НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.11.2019)

ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ОТХВЪРЛИ ДВАТА ЗАКОНОПРОЕКТА ЗА РАЗДЕЛЯНЕ НА БАПЗГ
Парламентарната здравна комисия отхвърли двата законопроекта за разделяне на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и обособяването на отделни съсловни организации за медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и кинезитерапевтите, фелдшерите и лекарските асистенти, информира Zdrave.net.
За законопроекта на бившия омбудсман Мая Манолова, внесен в Народното събрание от Корнелия Нинова, гласуваха 8 народни представители, 12 бяха „против“ и един се въздържа. За законопроекта, внесен от групата на Обединени патриоти „за“ гласуваха 9, а 12 бяха „против“.
Против законопроектите бяха становищата на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския фармацевтичен съюз и Българската асоциация за закрила на пациентите.

ДВУСТРАННА ХЕМОРАГИЧНА ПНЕВМОНИЯ Е ПРИЧИНИЛА СМЪРТТА НА 3-ГОДИШНОТО ДЕТЕ
Причината за смъртта на 3-годишното дете е тежка двустранна хеморагична пневмония. Тя е причинена от вирусна инфекция, заради която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи в надбъбречните жлези, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от МЗ. Към момента не са готови всички резултати от хистологичните изследвания, които се очакват до седмица.
Министър Кирил Ананиев е получил предварителен доклад от извършваната проверка на дейността на трите лечебни заведения – Специализираната детска болница „Проф. д-р Иван Митев”, УБ „Лозенец” и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”, имащи отношение към случая с починалото в края на миналата седмица момченце. В хода на проверката е изискана и обработена цялата налична медицинска документация както от болниците, така и от личния лекар на детето, взети са предвид и становищата на лекарите, участвали в диагностично-лечебния процес, обясниха от здравното ведомство.
На база на извършената аутопсия причината за смъртта е изяснена – двустранна хеморагична пневмония. С цел пълно проучване на случая е възложено провеждането на три независими експертизи – от специалист по инфекциозни заболявания, детски пулмолог и вирусолог. На база на резултатите от проверката, заключенията на експертите и аутопсията, ще бъдат изготвени 4 констативни протокола и окончателен доклад. Докладът ще бъде изпратен на министъра на здравеопазването до края на следващата седмица.

УС И ЕТИЧНАТА КОМИСИЯ НА СТОЛИЧНАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ ПРОВЕДОХА ИЗВЪНРЕДНИ ЗАСЕДАНИЯ ЗАРАДИ СЛУЧАЯ С ПОЧИНАЛОТО ДЕТЕ
Управителният съвет на Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз проведе извънредно заседание по случая с 3-годишното дете, което почина на 14.11.2019 г. в София. Пълният състав единодушно се обедини около становището, че обобщенията, вменяващи вина на цялото лекарско съсловие, не са в интерес нито на съсловието, нито на пациентите, нито на цялото общество, информира Zdrave.net.
Комисията по лекарска етика към СЛК на БЛС се събра на извънредно заседание с цел разглеждане професионалните и морално-етични въпроси, свързани с упражняването на лекарската професия и във връзка с писмо от директора на ИАМО.
В протокола от заседанието на КПЕ пише: “КПЕ обсъди подробно всички медийни публикации, както и изказванията на длъжностни лица по конкретния случай. Към настоящия момент в КПЕ на са постъпвали сигнали в писмен вид и КПЕ не откри в медийните изявления нарушения на морално-етичните правила в отношенията лекар-пациент. Достъпът до медицинска помощ, своевременност и пълен обем на медицинската услуга е изцяло в правомощията на Изпълнителната агенция медицински надзор”.
Председателят на Столична лекарска колегия на БЛС д-р Асен Меджидиев заяви: “Категорично и най-отговорно лекарите не просто работим, а сме безрезервно отдадени на пациентите и професията си. Няма думи, с които да се опише как се чувстваме, когато лечението е неуспешно и загубим пациент, независимо от положените усилия… Вярваме в работата и обективността на компетентните институции и органи, ето защо съсловната организация ще окаже пълно съдействие при изясняване на случая, така че да бъде съхранен авторитетът на лекарите и доверието на пациентите”.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА КОМИСИЯТА ПО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НА ГЕРМАНСКИЯ БУНДЕСТАГ
Ситуацията в сферата на здравеопазването в България и в Германия обсъди министърът на здравеопазването Кирил Ананиев с председателя на Комисията по здравеопазване на Германския Бундестаг Ервин Рюдел и водената от него парламентарна делегация, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
И България, и Германия имат общи предизвикателства и проблеми, по отношение на които спешно трябва да се предприемат мерки, бяха единодушни Кирил Ананиев и Ервин Рюдел. Сред тях беше откроено осигуряването на бърза и адекватна медицинска помощ за малките и отдалечени населени места.
Здравният министър посочи, че в момента страната ни изпълнява голям проект с европейско финансиране за модернизация на системата на спешната помощ, който предвижда строителство, обновяване и модернизация на 237 обекта на спешната медицинска помощ в страната, както и закупуване на 400 нови линейки. В новия програмен период МЗ ще кандидатства за закупуването на хеликоптери за спешна помощ. Министерството на здравеопазването активно работи за изграждането на Национална информационна система и прилагане на мерки за справяне с липсата на кадри в системата на здравеопазването, стана ясно по време на срещата.
Здравният министър и представителите на Комисията по здравеопазване в Бундестага се договориха обмяната на опит между двете държави да продължи.

