НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.05.2021)

25 116 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ У НАС В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
362 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, 186 от които са установени с PCR, а 176 – с бързи антигенни тестове. Общо 14 466 са тестовете, направени през изминалите 24 часа. 8211 от тях са PCR, а 6255 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 12; Бургас – 19; Варна – 30; Велико Търново – 11; Видин – 7; Враца – 9; Габрово – 11; Добрич – 16; Кърджали – 20; Кюстендил – 5; Ловеч – 12; Монтана – 10; Пазарджик – 8; Перник – 6; Плевен – 1; Пловдив – 35; Разград – 4; Русе – 16; Силистра – 5; Сливен – 4; Смолян – 7; София област – 21; София град – 48; Стара Загора – 13; Търговище – 8; Хасково – 9; Шумен – 8; Ямбол – 7.
Доказаните към момента случаи на новия коронавирус в България са общо 416 417. От тях активни са 25 975. Излекувани са 372 968 лица. 1413 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
3849 са общо пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, от които 417 се намират в интензивни структури.
Общо 1 250 667 са дозите от ваксините срещу коронавирусна инфекция, поставени у нас към момента. През последните 24 часа са приложени 25 116 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при общо 13 378 лица-медицински служители. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са пет. От тях три са установени при лекари, един – при санитар и един – при фелдшер.
17 474 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 27 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Проф. Петко Салчев: НЕ СЕ НАЛАГА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА БЮДЖЕТА НА НЗОК
„Финансовото състояние в момента на Касата е стабилно и нямаме проблеми с изпълнението на бюджета както в приходната, така и в разходната част. От началото на годината до момента НЗОК е разплатила за лечение на пациенти с COVID общо 1,628 млрд. лв. или 32% от заложените в закона средства. Като за неблагоприятни условия по методиката сме платили над 151 млн. или 9,3% по реда на методиката. След като доплащаме на лечебните заведения за неблагоприятни условия, значи имаме достатъчно средства да посрещнем и следващата вълна.“ Това каза пред БНР вчера управителят на НЗОК проф. Петко Салчев в отговор на въпроса дали ще се наложи актуализация на бюджета на Здравната каса. Той подчерта, че са разчетени и средствата за останалите заболявания. „Имаме необходимите средства да се лекуват пациенти, ако те се върнат в лечебните заведения да търсят медицинска помощ“, каза проф. Салчев.
Управителят на НЗОК уточни, че парите за допълнителни средства за медицинския и немедицинския персонал в лечебните заведения и за работа на болниците при неблагоприятни условия са гарантирани до 31 май, защото до 31 май е противоепидемичната обстановка. „Освен това по Закона за извънредното положение, който след това беше малко трансформиран, НЗОК заплаща три месеца след това тези суми. Ние сме изпратили писмо до Министерство на здравеопазването, издали сме разчетите, които ще бъдат необходими като суми както на първа линия, така за ваксинациите и още много неща, които са свързани с методиката. Министерството е уведомено. Вчера говорих с министъра на здравеопазването, който каза, че е уведомил МС и ще бъдат осигурени тези средства. На личните лекари за момента са платени 3,8 млн. за четиримесечието или 4,7% по методиката, не само тези 1000 лв., защото се плащат и други. В извънболничната специализирана помощ са платени 14 млн. за първите четири месеца. За болничната помощ са платени 108 млн. или 16% от тези плащания. Тъй че парите в момента са осигурени. Искам да подчертая, че това не са пари на НЗОК. Те идват по трансфер от държавния бюджет. През министерството трансфер от държавния бюджет, тъй като са гарантирани от държавния бюджет и всъщност сме т.нар. администратор на средства, просто ги изплащаме“, каза проф. Салчев.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ВЪЗОБНОВИ КОНКУРСИТЕ ЗА БОЛНИЦИТЕ
Министерството на здравеопазването възобнови конкурсите за болниците, става ясно от интернет страницата на МЗ, информира Zdrave.net.
Обявен е наново конкурс за избор на независим член на Съвета на директорите на „Майчин дом“ като изискванията са съгласно Закона за публичните предприятия. От здравния портал припомнят, че в края на март е бил избран изцяло Борд на директорите на болницата, а доц. д-р Красимир Янев е спечелил конкурса за независим член.
Конкурс за двама представители на държавата е обявен за „Балнеологичен център „Камена” във Велинград. Такъв конкурс беше обявен още в края на януари, но беше избран само един представител на държавата – Виолета Владимирова, а за втория не беше извършено класиране, припомня Zdrave.net. За независим член на Съвета на директорите пък беше избран Иво Кьосев.
Обявени са конкурси за независим член в Съвета на директорите на МБАЛ-Шумен МБАЛ “Д-р Стамен Илиев” в Монтана, които не бяха избрани при предишните конкурси.
Кандидатите трябва да са български граждани или граждани на Европейския съюз, на държава – страна по Споразумението за Европейското икономическо пространство, или на Конфедерация Швейцария; да притежават образователно-квалификационна степен “магистър” по една от следните специалности: „Медицина“, „Право“ или от професионално направление „Икономика“; да имат най-малко 5 години професионален опит; да са почтени и да имат добра репутация; да не са поставени под запрещение; да не са осъждани за умишлено престъпление от общ характер; да не са лишени от правото да заемат съответната длъжност; да не са обявени в несъстоятелност като еднолични търговци или неограничено отговорни съдружника в търговско дружество, обявено в несъстоятелност и др.

