НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.03.2021)

Министър Костадин Ангелов: ЖИВЕЕМ В ЕДНА БЕЗПРЕЦЕДЕНТНА КРИЗА
„Живеем в една безпрецедентна криза. Такава криза става веднъж на 100 години.“ Това заяви пред Нова телевизия здравният министър проф. Костадин Ангелов, информира Zdrave.net.
Той коментира налагането на новите ограничителни мерки и техния срок от 10 дни с призив „всички учени, всички математици, биолози, лекари и политици най-вече да проявят малко смирение“: „ Нека да се научим на изкуството на малките крачки, както казва Екзюпери. Нека да мислим за всеки ден, за всяка една сложена маска, за всяко едно отлагане да се отиде на публично събиране или на социално събиране, където има много хора. Нека да мислим всеки един от нас какво трябва да направи, за да се случи това, което целим.“
Министър Ангелов подчерта, че идеята на затварянето има една-единствена цел, а именно да намали разпространението на вируса, за да може системата на здравеопазването да работи нормално. Той даде пример с Гърция, чиято здравна система е почти пред колапс заради липсата на дихателни апарати и места в реанимациите. „В Германия утре се събират, за да обсъждат нови мерки за ново затваряне в страната. Нещата са много непредсказуеми“, подчерта той и допълни – „Нашата цел е да постигнем 70% имунитет. И след това може да говорим за липсата на мерки.“
Проф. Ангелов призова да не се търси конспирации там, където я няма: „Няма смисъл от такъв тип конспиративни твърдения. Пак ви казах, ние сме лекари, ние искаме да помогнем на тези хора. И за да го направим, трябва да дадем най-доброто от себе си и ще го дадем. Само че не политизирайте нашите действия.“
Здравният министър беше категоричен, че изборите няма да бъдат отложени и призова хората да отидат и да гласуват. „Нека политиците да не използват COVID-19, за да правят политическа пропаганда или пък да се опитват да ни внушават, че видите ли заради COVID може да се провалят изборите. Не, изборите ще се проведат безопасно“, заяви той.
В България няма затваряне на всичко, категоричен бе здравният министър и допълни, че в у нас няма вечерен час. Той изрази надежда още през април да бъдат доставени достатъчно количества ваксини. 18 млн. ваксини срещу COVID-19 е договорила страната ни. В същото време министърът заяви, че няма гаранция, че тези ваксини ще започнат да идват навреме. „Всяка една ваксина, която до момента получи разрешение за употреба в ЕС, в България пристига по определен ред и с определени бройки, които не се спазват за нито една от ваксините. Ето това е ситуацията“, изтъкна още здравният министър. Той обясни още, че на европейско ниво е договорено 14 млн. дози ваксини над всички поръчани до момента дози от ЕС да бъдат предоставени на държавите, които изостават с ваксинирането.
„Започваме с предимство от държавите, които имат изоставане във ваксинацията. Тъй като имаме неразпределение пропорционално на броя на населението. България е една от тези държави. Именно затова премиерът написа това писмо до ЕК и то ще даде резултат“, посочи проф. Ангелов.

