НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.04.2021)

СЕРИОЗЕН СПАД НА ПРИЕМА В СПЕЦИАЛНОСТ „МЕДИЦИНСКА СЕСТРА“ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА
За спад на приема на студенти в специалност „Медицинска сестра“ в три медицински университет съобщи Clinica.bg. Бройката в Медицински университет – Варна е намалена с 33 места (от 150 ;места през миналата година на 117 места през тази). Макар и с малко са намалени бройките и в Медицински университет- Плевен (от 70 места през м. г. на 50 места през т. г. ) и Медицински университет – Пловдив (от 100 места през м. г. на 95 места през т. г.).
Осезаемо увеличаване на бройките в специалност „Медицинска сестра“ е заявено само от Медицински университет – София – с 35 места повече отколкото през миналата година (160 места през м. г. е 195 места през т.г.)

ПАРЛАМЕНТЪТ СПИРА КОНКУРСИТЕ И СДЕЛКИТЕ С ИМОТИ В ДЪРЖАВНИТЕ БОЛНИЦИ
С мнозинство от 151 гласа „за“ и при неучастието на ГЕРБ в гласуването Народното събрание реши да спре конкурсите и сделките с имоти в държавните болници. Това стана с одобряването на мораториум, приет вчера от Комисията по правни въпроси в парламента, информира Zdrave.net.
Според решението, Народното събрание налага мораториум върху промените в състава на органите за управление и контрол на държавни публични предприятия, на държавните лечебни заведения за болнична помощ и на други дружества с над 50 на сто държавно участие в капитала, както и избор или назначаване на други управители или контролни органи. Мораториумът е също така върху „извършване на разпоредителни сделки с недвижимо и движимо имущество, включително на държавните лечебни заведения за болнична помощ, решиха народните представители.
В него се включва още забраната за възлагане на концесии, предоставяне на разрешение за търсене и проучване или проучване на подземни богатства, поемане и предоставяне на държавни заеми, назначения в държавната администрация и др.
Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обяви, че ще поискат от Конституционния съд тълкувателно решение за мораториума, който прие днес Народното събрание, съобщи БНР.

ОТЛОЖИ СЕ ПЪРВОТО ЗАСЕДАНИЕ НА КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Отложи се първото заседание на Комисията по здравеопазването в 45-то Народно събрание, на което трябваше да бъде изслушан министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов, съобщи Zdrave.net.
Причината е продължаващото обсъждане на Правилника за организация и дейността на народното събрание от депутатите.
Здравната комисия трябваше да започне в 15:30 ч. при доста сериозен дневен ред. По време на заседанието проф. Ангелов трябваше да бъде изслушан във връзка с пандемията от COVID-19. Той трябваше да представи и актуалните проблеми в системата на здравеопазването и взаимодействието с ресорната комисия за разрешаването им, припомниха от здравния портал
Очаква се и членовете на Комисията под председателството на д-р Александър Симидчиев да представят приоритетите в системата и свързаните с тях предстоящи законодателни инициативи. Най-вероятно първото заседание на Комисията ще се проведе през следващата седмица.

676 501 СА ОБЩО ПОСТАВЕНИТЕ У НАС ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19, ОТ ТЯХ 19 168 СА ПРИЛОЖЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
2002 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие, 1144 от които са установени с PCR, а 858 – с бързи антигенни тестове. 14 215 са общо тестовете, направени през последните 24 часа. 7578 от тях са PCR, а 6637 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 80; Бургас – 123; Варна – 188; Велико Търново – 57; Видин – 28; Враца – 62; Габрово – 28; Добрич – 62; Кърджали – 31; Кюстендил – 25; Ловеч – 34; Монтана – 35; Пазарджик – 58; Перник – 48; Плевен – 50; Пловдив – 184; Разград – 16; Русе – 72; Силистра – 29; Сливен – 43; Смолян – 26; София област – 83; София град – 394; Стара Загора – 97; Търговище – 43; Хасково – 38; Шумен – 32; Ямбол – 36.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 392 913. От тях 59 087 са активни. 318 208 са излекуваните лица, от които 3935 са регистрирани през последното денонощие.
Пациентите с потвърден COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 8435. От тях 786 се намират в интензивни отделения или клиники.
676 501 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция, като 19 168 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас при 12 979 лица-медицински служители е доказан новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 48. От тях 8 са установени при лекари, 24 – при медицински сестри, 10 – при санитари, 1 – при фелдшер и 5 – при друг медицински персонал.
15 618 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. През последното денонощие са регистрирани 100 нови случая.

