НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.09.2021)

СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ЗАПЛАЩАНЕ В РАЗМЕР НА 2,5 МИНИМАЛНИ РАБОТНИ ЗАПЛАТИ
За специализантите, приети на местата, финансирани от държавата по клинични специалности, Министерството на здравеопазването ще предоставя на базата за обучение средства в размер на 2,5 минимални работни заплати за страната и дължимите от работодателя осигурителни вноски върху тях за всеки месец от практическото обучение по модули и раздели, които не могат да се провеждат в базата за обучение и за всеки месец от предвиденото в учебната програма теоретично обучение.
Това става ясно от обнародваната днес в Държавен вестник Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1 от 2015 г. за придобиване на специалност в системата на здравеопазването, информира Zdrave.net.
Същата сума е предвидена и за всеки месец от срока на обучение на специализантите, приети на местата, финансирани от държавата по клинични специалности, в Центровете за спешна медицинска помощ, центровете за трансфузионна хематология, държавните психиатрични болници и други лечебни заведения, които нямат одобрение от министъра на здравеопазването за обучение по съответната специалност, но могат да сключват договори с бази за обучение за свои служители.
За специализантите, приети на местата, финансирани от държавата по специалност „Обща медицина“, Министерството на здравеопазването ще предоставя на базата за обучение средства в размер на 1,2 пъти от размера на 2,5 минимални работни заплати за страната и дължимите от работодателя осигурителни вноски върху тях за всеки месец от срока на обучението.
Сред приетите промени са, че специализантите във всички специалности, а не само в клиничните, за които плаща държавата, прекратят обучението си или не завършат с успешно полагане на държавния изпит за специалност в срок, ще възстановяват изплатените за тях такси за обучение.
В 15-дневен срок от влизане в сила на наредбата ръководителите на базите за обучение, които желаят да назначат специализанти на места, финансирани от държавата за 2021 г., трябва да обявят на интернет страницата си предложенията си за места за специализанти по клинични специалности, които да се заемат въз основа на срочен трудов договор. В същия срок информация за предложените места, финансирани от държавата, се изпраща по електронен път и на съответната регионална здравна инспекция.
Лицата, които биха желали да кандидатстват за такова място, трябва да заявят това писмено в съответната база за обучение в 10-дневен срок от публикуването на информацията.
В 30-дневен срок от влизане в сила на наредбата ръководителите на лечебни заведения, които не са бази за обучение, желаещи да заявят места, финансирани от държавата за 2021 г., трябва да представят в съответните регионални здравни инспекции мотивираните си предложения да обучат свои служители ва места за специализанти, финансирани от държавата, като посочат и базата за обучение, с която имат договор.
Заемането на местата, финансирани от държавата, определени за 2021 г., ще се извършва по досегашния ред до 31 декември 2021 г. включително.

2360 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ ЛИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ У НАС
2360 са новодиагностицираните лица с коронавирусна инфекция през изминалото денонощие. 786 от тях са установени с PCR, а 1574 – с бързи антигенни тестове. Направените за последните 24 часа тестове са общо 24 719 – от тях 5571 са PCR, а 19 148 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 132; Бургас – 39; Варна – 162; Велико Търново – 111; Видин – 39; Враца – 35; Габрово – 54; Добрич – 37; Кърджали – 17; Кюстендил – 63; Ловеч – 31; Монтана – 91; Пазарджик – 44; Перник – 38; Плевен – 39; Пловдив – 259; Разград – 40; Русе – 81; Силистра – 43; Сливен – 49; Смолян – 20; София област – 100; София град – 486; Стара Загора – 138; Търговище – 46; Хасково – 61; Шумен – 63; Ямбол – 42.
Общият брой на потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента е 484 546. От тях 39 728 са активни. Излекуваните лица са общо 424 652, а от тях 1228 са регистрирани през последното денонощие.
4879 са пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, от тях в интензивни структури се намират 388.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени в България към момента, са общо 2 471 212. От тях 7555 са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас при 14 245 лица-медицински служители е констатиран новият коронавирус. Нови 28 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като от тях 6 са установени при лекари, 8 – при медицински сестри, 7 – при санитари и 7 – при друг медицински персонал.
20 166 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. 138 нови случая са регистрирани през последното денонощие.