НАС 56 ХИЛЯДИ СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ COVID-19 У НАС
943 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, от които 481 са установени с PCR, а 462 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалите 24 часа, е 4410. От тях 2637 са PCR, а 1773 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 12; Бургас – 116; Варна – 78; Велико Търново – 21; Видин – 1; Враца – 31; Габрово – 2; Добрич – 34; Кърджали – 9; Кюстендил – 15; Ловеч – 14; Монтана – 4; Пазарджик – 13; Перник – 42; Плевен – 38; Пловдив – 34; Разград – 14; Русе – 23; Силистра – 22; Сливен – 17; Смолян – 13; София област – 30; София град – 293; Стара Загора – 20; Търговище – 6; Хасково – 17; Шумен – 12; Ямбол – 12.
Общо 303 423 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 56 633 са активните случаи. 234 771 са излекуваните лица, 534 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
8660 са общо пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които се намират в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения или клиники са настанени 690 от тях.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 368 905. От тях 2358 са поставени през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е доказан новият коронавирус у нас, са общо 11 209. Новите случаи, регистрирани през последните 24 часа, са 11. От тях 2 са установени при лекари, 6 – при медицински сестри, 1 – при санитар, 1 – при фелдшер и 1 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция, са 12 019. Нови 53 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Доц. д-р Любомир Киров: ОКОЛО 400 000 ДУШИ, ЧАКАТ ДА БЪДАТ ИМУНИЗИРАНИ ОТ СВОИТЕ ЛИЧНИ ЛЕКАРИ
„Не е вярно твърдението, че в самото начало личните не са искали да поставят иРНК ваксини на пациентите си. Нямаше фризери и се обсъждаше, че вероятно при нас, според това, което се знае, най-лесна за прилагане ще бъде ваксината на „Астра Зенека“. После излязоха достатъчно данни, видя се, че иРНК ваксините може да се складират няколко дни в хладилник и да се приложат в рамките на 5-6 часа от отварянето на флакона“. Това каза пред БНТ председателят на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) доц. д-р Любомир Киров, информира Zdrave.net.
Той посочи, че личните лекари не получават иРНК ваксини и за това няма обяснение:
„Не получаваме РНК ваксини, не мога да кажа защо. Трябва да се реши проблемът с логистиката – за доставянето на ваксините откъдето тръгват до нашите практики“. Доц. Киров обясни, че близо 75% от колегите му са получили между 10 и 40 дози към 12 март, а са заявили между 50 и 200 дози.
„При нас има около 400 000 души, които чакат да бъдат имунизирани“, заяви председателят на НСОПЛБ.
„Ние винаги като съсловие сме подхождали безкрайно етично. Проф. Богов си позволи да каже, че сме абдикирали от ваксинацията – като отговор ще помоля само да му покажете мои колеги, които чакат на опашка за ваксини“, коментира още доц. Киров и изрази готовност за публичен дебат по темата.
По думите му личните лекари са се подготвили добре за процеса и са имали готовност бързо и експедитивно да поемат потока от желаещи да се ваксинират, в това число и без забавяне, на секундата да въвеждат данните и в електронната система. Благодарни са и на колегите си от експертните дружества по специалности, които са им предоставили логистична подкрепа с указания от съответната област.
Доц. Киров заяви, че при тях също има зелени коридори за ваксинация и не е ясно защо няма снабдяване с достатъчно ваксини, а се отварят коридори във ваксинационни центрове.
„С това не искам да противопоставям нашето съсловие на колегите, които работят във ваксинационните пунктове“, увери той.
Доц. Киров призова ваксините да бъдат разпределяни на личните лекари, като им се предоставят не само количества на Астра Зенека, а и на останалите компании, защото има пациенти, които предпочитат други ваксини. Така, според него, процесът ще се ускори и ще бъде ефективен. Той призова гражданите да спазват простите правила – да носят маски и да си мият ръцете, защото добрата хигиена е най-важното условие за ефективно предпазване.

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 В ШУМЕНСКА ОБЛАСТ ПРОДЪЛЖАВА ДА Е ВИСОКА
Заболеваемостта от COVID-19 в Шуменска област продължава да е висока. Има недостиг на ремдесивир в областната болница. 249 са пациентите с тежка коронавирусна инфекция, които са настанени в МБАЛ – Шумен в момента. Няма възможност за разкриване на нови легла, пациенти с коронавирус се приемат само на мястото на изписани. Това каза за Радио Шумен директорът на Многопрофилната болница д-р Димитър Костов.
Той поясни, че са направени заявки за нови количества ремдесивир, но лекарството не е панацея: “Ремдесивирът е едно от тези лекарства, които се прилагат при COVID пациентите, но това не е панацея. Не е лекарство, което задължително спасява пациентите. Към момента не можем да задоволим нуждите от лечение с ремдесивир в болницата. Вчера са водени разговори и мисля, че днес пътуват нови количества ремдесивир към болницата, но те пак няма да бъдат в някакви много големи количества.”
В редките случаи, когато имунизирани срещу COVID-19 пациенти се заразяват с коронавирус, те изкарват заболяването леко и оздравяват бързо, допълни медикът.

