НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (22.01.2021)

455 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС В РАМКИТЕ НА 24 ЧАСА
455 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. От тях 273 са установени с PCR, а 182 – с бързи антигенни тестове. 7674 са общо тестовете, направени у нас през изминалото денонощие. 3567 от тях са PCR, а 4107 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 9; Бургас – 44; Варна – 21; Велико Търново – 6; Видин – 4; Враца – 13; Габрово – 1; Кърджали – 10; Кюстендил – 22; Ловеч – 6; Монтана – 2; Пазарджик – 30; Перник – 3; Плевен – 28; Пловдив – 45; Разград – 4; Русе – 15; Силистра – 5; Сливен – 16; Смолян – 2; София област – 12; София град – 105; Стара Загора – 20; Търговище – 4; Хасково – 10; Шумен – 13; Ямбол – 5.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 213 864. От тях активни са 27 769. Излекуваните лица са 177 354. През последното денонощие са регистрирани 2256 от тях.
Общо 3045 са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 297 от тях се намират в интензивни структури.
25 251 са общо ваксинираните срещу COVID-19 лица у нас до момента. 1124 от тях са се ваксинирали през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при общо 9365 лица-медицински служители. 26 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. 9 от тях са установени при лекари, 11 – при медицински сестри, 3 – при санитари и 3 – при друг медицински персонал.
8741 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. 90 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

Министър Ангелов: 2 МИЛИОНА БЪЛГАРИ ЩЕ БЪДАТ ВАКСИНИРАНИ ДО КРАЯ НА ГОДИНАТА
2 милиона българи ще бъдат ваксинирани до края на годината, заяви министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на парламентарен контрол. По думите му България ще получи 3,9 милиона ваксинационни дози, но сроковете за доставка са индикативни и зависят от одобрението на Европейската комисия и възможностите на производителя, съобщи БНР.
Министърът увери, че се организира процесът на обща имунизация, която ще бъде правена и от общопрактикуващите лекари:
„По отношение на кабинетите за ваксинация, които са изградени в РЗИ, в лечебните заведения, мобилните имунизационни кабинети, много скоро съвместно с Гугъл ще бъдат представени на картата на територията на България. Ще бъдат видими за всички български граждани. В момента събираме цялата информация, която да бъде качена на сайта на министерството и да бъде достъпна за всички български граждани“.
България може да купи всяка ваксина срещу COVID-19, независимо от страната-производител, но само ако тази ваксина е одобрено на европейско ниво, каза още Ангелов: „В случай, че се налага набавяне на още ваксини срещу COVID-19 за задоволяване на нуждите на страната, министерство на здравеопазването няма да се поколебае да предложи закупуването на ваксина и от производител извън ЕС, чиито документи са оценени по същата процедура като безопасни и ефикасни от Европейската агенция по лекарствата и са одобрени за употреба от Еврокомисията“.

ОТПАДА ЗАБРАНАТА ЗА ИЗНОС НА МЕДИЦИНСКИ КИСЛОРОД
Отпада забраната за износ на медицински кислород, въведена у нас в средата на месец декември м.г. Това разпорежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със своя заповед, издадена днес, 22 януари, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Припомняме, че забраната беше въведена заради големия брой хоспитализирани пациенти, чието лечение изискваше кислород.
През декември бяха закупени 452 кислородни концентратора за болници в страната, за да не се допусне прекъсване в лечението с кислород. Успоредно с това фирмите доставчици на кислород увеличиха броя на оборотните бутилки с кислород.
От началото на 2021 г. намаля броят на пациентите, нуждаещите се от интензивно лечение с кислород.
За последния месец в Министерството на здравеопазването няма постъпили сигнали за проблеми с доставките на кислород.