ЗДРАВНИ ЕКСПЕРТИ ПРИЗОВАХА ПУШАЧИТЕ ДА ВЗЕМАТ МЕРКИ ЗА ЗДРАВЕТО СИ
Министерството на здравеопазването, Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Столична община, Сдружение „Национална асоциация за профилактика на белодробните болести“ инициираха кампания по повод Международния ден без тютюнев дим – 21 ноември 2019 г. под мотото: „Спри сега за здраво бъдеще на децата си“.
Министерство на здравеопазването, партньори и популярни лица призоваха на този ден всеки пушач да положи началото на отказване от тютюнопушенето в името на собственото си здраве, както и на здравето на семейството и близките си. Тази година Кампанията е подкрепена от лекаря и актьор Наум Шопов и от певеца Константин Белчев, които ще отправят послания в социалните мрежи, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
В рамките на инициативата, в цялата страна са организирани прояви срещу тютюневата зависимост, както и дейности, насочени към мотивация на активните пушачи за отказване на цигарите.
Според данни от изготвения от Европейската комисия „Здравен профил за България“ – 2017 г., разпространението на тютюнопушенето сред българското население е най-високо в ЕС и е с почти седем процентни пункта над средното за ЕС. Не по-малко от 28% от възрастното население, включително повече от един на всеки трима (35%) мъже, пуши ежедневно. Равнищата на тютюнопушене сред младежите са сходни: разпространението на тютюнопушенето сред 15-годишните момчета е второто най-високо в ЕС (21%, след Хърватия), а при 15-годишните момичета – 30% са редовни пушачи – най-високото равнище в ЕС.
Министерството на здравеопазването припомни, че през цялата година в Кабинетите за консултиране и отказване от тютюнопушенето във всяка от 28-те Районни здравни инспекции пушачите имат възможност да получат консултация относно отказването от вредния навик.

ОТКРИХА ЛИСТЕРИЯ В ПУШЕНА СКУМРИЯ И СУДЖУК
Българската агенция по безопасност на храните взе извънредно 300 проби от готови за консумация храни за наличие на листерия моноцитогенес. Пробите са взети от три групи продукти, в които е най-вероятно развитието на бактерията: месни сурово-сушени продукти – 143 проби, сирена с кратък период на зреене – 78 проби и пушени, веяни и мариновани рибни продукти 79 – проби. Продуктите са с произход България, Европейски съюз и трети страни, информира Clinica.bg.
Установени са две несъответствия, за които са предприети всички необходими действия за изтегляне от пазара на засегнатите храни и за предотвратяване на нови случаи на замърсяване. В единия случай бактерията е открита в пушена скумрия на шайби, произведена в България, а във втория случай – в домашен свински суджук, също българско производство.
Извънредните проверки са извършени по инициатива на БАБХ във връзка с установени случаи на листерия в храни в кратък период от време. Агенцията провежда регулярен мониторинг на храните, пуснати на пазара, с цел проверка на ефективността на прилаганите от производителите и търговците мерки за осигуряване спазването на микробиологичните критерии. В случай на констатирани несъответствия незабавно се предприемат всички законови мерки за гарантиране на максимална защитата на здравето на потребителите.