НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.08.2021)

БЛИЗО 200 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ
1368 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. От тях 621 са установени с PCR, а 747 – с бързи антигенни тестове. Общо 26 727 са тестовете, направени през последните 24 часа. 7051 от тях са PCR, а 19 676 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 49; Бургас – 125; Варна – 103; Велико Търново – 73; Видин – 10; Враца – 17; Габрово – 22; Добрич – 25; Кърджали – 12; Кюстендил – 10; Ловеч – 14; Монтана – 17; Пазарджик – 30; Перник – 16; Плевен – 41; Пловдив – 186; Разград – 13; Русе – 69; Силистра – 21; Сливен – 20; Смолян – 15; София област – 34; София град – 271; Стара Загора – 48; Търговище – 28; Хасково – 32; Шумен – 31; Ямбол – 36.
Общият брой на случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, е 440 066. От тях активни са 20 151. Излекуваните лица са 401 456, като от тях 410 са регистрирани през последното денонощие.
2313 са общо пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас. 193-ма от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
2 212 854 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас общо към момента. 11 774 от тях са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 13 631. Нови 11 случая са регистрирани през изминалото денонощие, като от тях четири са установени при лекари, пет – при медицински сестри, един – при санитар и един – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 459. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 21.

МЗ ДАДЕ ИНФОРМАЦИЯ ЗА „ЗЕЛЕНИТЕ КОРИДОРИ“ ПРЕЗ УИКЕНДА В СОФИЯ, ГАБРОВО, ПЛЕВЕН И ВРАЦА
Министерството на здравеопазването публикува на сайта си информация за „зелените коридори“ за ваксинация срещу коронавируса в страната и тяхното работно време. През почивните дни на територията на град София ще работят следните временни имунизационни пунктове: От 13:00 до 18:00 ч. изнесени имунизационни пунктове ще бъдат разкрити в мол „Сердика Център“, „България мол“, „The mall “, както и в „Ринг мол“, и в мол „Парадайс“. От 09:00 до 16:00 ч. в ж.к. „Дружба“ – Културен дом ще работи мобилен ваксинационен екип.
В Габрово на 21-ви август, събота, изнесен ваксинационен пункт ще има на Централния кооперативен пазар с работно време от 09:00 до 13:00 ч.
В Плевен на 21-ви и 22-ри август мобилен имунизационен пункт ще има на пл. „Възраждане“ пред мавзолея с работно време от 08:00 до 12:00 часа.
В област Враца в събота мобилен ваксинационен пункт ще има на Общинския пазар в с. Бутан, с работно време от 08:00 до 12:00 часа. В неделя от 8:00 ч. до 12:00 ч. изнесен имунизационен пункт ще бъде разположен на Общинския пазар в с. Крушовица, с работно време от 08:00 до 12:00 ч.

ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО Е В ЧЕРВЕНАТА ЗОНА ПО РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА COVID-19
В област Велико Търново заболеваемостта от COVID-19 е една от най-високите в страната и надминава 271 на 100 000 население. Леглата в болниците са почти напълно заети, разкриват се нови COVID сектори, съобщи БНР.
73-ма са новодиагностицираните за последното денонощие. На болнично лечение в област Велико Търново са 132-ма пациенти с COVID-19, като легловата база е на 92% заета.
„Имаме разкрити 143 легла за пациенти с COVID. От тях 127 са за пациенти в неусложнено състояние и 16 са за лица, които имат нужда от интензивно лечение“, обясни д-р Евгения Недева, директор на РЗИ-Велико Търново. Тя увери, че болниците имат готовност да преобразуват още легла, проблемът е с недостигащия персонал, защото лечебните заведения са пълни и с пациенти с други диагнози.
Велико Търново е в червената зона по разпространение на заболяването, като според д-р Недева заразата е привнесена от лица, работещи в чужбина, които се прибират в страната. Другата група лица са пребивавали на почивка в чужбина или са се завърнали от почивка по българското Черноморие.
По решение на областния щаб в региона се ограничава провеждането на масови прояви, празници и събори.

МУ-ПЛОВДИВ ИЗИСКВА СТУДЕНТИТЕ ДА ИМАТ СЕРТИФИКАТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ, ОТРИЦАТЕЛЕН ТЕСТ ИЛИ ДОКУМЕНТ ЗА ПРЕБОЛЕДУВАН КОРОНАВИРУС, ЗА ДА ПРИСЪСТВАТ НА ПРАКТИЧЕСКИТЕ ЗАНЯТИЯ
Ръководството на Медицинския университет – Пловдив изисква студентите да имат сертификат за ваксинация, отрицателен тест или документ за преболедуван коронавирус, за да присъстват на практическите занятия по медицина.
Това потвърди за БНР ректорът на университета проф. Мариана Мурджева след поредица публикации в социалните мрежи. Проф. Мурджева обясни, че заповедта на Ректорския съвет е съобразена с епидемичната обстановка в страната и присъствието на студентите в болнични заведения.
Само студенти с условия за “зелен пропуск” ще могат да посещават присъствено упражнения в Медицинския университет в Пловдив според заповед от ръководството. Присъствие е позволено за ваксинирани, преболедували или студенти с отрицателен PCR тест, направен поне 72 часа преди лекциите или упражненията.
“Подобни заповеди са в разрез с Конституцията на Република България и противоречат на Закона за висшето образование за студенти и на Закона за средно образование за ученици. Независимо, че университетите имат някаква независимост, те нямат право да налагат подобни изисквания и да ограничават правото на учебен процес на своите студенти. Предвид факта, че същите си плащат редовно таксите за обучение и имат право на достъп до учебните зали,” коментира в писмо до медиите възпитаник на университета Ангел Калоянов.
“Ние започваме учебната година с присъствени упражнения, голяма част от които се правят в клинични условия в болниците. Там лежат болни, в много клинични отделения се изисква, когато постъпват пациентите, да представят отрицателни антигенни тестове или PCR тестове и ние рискуваме, ако пуснем студенти, които не са защитени, да заразят същите тези болни. Тази заповед може да бъде ревизирана, можем да я преразгледаме, до 15 септември има още три седмици и половина, така че поляризацията в обществото, която очевидно рефлектира и в нашия университет, не означава, че трябва да се вълнуват толкова и едните, и другите. Има решения, които са взети, вие знаете и на национално ниво, в епидемична вълна сме, така че никой не може да отрече, нито четвъртата вълна, нито че случаите нарастват, че сме в епидемична обстановка. За да запазим здравето на пациентите, както и на самите студенти, все пак се налага да се вземат някои противоепидемични мерки. Част от тези мерки е и това, което предлагаме”, обясни пред БНР ректорът на Медицинския университет проф. Мариана Мурджева.