МБАЛ – СЛИВЕН ОТКРИВА НОВО COVID ОТДЕЛЕНИЕ
Отделението по пулмология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен е преобразувано в COVID отделение заради изчерпване капацитета на останалите, информира БНР като се позова на съобщение от болничното заведение.
Към момента в болницата се лекуват 130 души, а през отминалата седмица там са били приети 46 души.
От община Сливен отчетоха ръст на новозаболелите на седмична база – 406 души. Излекуваните са 247, броят на починалите е 21. Активните случаи Covid-19 до този момент са 934. За сравнение, в предходната седмица новите случаи са били 397, излекуваните – 215, а броят на починалите е бил същият – 21 души. Активните случаи тогава са били 635.
Заразените на 100 000 души население за 14 дни в общината е 634, преди това те са били 530.
От началото на пандемията в община Сливен са регистрирани 6077 заразени с коронавирусна инфекция. Излекуваните са 4844. Битката с болестта са изгубили 299 души.

УМБАЛ – ПЛЕВЕН ВЕЧЕ Е С 11 COVID ОТДЕЛЕНИЯ
В най-голямата университетска болница в Плевен „Д-р Георги Странски“ COVID отделенията са увеличени и вече са 11, в различни клиники. Въпреки натиска и по-големия брой новозаразени системата се справя, съобщи БНР.
Малките пациенти с COVID-19 се лекуват единствено в Клиниката по детски болести към тази болница, която обслужва и областите Ловеч, Габрово и Велико Търново. В единственото COVID отделение за деца са настанени пет, но състоянието им не е тежко.
Момчил Цветков, говорител на УМБАЛ „Д-р Георги Странски“, обясни пред БНР: „Има натиск, но се справяме към момента. 121 пациенти с COVID-19 са настанени в болницата. седем от тях са в реанимация“.
Педиатрите отбелязват завишаване на сезонните инфекции. Според д-р Диана Стоянова, детски лекар в Трето ДКЦ в Плевен, има по-голям брой на случаи на респираторни инфекции: „При децата не винаги е COVID-19. Това са инфекции, които често слизат надолу и поразяват бронхите и белия дроб“. Тя посъветва за лечението на малките деца да не се търси консултация по телефона, а да се отиде за преглед при лекар.

ДОПЪЛВАТ ПАКЕТА ЗА ЗДРАВНИ ДЕЙНОСТИ, ГАРАНТИРАН ОТ БЮДЖЕТА НА НЗОК
Провеждането на специализирани и високоспециализирани имунологични изследвания за диагностика на първични имунни дефицити (ПИД), провеждането на физикална терапия, рехабилитация и грижи за пациенти след проведено активно болнично лечение на COVID-19 ще бъдат включени в пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК. Това предвижда проекта на Наредба за допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, публикуван за обществено обсъждане на интернет страницата на МЗ. Срокът на общественото обсъждане е до 21 април 2021 г., като наредбата ще влезе в сила от деня на обнародването ѝ в „Държавен вестник“, информира Zdrave.net.
В проекта се предвижда още допълване на възможностите за осъществяване на малки хирургични интервенции с насоченост към труднозаздравяващи рани, настъпили в резултат на нарушена трофика на кожата и подкожната тъкан вследствие на промени в периферните съдове (каквито са и промените при възпаление на кръвоносните съдове – т.нар. васкулит при коронавирусна инфекция).
С проекта се правят допълнения и в Наредба № 8 от 2016 г. за профилактичните прегледи и диспансеризацията. Причините са свързани с необходимостта от осигуряване на възможност за диспансерно наблюдение при деца с неинсулинозависим диабет. Макар и малка група пациенти до 18-годишна възраст с това заболяване, към тях следва да се прилага необходимата сериозност при проследяването, което налага и необходимостта от провеждане на системно диспансерно наблюдение. Очакваният резултат от промяната е постигане на по-добър контрол на състоянието на пациентите до 18 години с неинсулинозависим диабет, което е предпоставка за подобряване на резултатите от проведеното лечение и избягване на евентуалните усложнения и инвалидизация в резултат на това заболяване в по-късна възраст, както и при заразяване с коронавирусна инфекция.
Изчисленията показват, че за целта са необходими финансови средства в общ размер на около 54 хиляди лева годишно при общ брой обхванати лица до 18-годишна възраст – 322. Съгласно предвидените средства в Закона за бюджета на НЗОК за 2021 г. за здравноосигурителни плащания предложената промяна има възможност да бъде въведена без риск от компрометиране на бюджетната стабилност на НЗОК.

