НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.08.2019)

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ: САМОСТОЯТЕЛНИ ПРАКТИКИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ СА ДОБЪР МОДЕЛ ЗА БЪЛГАРИЯ
“В компетенциите на акушерката е да води нормално раждане. Повече от 15 години ние твърдим, че възможността специалистите по здравни грижи да имат самостоятелни практики, е добър модел за България. Преди 2000 г. имаше женски и детски консултации, участъкови медицински сестри, които обгрижваха възрастни хора по домовете. Така че моделът не е много нов, но е добър, защото съществува в цяла Европа“. Това каза Милка Василева, председател на Българската асоциацията на професионалистите по здравни грижи пред БНТ, информира Zdrave.net.
Тя допълни, че пациентите трябва да са спокойни, че медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите и фелдшерите ще изпълняват само това, което им е възложено от наредба на министерството, което определя техните компетенции и по предписание на лекар.
„Там е написано, че медицинската сестра може да направи инжекция на пациент в дома по назначение на лекар. Основната отговорност на лекаря е да постави диагноза и да предпише лечение. Но медицинската сестра и акушерката учат 4 години. Те са достатъчно компетентни да преценят кога състоянието на пациента се влошава и да го насочат към лекар. Когато една квалифицирана акушерка води женска консултация на здрава жена, която й оказва помощ в дома след раждането – това са неща, от които всяка българка има нужда и които вече ги забравихме“, допълни Василева.
Ако практиките са регистрирани, хората ще могат да отидат в център, където да им се направят необходимите манипулации, както и да изразяват недоволство, когато не се обслужени добре. Обсъждат се варианти с различни модели на финансиране, включително с доплащане от пациента по обявен ценоразпис.
Милка Василева заяви, че асоциацията не участва в организацията на планирания за 10 септември Национален протест на медицинските сестри по тяхно желание, но подкрепя исканията им. „Техните искания са исканията на съсловието от 20 г. Нашите заплати и условията на труд винаги не са били такива каквито трябва да бъдат, каквито са достойни за квалификацията, която имат професионалистите по здравни грижи с висше образование. Ние винаги сме подкрепяли техните искания, но начинът, по който ги отстояваме е различен. Съсловието е едно, няма разделение. Ние искаме да имаме правилните заплати, искаме синдикатите да си свършат работата, но ако само за това излезем да протестираме, всъщност протестираме за нещо, което не е от нашата компетенция“, каза Василева.

УВЕЛИЧИХА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ В ДЕТСКОТО И УЧИЛИЩНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ В БУРГАС
По-високи заплати ще получават медицинските специалисти, работещи в детските ясли, в градините и училищата в Община Бургас. Увеличението на основните стартови заплати в новото споразумение е с повече от 21 %, информира Clinica.bg като се позова на съобщение на BurgasCity.com.
Новите и по-добри условия, влизащи в сила още от този август, са заложени в новия колективен трудов договор, подписан на 20 август т. г. от кмета Димитър Николов и представителите на синдикалните организации.
Споразумението гарантира и по-добри социални придобивки. От тази година средствата за предпазно и
униформено облекло се увеличават с още 100 лв., а представители на синдикатите ще участват пряко в избора на доставчик. Присъстващите на срещата изразиха задоволство, че на базата на постигнатото ново споразумение, медицинските специалисти, които придобият право на пенсия след стартирането на учебната година, ще се пенсионират при приключването ѝ.

