НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.02.2021)

В ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЗА БОЛНИЧНА ПОМОЩ СА НАСТАНЕНИ ОБЩО 3880 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
227 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 107 от тях са установени с PCR, а 120 – с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалите 24 часа, е 2792. От тях 1917 са PCR, а 875 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 34; Варна – 28; Велико Търново – 5; Враца – 6; Ловеч – 1; Пазарджик – 2; Перник – 19; Плевен – 17; Пловдив – 17; Разград – 7; Русе – 1; София област – 7; София град – 77; Стара Загора – 2.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 236 666, от които 26 560 са активни. 200 252 са излекуваните лица. 114 от тях са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 3880 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 321 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
Поставените до момента дози от ваксините срещу COVID-19 у нас са общо 119 354. От тях 10 998 са поставени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 9993. През последното денонощие са регистрирани нови три случая на двама лекари и друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 9854. През изминалите 24 часа са регистрирани нови 15 случая.

ПРИСТИГНАХА ОЩЕ 25 740 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА НА PFIZER/BIONTEC
25 740 дози от ваксината на Pfizer/BioNTech (Пфайзер и Бионтех) са получени днес в страната ни. На 25 февруари се очакват още 12 000 дози от Moderna (Модерна).
Това информира изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов. До края на седмицата ще има и нови количества от Оксфордската ваксина(АстраЗенека), предстои потвърждение за точната дата и точните количества, информира БНР.
“Тъй като беше взето решение от Ваксинационния щаб втората доза да се слага на 70-ия ден – т.е. 10-ата седмица, което е заложено и в кратката характеристика, всички налични в страната дози се прилагат, без да се изчаква”, обясни Кирилов.
Той допълни, че се наблюдава много ниска честота на нежеланите реакции – под 2 на 1000 ваксинации, това потвърждавало профила на безопасност и данните на клиничните изпитвания. Става въпрос за локални реакции на мястото на поставяне на инжекцията.

ГАРАНТИРАТ ПЛАЩАНИЯТА ЗА РАБОТА НА ПЪРВА ЛИНИЯ В УСЛОВИЯ НА ПАНДЕМИЯ ПРЕЗ 2021 Г. ЧРЕЗ АНЕКС В НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР
Плащанията за финансирането на допълнителните възнаграждения на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус в лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове, които ще бъдат извършвани през 2021 г. от НЗОК, ще бъдат записани и с Анекс в НРД.
„Размерът на тези плащания остава непроменен. Изпълнителите на медицински дейности ще продължат да получават тези суми, които получаваха през 2020 г., докато трае епидемичната обстановка“, каза пред Zdrave.net председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
Този Анекс касае освен заплащането на работещите на първа линия и заплащането за извършена ваксинация срещу COVID-19. „Медиците ще получават по 10 лева на доза, независимо къде е поставена ваксината – дали в болница, медицински центъра или от общопрактикуващия лекар“, каза д-р Маджаров.
„Позицията ми винаги е била, че не само общопрактикуващите лекари ще ваксинират в тази кампания и това вече е факт. Стана ясно, че всеки, който желае да си постави ваксина може да посети един от разкрити в страната центрове или да избере да се ваксинира при своя общопрактикуващ лекар“, каза още д-р Маджаров.
Допълнителните възнаграждения в размер на 1000 лв. на медицински и немедицински персонал, пряко зает с дейности по наблюдение, диагностика и лечение на пациенти с доказан коронавирус, за 2021 г. се осигуряват от държавния бюджет, чрез трансфер към НЗОК, а не, както беше през 2020 г., чрез европейско финансиране.
От тази година е предвидено допълнително увеличение на възнагражденията за всички специалисти. За лекари те ще са в размер на 600 лв., за специалисти по здравни грижи – 360 лв., а за санитари – 120 лв. Тези възнаграждения се изплащат отделно и не са обвързани по никакъв начин с мярката 1000 лв. за работа на първа линия срещу COVID-19.
НЗОК прие правилата по които ще бъдат изплащани тези средства.