ПРОДЪЛЖАВАТ МАСИРАНИТЕ ПРОВЕРКИ ЗА СПАЗВАНЕТО НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИТЕ МЕРКИ В СТРАНАТА
449 обекта с обществено предназначение са проверени на територията на град София през изминалата седмица във връзка със спазването на противоепидемичните мерки. Инспектирани са още 398 търговски обекта, 309 заведения за обществено хранене. Издадени са 304 предписания. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
84 проверки са извършили здравните инспектори в Софийска област.
РЗИ-Монтана е извършила 125 проверки. Обект на проверките са били 10 заведения за обществено хранене, 60 търговски обекта, 4 обекта с обществено предназначение, 31 лечебни заведения и 20 други обекта. Издадени са 313 предписания.
Здравните инспектори в Благоевград са извършили общо 33 проверки, като са връчени 34 предписания за спазване на противоепидемичните мерки и са издадени 12 акта за установяване на административни нарушения.
РЗИ-Пловдив са извършили 322 проверки, сред които 72 заведения за обществено хранене, както и 71 търговски обекта.
Здравните инспектори в Русе са извършили 127 проверки и са издадени 76 предписания. Проверени са 30 обекта с обществено предназначение.
Инспекторите във Варна са извършили 41 проверки, като са издадени 315 предписания.
56 проверки отчита РЗИ-Стара Загора за седмица. Издадено е 1 предписание.
В Ямбол са извършени 71 проверки. Издадени са 154 предписания.
РЗИ-Перник са извършили 54 проверки, като са издадени 29 предписания.
60 проверки са извършили здравните инспектори в Смолян, а в Бургас – 39.
94 проверки са извършили инспекторите от РЗИ-Добрич миналата седмица. Издадени са 14 предписания.
Инспекторите от РЗИ-Кюстендил са извършили 103 проверки, от РЗИ-Сливен – 39 проверки, от РЗИ-Пазарджик – 75, от РЗИ-Габрово – 63, а от РЗИ-Плевен – 49.
122 проверки са извършени от РЗИ-Търговище. Инспектирани са 58 търговски обекта, 21 заведения за обществено хранене, 33 обекта с обществено предназначение. Издадени са 20 предписания.
РЗИ-Враца са извършили 138 проверки, сред които 74 обекта с обществено предназначение. Издадени са 28 предписания.
Здравните инспектори във Велико Търново са извършили 94 проверки и са издадени 18 предписания.
РЗИ-Хасково са проверили 22 обекта, РЗИ-Разград – 103, РЗИ-Шумен – 87, РЗИ-Видин – 17, РЗИ-Кърджали – 70, а РЗИ-Ловеч – 76.
11 проверки са извършили здравните инспектори на РЗИ-Силистра през изминалата седмица. Няма издадени предписания, протоколи или разпореждания.

Проф. Петко Салчев: В МОМЕНТА ИМА 64 COVID-ЗОНИ, КОИТО СА СКЛЮЧИЛИ ДОГОВОР С НЗОК
„Има проблем с договорите между медицинските центрове и НЗОК за COVID-зони“, съобщи управителят на НЗОК проф. Петко Салчев пред bTV в отговор на въпрос колко сме далеч от обещаните 150 лечебни заведения с такива зони в страната. За това информира Zdrave.net.
„В момента има 64 COVID-зони, които са сключили договор с НЗОК. Това е процес, който се развива във времето. В момента директорите на РЗОК разговарят с центровете, които имат договор с НЗОК, за това дали не биха се включили в този процес“, уточни той.
„Подготовката на целия този процес съвместно с Министерството започна преди около месец и половина. Досега съществуващите COVID-зони бяха триажни центрове, които само установяваха дали пациентът е болен, или не. Сега те се включват към наблюдение и лечение на пациентите с леки и средно тежки заболявания, което не отменя досегашните действия на общопрактикуващите лекари и болниците, а е една допълнителна опция, която се създава за пациентите, които не са в толкова тежко състояние, че да е необходимо да бъдат лекувани в болница. В тези зони пациентите могат да бъдат лекувани, но не за COVID, а неговата симптоматика, тъй като етиологично лечение за COVID няма“, обясни проф. Салчев.
По думите му личните лекари никога не са били изключвани от схемата за лечение и наблюдение на техните пациенти. „Личните лекари продължават по техния си регламент да наблюдават пациентите, но нямат право да издават рецепти за безплатните лекарства. Те могат да изпратят пациент в съответната COVID зона. Ще се опитаме да създадем такива зони там, където все още няма. Ще убедим и колегите, които са на място. Специалистите в извънболничната помощ бяха дълго време изключени от този процес, ние искаме да включим всички“, заяви той.
По отношение на списъка с лекарства, които ще се получават безплатно от пациентите, проф. Салчев заяви, че НЗОК е платец и изпълнява това, което експертите на Министерството на здравеопазването са препоръчали да бъде включено в този пакет.
По думите му няма опасност аптеките да останат без лекарства, които са в списъците. „Това са взаимнозаменяеми генерични лекарства. Те са група и нашият съвет към лекарите, които ще ги изписват, е да се чекира в електронната рецепта, че могат да бъдат заменени от друго от фармацевта“, заяви Салчев.
Все още има области, в които липсват COVID зони – това са Благоевград, Велико Търново, Видин, Кърджали, Кюстендил, Силистра, Смолян и Търговище.