Министърът в оставка Костадин Ангелов: БЪЛГАРИЯ ИЗЛИЗА ОТ ТРЕТАТА ВЪЛНА НА КОРОНАВИРУСА
„България излиза от третата вълна на коронавируса. Успяхме да постигнем това, което си бяхме поставили за цел.“ Това обяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на Националния оперативен щаб, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„През цялото време ни водеше разумът, интелектът на нашите експерти, които стоят тук на масата, и дисциплината. Убеден съм, че с това поведение много скоро България ще се превърне в пример за постигане на резултати с разумни и последователни действия. Искам да благодаря на всички български граждани – на тези, които повярваха в необходимостта от мерките и не послушаха гласа на популизма, на всички колеги от НОЩ, на постоянните членове и на асоциираните такива за това, че през цялото време не отстъпваха от медицината, не лъкатушехме във вземането на решения, а бяхме последователни през целия път досега“, допълни здравният министър.
Проф. Ангелов съобщи, че остава трайна тенденцията за по-голям брой излекувани отколкото новозаразени. По думите му, за да се запази постигнатото, има две условия – да се ускори темпът на ваксинация, който през май може да достигне до 50 хил. имунизирани лица на ден, както и да се спазват противоепидемичните мерки. Според него колективният имунитет може да бъде постигнат най-рано в края на юни и най-късно – в края на август.
По отношение на 14-дневната заболеваемост, която в страната ни е 460 на 100 хил. души, България е на четиринадесето място в ЕС и на пето на Балканския полуостров. През последните две седмици смъртността е 23 на 100 хил. души, като по този показател страната ни се нарежда на второ място в ЕС и на трето на Балканския полуостров. За последните 14 дни най-висока е заболеваемостта във Варна, Русе, София-град, Перник, Добрич и Софийска област. Най-ниска тя е в Разград, Видин, Плевен, Кърджали, Велико Търново и Пазарджик.
„Най-радостното е, че кривата на заболеваемостта стръмно спада и вървим към подобряване. Сега вече я последва и кривата на смъртността, и на хоспитализираните“, отбеляза главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.
Изпълнителният директор на Агенцията по лекарства маг.-фарм. Богдан Кирилов от своя страна посочи, че Европейската агенция по лекарствата продължава анализа и оценката на данните на разрешените за употреба ваксини срещу COVID-19.
„В началото на седмицата ЕМА потвърди положителното съотношение полза-риск на ваксината на Janssen след допълнителния анализ на данните за безопасност, което позволява на държавите в ЕС да продължат техните ваксинационни кампании, включвайки и тази ваксина“, изтъкна Кирилов. Той припомни, че на 15 април беше извършена първата доставка от 14 400 дози от препарата на Janssen в страната ни. Следващата се очаква на 26 април и тя е в размер на 24 000 дози. Той посочи, че продължава оценката и на ваксината на AstraZeneca. Утре ЕМА трябва да оповести решението на Комитета за лекарствени продукти за хуманна употреба към Европейската агенция по лекарствата. Кирилов съобщи, че до края на месец юни в страната ни ще пристигнат 5,5 милиона дози от ваксините срещу COVID-19. 3,5 млн. от тях ще са от препарата на Pfizer, 420 хил. – на Moderna, около 1 млн. от оксфордската ваксина и 550 хил. от тази на Janssen.
По време на брифинга стана ясно, че се обсъжда удължаване на извънредната епидемична обстановка в страната с още един месец.

ВЪЗОБНОВЯВАТ ЗА 10 ДНИ „ЗЕЛЕНИТЕ“ КОРИДОРИ
В периода от 30 април до 9 май се разкриват “зелени коридори” с иРНК ваксини. Това реши на свое заседание днес, Националният ваксинационен щаб, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Регионалните здравни инспекции ще създадат необходимата организация на територията на съответната област, като в понеделник, 26 април, ще бъдат обявени временните ваксинационни пунктове, където ще се извършват имунизациите срещу COVID-19.
50% от ваксините, които ще бъдат доставени, ще бъдат разпределени към общопрактикуващите лекари, които ще продължат изпълнението на IV фаза от Националния ваксинационен план , уточняват от здравното ведомство.