МОБИЛНИ ЕКИПИ ЩЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ВАКСИНИРАНЕТО СРЕЩУ COVID-19 НА НАСЕЛЕНИЕТО В ОТДАЛЕЧЕНИТЕ И ТРУДНОДОСТЪПНИ РЕГИОНИ НА СТРАНАТА
„Осигурили сме мобилни екипи, които да осъществяват ваксинирането срещу COVID-19 на населението в отдалечените и труднодостъпни региони на страната. Те са формирани на централно ниво – ще бъдат координирани от представител на Министерството на здравеопазването, като идеята е в сътрудничество с Националното сдружение на общините в Република България да видим кои са труднодостъпните за личните лекари места и да гарантираме на населението там равен достъп до ваксината.“ Това заяви министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на работно заседание при министър-председателя Бойко Борисов, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Здравният министър посочи, че от днес общопрактикуващите лекари започват да имунизират лицата от пациентските си листи, изразили желание да получат ваксина. Със съдействието на Министерството на вътрешните работи е създадена организация за транспортиране на ваксини от регионалните здравни инспекции до кабинетите на личните лекари, които имат затруднения с логистиката.
По думите на министъра за последните три дни в страната са поставени близо 30 хил. ваксини срещу COVID-19. Ваксинационните пунктове в страната работят и през почивните дни, когато имунизиран може да бъде всеки гражданин без значение на здравноосигурителния му статус и фазата от Националния ваксинационен план, в която попада. Повечето лечебни заведения и регионалните здравни инспекции ще имунизират желаещите и в следобедните часове на работните дни, а там, където е необходимо – и денонощно. Проф. Ангелов коментира, че страната разполага с достатъчно количества ваксини и че интересът към ваксинацията расте с всеки изминал ден. „Надявам се, че това ще доведе до намаляване на заболеваемостта и много скоро ще успеем да се преборим с пандемията от COVID-19“, заяви министър Ангелов.

МИНИСТЪР АНГЕЛОВ ОТКРИ НОВА ЛАБОРАТОРИЯ ЗА PCR ТЕСТОВЕ В ОБЩИНА РАЗЛОГ
Министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов откри нова лаборатория за изследване на COVID-19 по метода на полимеразната верижна реакция (PCR) в община Разлог. В нея изследването на пробите ще се извършва за по-малко от 24 часа. Инвестицията е за близо 150 хил. лв., като от тях 90 хил. лв. са осигурени от Министерството на здравеопазването, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Пред медии в Разлог проф. Ангелов посочи, че навсякъде в страната е създадена логистика за навременното доставяне на необходимите количества ваксини срещу коронавирусната инфекция. Мобилните екипи за ваксинация в труднодостъпните региони вече работят. „Те ще бъдат на разположение на Министерството на здравеопазването, което ще се координира с Националното сдружение на общините и с кметовете в кои населени места да се изпращат екипи. Приоритетно това ще бъдат регионите, в които достъпът на населението до общопрактикуващ лекар е затруднено“, уточни здравният министър.
Регионалните здравни инспекции ще разчитат на органите на МВР при доставката на ваксини до кабинетите на личните лекари в отдалечените населени места.