ОТЛИЧИЯ ЗА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ ИМУНИЗАЦИОННИ ЕКИПИ
Със специална грамота министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров награди медицинските специалисти от имунизационните кабинети в УМБАЛ „Св. Анна“-София, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. В грамотата се подчертава, че отличието е за „…постигнати резултати и съпричастност към имунизационната кампания на Република България срещу COVID-19.”
Областният управител на Софийска област Радослав Стойчев също награди с грамота екипа на имунизационните кабинети на болницата и заедно с кметовете от цялата област връчи на изпълнителния директор на УМБАЛ „Св. Анна“-София д-р Славчо Близнаков плакет с гербовете на всички общини в Софийска област.
Справка на РЗИ-Софийска област показва, че общият брой на ваксинираните лица от Софийска област е 96 430, което представлява 40% от населението на областта, като със завършена имунизация от тях са 21% или 50 285 лица.
Медицинският център в Ловеч и общопрактикуващият лекар д-р Светла Бояджиева
Също получиха грамоти от здравния министър, съобщи БНР. Грамотите бяха връчени от областния управител Светослав Славчев и директора на РЗИ-Ловеч д-р Росица Милчева.
До момента в област Ловеч са поставени близо 40 000 дози ваксини. Със завършен имунизационен цикъл са малко над 20 хиляди души. Това обаче е под 17 на сто от местното население.
Д-р Станислав Кръстев, личен лекар от Кюстендил, беше награден с грамота от здравното министерство и с благодарности от областната управа в града за най-активни и добри резултати при ваксинирането срещу COVID-19.
Д-р Кръстев е успял да имунизира от началото на кампанията досега в кабинета си в Кюстендил и в с. Гърляно близо 3000 души.
„Медиите в България положиха доста усилия да демотивират хората с тия приказки за ваксините. Като дойдат, полагаме всякакви усилия да им обясним, че заболяването е опасно, от него се умира.
Може би не е лошо да се направи някакъв филм, за да покажат в интензивните отделения какво става, как хората се борят за една глътка въздух. И това ще ги мотивира. Знаете колко приказки се изприказваха и за „АстраЗенека“ и за…. Аз лично съм с „АстраЗенека“ и много ваксини „АстраЗенека“ поставих, на никой нищо не му стана“, каза д-р Кръстев.
Екипът на имунизационните кабинети към Регионалната здравна инспекция в Търговище и д-р Невянка Шевалей от Омуртаг са отличени с грамоти от Министерството на здравеопазването. Днес областният управител Станимир Парашкевов официално е връчил грамотата на д-р Марин Йовов – гл. секретар на РЗИ. Отличието за д-р Шевалей е поднесено от директора на РЗИ-Търговище д-р Иван Димитров, информира БТА като се позова на съобщение от пресцентъра на областната управа.
Според официалните данни, в имунизационните кабинети към РЗИ-Търговище до момента са направени около 5500 ваксинации, а в практиката на д-р Шевалей – над 1500. Общо ваксинираните граждани на област Търговище до днес са 30 339.
Лекари от ДКЦ “Пълмед” и председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров получиха награди от здравния министър д-р Стойчо Кацаров за направени най-много имунизации срещу COVID-19. Отличията бяха връчени от областния управител на Пловдивска област Ангел Стоев, в присъствието на директора на РЗИ – Пловдив д-р Сийка Димчева. 1 100 ваксини е поставил д-р Сотиров, а близо 30 500 са поставените ваксини в ДКЦ “Пълмед” от началото на имунизационната кампания.

МОБИЛНИЯТ ВАКСИНАЦИОНЕН ПУНКТ В КЪРДЖАЛИ СПИРА РАБОТА ПОРАДИ ЛИПСА НА ИНТЕРЕС
Мобилният пункт за поставяне на ваксини срещу COVID-19 в Кърджали спира работа, каза директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Виктор Кирчев, цитиран от БТА.
Като основна причина той посочи слабият интерес и отчете, че за 13 дни работа на пункта от него са се възползвали 50 души. За разлика от мобилната възможност, интерес към ваксинирането в региона има, допълни д-р Кирчев като отчете, че дневно срещу COVID-19 се ваксинират средно около 300 души. Броят на поставените до момента ваксини е 57 689, като 28 982 са втора игла.
Област Кърджали се нарежда на едно от челните места в страната по ваксинирани на глава от населението. За постигнатите високи резултати Регионалната здравна инспекция е отличена със заповед на министъра на здравеопазването д-р Кацаров. Заповедта бе връчена на директора на Инспекцията от заместник-областният управител Павел Гатев по време на днешното заседание на Областния кризисен щаб.

