НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (01.03.2021)

БАПЗГ АПЕЛИРА КЪМ КАНДИДАТИТЕ ЗА ДЕПУТАТИ ЗА РЕАЛНИ ЗДРАВНИ РЕФОРМИ
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи традиционно апелира към кандидати за депутати за решителни действия в сферата на здравеопазването.
„Нужна е воля за промяна в здравеопазването, необходими са решителни действия, подкрепени от всички политически сили. Затова се обръщаме с апел към Вас, бъдещите представители на народния глас в парламента – за постигане на политически консенсус за развитието на здравните грижи в България в името на здравето и живота на българската нация. Очакваме от Вас готовност за градивен диалог и работещи решения“, пишат от БАПЗГ на политическите партии, които ще участват на изборите на 4 април, информира Zdrave.net.
Здравният портал публикува пълния текст на апела, подписан от председателя на УС на БАПЗГ Милка Василева:
“Уважаеми кандидати за народни представители,
Обръщаме се към Вас днес, в Деня на българската мартеница – символ на добро начало, здраве и дълголетие, защото вярваме, че всички тези благословения могат да се постигнат с разумна, планирана и далновидна политика в сферата на общественото здравеопазване. Пандемията от COVID-19 много ясно открои слабите места на българската здравеопазна система и на първо място сред тях е крещящият недостиг на медицински специалисти. Повече от 15 години Българската асоциация на специалистите по здравни грижи алармира, че съсловието застарява (средната възраст е 55 години); че работещите в системата специалисти по здравни грижи са два пъти по-малко от необходимия кадрови ресурс (нужни са поне още 35 000 професионалисти по здравни грижи); че половината от тях са в пенсионна и предпенсионна възраст; че заради ниското заплащане на техния труд професионалистите по здравни грижи работят на две и три места; че са преуморени и обезверени; че много малко са младите хора, които са мотивирани да изучават благородните, трудни и отговорни професии на медицинската сестра, акушерката, медицинския фелдшер/лекарския асистент, рехабилитатора, медицинския лаборант и рентгеновия лаборант.
С решение на Министерския съвет на Република България от ноември 2020 професиите в направление „Здравни грижи“ вече са включени в списъка с професиите, които са национален приоритет. Това е първата крачка, но тя съвсем не е достатъчна.
През годините изпратихме десетки становища, декларации, позиции, предложения, отворени писма и призиви за необходимостта от спешни мерки за спасяване на нашето съсловие. Когато не се случваха исканите от нас промени протестирахме, събирахме подписки, организирахме конференции, дискусии и кръгли маси, настоявахме за срещи с отговорни институции. За съжаление мерките, които предлагахме, се взимаха бавно и на парче.
Пандемията от COVID-19 постави отново на дневен ред необходимостта от решаване на въпросите, които поставяхме пред годините. Въпреки трудностите, с които се сблъскват в ежедневната си работа медицинските специалисти в България всеки ден доказват в условията на продължаваща вече втора година пандемия, че са мобилизирали всичките си сили и възможности и дават най-доброто от себе си в професионален и в човешки план. За съжаление много медици се разболяха от коронавируса, понесохме и тежки жертви.
Затова днес ние от БАПЗГ заявяваме: Нужна е воля за промяна в здравеопазването, необходими са решителни действия, подкрепени от всички политически сили. Затова се обръщаме с апел към Вас, бъдещите представители на народния глас в парламента – за постигане на политически консенсус за развитието на здравните грижи в България в името на здравето и живота на българската нация.
За да запазим наличните специалисти по здравни грижи и да привлечем млади кадри са нужни работещи решения на експертно, законодателно и институционално ниво по следните въпроси:
1. Осигуряване на начална работна заплата за специалистите по здравни грижи в размер на три минимални работни заплати
2. Диференцирано заплащане на труда, съобразно придобитата квалификация.
3. Приемане на стандарти за необходимия брой медицински специалисти спрямо броя на пациентите в съответната лечебна структура, както и спрямо броя на децата и учениците в детските ясли, детските градини и училищата.
4. Осигуряване на условия за участие в задължителните форми за продължаващо обучение с гарантиран отпуск и финансова подкрепа от държавата и работодателите.
5. Създаване на възможности за развитие в професията и в медицинската наука.
6. Повишаване на обществения престиж на професиите в направление „Здравни грижи“.
7. Приемане на Национална стратегия за развитието на здравните грижи в Република България с конкретни срокове, финансово обезпечаване и отговорни институции.
Медицински университети у нас и техни структури обявиха вече предварителни кандидат-студентски изпити за специалности в областта на медицината и здравните грижи. И тези изпити не са по-малко важни от изборите за нови депутати в Народното събрание. Защото освен от знаещи, мъдри и далновидни законотворци българският народ се нуждае и от знаещи, можещи и успешни медицински специалисти. Нуждае се от медици, които не страдат от Синдрома на професионално изпепеляване, които не са обект на агресия заради слабости в системата, които непрекъснато надграждат знанията си, които допринасят за развитието на медицинската наука, които са приветливи и имат време не само за задължителните дейности и манипулации, но и да поговорят с пациентите, да им дадат кураж и полезни съвети. И това според нас не е неизпълнимо. Доказват го добрите практики във водещите страни от Европейския съюз.
Уважаеми кандидат-законотворци, вярваме, че България ще преуспява, когато нейните граждани получават качествена профилактика, диагностика, лечение и здравни грижи. Очакваме от Вас готовност за градивен диалог и работещи решения!”