ЛЕКАРИТЕ НЕ СА ЕДИННИ ЗА ПРЕДЛОЖЕНИТЕ ПРОМЕНИ В ИИМУНИЗАЦИОННИЯ КАЛЕНДАР
Няма единно становище сред лекарите дали предложените промени в Имунизационния календар са в полза на здравето на децата, информира БНР.
“Ако няма достатъчно научни данни, че премахването на два приема от ваксини и отпадането на пробата манту за туберкулоза няма до доведе до риск за здравето на децата, е по-добре да се запази старото положение в Имунизационния календар”, заяви пред “Хоризонт” доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България.
Според предложените промени с имунизациите се намаляват приемите на пневмококова ваксина от три на две при деца до шестмесечна възраст, отпада пробата манту и реимунизацията срещу туберкулоза при децата на 11 години. Любомир
“Нашето впечатление е, че няма посочени мотиви, които да са основани на медицина, базирана на доказателства, да са посочени данни, че една такава промяна по никакъв начин в дългосрочен план няма да изложи на риск здравето на деца. От това, което е написано, става ясно, че е по-добре да остане старото положение, защото, от друга страна, това не е аргумент”, изтъкна още доц. Киров.
“Нека огледаме всички възможни становища и се надявам да вземем най-правилното решение”, коментира главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ СЪЗДАВАНЕТО НА НОВА БОЛНИЦА
На днешното си заседание Правителството одобри създаването на нова болница. Става въпрос за МБАЛ “Свети Иван Рилски” – Габрово ЕООД. Това е първото лечебно заведение за болнична помощ, което се създава с Решение на Министерски съвет, в съответствие с промените в Закона за лечебните заведения, информира Zdrave.net.
Тригодишният бизнес план за развитие на МБАЛ “Свети Иван Рилски”- Габрово предвижда лечебно заведение да разполага със 107 легла и да изпълнява медицински дейности в обхвата на медицинските специалности по вътрешни болести, пневмология и фтизиатрия, кардиология, гастроентерология, нефрология, ендокринология и болести на обмяната, нервни болести, физикална и рехабилитационна медицина и образна диагностика. Съгласно нормативните изисквания с решението е определен срок от три месеца, в който управителят на дружеството да подаде заявление до министъра на здравеопазването за издаване на разрешение по чл. 47 от Закона за лечебните заведения, уточниха от пресцентъра на МС.

ЩЕ СИ СЪТРУДНИЧИМ С ЧЕРНА ГОРА В ОБЛАСТТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Правителството одобри днес проект на Меморандум за разбирателство между Министерство на здравеопазването на Република България и Министерство на здравеопазването на Черна гора, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на пресцентъра на Министерския съвет.
Меморандумът е за сътрудничество в областта на здравеопазването и медицинската наука и упълномощи министъра на здравеопазването да проведе преговорите и да подпише Меморандума. В документа се предвижда да се договорят целите, очакваните резултати и мерките за постигането им в конкретните области на сътрудничество между двете министерства за период от пет години. Предвижда се прякото сътрудничество да обхване следните области: подготовка и повишаване на квалификацията на медицинските специалисти; промоция на здравето и превенция на болестите; епидемиологичен контрол на заразните и хроничните незаразни болести; лекарствените продукти, биологичните лекарствени продукти и медицинските изделия; електронното здравеопазване; други области, представляващи взаимен интерес и договорени между страните.
С подписването на Меморандума за разбирателство се очаква да се насърчи прякото сътрудничество между български и черногорски лечебни заведения, научни институти, учебни заведения в сферата на медицинската наука, обмен на добри практики и възможности за повишаване на квалификацията на медицински специалисти.