ВСИЧКИ МЕТОДИ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ЕПИЛЕПСИЯ ВЕЧЕ СЕ РЕИМБУРСИРАТ ОТ НЗОК
Всички методи за лечение на епилепсия вече се реимбурсират от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Досега тя покриваше лечението с медикаменти, както и хирургичните интервенции за повлияване на пристъпите, информира БНР.
България беше единствената страна от ЕС, в която възрастните пациенти трябваше сами да заплащат устройството за стимулация на вагусовия нерв (СВН). При тази интервенция подкожно, на гърдите на пациента, се поставя малък генератор на импулси, който е свързан с левия вагусов нерв. На определени интервали устройството изпраща сигнали до нерва и посредством него – до мозъка, чиято цел е да десинхронизират импулсите, които пораждат епилептични пристъпи, съобщиха от НЗОК.
СВН се използва тогава, когато всички други средства за лечение вече са изчерпани: пациентът не се повлиява от лекарства, а оперативна интервенция с цел премахване на епилептогенната зона е невъзможна.
Екипът на доц. Красимир Минкин и доц. Петя Димова е единственият у нас, който се занимава с хирургия на епилепсията. Те уточняват, че за разлика от хирургичната интервенция, която, при правилна индикация и подбор, при 70% от пациентите води до пълно спиране на епилепсията, при СВН ефективността е при 50% от пациентите, като намалява пристъпите наполовина. Лечението е палиативно, но за хора с тежки и/или много чести пристъпи тези промени са съществени.
Досега у нас СВН се покриваше само при деца, от Фонда за лечение на деца. НЗОК вече ще реимбурсира процедурата при 10 възрастни пациенти годишно.
Преди да им бъде имплантирано устройство, чиято цена е около 40 000 лв., пациентите трябва да преминат през серия от изследвания, които да докажат, че никой от останалите налични методи за лечение не може да им помогне.
Хората с епилепсия в България са около 50 000 души, като при 25% от тях заболяването не се повлиява от медикаментозно лечение. Медикаментозната резистентност се смята за доказана, когато два подходящи и правилно приложени медикамента не са довели до задоволителен контрол на епилептичните пристъпи.
Eдинственият в България специализиран център по хирургия на епилепсията функционира от 2008 г. към Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „Св. Иван Рилски”-София. Откакто е създаден, в него са оперирани около 300 пациенти, при над 70% от тях е постигнат пълен контрол над епилептичните пристъпи, като тази ефективност е съизмерима с резултатите на водещите центрове по света.

Проф. Тодор Кантарджиев: ВЕРОЯТНО НЯМА ДА СЕ НАЛАГА ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 ДА СЕ ПОСТАВЯ ВСЯКА ГОДИНА
След боледуване или ваксинация срещу COVID-19 защитата на човешкия организъм се запазва дори при спад на антителата, заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести професор Тодор Кантарджиев по време на онлайн лекция по актуалната тема, съобщи БНР.
“Ниското ниво на антителата в кръвта ти след преболедуване няколко месеца или след ваксинация вероятно няколко месеца, не значи, че не си предпазен. Напротив. Предпазен си, защото инкубационният период на коронавирусната инфекция позволява повторното антигенно дразнене от инфекция да стимулира твоя имунитет в граници, които са много по-големи от първичния имунен отговор”, изтъкна специалистът.
Все още не е ясно колко дълготраен е имунитетът след ваксинация, но вероятно няма да се налага ваксината да се поставя всяка година, смята професор Кантраджиев. Според него до края на годината е напълно възможно да бъдат ваксинирани до 2 милиона души в България.

ЗАПОЧНА ИЗСЛЕДВАНЕТО ЗА КОРОНАВИРУС НА УЧИТЕЛИТЕ И ПЕРСОНАЛА НА УЧИЛИЩАТА В СТАРОЗАГОРСКА ОБЛАСТ
Започна изследването за коронавирус на учителите и персонала на училищата в Старозагорска област. 16 мобилни екипа ще посещават училищата по график, за да правят тестовете, съобщи БНР. В региона продължава и ваксинирането на медици, обяви Таня Пeрчемлиева от Районната здравна инспекция.
От началото на седмицата на 30 медицински лица е поставена втора игла от ваксината на “Пфайзер/Бионтех”. В първа игла са обхванати 728 медици от областта, обобщи д-р Перчемлиева и допълни:
“От Бургас ще вземем 37 флакона за първа игла и 61 флакона за втора игла, така че да могат да бъдат обхванати и останалите, които са подлежащи за втора игла – с втора игла. Бих казала, че за всичките лица, които се обхващат с първа игла, ваксината е осигурена вече и за втора игла, само че се съхранява във фризерите в центровете за ваксинация”.
Втората фаза на ваксинацията ще обхване учители и помощен персонал в училищата и лицата от социалните домове. Тя ще се случи към средата на месец февруари.
От днес започва кампания с тестването на учителите, която ще приключи до 3-ти февруари. Намаляват случаите на COVID-19 и скоро областта ще премине към оранжевата зона, прогнозира още д-р Таня Перчемлиева.