ЗАТВАРЯТ ВРЕМЕННО ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ В МБАЛ „СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН“ – ЯМБОЛ ЗАРАДИ ЗАРАЗЕН С КОРОНАВИРУС МЕДИЦИНСКИ ПЕРСОНАЛ
Детското отделение на областната болница „Св. Пантелеймон“ – Ямбол ще остане затворено през следващите две седмици, заради заразен медицински персонал, информира Zdrave.net.
Четири медицински сестри и една санитарка са с положителни COVID тестове от общо 18 работещи в детското отделение. Нито една от инфектираните не е ваксинирана.
Шестте деца, които са били настанени в отделението, са изписани днес. Според директора на болницата д-р Панайот Диманов състоянието им позволява домашно лечение под наблюдението на семейните лекари.
Децата, които трябва да постъпят в болница, вече ще се пренасочват и транспортират до лечебни заведения извън областта.
Приемът на малки пациенти в отделението ще бъде възстановен на 5 октомври, когато трябва да изтече 14-дневната карантина.

ДЪРЖАВАТА ЩЕ ЗАПЛАЩА ЛЕЧЕНИЕТО НА ДЕЦА С ОНКОЛОГИЧНИ И ОНКОХЕМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ И СЛЕД НАВЪРШВАНЕ НА 18-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
Лечението за онкологични и онкохематологични заболявания на деца, започнало преди навършване на 18-годишна възраст, продължава да се заплаща и след навършването на тази възраст до приключването му. Това гласи обнародваната днес в Държавен вестник Наредба за допълнение на Наредба № 2 от 2019 г. за медицинските и други услуги по чл. 82, ал. 1а и 3 от Закона за здравето и за реда и условията за тяхното одобряване, ползване и заплащане, информира Zdrave.net.
Причината, която налага приемане на допълнението на наредбата, е изменението в Закона за здравето, обнародвано в Държавен вестник през 2019 г., което регламентира заплащането на незавършило лечение на деца при навършването на пълнолетие.
От Министерството на здравеопазването уточняват, че целта на допълнението в Наредбата е постигане на яснота и съответствие със Закона за здравето. „Цели се въвеждането на непротиворечива и напълно съответстваща на закона подзаконова нормативна уредба, която не поставя пречки и неясноти на подзаконово ниво за спазването на законовата норма“, се казва в мотивите към Наредбата.
От МЗ уточняват още, че за прилагане на новата уредба не се изискват допълнителни финансови ресурси, тъй като и в момента законовата разпоредба се спазва, като започнало онкологично или онкохематологично лечение на децата по Наредба № 2 от 2019 г. продължава да се заплаща от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и след навършване на 18 г. до приключването му, за сметка на трансфер от бюджета на Министерството на здравеопазването (МЗ), който е осигурен.
Промяната в закона е в сила от края на 2019 г. и за целите на нейното изпълнение се предвиждат регулярно необходимите финансови ресурси по бюджета на МЗ за трансфер към бюджета на НЗОК за всяка следваща бюджетна година. Други ресурси за въвеждане и прилагане на предлаганата уредба не са необходими, уточняват от ведомството.

СЪГРАДИХА ЧЕШМА В ПАМЕТ НА СЕМЕЙСТВО ВАКЛЬОВИ
„Хора като тях не се забравят, вече няма такива. Всички ги помним и обичаме“. Това сподели пред Zdrave.net кметът на село Краище Мустафа Мизур по повод поредния жест на признателност в памет на семейството медици Вакльови, които си отидоха от този свят през септември миналата година, покосени от COVID инфекцията.
След като в Краище бе наречена улица „Д-р Вакльови“, сега в съседното село Гълъбово бе открита чешма, на която благодарните жители от цялата околност изписаха имената на д-р Муса Вакльов, д-р Емил Вакльов и медицинска сестра Ава Вакльова, които с години са ги лекували и са били до тях.
Идеята е била на едно момче от с. Гълъбово – Ахмед, който прекарвал много време с д-р Муса Вакльов на една полянка в селото и двамата обмисляли да си направят чешма точно на това място. За изграждането ѝ с пари и труд помогнали много хора.
„Няма човек от нашите села – Бабяк, Горно Краище, Лютова, Гълъбово, Кузово, Златарица, Краище, на когото да не са помагали. Отидоха си през четири дни, това е някаква съдба“, каза още кметът.
Тримата медици се разболяха през есента на миналата година и след като състоянието им се влоши, бяха транспортирани за лечение в столицата. За съжаление, техните колеги не можаха да им помогнат и те починаха един след друг.