Акад. Богдан Петрунов: И ТРИТЕ ВАКСИНИ СА ОДОБРЕНИ В УСЛОВИЯТА НА ВИСОКА БЕЗВРЕДНОСТ И ВИСОКА ИМУНОГЕННОСТ
Няма по-добра или по-лоша ваксина. Това заяви пред БНТ имунологът и алерголог, бивш директор на НЦЗПБ, акад. проф. д-р Богдан Петрунов, информира Zdrave.net.
И трите ваксини са одобрени в условията на висока безвредност и висока имуногенност, категоричен бе специалистът и обясни – на АстраЗенека имуногеността е по-ниска – между 68 и 80%, но това е много условно, докато на Пфайзер и на Модерна е около 90-95%.
По-важното по думите му е и че трите ваксини изграждат имунитет между 8 и 12 месеца. Изграждането на имунитета започва не по-рано от 14-ия ден след поставянето на първата доза. Ако дотогава човек се разболее, очевидно ще прекара по-леко заболяването, това е смисълът, поясни специалистът.
Ефектът на ваксините за предпазването от разпространението на инфекцията все още не е ясен, каза още той. Има данни, че вероятно те ще ни предпазят и от разпространението на инфекцията, но все ще не е натрупана достатъчно информация. Може би към края на годината ще знаем дали ваксините ще ни помогнат да прекъснем разпространението, посочи специалистът. Първите проучвания до момента са доста оптимистични, изтъкна още акад. Петрунов. Той коментира, че интересът към ваксинирането у нас се е усилил, когато се е разбрало, че всеки може да се ваксинира.
„Това решение на щаба е много правилно – ще стимулира хората да се чувстват свободни, когато и където пожелаят, да се имунизират. Това е напълно коректно решение според мен. Броят ще се увеличи за много кратко време”, заяви той. Според него могат да бъдат направени някои промени по отношение на организацията, особено когато се включат общопрактикуващите лекари, които познават добре пациентите си. „По този начин ще се избегне такова струпване”, отбеляза той.
Според него изборът на ваксината не е толкова личен проблем. „Той е проблем на лекаря и на специалиста, който трябва да прецени спрямо здравословното състояние на пациента“, заяви акад. Петрунов. Той посъветва задължително хората, които са си поставили първата доза, да не пропускат и втората, защото само това създава добър имунитет. Според него антителата не определят дали човек да се ваксинира или не.
Запитан дали има данни за по-дългосрочните странични ефекти от ваксините, той обясни, че отговор на този въпрос няма да има по-рано от края на 2022 година. Става дума за нов антиген и той ще продължи да се изучава много детайлно, отбеляза той.
Запитан дали бременните жени трябва да се ваксинират, специалистът припомни изразеното преди дни мнение на експертния съвет по акушерство и гинекология, според които в момента не е редно да се призовава бременните жени да се имунизират. В Бразилия, Индия, Англия върви много голямо клинично проучване, в което се включват бременни, посочи той, като изтъкна обаче, че трудно се намират участници за него. За момента е редно бременните да не се имунизират, категоричен бе той.
По въпроса за приложението на ваксината на АстраЗенекa при възрастни лица, акад. Петрунов посочи, че ЕМА вече е разрешила прилагането и при тези възрастови групи след предоставянето на нови данни от компанията. Той допълни, че тя се прилага успешно при възрастни в Англия.
На въпрос за приложението на ваксините при хора с алергии, акад. Петрунов обясни, че протеинните ваксини не са най-подходящите за тях. Всички други ваксини може да бъдат спокойно прилагани, отбеляза той.

ПОЧТИ 2000 ДУШИ ВА ВАКСИНИРАНИ В „ПИРОГОВ“ В РАМКИТЕ НА ТРИ ДНИ
Почти 2000 души са били ваксинирани с препарата на „АстраЗенека“ срещу COVID-19 през почивните дни – от петък следобед до неделя, в петте ваксинационни пункта пред „Пирогов“. Това съобщи на брифинг директорът проф. Асен Балтов. Ефектът от зелените коридори е поразителен, посочи Балтов, като само през уикенда в страната са имунизирани срещу COVID-19 около 16 000 души, информира БНР.
От днес, след 13:00 часа, пред „Пирогов“ е осигурен зелен коридор за желаещите да се имунизират, които не попадат в четирите фази от ваксинационния план, посочи проф. Балтов.
„Няма да се спират четирите фази и те продължават като до 13:00 ч., примерно, в „Пирогов“ днес тук ще продължат всички, които са записани по списъци в първите четири фази. След 13:00 ч. ще бъде дадена възможност отново да се отворят зелените коридори и на 5 ваксинационни пункта в “Пирогов”, който иска, да продължи да се ваксинира с ваксината на „Оксфорд“. Докато има хора, ще ваксинираме. Обикновено ваксинираме до 17:30, но при необходимост може времето да бъде удължено“, обясни проф. Асен Балтов. Той каза още, че след първата доза от ваксината трябва да продължи носенето на маска, спазването на дистанция и дезинфекцията.