СПОРЕД ИЗСЛЕДВАНЕ БЪЛГАРИТЕ ПРИЕМАТ ВСЕ ПО-СЕРИОЗНО ОПАСНОСТТА ОТ COVID-19
Одобрението към правителствата за справянето с пандемията COVID-19 все още е високо, но бавно намалява. В сравнение с миналата пролет заплахата от болестта отново се счита за значителна, но сега изглежда и малко по-пресилена според хората по света. Това са някои от изводите от новото глобално изследване на отношението към коронакризата, проведено от Асоциация „Галъп интернешънъл“ в края на 2020 г., съобщиха оттам, информира Zdrave.net.
Проучването е обхванало 47 държави по света, в това число и България.
В него са участвали около 45 000 пълнолетни граждани, което е представително за около две трети от глобалното население, уточняват социолозите. Според тях ограниченията за пътуване са широко приети като средство за борба с пандемията, както и жертването на човешките права, но то събужда и критики. Отношението към ваксините е по-скоро положително, въпреки че сянката на съмнението остава значителна, дори и преобладаваща в редица страни, отбелязват още от екипа на „Галъп“.
32% от запитаните в края на миналата година българи смятат, че правителството у нас се справя добре със ситуацията с коронавируса. Малко над половината (56%) обаче не се съгласяват. 11% не могат да преценят. Социолозите припомнят, че в първите месеци на коронакризата българското правителство, а и много други правителства по света, са получили силен ситуационен рейтинг, породен донякъде и от страха и неизвестността на новата заплаха. Постепенно обаче през последните месеци този силен първоначален заряд на подкрепа се изчерпва, от една страна поради привикване с новата ситуация и живот в условията на коронавирус, а от друга – поради сериозния ръст на новите случаи в страната в края на 2020 г.
„Ако през април и юни мнозинства от близо три четвърти одобряваха начина, по който правителството у нас се справя с коронавируса, то сега този дял се е стопил до една трета и ще трябва да се изчака какъв ще е ефектът от спада в случаите на коронавирус, за да се види има ли съживяване на показателите“, се казва в анализа на Галъп.
Две трети от българите се съгласяват с твърдението, че ограничаването на пътуването между страните е приемлив метод за борба с разпространението на коронавируса. Една пета е на противоположното мнение. 9% не могат да преценят. Макар че общественото мнение в страната ни е близко до средното за света, българското общество е по-скоро от онези, които подкрепят с известна неохота ограничаването на пътуването, дори и то да е с цел минимизиране на разпространението на заразата.
В края на 2020 г. у нас се наблюдава закономерен на фона на многото случаи на болест спад в склонността на обществото ни да приема заплахата от коронавируса за преувеличена. Почти еднакви са дяловете на тези, които вярват, че заплахата от COVID е преувеличена (42%), и тези които не се съгласяват с твърдението (44%). А преди това тезата за преувеличеността имаше повече поддръжници, отбелязват от Галъп. През последните месеци делът на пренебрегващите опасността е спаднал значително – с повече от 30 процентни пункта от първата вълна на изследване в края на март. Така изглежда, че обществото ни, макар и да привиква с живота в условията на COVID-19,
е започнало да приема опасността по-сериозно.
Повече от половината от запитаните българи (56%) изразяват готовност да се откажат от някои от своите човешки права, ако това ще помогне да се спре разпространението на коронавируса. 31% не биха жертвали своите човешки права, дори и за да ограничат заразата. 13% не могат да формират мнение по този въпрос.
Макар, че мнозинството у нас все още е склонно да се откаже от свои права в борбата против вируса, забелязва се и сериозен спад на изразената готовност за това, в сравнение с декларираното съгласие през март (83%) и април (78%). Българското общество е и далеч по-неуверено в съгласието си за отказ от човешки права на фона на обобщените за света данни.
Що се отнася до отношението към ваксините срещу COVID, 42% от българите изразяват своето желание да се ваксинират, в случай че има обществено достъпна ваксина срещу коронавируса, която е считана за безопасна е ефективна. 36% по-скоро не биха си поставили такава ваксина. Отговорите у нас са близки до средните стойности за ЕС, особено до тези на източните държави от Евросъюза.
Дяловете у нас продължават да варират с времето и изследователския метод, поясняват социолозите и добавят, че това показва не особено висока увереност и силна зависимост от потока информация.
На този фон прави впечатление размерът на дела на отговорите „не знам“ – 22% е най-високият регистриран дял на колебание сред всички държави, участвали в глобалното изследване. Това говори за сериозната необходимост от задълбочена и отговорна разяснителна кампания по този въпрос в страната ни, категорични са социолозите.