ВМА С ПРИЗИВ ЗА ДАРЯВАНЕ НА КРЪВ
От Центъра за трансфузионна хематология на Военномедицинска академия призоваха всички граждани, чието здравословно състояние позволява, да помогнат и да дарят кръв. Причината е понижение в броя на безвъзмездните кръводарители, съобщи БНР.
Всеки, който иска да подкрепи кръводарителската кампания, може да го направи всеки ден от 8:00 до 16:00 ч в Кръвния център на ВМА.
Повече информация може да се получи на тел.: 02/ 922 55 06.

УМБАЛ БУРГАС ПРОДЪЛЖАВА НАБИРАНЕТО НА КРЪВ ОТ ПРЕБОЛЕДУВАЛИ COVID-19
УМБАЛ Бургас продължава набирането на кръв от преболедували COVID-19 за производство на лечебна плазма, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
Отделението по трансфузионна хематология (ОТХ) продължава да набира кръв от преболедували COVID-19 за производство на реконвалесцентна плазма. На дарителите са осигурени дни и часове, в които могат да минат с предимство пред останалите кръводарители. До края на март това са дните 24,26 и 30. През април графикът е 1,5,7,9,13,15,19,21,23,27,29.04. Часовете – от 7:30 до 10:30 ч.
“Има дарители, които се отзовават на призивите, но количеството им не е толкова, колкото бихме искали. Имало е месеци и с по 50 души. Възможностите на отделението позволяват да се обработват повече кръводарители. Съдействат ни и лични лекари, които знаят, че техни пациенти са били болни и състоянието им позволява да дарят”, посочи началникът на ОТХ д-р Людмила Желязкова.
Всеки, който желае да стане дарител и неговата кръв да се използва за производство на реконвалесцентна плазма, трябва да има положителен PCR тест или положителен антигенен тест, от който да са минали минимум 40 дни. Процедурата отнема не повече от 40 минути, заедно с попълване на документацията, кръводаряването е около 10 минути, а взетата кръв се изследва впоследствие в РЦТХ Стара Загора. Ако има достатъчно количество антитела, от нея се произвежда реконвалесцентна плазма, която впоследствие се връща в Бургас и се прелива на болни от COVID, поясняват от болницата.
Ако антителата не са достатъчни, дарената кръв се използва за производство на други кръвни продукти, които също помагат на нуждаещи се.
Наблюденията в отделението показват, че приблизително един на всеки трима дарители има достатъчно антитела и неговата кръв е подходяща за производство на лечебна плазма.