ПРОДЪЛЖАВА ВАКСИНАЦИЯТА В ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Продължава ваксинацията в населените места от община Велико Търново. Близо 170 жители на населените места край Велико Търново получават днес и утре своята първа доза ваксина Pfizer срещу COVID-19. Ваксинацията се осъществява в мобилни пунктове, информира БТА.
Ангажирани са два екипа – един от МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” и един от Специализираната кардиологична болница, съобщиха от общинската администрация.
Днес мобилните пунктове са разположени в Пушево, Момин сбор, Дичин и Арбанаси, а утре ще бъдат в Дебелец и Килифарево.
Ваксинацията протича при координация между кмета Даниел Панов и ръководството на община Велико Търново, здравните власти, двете болници, кметовете и кметските наместници. Осигурено е достатъчно количество ваксини, ако желаещите са повече от предварително записалите се.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ЩЕ ЗАЯВЯВАТ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 ПРЕЗ ЕЛЕКТРОННА ПЛАТФОРМА
Личните лекари ще заявяват през електронна платформа необходимите им количества от ваксините срещу COVID-19. Очаква се системата да заработи скоро, съобщи БНР.
Д-р Николай Брънзалов, зам.-председател на Българския лекарски съюз, обяви, че личните лекари ще подават заявките с електронен подпис, а разпределението ще е в зависимост от наличните количества от различните видове ваксини:
„Понеже не може на един общопрактикуващ лекар, ако има нужда от 5 флакона, да му се дадат 5, а друг да има нужда от 2, но да не му се даде нито един, тази система ще нарежда по времето, по което е зададена молбата, по един флакон, докато се изчерпи последният заявил. Ако броят на флаконите е повече, се започва пак по същия хронологичен ред“, обясни д-р Брънзалов.
След положителното становище на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) на база „риск-ползи“ ваксината на „Янсен“ („Джонсън и Джонсън“) е разрешена за употреба в страните членки. Страната ни разполага с 14 400 дози от нея. Очаква се потвърждение за втората доставка от 24 000 дози, вероятно на 26 април.
До края на деня ЕМА ще трябва да излезе и с ново становище за ваксината „АстраЗенека“ на база допълнителните данни от страните членки.

Български учени: ЗАСЕГА У НОС НЕ СА ЗАСИЧАНИ ЮЖНОАФРИКАНСКИЯ И БРАЗИЛСКИЯ ВАРИАНТИ НА COVID-19
„Ние извършваме регулярно секвениране на голяма част от положителните PCR проби в България. В две от пробите миналата седмица открихме нова генетична мутация в спайк протеина, която не описана по света, и към настоящия момент я проучваме. Много интересни резултати се получават, но ще обобщим данните след това“. Това каза завеждащият Националната референтна лаборатория към НЦЗПБ доц. Иван Иванов пред bTV по повод откриването на българската мутация на COVID-19, информира Zdrave.net.
Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) е единствената лаборатория в България, където се извършва геномно секвениране на коронавируса. Доц. Иванов подчерта, че в лабораторията са създали оригинален метод на секвениране и сега обработват вече по 96 проби, докато по-рано е можело по 48.
„Открита е промяна на аминокиселина в спайк протеина, което е значимо събитие. Тя обаче е на място, което е по-далече от таргета за свързване на рецептора с клетките“, каза вирусологът доц. Ивайло Алексиев. По думите му засега няма данни този вариант да е по-заразен или да протича по-тежко.
„Пробите се събират на случаен принцип от пациенти с COVID от цялата страна и когато открием нещо интересно се съсредоточаваме към съответния регион. Продължават изследванията и секвенирането“, обясни доц. Алексиев.
В случая с двете жени от Северна България трябва да се говори за „британски вариант с българска мутация“, каза доц. Иванов.
Двете жени, при които е открита, са били на кислородна терапия, но няма достатъчно статистически данни, за да се твърди, че всички ще го изкарат тежко, обясниха от лабораторията.
Засега в България не са засичани южноафриканския и бразилския вариант. Специално внимание се отделя на пътуващите до Африка при изследванията, но засега при завърнали се от Занзибар е регистриран само британски вариант.

