НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.10.2019)

ДИПЛОМИРА СЕ ПЪРВИЯТ ВИПУСК НА ФИЛИАЛ ШУМЕН НА МУ-ВАРНА
20 медицински сестри и 21 акушерки от Първия випуск на Филиал Шумен на Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна получиха дипломите си от ректора на Медицинския университет проф. д-р Красимир Иванов по време на тържествената церемония, съобщиха от пресцентъра на МУ-Варна. Събитието се състоя в зала „Арена Шумен“ пред погледите на представители на държавната и местната власт, ръководители на здравни, учебни и социални институции, съсловни организации, граждани на Шумен, родители и гости.
Тържествената церемония започна с откъс от спектакъла “Създатели на българската държава“ на Национално дружество „Традиция“ – Регионален клон Шумен. Поздрав към ръководството на филиал Шумен, преподавателите и абсолвентите отправи ректорът на Медицински университет – Варна проф. д-р Красимир Иванов. Той отправи благодарности към кмета на град Шумен, областната управа и обществеността за усилията и желанието им филиалът да отвори врати в техния град.
Директорът на Филиал Шумен на МУ-Варна проф. Соня Тончева бе удостоена със специалната юбилейна сребърна монета „Старият бряст – хилядолетен символ на Сливен“ от кмета на град Сливен.
Със свещички в ръка дипломиращите се медицински сестри и акушерки произнесоха клетвата, повтаряйки словата след отличниците от специалност „Медицинска сестра“ Галина Стоянова и Биляна Карова и зам.-директора на филиала доц. Теодора Евтимова.
Отличниците на Първия випуск завършващи Филиал Шумен Галина Стоянова и Биляна Карова от направление „Медицинска сестра“, поздравиха своите колеги и благодариха на ръководството на Филиала и МУ-Варна. Те получиха грамота „Отличник на Випуск 2019“, парична награда от ректора на МУ-Варна, почетна грамота от Община Шумен, грамота и сребърна икона от БАПЗГ, както и подаръци от други съсловни и здравни организации. БАПЗГ награди още трима абсолвенти с дипломи и сребърни икони: абсолвентката от специалност “Акушерка” Айше Ереджеб за най-висок успех от държавните изпити, абсолвентите от специалност “Медицинска сестра” Илия Илиев и Явор Андреев за проявена активност по време на следването. Голяма част от дипломираните студенти получиха награди от лечебните заведения, в които са започнали работа.
Всички дипломанти получиха сребърна брошка с изображението на тракийската жрица и лечителка Лесескепера с гравиран номер, отговарящ на броя на дипломираните студенти на Филиал Шумен. Автор на изображението е художникът Ангел Ангелов, а изработката е на бижутера Петромир Стефанов. Всички дипломанти са попълнили заявление за членство в Алумни клуба на МУ-Варна, с което вече са своеобразни посланици на своята Алма Матер.
Специални поздрави към дипломиращите отправиха трио от “Симфониета”- Шумен, оперният певец Свилен Николов, танцовият състав „Луди, млади“, студентският танцов състав „Диана“ при МУ- Варна и ансамбълът за народни песни и танци „Мадара“.

СЪДЪТ ОТМЕНИ ОКОНЧАТЕЛНО НАРЕДБАТА ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА ПАКЕТА ЗА ЗДРАВНИ ДЕЙНОСТИ, ГАРАНТИРАН ОТ БЮДЖЕТА НА НЗОК
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени окончателно Наредба № 3 от 20.03.2018 г. за определяне на пакета за здравни дейности, гарантиран от бюджета на Националната здравноосигурителна каса, съобщи Zdrvave.net като се позова на информация в сайта на ЦЗПЗ.
Съдът е сезиран с жалба, подадена от законните представители на Сдружение „Център за защита правата в здравеопазването“ и на Сдружение „Национално сдружение на частните болници“.
С решение от 23 април тази година, състав на ВАС отмени наредбата. НЗОК и Министерството на здравеопазването оспориха това решение пред 5-членен състав, който на 7 октомври отхвърли жалбите им и потвърди решението на първоинстанционния съд.
Пакетът за здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, се приема с Наредба на министъра на здравеопазването, която описва всяка една медицинска дейност детайлно. На базата на така определените с наредбата дейности, НЗОК и БЛС договарят цени за всяка от тях. Отмяната на наредбата води до отмяна на правното основание и недействителност на съответните текстове от НРД, респективно от индивидуалните договори на всички лечебни заведения. При приемането на нова наредба министърът на здравеопазването би трябвало да остойности всяка една от дейностите.