1654 СА ВАКСИНИРАНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 В СИЛИСТРЕНСКА ОБЛАСТ
253-ма са ваксинираните срещу COVID-19 през вчерашния ден в Силистренска област, съобщи д-р Теодора Начева, директор на Регионалната здравна инспекция. Кабинети за свободна ваксинация ще работят и днес в РЗИ – Силистра и в общинските болници в Дулово и Тутракан. Така общо ваксинираните в региона стават 1654, съобщи БНР.
Тази седмица започва и имунизацията на всички, които ще бъдат ангажирани в изборния процес в региона. Идеята е до края на март да може да им бъде поставена и втора доза от ваксината.

СЪЗДАДЕНА Е ОРГАНИЗАЦИЯ ЗА ИЗВЪРШВАНЕ НА ИМУНИЗАЦИИ НА ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ ГРАЖДАНИ И В ПЕТ ОБЩИНСКИ ДКЦ В СОФИЯ
Създадена е организация за извършване на имунизации на всички желаещи граждани и в пет общински Диагностично-консултативни центъра от днес, информира БНР като се позова на съобщение от Столична община.
По разпореждане на кмета на София Йорданка Фандъкова общинските ДКЦ-ове се включват в масовата ваксинация.
Имунизации срещу COVID-19 се поставят и в 11 ДКЦ, 12 ДКЦ, 13 ДЦК, 24 ДЦК и 25 ДКЦ, където са разкрити кабинети за ваксинация.
През вчерашния ден на общо 336 души бе направена ваксина в трите общински болници – Първа МБАЛ, Втора МБАЛ и Пета МБАЛ и 12 ДКЦ, които първи от общинските лечебни заведения се включиха в масовата ваксинация.
Във Втора МБАЛ и Пета МБАЛ ще продължи поставянето на ваксини и на записалите се граждани от третата фаза на националния план за имунизация срещу COVID-19.
Желаещите трябва да носят лична карта. На място ще им бъде извършен преглед преди поставяне на имунизацията.
При възможност хората могат да носят документи от епикризи за придружаващи заболявания.

ПОВЕЧЕ ОТ 500 ДУШИ СА БИЛИ ВАКСИНИРАНИ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ ВЪВ ВАРНА
Във Варна са били ваксинирани през почивните дни повече от 500 души. Освен в Регионалната здравна инспекция, имунизации се извършват и в 5-те ДКЦ-та в града.
Открити са 24 кабинета, като се обмисля и отварянето на денонощен ваксинационен център. Това съобщи областният управител Стоян Пасев:
„Мобилни екипи също са осигурени- два, за общините, където няма такива. Така че продължаваме активно ваксинирането, средно един кабинет с двама служители може да обработи за около 10-15 минути един човек – знаете, че се мери температурата, мери се кръвното. В петте ДКЦ-та са отворени кабинети. Засега само в работно време, тоест от 8:30 до 17:30 часа“, поясни Пасев.

ЛЕКАРИТЕ ОТ ВИПУСК 2020 НА МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – СОФИЯ ЩЕ ПОЛОЖАТ ХИПОРКАТОВА КЛЕТВА ДВА ПЪТИ
Заради пандемията, млади лекари от Випуск 2020 на Медицинския университет в София положиха Хипократовата клетва онлайн, вместо в Зала 1 на НДК, както е по традиция.
За център на онлайн тържеството бе избрана Анатомичната аула на Медицинския факултет към висшето училище. Там присъствено Хипократовата клетва положиха 9-те пълни отличници от Випуск 2020, а синхронно с тях на видеостена от вкъщи се заклеха и останалите 468 дипломиращи се лекари.
Д-р Златко Костадинов, един от пълните отличници на випуск 2020, получил наградата “Златен Хипократ”, сподели, че планира да се насочи към специалността анестезиология: „Вече работя в болница „Св. Екатерина“ в столицата, там съм прекарал и доста от годините си като студент – в Реанимация и именно това ме накара да избера този специалност“.
Деканът на Медицинския факултет проф. Димитър Буланов се обърна към младите си колеги с думите: „Страната ни има нужда от вас, от вашите знания, умения, от вашата амбиция и от вашите успехи. На добър час, Випуск 2020!“
В следващите 5 дни абсолвентите ще положат Хипократовата клетва присъствено и индивидуално в Медицинския факултет по график, като едновременно с това те ще получат и дипломите си.