, като за изминалото денонощие няма нови смъртни случаи.

ПРОКУРАТУРАТА СЕЗИРА ПРЕМИЕРА И ЗДРАВНИТЕ ВЛАСТИ ДА ПРЕЦЕНЯТ АКТУАЛНАТА ЕПИДЕМИЧНА ОБСТАНОВКА И, АКО Е НЕОБХОДИМО, ДА РАЗПОРЕДЯТ ЗАТЯГАНЕ НА ОГРАНИЧИТЕЛНИТЕ МЕРКИ
Прокуратурата сезира премиера и здравните власти да преценят актуалната епидемична обстановка и, ако е необходимо, да разпоредят затягане на ограничителните мерки. Това става ясно от публикувано съобщение на Върховната прокуратура. В него се казва: „В изпълнение на конституционния прерогатив на прокуратурата по опазване на законността и защита на обществения интерес и на основание чл.145, ал.1, т.6 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), Върховната административна прокуратура (ВАП) сезира министър-председателя, министъра на здравеопазването и председателя на Националния оперативен щаб за преценка на ефективността на предприетите временни противоепидемични мерки със Заповед РД-01-337/13.06.2020г., Заповед РД-01-331/12.06.2020г. на министъра на здравеопазването, както и за евентуалната необходимост от предприемане на други мерки, с цел реално ограничаване на разпространението на коронавирусната инфекция, предвид актуалната ситуация в конкретни населени места.“
„ВАП сезира компетентните органи заради данни от Националната информационна система, относно COVID-19 за последните две седмици, от които е видно драстично нарастване на броя на положителните проби при проведените изследвания за наличие на коронавирус“, поясняват от ВАП.
„Компетентните органи следва да преценят организацията и контрола във връзка с изпълнението на заповедите за вече въведени противоепидемични мерки и да предоставят незабавно на ВАП информация във връзка с горепосоченото“, посочват още оттам.

КМЕТЪТ НА БЛАГОЕВГРАД ЩЕ СЕЗИРА РАЙОННАТА ПРОКУРАТУРА ЗАРАДИ ОБЯВЕНОТО ОГНИЩЕ НА КОРОНАВИРУС В ОБЩИНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ
Кметът на Благоевград ще сезира Районната прокуратура заради обявеното огнище на коронавирус в общинската администрация, съобщи БНР.
Пробите, взети от екипи на Районната здравна инспекция, установиха още седем заразени с COVID-19, освен главния архитект. По настояване на кмета повторното изследване, направено от частна лаборатория, показва отрицателни резултати на всички.
Над 130 служители в Общината бяха изследвани от Районната здравна инспекция с PCR тестове, след като главният архитект беше настанен в интензивното отделение с коронавирус. Пробите на седем от тях се оказаха положителни.
За тях кметът Румен Томов е поискал независимо повторно изследване, което не е потвърдило заразата. Мотивите: “Тъй като още в началото в мен имаше съмнение, Община Благоевград предприе успоредно изследване на всички хора, които са с положителен резултат. Всички проби са с отрицателен резултат“.
Още 110 служители на общинска администрация са изследвани повторно днес от частната лаборатория. Сградата на Общината остава затворена до сряда.

ГЛАВНИЯТ ДЪРЖАВЕН ИНСПЕКТОР ИЗПРАТИ ПИСМО ДО РЗИ, БЛС И НЗОК С АПЕРЛ ЗА ПОСГИГАНЕ НА ПО-ВИСОК ИМУНИЗАЦИОНЕН ОБХВАТ ПО НАЦИОНАЛНИЯ ИМУНИЗАЦИОНЕН КАЛЕНДАР
Главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев изпрати писмо до директорите на РЗИ, БЛС и НЗОК във връзка с дейностите по имунизации и реимунизации у нас. В писмото се казва:
„Уважаеми колеги, провеждането на имунизации и реимунизации срещу заразни болести, включени в Националния имунизационен календар, е приоритетна задача на Министерството на здравеопазването. Целта е да се постигне висок имунизационен обхват, който да осигури предпазването от ваксинопредотвратими заболявания (ВПЗ) за възприемчиви групи лица, неподлежащи на ваксиниране, като новородени и възрастни или на лица с медицински противопоказания като такива с имуносупресивни и онкологични заболявания, хронични заболявания в период на обостряне и т. н.
Усилията трябва да се насочат към своевременно установяване, откриване и обхващане на всички подлежащи лица със съответните за възрастта имунизации и реимунизации за постигане на висок имунизационен обхват във всяка възрастова група, намаляване на възможността за възникване и предаване на ВПЗ и свързаното с това натоварване на здравната система от появата на взривове от морбили и други ВПЗ с висок контагиозен индекс и голяма социална тежест в условията на пандемия от COVID-19.“
В писмото се изтъква, че дните вторник и четвъртък остават препоръчителни за извършване на профилактични имунизации, като при необходимост могат да се извършват и в други дни. Целта е да се обхванат напълно лицата от пациентските листи на общопрактикуващите лекари и да бъдат изпълнени всички дейности по НРД както при децата, така и при възрастните и лицата от рискови групи.
„При липса на подлежащи за имунизации и реимунизации и/или за профилактични прегледи деца ОПЛ могат да обслужват и други лица от пациентската си листа, спазвайки стриктно всички противоепидемични мерки, вкл. спазване на 1 час за подготовка на помещенията между часовете за имунизации от тези за други пациенти“, се казва в писмото.
„В допълнение обръщам внимание, че за предпазване на личното и общественото здраве, от 1. 06. 2020 г. в страната практически се възстановява и прилагането на т. нар. препоръчителни имунизации, които се извършват по желание на гражданите и са извън обхвата на задължителните и целевите имунизации и реимунизации и извън имунизациите по национални програми, каквито са имунизациите срещу жълта треска, хепатит А, менингококови инфекции, варицела и др.“, пише още в писмото си доц. Ангел Кунчев.

УТВЪРДЕНО Е УВЕЛИЧЕНИЕТО НА СРЕДСТВАТА ЗА БОЛНИЦИТЕ ЗА РАБОТА ПРИ НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ
Надзорния съвет на НЗОК е утвърдил на вчерашното си заседание увеличение на средствата за болниците за работа при неблагоприятни условия по повод на обявена епидемична обстановка за м. март и м. април 2020 г. Средствата са увеличени съгласно Методика и са за болниците, които са реализирали разходи за дейността си, превишаващи 85% от средномесечна стойност за 2020 г. и които оказват спешна медицинска помощ чрез разкрито спешно отделение и работят в изпълнение на договор с НЗОК по клиничните пътеки за интензивни грижи, информира Zdrave.net.
Утвърдените стойности ще се отразят в сключените индивидуални договори на изпълнителите на болнична медицинска помощ в месеца на заплащането им.
Надзорният съвет е утвърдил и стойността, до която Касата ще заплаща за всяка група медицински изделия в болниците от 1 юли 2020 г., а също и какви количества ще закупи. Управителят на Касата ще отговаря за публикуването и изпълнението на Списъка с медицинските изделия, става ясно още от решенията.
На управителя на НЗОК е възложено още да сключи договори с търговските банки, на които да бъде възложено правото да обслужват бюджетните средства на 28-те районни здравноосигурителни каси.
С решение на Надзорния съвет е разширена дейността на 10 лечебни заведения.