НАСРОЧЕНО Е ДЕЛО ВЪВ ВАС ПО ЖАЛБА НА КАМАРАТА НА АРХИТЕКТИТЕ ЗА СПИРАНЕ НА ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА НАЦИОНАЛНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА
За 11.11.2019 г. е насрочено дело във Върховния административен съд по втората жалбата на Камарата на архитектите за спиране на обществената поръчка за дострояване на двата 12-етажни корпуса, предвидени за бъдещата Национална детска болница в София, съобщи БНР.
Сградата на бъдещата болница не отговаря на нормите за земетръс, каза пред “Хоризонт” по-рано тази седмица Петкана Бакалова, зам.-председател на Камарата на архитектите. Според нормативни изисквания от 2012 г. височината на сгради с високо обществено значение в София не бива да бъде повече от 8 етажа. Конструктивното обследване на сградата по поръчка на МЗ от 2019 г. също не удовлетворява Камарата. Протоколите за изпитване на бетона и на армировката са от 2007 г.
КЗК отхвърли и двете жалби на Камарата на архитектите.
На запитване от “Хоризонт” от МЗ са отговорили, че остават на позицията си при първото обжалване, че според последното обследване на сградата за бъдеща детска болница, строежът може да бъде завършен сред извършване на строително-възстановителни работи, а поради стратегическия характер на болницата МЗ ще осъществява оперативен контрол на всеки етап от изграждане на болницата.

ОБНОВИХА КЛИНИКАТА ПО ИЗГАРЯНИЯ В УМБАЛСМ “ПИРОГОВ”
УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов” ще открие официално в четвъртък напълно обновената Клиника по изгаряне и пластична хирургия, съобщиха от лечебното заведение.
Средствата, с които се извърши цялостният ремонт, енергийната ефективност и преоборудването на сградата са от Фонда за устойчиво градско развитие (ФУГР) по инициативата JESSICA и от Министерски съвет.
От ФУГР е отпуснат дългосрочен инвестиционен заем за строително-ремонтни дейности и внедряване на мерки за енергийна ефективност на стойност 5 947 138.56 лв., от които 1 724 670 лв. са рециклирани средства по Оперативна програма „Регионално развитие 2007-2013“. Средства, отпуснати с постановление на МС от декември 2018 г. за закупуване на апаратура , медицинско и немедицинско оборудване за Клиниката по изгаряния са в размер на 4 359 000.00 лв.
След ремонта клиниката е генерално ремонтирана и преоборудвана, в това число и с високотехнологична апаратура в 4 операционни зали и в реанимацията, където има 10 реанимационни бокса. Извършеният ремонт обхваща преустройство, реконструкция и модернизация на “Отделение по анестезиология и интензивно лечение”, “Отделение по изгаряния и пластична хирургия-деца”, “Операционен блок” , включително въвеждане на мерки за енергийна ефективност на цялата клиника. Цялата сграда е напълно обновена и енергийно ефективна. Поставени са и нови асансьори.

Асоциацията на лекарите по физикална медицина и рехабилитация алармира: КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ ПО ФИЗИОТЕРАПИЯ И РЕХАБИЛИТАЦИЯ НЕ СА АКТУАЛИЗИРАНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДИНЕТ ОСЕМ ГОДИНИ
“Цените на КП за физиотерапия и рехабилитация не са актуализирани за последните осем години с изключение на тези, засягащи рехабилитацията на деца и ЦНС. Общоизвестно е, че има непрекъснат растеж на разходите за болнична помощ. На фона на тази статистика се оформя обратна тенденция за разходите за рехабилитация – те намаляват, съответно от 3.95% за 2014 г. – на 3.03% през 2017 г. Многократно сигнализираме, че стойността на КП по физиотерапия и рехабилитация покрива около 43% от реално направените разходи (по данни на МФ от 2010 г.) Вероятно тези стойности са още по-неблагоприятни днес”. Това пише в писмо на Асоциацията до отговорните институции, подписано от д-р Татяна Ангелова, председател на УС на АФМР.
В писмото се отбелязва, че има голям брой пациенти, които се нуждаят от рехабилитационно лечение, но по едни или други причини, не са го провели. “Ссвоевременното възстановяване на здравословното състояние на пациента е основен фактор за по-бързото му връщане на работното място, както и за намаляване на временната му нетрудоспособност”, отбелязват от АФМР. От там изтъкват още: “Друга смущаваща практика е съществуващият дисбаланс в разпределянето на лимитите за болнична помощ между утвърдени болнични заведения, предлагащи качествена медицинска услуга и новопоявяващи се такива в различни краища на страната. По този начин се формират чувствителни различията във финансирането на лечебните заведения, като непрекъснато се лимитират тези от държавният сектор.”
От АФМР настояват да се направи икономически анализ, въз основа на който адекватното да се остойностят медицинските услуги и да се актуализират клиничните пътеки. Според Асоциацията това ще доведе и до привличане на нови кадри.

БЕЗПЛАТНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ ЗА ОСТЕОПОРОЗА ОРГАНИЗИРА “МАЙЧИН ДОМ” – СОФИЯ
Университетската акушеро-гинекологична болница „Майчин дом“ – София организира безплатни прегледи за остеопороза от днес до 23 октомври включително. Изследванията ще се извършват в Консултативно-диагностичния блок към болницата. Места обаче вече няма, съобщи за БНР Нина Давидкова, акушерка в „Майчин дом“, която участва в екипите, които правят прегледите.
„Интересът беше огромен, но не можем да поемем всички желаещи за безплатни прегледи. След тази кампания от 3 дни изследването ще струва 20 лева“, коментира тя в предаването „Преди всички“.
Давидкова препоръча да се наблегне на профилактика и посъветва жените след 25 години да си направят изследването. „Много е важен хранително-двигателният режим. Хора, които са активни, и се хранят рационално имат много по-малка вероятност да стигнат до фрактури, дори да са с по-ниска костна маса”, подчерта тя.