ПРАВЯТ COVID СЕКТОР В „МБАЛ – ВЕЛИКИ ПРЕСЛАВ“
Второ вътрешно отделение на „МБАЛ – Велики Преслав“ ще бъде ремонтирано и адаптирано според новите законови изисквания на Министерството на здравеопазването, които задължават лечебните заведения в страната да разполагат с поне един COVID сектор. За това информира Zdrave.net като се позова на изказване на директора на преславската болница д-р Йошинка Ненчева за shumenonline.bg.
Според новите здравни изисквания без наличието на такъв сектор отделението няма как да функционира. За преустройството вече има решение и финансови средства, които няма да са за сметка на работната заплата.
„В клиничната пътека „пневмония“ е включен и код „пневмония COVID-19“, което означава, че няма как избирателно да се сключват договори със здравната каса за лекуване на пневмонии. В момента се привеждаме в съответствие с изискванията и се надявам на един по-късен етап тази година да възобновим дейността на отделението“, обясни директорът на лечебното заведение.
Приходите на Вътрешното отделение са над 40% от общите приходи, които болницата формира по договор със здравната каса.
Към днешна дата в преславската болница функционират неврологично, психиатрично отделение, отделение по физикална и рехабилитационна медицина, рентгенологично отделение, клинична лаборатория и кабинета за имунизация срещу COVID-19.
Второ вътрешно отделение спря да работи в края на миналата година поради липса на медицински персонал. В началото на ноември 2020 г. напуснаха всички 16 лекари, медицински сестри и санитарки, които били в пенсионна възраст, припомнят от здравния портал. Очаква се до есента на тази година Второ вътрешно отделение отново да приема пациенти, както и да бъдат решени проблемите с кадровия дефицит.

СТУДЕНТИ ПО МЕДИЦИНА ОТ МУ-ВАРНА ДАРИХА ГРИВНИ ОТ МЕДИЦИНСКА СТОМАНА ЗА ДЕЦА С ДИАБЕТ
Студенти по медицина от Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ -Варна дариха 290 гривни, изработени от медицинска стомана, на Първа детска клиника към УМБАЛ „Св. Марина”. Медицинските бижута ще бъдат раздадени на деца с диабет, съобщиха от учебното заведение.
Гривните са предназначени при случай на спешност, при бързо разпознаване, навременни действия и терапия и могат да спасят човешки живот. Те са важни за децата с диабет в случай на тежка хипогликемия, ако детето е без придружител и няма кой да уведоми екипа на спешната медицинска помощ за състоянието на детето.
Средствата за закупуване на медицинските бижута са в размер на 1700 лв. и бяха събрани по време на Благотворителния мартенски базар, състоял се на 28 февруари 2021 г., който студентите организират за трета поредна година с подкрепата на Асоциация „Хипофиза”.
Проф. д-р Виолета Йотова, ръководител на направление „Педиатрия”, УМБАЛ „Св. Марина”, прие дарението и изрази благодарност: „Дарението е изключително приятна изненада, защото е крайно време да махнем стигмата от диабета. Благодарна съм за идеята, за нейното осъществяване и за вида на медицинските бижута, защото в миналото сме пробвали много неща, с които не се е получавало.”
Събитието се организира от Асоциация на студентите медици в България, клон Варна, Асоциация „Хипофиза”, съвместно с Асоциация на студентите по дентална медицина, гр. Варна, Асоциация на студентите по фармация във Варна и с подкрепата на Студентски съвет при МУ-Варна.

ФОНДАЦИЯ „НАШИТЕ НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА“ СТАРТИРА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ ЗА ОСИГУРЯВАНЕ НА АПАРАТУРА ЗА ТРИ НЕОНАТОЛОГИЧНИ ОТДЕЛЕНИЯ
Фондация „Нашите недоносени деца“ стартира благотворителна кампания за осигуряване на специализирана медицинска техника за три неонатологични отделения в България, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от организацията.
Ще бъдат закупени два броя пациентски монитора за следене на жизнените показатели на бебето за отделението за рискови новородени към ДМСГД – Плевен; термолегло, необходимо за поддържане на телесната температура на недоносените бебета, които имат затруднена терморегулация за отделението във МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов”-Велико Търново и система за обратна осмоза и лампа, която визуализира фината кръвоносна система на бебето и улеснява прецизната работа на медицинските специалисти при интервенции за отделението към „УМБАЛ – Пловдив“.
„Едно на всеки 10 бебета се ражда преждевременно в България, като в някои населени места броят на недоносените бебета е много над средното за страната – близо 18%. 6000 недоносени бебета всяка година се раждат твърде рано и неподготвени за живот извън майчината утроба. Поради ниското си тегло и не напълно развитите си органи и системи, те имат нужда от специализирани грижи, за да оцелеят и да се преборят. За съжаление, в някои неонатологични отделения липсва важна апаратура, необходима за нуждите на най-малките пациенти. Специализираната медицинска техника за недоносените бебета се използва активно и се амортизира бързо, затова ние непрекъснато се опитваме да отговорим на техните нужди, доколкото ни позволяват силите“, изтъкват от фондация „Нашите недоносени деца“.