НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.05.2019)

ПОСТОЯННИЯТ КОМИТЕТ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЛЕКАРИ ПРИЗОВА ОТГОВОРНИТЕ ИНСТИТУЦИИ В БЪЛГАРИЯ ЗА СПЕШНИ МЕРКИ СРЕЩУ РАСТЯЩАТА АГРЕСИЯ НАД МЕДИЦИ
„Бяхме много загрижени да чуем за разрастването на насилието срещу лекари и други здравни специалисти в България. Бяхме информирани за това, че въпреки наличието на действащо законодателство за действия срещу агресорите, неговото прилагане не е ефективно и много престъпления остават несанкционирани“. Това пише в писмо на Постоянния комитет на европейските лекари (CPME – Standing Committee of European Doctors), адресирано до премиера Бойко Борисов, министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на парламентарната комисия по здравеопазване д-р Даниела Дариткова и главния прокурор Сотир Цацаров. Писмото е подписано от проф. д-р Франк Улрих Монтгомъри, председател на CPME и Анабел Сийбом, главен секретар на организацията.
Най-голямата европейска организация на лекари беше алармирана за проблема от Българския лекарски съюз с писмо от 18-04.2019 г. „CPME не може да толерира ситуация, в която лекарите и другите здравни специалисти се сблъскват с такава опасност в ежедневната си практика. За да се запази фундаменталното право на пациентите на здраве, е необходима също така защита на здравните специалисти, които предоставят грижите. В замяна на това лекарите имат етично задължение да лекуват всеки пациент в съответствие с техните здравни нужди и без никаква дискриминация. Докато този принцип на медицинска неутралност най-често се оспорва в конфликтни зони, случаите на насилие срещу здравни специалисти показват, че то е в опасност и при ежедневното здравеопазване. Това е неприемливо“, пише още в писмото на СРМЕ. В него се отправя призив към отговорните институции за спешни действия за подобряване на защитата на здравните специалисти в ежедневната им практика.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОДОБРИ ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ 8 МЛН. ЛВ. ЗА МБАЛ “СВЕТИ ПАНТЕЛЕЙМОН” В ЯМБОЛ
Министерски съвет одобри промените по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г., с които от централния бюджет се прехвърлят 8 100 000 лв. за увеличаване на дяловото участие на държавата в капитала на МБАЛ „Св. Пантелеймон“ – Ямбол, съобщи Zdrave.net.
Министърът на здравеопазването се задължава да извърши съответните промени по бюджета на МЗ и да уведоми министъра на финансите, който пък трябва да извърши промените в централния бюджет.
Изпълнението на постановлението се възлага на министъра на здравеопазването и влиза сила от деня на обнародването му в „Държавен вестник“. Капиталът на лечебното заведение ще бъде увеличен с парични вноски в размер до 27 000 000 лв. за периода 2019 – 2021 г.

ОТ “КАПАЧКИ ЗА БЪДЕЩЕ” НАПИСАХА ПИСМО ДО ПРЕМИЕРА И МИНИСТЪР АНАНИЕВ ЗА КУВЬОЗИТЕ
Преди седмица правителството отпусна 3,4 млн. лв. от държавния бюджет за майчино и детско здравеопазване. Част от средствата – 750 хил. лв., са предвидени за осигуряването на 50 кувьоза, но има ли наистина нужда от още кувьози, след серията мащабни дарителски акции на кампанията „Капачки за бъдеще“?
„Решението трябва да бъде преразгледано, тъй като остра нужда от стационарни кувьози вече няма, а средствата могат да се използват за друга животоспасяваща или диагностична апаратура“, категоричен бе Лазар Радков – двигател на дарителската кампания „Капачки за бъдеще“. Пред Bulgaria ON AIR той подчерта, че вече почти всички кувьози, които са били на по 30-40 години, са подменени. От организацията вече са входирали официално писмо до премиера Бойко Борисов и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в което ги уведомяват, че вече няма нужда от закупуване на кувьози, информира Рuls.bg.
„Сега се предвижда да се вземат 50 нови кувьоза. През 2017 г. България бе бенефициент по програма финансирана от норвежкия финансов механизъм, при която бяха закупени 436 високотехнологични апарата, от които 132 кувьоза на стойност 13 милиона лева. Те са дарени на 33 болници в 28 областни града. Още когато ние стартирахме кампанията ни казваха, че няма нужда от кувьози заради норвежката програма. Впоследствие се оказа, че в много от малките общински болници апаратурата е на по 30-40 години” каза още Радков. Той уточни, че до края на месеца подменените от организацията кувьози през тази година ще станат 11, а до края на годината ще бъдат закупени още 8 кувьоза. Предстои да бъдат подменени и няколко транспортни кувьоза, които също са на по 30-40 години.