В МАЙЧИН ДОМ – СОФИЯ ИЗСЛЕДВАТ БЕЗКРЪВНО НОВОРОДЕНИТЕ ЗА ЖЪЛТЕНИЦА
Новородените в Майчин дом – София вече ще бъдат изследвани с най-ново поколение апаратура за безкръвни тестове за жълтеница, съобщиха от лечебното заведение. Клиниката по неонатлогия в най-голямата АГ болница у нас получи дарение апарат билирубинометър, който позволява неинвазивно изследване на кожата на бебетата и спестява болката от убождане за кръвна проба. Дарението е направено от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и е предназначено за най-малките пациенти на УАГБ “Майчин дом” – София, много от които са недоносени и в кувьоз. Изследването с новата техника става за секунди и е напълно безболезнено. Апаратът работи само с допир до кожата и освен че е щадящ, той значително намалява риска от последващи инфекции, които е възможно да възникнат след убождането.
Кожният билирубинометър е апарат, който измерва натрупването на билирубин в кожата на бебетата. Билирубинът е багрило, което се образува при разпадането на червените кръвни телца и е една от причините за жълтеница. При бебетата жълтеницата е физиологично състояние и не протича като заболяването при възрастните. Обикновено тя се проявява в първите 2-3 дни след раждането.
„Проследяването на нивата на този пигмент е изключително важно, защото натрупването му в кожата е знак за опасност. То носи риск пигментът да премине кръвно-мозъчната бариера и да увреди мозъка“, заяви проф. д-р Боряна Слънчева, ръководител на Клиниката по Неонатология в „Майчин дом”. Апаратът дава бързи резултати и така помага на специалистите да предприемат навременна реакция за лечение и терапия, като в същото време спестява ресурс за допълнителни консумативи и лабораторни кръвни изследвания.

ОКОЛО 150 СА БЕБЕТАТА, КОИТО СЕ РАЖДАТ С ДИАБЕТ У НАС ГОДИШНО
В България всяка година се раждат около 150 бебета с диабет, изтъкна доц. д-р Радка Савова в интервю за Агенция “Фокус”. Тя коментира и първите симптоми за болестта. Един от тях е отслабването на тегло при добър апетит. Другите симптоми, които могат да помогнат на родителите да потърсят помощта на специалист са жаждата, честото уриниране, ставане нощем до тоалетната, възстановено нощно напикаване, ацетонов дъх, поява на коремни болки и повръщане. Специалистката по ендокринология подчерта, че в 20% от случаите диабетът при децата е съпътстват със заболявания на щитовидната жлеза. В 7% от случаите децата с диабет показват непоносимост към глутен.

РАЗСЛЕДВАНЕ ПОКАЗА, ЧЕ ПРЕДЛАГАТ ДЕЗИНФЕКТАНТ КАТО ЛЕКАРСТВО-ЧУДО
Предлагат дезинфектант като лекарство-чудо, показва разследване на bTV. Опасните химикали се разпространяват като средство за лечение на рак, аутизъм, проблеми с бъбреците и още куп други заболявания, информира Zdrave.net.
Препаратът ММS е дезинфектант, който убива както вредните микроорганизми, така и всичко останало по пътя си – всички клетки, независимо дали го вдишваме, мажем или пием. На сайта на бургаския производител са се давали препоръки да се инхалира препаратът, което обаче води до оток на белия дроб заради попадналите в него пари.
„Всяка година заради този препарат ММS 270 души имат много сериозни здравословни проблеми – 7 са починали до тук в САЩ“, коментира доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор. Той коментира, че българският аналог на този препарат, който се продава в интернет, е нелегално произведен.
„Производителят му работи изцяло извън закона. Вчера екип РЗИ-Бургас със съдействието на полицията, посети адреса на този производител. Иззехме материали, изобщо няма информация откъде пристигат химичните вещества. Всичко се забърква в гаража или в апартамента на този човек по нелегален начин. Това нещо като себестойност струва стотинки, а той го продава за 75 лв. Докато има лековерници, които да си дават парите за глупости, това ще продължи. Тези хора се хващат за страховете на отчаяни пациенти с тежки диагнози“, обясни доц. Кунчев.
„Когато хората подадат сигнал за потенциално опасен продукт, ние реагираме, и то в рамките на 2 часа, като дейността е спряна. Какво ще последва оттам нататък, зависи от българската съдебна система, но аз мисля, че в случая този човек ще си получи заслуженото.Въпросът е, че в това открито пространство, каквото е интернет, вероятно само след 3 дни ще има нов сайт на измамници“, обобщи доц. Кунчев.