Здравният министър: ТРИ НОВИ ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТА, ПРЕДНАЗНАЧЕНИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА РЕДКИ ЗАБОЛЯВАНИЯ СА ВКЛЮЧЕНИ В ПОЗИТИВНИЯ ЛЕКАРСТВЕН СПИСЪК ПРЕЗ 2020 Г.
През 2020 г. в Позитивния лекарствен списък са включени три нови лекарствени продукта, предназначени за лечение на редки заболявания, които се използват в терапевтичните алгоритми както за възрастни, така и за деца. Това са Translama, предназначена за лечение на мускулна дистрофия тип Duchenne, причинена от безсмислена (nonsense) мутация в дистрофиновия ген, при пациенти, на възраст 2 години и повече, способни да ходят; Vpriv, предназначен за дългосрочна ензимозаместваща терапия (ЕЗТ) при пациенти с болест на Гоше тип 1 и Galafold, предназначен за продължително лечение на възрастни и юноши на възраст 16 години и по-големи с потвърдена диагноза болест на Fabry (дефицит на а- галактозидаза), които имат мутация, която отговаря на лечение.
Това става ясно от отговора на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на въпрос на депутата от БСП д-р Валентина Найденова относно политиката на МЗ по осигуряване на лекарствени продукти за лечение на здравноосигурени български граждани с редки заболявания, като продължение на лечението след навършване на 18-годишна възраст и наличието на дискриминация към тези граждани на основата на признак „възраст“, информира Zdrave.net.
Министърът уточнява, че възрастовата група, за която се определя заплащането на даден лекарствен продукт, е в пряка зависимост от волята на притежателя на разрешението за употреба, заявена чрез вписване на терапевтичното показание при кандидатстването.
„Законодателството е предвидило възможността за разширяване на възрастовата група, за която се реимбурсира даден лекарствен продукт. Такъв е случаят с лекарствения продукт с международно непатентно наименование Nusinersen предназначен за лечение на спинална мускулна атрофия, който първоначално е включен в ПЛС с ограничение за лица до 18- годишна възраст, а от 2021 г. се заплаща и за пациенти над 18-годишна възраст“, пише проф. Ангелов.
Към момента от включените в Приложение № 1 на ПЛС лекарствени продукти, 185 са предназначени за редки болести и биват заплащани от НЗОК за домашно лечение на пациенти, уточнява още той.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА ЗА ПЪРВИ ПЪТ В БЪЛГАРИЯ ВЪВЕЖДА ДИСЦИПЛИНАТА „ВЪВЕДЕНИЕ В РОБОТИЗИРАНАТА ХИРУРГИЯ“
Медицински университет „Проф. д-р Параскев Стоянов“ – Варна за първи път в България въвежда дисциплината „Въведение в роботизираната хирургия“, съобщиха от висшето училище за медицински кадри.
Възможността за обучение е като свободно избираема дисциплина за студенти от III, IV и V курс в специалност „Медицина“, както и като допълнителен модул в учебния план към програмата на стажант-лекарите, уточняват оттам.
Програмите за обучение по новата дисциплина са разработени от Катедрата по обща и оперативна хирургия в МУ-Варна с ръководител проф. д-р Красимир Иванов. Практическата част от обучението ще се осъществява в Първа клиника по хирургия към УМБАЛ „Света Марина“ – Варна, която е утвърден център за хирургично и минимално инвазивно лечение на онкологични и доброкачествени заболявания в България.
През 2019 г. в МУ-Варна бе разкрит Център по роботизирана хирургия в рамките на проект европейски проект за създаването на „Център за компетентност по персонализирана медицина, 3D и телемедицина, роботизирана и минимално инвазивна хирургия“ по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж 2014-2020“, припомнят от вуза.
Центърът разполага с последно поколение роботизирана система daVinci Xi, към която е интегриран и допълнителен тренировъчен симулатор за придобиване на умения по роботизирана хирургия от студенти и специализанти, което ще спомогне за провеждането на по-ефективни обучения и практически упражнения. Обучението ще се осъществява в няколко основни етапа – лекционна част, колоквиум, практическа част и изпит.