БОЛНИЦАТА В ПЕРНИК ЩЕ ПРЕДЛАГА ПАРАФИНОВА ТЕРАПИЯ И ЛАЗЕРНО ЛЕЧЕНИЕ
МБАЛ “Рахила Ангелова”, АД в Перник ще предоставя парафинова терапия и лазерно лечение. Това стана ясно от думи на управителя на болницата д-р Росица Иванова по повод 60-годишнината на лечебното заведение, информира БНР.
Започнала своята дейност като профилакториум, създаден от мината за нуждите на работниците в Перник, болницата е използвана и за база на Института по физиотерапия, курортология и рехабилитация – Овча купел. От 1990 година тя е общинска, а в края на миналата и началото на тази година, заради натрупани задължения към НАП, бе застрашена от продажба. Търгът бе спрян, но всички средства, постъпващи по клинични пътеки отиват директно за покриване на дълга към приходната агенция.
Днес издръжката на болницата се осигурява от субсидията от общината, рехабилитационните дейности, извършвани срещу заплащане и допълнителните дейности, въведени от началото на тази година като обгрижването на самотни и трудноподвижни хора и калолечението.

ПЪРВА МБАЛ “ЙОАН КРЪСТИТЕЛ” СТАРТИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ДО КРАЯ НА ЮНИ
Безплатни профилактични прегледи от специалистите по УНГ, очни болести, кардиология, пулмология и хирургични болести започват в Университетската Първа МБАЛ “Св. Йоан Кръстител”.
Прегледите ще се извършват от 23 май до 28 юни 2019 г. и ще се провеждат всеки работен ден от 11:00 ч. до 13:00 часа, съобщи БНР.
Инициативата има за цел да повиши обществената информираност и да осигури достъп на по-голям брой хора до специализирана медицинска помощ. По този начин се осигурява своевременно диагностициране на много социално значими заболявания, както и тяхното своевременно лечение. Болницата разполага с модерна съвременна апаратура и висококвалифицирани специалисти, допълват от Столична община.

СЕДЕМ СТОМАТОЛОЗИ С ОБВИНЕНИЯ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА ЗДРАВНАТА КАСА
Обвинените за източване на НЗОК стоматолози вече са седем. Работата по делото продължава, а кръгът от обвиняемите не е изчерпан. Това каза административният ръководител на Софийска градска прокуратура Емилия Русинова, информира Clinica.bg като се позовава на Агенция “Фокус”.
Става дума за злоупотреба в размер над 120 хил. лв.
„Деянието е извършено от множество лица, едните са в дъното, другите са помагачи, кои къде стоят ще бъде изяснено в делото”, обясни Русинова.
В дъното на измамата, която датира от 2015 г. са документи с невярно съдържание, които са представяни в НЗОК. В тях като пациенти са вписани множество деца, а необходимите подписи на родителите им в здравните книжки са фалшифицирани от един от помагачите. На основа на сигнал, разследващите установяват, че подписите в амбулаторните листове не са на родителите.

ВЪВ ВАРНА СЕ ПРОВЕДЕ ВОДЕН ФЛАШМОБ В ПОДКРЕПА НА ДОНОРСТВОТО
Воден флашмоб в подкрепа на донорството и трансплантациите се проведе във Варна, съобщиха от МУ-Варна. Изпълнението бе на момичетата от отбора по синхронно плуване „Албатрос“ – Варна и е част от информационна кампания, посветена на донорството и трансплантациите, която се провежда със съдействието на Astellas и с подкрепата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, УМБАЛ “Св. Марина” – Варна, Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна, Община Варна и Medconsult.bg. В края на изпълнението, което завърши с голямо сърце, във въздуха полетяха червени балони в памет на донорите с техните имена. Варненската университетска болница е сред водещите в страната по реализирани донорски ситуации. В периода 2005 – 2018 г. там са реализирани 48 ситуации, при които над 230 пациента са били трансплантирани.
На събитието присъстваха трансплантирани пациенти от цялата страна, които са получили най-ценния дар – живот, както и проф. д-р Вилиян Платиканов, ръководител на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение в УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна.