НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.02.2022)

ЗДРАВНАТА ВНОСКА ОСТАВА 8%
Парламентът прие окончателно бюджета на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г. Законопроектът влиза в сила със задна дата от 1 януари с изключение на няколко параграфа. НЗОК ще разполага с 6 милиарда лева. Здравната вноска се запазва на ниво от 8%, реши парламентът. За това информира БНР.
От ГЕРБ – СДС настояха Надзорният съвет на НЗОК да има право на гъвкавост при възможността за финансиране на лечебните заведения в условията на извънредна епидемична обстановка. Според Георги Михайлов от БСП няма необходимост от подобен текст, защото след Омикрон пандемията ще е свършила.
От Закона отпадна отделният ред за скъпоструващите лекарства за домашно лечение и те бяха върнати отново в общата група на медикаментите, информира Zdrave.net. Отпадна и предложението механизмът за предвидимост и устойчивост, който НЗОК прилага по отношение на лекарствата, да бъде приложен и по отношение на медицинските изделия.

ЗАПОЧВА ПОЕТАПНО ОБЛЕКЧАВАНЕ НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В СТРАНАТА
Считано от четвъртък, 24 февруари, по преценка на собствениците, управителите/организаторите на обекти/мероприятия може в обекта/на събитието да се допускат посетители без изискване да предоставят „зелен сертификат“. Изискването за „зелен сертификат“ остава задължително за персонала на всички обекти с обществено значение. Това става възможно със заповед на министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, издадена днес. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
От същата дата се допуска посещението на до 12 деца в група при провеждане на присъствени групови занятия за деца в езикови, образователни центрове, центрове за подкрепа на личностно развитие и други обучителни центрове и школи при носене на защитни маски за лице, хигиена на ръцете, редовно проветряване на всеки час и дезинфекция.
В доклада на главния държавен здравен инспектор е предложен тристъпков подход за облекчаване на противоепидемичните мерки, според който от 20 март да отпадне изискването за „зелен сертификат“ в цялата страна при благоприятна тенденция в развитието на епидемичната обстановка, допълниха от здравното ведомство.

4 845 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС
4 845 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие, 1 541 от които са установени с PCR, а 3 304 – с бързи антигенни тестове. 77,01% от новите случаи, потвърдени за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Тестовете, направени през последното денонощие, са 30 634 – от тях 5 402 са PCR, а 25 232 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 72; Бургас – 131; Варна – 599; Велико Търново – 176; Видин – 23; Враца – 154; Габрово – 79; Добрич – 152; Кърджали – 30; Кюстендил – 57; Ловеч – 75; Монтана – 110; Пазарджик – 98; Перник – 69; Плевен – 186; Пловдив – 441; Разград – 71; Русе – 170; Силистра – 135; Сливен – 78; Смолян – 42; София област – 136; София град – 992; Стара Загора – 290; Търговище – 121; Хасково – 129; Шумен – 182; Ямбол – 47.
1 072 493 са общо случаите на новия коронавирус, доказани в България към момента, 239 005 от тях са активни. 798 303 са излекуваните лица, от които 10 197 са регистрирани през изминалите 24 часа.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5 145 пациенти, 549 от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 797, от които 86,07% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция към момента са общо 4 278 226, през изминалото денонощие са приложени 3 870 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 22 992-ма. Нови 92 случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях 18 са установени при лекари, 30 – при медицински сестри, 17 – при санитари и 27 – при друг медицински персонал.
35 185 са починалите лица, при които е била доказана коронавирусната инфекция. 143 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 90,91% от починалите лица не са били ваксинирани.

Доц. д-р Ангел Кунчев: УСИЛИЯТА ЗА ПОВИШАВАНЕ НА ВАКСИНАЦИОННОТО ПОКРИТИЕ ТРЯБВА ДА ПРОДЪЛЖАТ
„Създава се едно впечатление, че действаме реактивно, под натиск, под диктат. Анализите, които правим, се правят всяка седмица. Заповед от министъра с промени в мерките излиза всяка седмица. С протести или без протести това е процес, който върви непрекъснато. Естествено, ако се появи нов щам, ще се върнат мерките“. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред bTV по повод анкетата на телевизията, в която 49% от гласувалите смятат, че премахването на „зеления сертификат“ е правилно, но закъсняло. Той допълни, че не очаква да се появи нов, по-заразен вариант на вируса. „Ако очакваме нещо лошо, то ще е през есента“, каза още доц. Кунчев, информира Zdrave.net.
Доц. Кунчев коментира и днешните данни в Единната информационна система. „Смъртността у нас е притеснително висока. Минахме границата от 35 000 починали. Има едно обяснение – смъртността следва заболеваемостта с 3-4 седмици. Вече виждаме спад в заетостта на интензивните легла, очакваме и смъртността да падне“, каза доц. Кунчев.
„Остава едно впечатление, че от 20 март вдигаме ръце и няма да се занимаваме с коронавирус. Усилията за повишаване на ваксинационното покритие трябва да продължат. Ако сме както в момента с 30% обхват, ще имаме проблеми в сферата на туризма, никой няма да иска да идва тук“, каза доц. Кунчев. По думите му маските ще отпаднат, ако има един-два месеца светли периоди без никакво повишаване на заболеваемостта. На въпрос дали ще отпадне задължителната карантина, доц. Кунчев отговори, че можем да мислим в тази посока само ако има високо ваксинационно покритие. „За да пуснете един човек, доказано положителен, трябва да сте сигурни, че всички, с които се срещне, са защитени“, изтъкна главният държавен здравен инспектор.

ВЪРВЯТ ПРОВЕРКИ В ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА МБАЛ-СЛИВЕН
Районна прокуратура Сливен се е самосезирала, след разпространените в медиите информации за болнична практика, за връзване на бебета към болничните им кушетки в Детското отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински.“ Това обяви прокурор Христина Блецова, съобщи БНР.
Възложено е на ОД МВР да направи проверка по случая. В момента върви и вътрешноболнична проверка съвместно с РЗИ.
Ръководството на болницата обяви, че в лечебните заведения се прилага практиката „имобилизиране (връзване) на пациенти в детска възраст, когато са на инфузионно лечение в болница“. Началникът на отделението д-р Люба Бъчварова коментира практиката: “Това е практика навсякъде. То няма начин да накараш едно бебе да стои мирно. Имобилизацията е нещо типично за реанимационните отделения и деца, които са постъпили без майка.”
Председателят на местната организация на Българския лекарски съюз д-р Богдан Сотиров изрази опасения, че след всички атаки Сливен има опасност да остане без Детско отделение: “Тогава, който поема тази кампания, ще трябва да обясни на всички тези от 1 500 до 2 000 деца, къде ще се лекуват.” В Детското отделение се лекуват деца от областите Сливен, Ямбол, Бургас, а за изминалата година през него са преминали 1 309 пациенти.
Директорът на болницата д-р Васислав Петров заяви, че ще проучи какви са сигналите и ще се запознае с всички гледни точки, информира Zdrave net като се позова на bTV.
Пред bTV главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев също потвърди, че има подобна практика за обездвижване, когато бебетата са сами и трае вливането на лекарствата им. „Трябва да бъдем много внимателни по отношение на точното използване на това фиксиране, защото без него няма как да стане. Най-малките деца трябва да бъдат обездвижени, докато тече системата“, каза той. Доц. Кунчев обаче каза, че макар и да не оправдава никого, трябва да се обърне внимание колко са медицинските сестри в България. „Могат ли тези хора да се грижат както трябва, ако са недостатъчни като персонал? За такова отношение не можеш да оправдаеш никого и ако това се потвърди, виновните трябва да си получат заслуженото, но трябва да отчитаме всички факти и дали са в състояние да си изпълняват задълженията, когато са наполовина по-малко от необходимото в страната“, каза той. Главният държавен здравен инспектор допълни, че очаква министър Сербезова да назначи проверка по случая.

С 23,13% Е СПАДНАЛА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19 У НАС В РАМКИТЕ НА ДВЕ СЕДМИЦИ
1057,7‱ е средната за страната 14-дневна заболеваемост от COVID към 20 февруари. Това показват данните от седмичния анализ на Националния център по заразни и паразитни болести. Спадът спрямо предходната седмица е с 23,13%, информирa Zdrave.net.
Намаляването на заболеваемостта е осезаемо в цялата страна, като вече няма област с показател над 2000‱, а една от областите – Кърджали, от дни не е в тъмночервената, а в червената зона. Към 20 февруари отчетената там заболеваемост е 356‱.
Най-висок показател към същата дата отчита област Варна – 1912‱. Най-близо до границата на червената зона пък е област Благоевград, с ниво на разпространение на заболяването от 550‱.
Смъртността пък е по-висока спрямо предходната седмица, като към 19 февруари НЦЗПБ отчита 18,6‱ средна за страната 14-дневна смъртност. Ръстът спрямо отчетеното на 12 февруари е с около 5 на сто. Показателят обаче е с една десета от процентния пункт по-нисък от предходния ден – 18 февруари, а към днешна дата Единният информационен портал сочи спад до 17,9‱.
Най-ниска смъртност отчита област Враца – 9,5‱. Следват я Кърджали с 11,2‱ и столицата с 11,5‱. Най-висока пък е смъртността в област Перник – 32,4‱, или близо два пъти над средната за страната. Следва я област Смолян с 29,4‱, а след нея се нарежда Хасково с 26,8‱.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО РЕГЛАМЕНТИРА КЛИНИЧНИТЕ ИЗПИТВАНИЯ ПО КРИТЕРИИТЕ НА ЕС
Със създаването на Наредба за условията и реда за подаване на данни и информация в Портала на Европейския съюз (ЕС) и за достъпа до Базата данни на ЕС, Министерството на здравеопазването регламентира клиничните изпитвания по критериите на ЕС. С Наредбата се изпълнява и изискване по Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, и.
С Наредбата се определят условията и редът за подаване на данни и информация от ИАЛ и от Етичната комисия за клинични изпитвания в Портала на ЕС; достъпът на ИАЛ и Етичната комисия за клинични изпитвания до базата данни на ЕС; условията и редът за представяне на становищата за взаимодействие между ИАЛ и Етичната комисия за клинични изпитвания; документите и данните от Приложение I и Приложение II от Регламента на ЕС, които се оценяват от ИАЛ и от Етичната комисия за клинични изпитвания, както и езикът, на който се представят.
ИАЛ ще изпълнява функциите на национален администратор за България на Портала на ЕС. От Изпълнителната агенция по лекарствата и от Етичната комисия за клинични изпитвания, в качеството си на компетентни органи по разрешаване на клинични изпитвания в България, следва да осъществяват всички дейности и оценки, свързани с клинични изпитвания, в базата данни на ЕС чрез Портала на ЕС. За тази цел всеки компетентен орган следва да има отделен достъп до базата данни на ЕС и да определи по един локален администратор в съответствие с ръководствата и указанията на Европейската комисия и Европейската агенция по лекарствата.
За издаване на разрешение за провеждане на клинично изпитване и за издаване на разрешение за съществена промяна в разрешено клинично изпитване възложителят подава заявление и досие, съгласно Регламента чрез Портала на ЕС. При подадено заявление за разрешаване на клинично изпитване или съществена промяна по него, ИАЛ извършва оценка на всички документи.
След приключване на всички оценки ИАЛ следва да изготви на английски език съответната част от доклада за оценка, съображенията и заключенията по него и да го представи на възложителя чрез Портала на ЕС. Крайният акт във вид на решение или отказ, се изготвя от ИАЛ след консолидиране в него на становищата на ЕККИ, като ИАЛ го представя на възложителя чрез Портала на ЕС.
Съгласно Наредбата клиничните изпитвания, които са започнали и не са приключили до 31.01.2022 г., ще се довършват по досегашните условия и ред, но не по-късно от три години от тази дата. Ако заявлението за издаване на разрешение за клинично изпитване е подадено между 31 януари 2022 г. и 31 януари 2023 г., клиничното изпитване може да бъде започнато по досегашните условия и ред и продължава да бъде уредено по тях до 31 януари 2025 г.

Проф. д-р Пенка Атанасова: ВАКСИНАЦИЯТА НАМАЛЯВА РИСКА ОТ НЕВРОЛОГИЧНИ УСЛОЖНЕНИЯ ВСЛЕДСТВИЕ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Неоткритият навреме и нелекуван енцефалит е животозастрашаващо състояние, което често води до летален изход или инвалидизация, казва проф. д-р Пенка Атанасова, началник на Клиниката по нервни болести на УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, цитирана от лечебното заведение. В Световния ден за борба с енцефалита тя съветва проследяването на пациенти, засегнати от епидемията SARS-CoV-2 да включва и внимателна оценка на централната нервна система, информира Zdrave.net.
Специалистката изтъква, че заболяването, което този вирус причинява, продължава да изненадва с различни клинични симптоми, които варират от асимптомна инфекция до тежки неврологични усложнения: енцефалит, менингоенцифалит, енцефалопатия, мозъчно-съдови заболявания, епилептични пристъпи, разстройства на нервно-мускулното предаване и синдром на Гилен-Баре (автоимунно заболяване, което се характеризира с внезапно начало и прогресиращо засягане на периферните нерви) и др.
Независимо от последствията върху нервната система, проф. Атанасова смята, че инфекцията от SARS-CoV-2 рядко води до сериозен енцефалит. Интерпретацията за първите случаи на COVID-19 енцефалит е противоречива, защото неврологичните усложнения могат да се дължат на системния възпалителен процес, а не на директна мозъчна инвазия. Пациентите с COVID-19 обаче могат да развият остър менингоенцефалит без откриваем SARS-CoV-2 или друг вирус в ликвора (гръбначно-мозъчна течност). Другият механизъм за развитие на този енцефалит при пациенти с COVID-19 е тежко възпаление с цитокинова буря. Ранното откриване и лечение на менингоенцефалитите е от решаващо значение и за предотвратяване на хеморагичната некротична енцефалопатия, която протича фатално, подчертава началникът на Клиниката по нервни болести към Университетската болница в Пловдив.
По думите на проф. Атанасова провокираният от SARS-CoV-2 имунологичен отговор може да причини възпаление и оток на мозъка, което да доведе до промени в съзнанието. С изчистването на вируса, и в резултат на лечението, мозъчният оток постепенно намалява и съзнанието на пациента се подобрява. „Енцефалитът и в частност този, причинен от SARS-CoV-2, не винаги може да бъде предотвратен, но рискът може да бъде намален с ваксиниране“, подчертава проф. Атанасова.

НЗОК ЩЕ ПЛАЩА НА БОЛНИЦИТЕ ПРЕЗ ПЪРВИТЕ ТРИ МЕСЕЦА ПО СТАРИЯ НРД, ПОСЛЕ ЩЕ СМЯТА ОТНОВО
НЗОК ще плаща на болниците за първото тримесечие на годината по цени, равни на договорените в НРД, при месечни обеми равни на 1/12, а след приемането на Закона за бюджета на НЗОК 2022 ще рекалкулира. Това е решил Надзорният съвет на НЗОК на заседанието си от 10 февруари, а от стенограмата става ясно, че причината за това е, че ЗБНЗОК ще влезе в сила със задна дата от 1 януари, информира Zdrave.net.
Според председателя на Надзорния съвет Васил Пандов решението на Надзорния съвет е по-скоро по целесъобразност, но юридически продължават да се прилагат действащите цени и обеми до подписването на нов анекс към НРД.
„Тук има една единствена забележка, тя е по-скоро процедурна в бъдещите преговори, които ще бъдат за анекса към Рамковия договор, които ще бъдат след влизане в сила на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г., че тъй като бюджетът на НЗОК ще влезе в сила от 1 януари 2022 г., дали няма Лекарският съюз или Зъболекарският съюз да искат цените и обемите оттам нататък да се актуализират. Доколкото разбирам, една от причините на предложението на ръководството на НЗОК да приемем, че се прилагат действащите цени и обеми до влизане в сила на Закона за бюджета на НЗОК за 2022 г., е да не даваме повод за подобна дискусия в бъдеще, когато преговаряме за анекс към рамковия договор“, казва управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. Той обаче уточнява, че в НРД има изричен член, където пише докога действат цените. „Никъде Законът не казва, че продължават договорените неща по НРД, затова е изискуемо от наша гледна точка, от нашите юристи, от нашите финансисти, да имаме фиксирано, че цените и обемите са равни на тези, които последно са приети. Ако Законът за бюджета на Касата влезе на 1 април 2022 г. с изричното условие, че действа от 1 януари 2022 г. и с какви пари ще преизчисляваме от 1 януари, и при какви обеми ще действаме? Ще извадим вече платените или ще рекалкулираме от начало всичко? Именно това ни навежда на мисълта, че е добре да се вземе решение, което да каже, че цените и обемите за първите три месеца са толкова, след това, като се приеме бюджетът на Касата, вече да се преговаря при новата ситуация за нови цени и за нови обеми. В противен случай в момента аз нямам законова делегация да потвърждавам масови плащания към лечебните заведения, защото в Националния рамков договор изрично е записано, че тези цени са до 31.12.2021 г. Нататък ние нямаме определени цени“, казва проф. Салчев.
Според Васил Пандов Законът за здравното осигуряване е категоричен, че когато Националният рамков договор за медицинските, съответно за денталните дейности, и анексите към тях не бъдат приети при условията, по реда и в сроковете, определени в този закон, се прилагат действащите до момента НРД и анексите към тях.
Представителят на КНСБ д-р Иван Кокалов предлага след като излезе Законът за бюджета и се подпише новия анекс към НРД, тогава да се преценява как да се действа спрямо изплатеното за първото тримесечие, но сега, за да могат да фактурират дейностите си болници, трябва изрично да им се каже, че до подписване на нов анекс към НРД с нови цени и обеми действа старият НРД.
„Преговорите по Закона за здравното осигуряване се водят с Лекарския съюз. Те ще трябва да направят такъв анализ. Но това, което обсъждахме и с колегите от Министерството на финансите, е, че и ние ще трябва да си направим такъв анализ. Анализът ще бъде в преговорите двустранен с определения субект в Закона за здравното осигуряване – Лекарският съюз, и от наша страна ще го направи НЗОК“, допълва доц. Пандов. Той казва още, че преговори първо ще се водят на експертно ниво, а след това ще има среща на Надзорният съвет с УС на БЛС и БЗС. „Мисля, че всички имат желание да се върнем към този модел. Ще го обмислим, но да приемем вече утвърдената технология на водене на преговорите“, казва доц. Пандов.

ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ СЕ ОПЛАКВАТ, ЧЕ РАЗЛИЧНИ ИНСТИТУЦИИ НЕ ПРИЗНАВАТ УДЪЛЖАВАНЕТО НА РЕШЕНИЯТА НА ТЕЛК
Съгласно чл.20 на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение сроковете на телковите решения, които изтичат в периода на извънредното положение или извънредната ситуация, се удължават до три месеца след нейния край.
Хора с увреждания обаче се оплакват, че различни институции не признават това удължаване и ги карат да подновяват телковите си решения, информира БНР.
За да се яви един човек пред териториалната експертна лекарска комисия ТЕЛК и да е преосвидетелства, трябва преди това да се сдобие с куп документи, за получаването на които е нужно да мине през прегледи в различни болници, а самото преосвидетелстване също става в болница, обяснява в Кристина Николаева, председател на Сдружението „Защита на правата на хората с аутизъм“. „Някои от тези лечебни заведения са с COVID отделения, а хората с увреждания са рискова група по отношение на заразяването с и протичането на COVID инфекцията“, уточнява още тя.