ОБНАРОДВАХА МЕДИЦИНСКИЯ СТАНДАРТ ПО НЕВРОХИРУРГИЯ
Най-малко 160 операции годишно трябва да се извършват в неврохирургични структури от второ ниво на компетентност, за трето ниво изискваният брой операции е не по-малко от 450 за година. Това е записано в Мeдицинския стандарт по неврохирургия, обнародван днес в „Държавен вестник“, информира Zdrave.net.
В стандарта са дефинирани обемите дейност за първичната и специализираната извънболнична помощ, които, поради естеството на специалността, не са големи. Така например се посочва, че в кабинет по неврохирургия в специализирана извънболнична помощ, оборудван с неврохирургичен инструментариум, операционна маса, операционна лампа, превързочен материал, с условия за анестезия и за стерилизация, могат да се извършват амбулаторни операции с малък обем и сложност.
Разписано е изискване болнична структура по неврохирургия да бъде разкрита в състава на многопрофилна или специализирана болница за активно лечение, като такива клиники и отделения могат да бъдат от второ или трето ниво на компетентност.
Отделение или клиника по неврохирургия с второ ниво на компетентност трябва да има не по-малко от 10 болнични легла, като броят разкрити болнични легла следва да бъде не по-малко от 10 за минимум 100 големи профилирани операции на година. Също така то трябва да разполага най-малко с две операционни зали – за асептични и за септични операции, а използването на рентгеново лъчение при извършването на операции изисква изградена лъчезащита в съответствие с нормативните изисквания. Една операционна зала трябва да се разкрива при разчет за 200 операции с голям обем и сложност и за 200 – 300 операции със среден обем и сложност годишно.
За второ ниво на компетентност използваемостта на леглата трябва да е не по-малко от 70% годишно, като над 50% от извършваните операции годишно да са с малък и среден обем и сложност. За трето ниво на компетентност използваемостта на леглата трябва да е не по-малко от 75% годишно, като над 50% от извършваните операции годишно са с голям и много голям обем и сложност.

НА БЕЗПЛАТНИЯ ТЕЛЕФОН НА КОНСУЛТАЦИИ НА НАЦИОНАЛНАТА ПАЦИЕНТСКА ОРГАНИЗАЦИЯ ЩЕ ДАВАТ ИНФОРМАЦИЯ И ЗА РАКА НА МАТОЧНАТА ШИЙКА
Национална пациентска организация (НПО) увеличи своя капацитет от специалисти, консултиращи на телефонната линия 0800 14 515 пациенти в условията на COVID-19 и от 21 януари 2021 г. пациентски консултант предоставя безплатна информация за рака на маточната шийка, информира Zdrave.net като се позова на НПО.
Пациентският консултант ще отговаря на телефон 0800 14 515 всеки делничен ден от 9.00 до 18.00 ч. На линията всеки желаещ ще може да зададе своите въпроси и да получи информация относно рака на маточната шийка – неговата превенция, различните видове профилактика, начините за проследяване, диагностициране и др.
От НПО припомнят, че на безплатната телефонна линия освен консултации за рак на маточната шийка, пациенти с хронични заболявания могат да получат подкрепа от медицински специалисти в областта на COVID-19, както и отговор на въпроси за ваксините срещу COVID-19, както и на проблеми, свързани с диабет, онкологични и кардиологични заболявания. Също така желаещите ще могат да проведат и консултации с психолог.
Обажданията на линията се предоставят безплатно, благодарение на подкрепата на VIVACOM и CallFlow, добавят от НПО.