2685 ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
332 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. От тях 155 са установени с PCR, а 177 – с бързи антигенни тестове. Направените тестове през изминалите 24 часа са общо 2531. От тях 1595 са PCR, а 936 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Бургас – 36; Варна – 35; Велико Търново – 2; Враца – 16; Габрово – 1; Добрич – 2; Кърджали – 5; Кюстендил – 6; Ловеч – 5; Пазарджик – 16; Перник – 8; Плевен – 34; Пловдив – 20; Разград – 3; Русе – 4; Силистра – 3; Сливен – 18; Смолян – 4; София област – 12; София град – 82; Стара Загора – 3; Търговище – 3; Хасково – 4; Ямбол – 5.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 247 038. Активните случаи са 31 302. Излекувани са 205 545 лица. 408 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
Пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са 4744. От тях 394 се намират в интензивни структури.
Към момента у нас са поставени общо 212 445 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция. 2685 от тях са поставени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас при 10 211 лица-медицински служители е констатиран новият коронавирус. Четири нови случая са регистрирани през последното денонощие. Два от тях са установени при медицински сестри, един – при санитар и един – при друг медицински персонал.
10 191 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. През изминалото денонощие са регистрирани нови 24 случая.

МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ ПРОТЕСТИРАХА ПРЕЗ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Точно две години след първите на протести на медицински сестри, медицинските специалисти отново излязоха пред Министерството на здравеопазването. Те смятат, че държавата не е изпълнила основните им искания – подобряване на условията на труд и възнагражденията, както и отпадане на търговския модел в държавното здравеопазване, съобщи БНР.
Към 12 часа около 50 медицински сестри от цялата страна от Синдиката на българските медицински специалисти се събраха пред сградата на Министерството на здравеопазването. Те споделиха, че исканията им остават същите като преди 2 г., като заявяват, че държавата не е изпълнила нито едно от тях, както и искането за повишаване основните възнаграждения на медицинските сестри.
Те определят като „цинизъм“ отношението на министерството към медицинските сестри и настояват за промяна. Твърдят, че заплатите от 950 лв. на много места в страната не са достигнати.
Председателят на синдиката Мая Илиева заяви : “Да съжаление, и тези подаяния, които сега в момента ги дават от 360 лева се оказва, че след като тези пари бъдат обложени с данък, на много места те стават около 200. Тези средства рано или късно ще бъдат спрени. Без медицински специалисти здравеопазване няма как да има в Българя. Тук за качество изобщо няма да говоря. Пациентът е оставен на произвола”.
“Продължаваме с исканията си отпреди две години, но сега настояваме най-вече за това, да има такива законодателни промени, които да дават възможност на медицинските специалисти да остават да работят в България”, коментира по-рано днес в предаването “Преди всички” Мая Илиева, лидер на Синдиката на българските медицински специалисти.

ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ВЪРХУ ДЪРЖАВИТЕ ЧЛЕНКИ ОТ ВЪЛНАТА НА НОВИТЕ ВАРИАНТИ НА COVID-19 ОБСЪДИХА ЗДРАВНИТЕ МИНИСТРИ НА ЕС
Въздействието върху държавите членки от вълната на новите варианти на COVID-19 обсъдиха здравните министри на ЕС днес, 1 март 2021 г., по време на Неформален Съвет по заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси (част „Здравеопазване“) /EPSCO, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
„Кризата с COVID-19 продължава да бъде изпитание за националните здравни системи, икономики и общества. Координацията на европейско равнище трябва да се фокусира върху въпросите, за чието решаване Европейският съюз би бил по-ефективен спрямо отделните държави членки. Дискусията е възможност за подобряване на координацията, при пълно зачитане на националните компетенции. Необходима е гъвкавост на държавите членки, за да се приемат мерки, съобразени с националните особености“, посочи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.
От фундаментално значение при продължаващите усилия на Европейската комисия и държавите членки е навременното предоставяне на ваксини срещу COVID-19. България поетапно прилага Националния план за ваксиниране и все повече граждани изразяват желание да бъдат имунизирани. През последните десет дни в страната са ваксинирани 120 324 души.
„Основното предизвикателство обаче е да направим ваксините достъпни за всички: както на национално ниво, така и в световен мащаб. За съжаление, липсата на предсказуемост и промените в графика за доставки от производителите подронват усилията за прилагане на нашия План за ваксиниране. Разчитаме на подкрепата от Комисията за това, производителите да се придържат към своите ангажименти, както правим всички ние“, заяви проф. Ангелов.
Българският здравен министър приветства усилията на Европейската комисия за създаване на механизъм на ЕС за споделяне на ваксини.
„Би било полезно за държавите членки, ако Европейската комисия координира процесите на сключване на споразумения, както беше направено с предварителните споразумения за покупка (APA). Това е от особено значение предвид клаузите на договорите и необходимостта от координация с производителите. Необходима е и яснота, когато става въпрос за дарения или за препродажба“, посочи проф. Костадин Ангелов и информира колегите си, че България е взела политическото решение да проучи възможностите за бъдещо предоставяне на ваксини срещу COVID-19 на страните от Западните Балкани и Източното партньорство.
По отношение на мутациите и тестването министър Ангелов отбеляза, че страната ни е успяла да оптимизира своя капацитет, и благодари за подкрепата на Европейската комисия и Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

РАБОТЯТ ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ В УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА” И УМБАЛСМ “Н. И. ПИРОГОВ”
“Зелените коридори” за свободна ваксинация срещу COVID-19 отново работят, но под условие. В пунктовете в големите столични болници тече имунизация, ако няма чакащи от първите четири фази на Националния ваксинационен план. На места вече ваксините са изчерпани и пунктовете временно не работят. На локално ниво всяко лечебно заведение решава дали да осигури “зелен коридор” според наличните дози ваксини.
От сутринта работи пункта пред Александровска болница. След 13:00 часа “зелен коридор” отвори и пунктът пред УМБАЛСМ “Пирогов”. “Зеленият коридор” във Военномедицинска академия временно е затворен поради изчерпване на наличните ваксини. Денонощният пункт пред болница “Света Анна” също затвори още снощи до получаване на нови дози от препаратите.
Мобилен пункт от лечебното заведение утре от 10:00 часа сутринта ще бъде в софийското село Габер, за да имунизира срещу COVID-19 желаещите жители от селото.

ТАЗИ СЕДМИЦА В ПЛОВДИВ И ОБЛАСТТА НЯМА ДА ИМА “ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ4 ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
Тази седмица в Пловдив и областта няма да има “зелени коридори” за ваксинация срещу COVID-19, съобщи за Радио Пловдив заместник-директорът на РЗИ-Пловдив д-р Аргир Аргиров. Той допълни, че получените вчера в инспекцията 4 700 дози ваксини личните лекари ще получат по 20 дози за имунизация на записаните пациенти. Приоритет все пак ще се дава на джипитата от по-отдалечените места на областта, където личните лекари обслужват по няколко села.
До 15 февруари заявките бяха за 30 000 желаещи да се ваксинират, а това, което сме раздали е доста по-малко, призна д-р Аргиров. Досега сме получили общо 13 000 ваксини, изчисли той. Все още има и неизпълнени имунизации при педагозите, която да края на седмицата трябва да приключили.
Д- р Аргиров сподели, че има пропуски в организацията на партиите и общините и неточности в списъците с членове на СИК и ангажираните в избори служители и това затруднява работата на медиците. 1500 са членовете на секционни избирателни комисии, които трябва да бъдат ваксинирани.

ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА В ЯМБОЛСКА ОБЛАСТ ДОСТИГНА 220 НА 100 000 НАСЕЛЕНИЕ
Заболеваемостта в Ямболска област се увеличава и достигна 220 на 100 000 население, съобщи Донка Желева, главен секретар на РЗИ – Ямбол.
През изминалата седмица новите случаи на коронавирус в региона са били 149, а през предходната – 109. Увеличават се и настанените в болница – 41, а 570 души са на домашно лечение, информира БТА.
От новата пратка ваксини РЗИ – Ямбол е получила 810 дози. На този етап няма да се отварят “зелени коридори”, доставената ваксина е разчетена за общопрактикуващите лекари и за обхващане на втора и трета фаза от имунизационния план в осемте имунизационни кабинета в областта.
На този етап в Ямболска област все още не е приключила изцяло имунизацията на учители и социални заведения. Изготвени са и списъци на държавни, общински структури и работодатели, предоставящи услуги, свързани с обществения живот, които приоритетно трябва да бъдат обхванати от фазите на имунизационния план.
С първа доза са ваксинирани над 300 души от изборната администрация, но остават още толкова желаещи, за които имунизацията трябва да приключи до четвъртък.

ДВА МОБИЛНИ ЕКИПА ЩЕ ОСЪЩЕСТВЯВАТ ИМУНИЗАЦИИ В ЛОВЕШКА ОБЛАСТ
От днес в Ловешка област са сформирани два мобилни екипа за имунизиране на трудноподвижни граждани, на лица от отдалечени населени места и без личен лекар, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Ловеч. Екипите са от ЦСМП и ще имунизират в координация с РЗИ и кметовете на съответни населени места, информира БТА.
За целта е необходимо съответния кмет/кметски наместник да разполага с данни за инвалидизирани лица или без личен лекар и да заяви списък на РЗИ, като осигури и подходящо помещение за екипа. При наличие на ваксина и подадена заявка най-малко 24 часа по-рано, мобилният екип ще извърши ваксинирането. Общопрактикуващите лекари следва да ваксинират лицата в техните пациентски листи и работата на мобилните кабинети не отменя тяхното задължение, посочват от РЗИ-Ловеч.
Имунизационната кампания на територията на областта продължава с обхващане на заявилите желание за ваксиниране членове на Секционните избирателни комисии. До момента са обхванати РИК, областна и общински администрации на заетите с изборния процес и СИК в община Троян – общо 158 лица. В “зелен коридор”, с втора доза на подлежащи от втора фаза и част от заетите в изборите, през изминалата седмица са имунизирани над 1000 души.
От днес започва раздаването на ваксина на AstraZeneca на общопрактикуващите лекари, които ще обхващат лица от четвърта фаза на Националния план за ваксиниране, а именно лица над 65 г. и лица с хронични заболявания от техните пациентски листи. Доставката за областта е 870 дози.
Дежурният кабинет на РЗИ ще работи в следващите две съботи “зелен коридор”, за които вече има записани граждани. При следваща доставка на ваксина, записването на желаещи лица в имунизационните кабинети, извън фазите от Плана, ще продължи.
С 63% се е покачила заболеваемостта в Ловешка област за седмица, съобщават още от РЗИ-Ловеч. Четиринадесетдневната заболеваемост към 28 февруари е 197,5 на 100 хиляди души население.

БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ НА ПАЦИЕНТИ, ПРЕБОЛЕДУВАЛИ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ В БУРГАС
Белодробната болница и Комплексният онкологичен център в Бургас от днес откриват кабинети за безплатни прегледи на пациенти, преболедували коронавирусна инфекция., съобщи БНР.
В Белодробната болница прегледите ще бъдат правени от специалисти като при необходимост те ще насочват пациента към кардиолог, невролог или психиатър.
Прегледът ще включва ЕКГ изследване на дишането, пулсоксиметрия, при необходимост и графия и кръвни изследвания. Пост-ковид кабинетът ще работи само в сряда от 10:30 ч. до 16:30 ч. и в четвъртък от 14:30 ч. до 18:00 ч., за да не се смесва потокът с други пациенти. В Комплексния онкологичен център прегледите ще се състоят в петък. Пациентите трябва да носят епикризи и други документи от боледуването си от COVID 19.
Целта на инициативата е да се намалят широкоспектърните постковид състояния, а пациентите да се върнат по-бързо към обичайния си начин на живот.