НА 22 МАЙ ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ПРЕЕКЛАМПСИЯТА
На 22 май отбелязваме Световния ден за борба с прееклампсията, припомниха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Прееклампсията е състояние, което се проявява при сравнително малък процент от бременните жени, но ако не се лекува своевременно, носи сериозни последици за здравето и живота на майката и плода. Характеризира се с появата на високо кръвно налягане и признаци на увреждане на черния дроб и бъбреците. Засяга повече от един орган или системи в организма и може да предизвика възникването на сърдечно-съдови и метаболитни заболявания в бъдеще. Сред рисковите фактори за прееклампсия са затлъстяването, предшестващо високо кръвно налягане, тийнейджърска (под 20 г.) или напреднала възраст (над 40 г.) на бременната, захарният диабет, двуплодната бременност и др. Започва обикновено след 20-та гестационна седмица на бременността при жени, които са имали нормално кръвно налягане, както и до 48 часа след раждането. В болшинството от случаите се диагностицира след 34-та гестационна седмица.
Именно прееклампсията е една от основните причини за тежка степен на недоносеност вследствие на преждевременно раждане, както и за смъртността на хиляди родилки всяка година по целия свят. Затова е важно жените, които ще стават майки, да бъдат информирани относно спецификата на прееклампсията и да не пренебрегват първите ѝ симптоми. Да знаят, че ако проследяват редовно състоянието на бременността си и са отговорни към хранителния си режим и начина си на живот, биха могли до голяма степен да предотвратят прееклампсията. Такава е и целта на настоящия Световен ден – чрез фокусиране вниманието на обществеността към това състояние да спомогне за неговата превенция.
Все още не е открито лечение на прееклампсията. Единствено предизвикването на раждане и отстраняването на плацентата подобряват майчината симптоматика, а своевременното настаняване в специализирани болници намалява перинаталната заболеваемост и смъртност с 20%.
Благодарение на проведените до момента проучвания, е създаден ранен скринингов тест, който се провежда в 11-13 гестационна седмица едновременно със скрининга за хромозомни аномалии. Този тест се прави и в България от сертифицирани специалисти по майчино-фетална медицина. Включва измерване на кръвното налягане, ултразвуково сканиране и кръвен тест на хормони, които могат да насочат към прееклампсия преди появата на клиничните симптоми.

МЕДИЦИНСКИЯТ УНИВЕРСИТЕТ В ПЛЕВЕН ЩЕ СЪЗДАДЕ СОБСТВЕНА ГРУПА ЗА ИЗКУСТВЕН ИНТЕЛЕКТ
Медицинският университет в Плевен предвижда създаване на собствена група за изкуствен интелект. Това съобщи пред БТА новоизбраният ректор на висшето училище проф. д-р Добромир Димитров. Той уточни, че иновациите и новаторството винаги са били основна движеща сила за развитието на висшето училище. „Това е ключът към успеха ни“, подчерта той и припомни поредица от новости, които са въвели първи у нас – обучение по медицина изцяло на английски език, роботизирана хирургия, ХАЙФУ хирургия, ендоскопски комплекс и други.
В условията на пандемията изведохме първи в страната и сме единствени засега нова инициатива, отбеляза проф. Димитров. “Сключихме договор с една от големите онлайн платформи за обучение по медицина. Студентите имат възможност да се възползват от това обучение чрез онлайн лекции от чуждестранни преподаватели, интересът е голям. Платформата предлага субтитри на български, позволява в реално време да виждаме резултатите на всеки студент. Нашите преподаватели могат да се ориентират кой как се справя, къде са слабите места в обучението на всеки студент и да се коригират”, коментира ректорът.
Проф. Димитров подчерта, че в мандатната си програма новаторските стъпки ще бъдат насочени към дигиталната трансформация на процесите в университета, към увеличаване на учебното съдържание чрез технологии като виртуална реалност, добавъчна реалност, изкуствен интелект.
“Ние сме конкурентоспособни, разпознаваеми и търсени партньори. Освен на европейската сцена, имаме договори с партньори от САЩ и Китай. Новаторството не е едно моментен етап – то е начин на живот на университета”, е категоричен новият ректор.
В момента висшето училище обучава над 3800 студенти, 1100 са чужденци, има 500 човека преподавателски и административен състав, повече от 100 докторанти.