НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.07.2022)

УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ, РАБОТЕЩИ В ДЕТСКИ ЯСЛИ, ДЕТСКИ ГРАДИНИ И УЧИЛИЩА
Със свое решение правителството прие допълнително увеличение на приетите през април стойностни показатели на стандартите за финансиране на медицинското обслужване в здравните кабинети в държавните и общинските детски градини и училища, в детските ясли и яслените групи към детски градини.
Увеличението на трудовите възнаграждения на медицинския персонал, зает в здравните кабинети в образователната сфера, е с цел е да се достигнат минималните нива на заплащане, договорени в Колективния трудов договор за отрасъл „Здравеопазване“. Стойностните показатели на стандартите за финансиране на тези дейности са увеличени средно с 30% спрямо приетите стойностни показатели от 1 април 2022 г., съобщиха вчера от правителствената пресслужба.
Необходимите средства за това увеличение за периода май-декември 2022 г. са в размер на 34,3 млн. лв., уточниха от там.

СЪС 70% УВЕЛИЧАВАТ ЗАПЛАТИТЕ В УМБАЛ „АЛЕКСАНДРОВСКА“
Ръководството на УМБАЛ „Александровска“ се е споразумяло със синдикатите за безпрецедентно 70-процентно увеличение на основната заплата на всички медици в лечебното заведение в изпълнение на новия Колективен трудов договор. Това съобщи пред bTV началникът на Клиниката по очни болести в лечебното заведение проф. Александър Оскар, информира Zdrave.net.
„Това нямаше как да стане възможно без отпускането на 35-те млн. лв. кредит от Министерски съвет“, допълни д-р Оскар.
Проф. Оскар подчерта, че идеята е със заема да се погасят всички просрочени задължения, върху които болницата плаща между 15 000 и 16 000 лв. лихва всеки ден. „С отпуснатите средства ще има глътка въздух и болницата ще може да се стабилизира“, каза той.
От УМБАЛ „Александровска“ уточниха, че увеличението на заплатите ще влезе в сила от 1 август след подписването на анекс към КТД и утвърждаване на новите вътрешни правила за образуване на работната заплата.
„Целта на споразумението е да се повиши мотивацията на работещите в лечебното заведение за активно участие в работните процеси и достойно възмездяване на отговорния им и висококвалифициран труд“, казват от лечебното заведение.
Финансовото състояние на УМБАЛ „Александровска“ вече е стабилизирано и фалитът е предотвратен, макар и че не всички кризи са решени. Това каза пред БНТ изпълнителният директор на болницата д-р Атанас Атанасов.
„След като държавата в лицето на МЗ и правителството се ангажира и взе решение да бъде отпуснат заемът за погасяване на просрочените задължения, ние имаме направените разчети и анализи, че лечебното заведение не само може да се справи и да функционира устойчиво, но и да излезе на печалба“, допълни той и уточни, че вчерашното решение на правителството предвижда отпускането на заем в размер на 35 млн. при 10-годишен период на погасяване с двугодишен гратисен период за главницата.
„Освен това имаме проведени разговори и ще ни бъде отпуснат кредит и от Българската банка за развитие и за още един кредит от 5 млн. лв. По този начин целия размер на просрочените задължения към над 180 доставчици ще бъде погасен“, каза д-р Атанасов.
Директорът на „Александровска“ болница заяви, че болницата е започнала да формира загуби в размер на 4 и 6 млн. лв. всяка година след 2012 г. „Причините са комплексни. Самата структура на болницата с над 20 сгради павилионен тип формира изключително големи разходи за поддръжка. От друга страна нашите одити констатираха проблеми в управлението на болницата“, уточни д-р Атанасов. По думите му най-големите задължения са към доставчици на медикаменти, медицински изделия и консумативи.

Доц. Антон Тонев: ПРОМЯНАТА В РЕАЛНОТО ЗАПЛАЩАНЕ НА РАБОТЕЩИТЕ В БЪЛГАРСКОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ Е ВЪЗМОЖНА
„Въпреки решението на ВАС, с което се отмениха задължителните условия за увеличението на заплатите на болничните служители от 1 август, регламентирани в КТД, все пак има ръководства на болници, които вземат решение да инвестират основно в своите кадри с цел да ги запазят и развиват, а не в апаратура, лекарства или изплащане на натрупаните дългове.“ Това написа във фейсбук председателят на Комисията по здравеопазването в парламента и депутат от „Продължаваме промяната“ доц. Антон Тонев по повод информацията за споразумението на ръководството на УМБАЛ „Александровска“ със синдикатите за увеличение със 70% на заплатите на медиците в лечебното заведение и отменените от ВАС тестове в НРД, обвързващи средствата на болниците с увеличаването на заплатите. За това информира Zdrave.net.
„Да не забравяме, че повечето болници дават по-високи средни заплати от посочените, но през начисляване на ДМС и колкото да е странно, всъщност основната битка е за това да се запази сегашната структура на заплащане с ниска основна заплата и високо ДМС. Както се заплаща на работещите в ресторант, с уважение и към техния труд, разбира се. Не приемаме аргументите, че чрез тази структура на заплащане се бонифицират „работливите” и се наказват „мързеливите”, след като знаем, че във всяко едно отделение се работи по стандарт и всеки ръководител на отделение е гарант за спазване на тези стандарти. Работещите, които не спазват стандартите, подлежат на обучения, наказания и впоследствие – на освобождаване от работа. Не може да бъде причина “системно неспазване на наложените стандарти” за това да държим работник на работа, пък и бидейки с ниска заплата (само на основна заплата)“, казва доц. Тонев.
„Може да бъдем наричани наивни, за това, че вярваме, че Промяната в реалното заплащане на работещите в българското здравеопазване е възможна, но може би само така няма да се откажем да се борим за това“, допълва още той.

Красимир Грудев: СЪС СВОЕТО ОПРЕДЕЛЕНИЕ СЪДЪТ ПРАВИ ВЪЗМОЖНО УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ
Съдът спря увеличението на заплатите на медиците, което бе заложено в последния Анекс към Националния рамков договор (НРД). Решението е на тричленен състав на ВАС и подлежи на обжалване. От НЗОК и от Министерството на здравеопазването заявиха за Clinica.bg, че ще обжалват определението.
“ВАС спря не само действието на клаузите, фиксиращи определени работни заплати, които лечебните заведения трябваше да въведат от определени дати, но и други клаузи, които по същество ограничават възможностите на болниците да изплащат тези заплати. Масово се акцентира върху това, че ВАС спира вдигането на заплатите. Нашата теза е точно обратната, а именно, че със своето определение съдът прави възможно увеличаване на заплатите на медиците, колкото и странно да звучи това на пръв поглед. Не е това най-важното, макар и да е най-голямото закононарушение, направено в НРД. По същество с един подзаконов нормативен акт се определят заплати, тоест регулират се трудовоправни взаимоотношения между работник и работодател. Това е недопустимо и не е работа нито на Българския лекарски съюз, нито на Националната здравноосигурителна каса, нито на Министерството на здравеопазването, когато се отнася до търговски дружества, които не са собственост на министерството, а са общински или частни лечебни заведения от всякакъв тип. Да се действа по такъв начин просто не е законно”, коментира Красимир Грудев, председател на Управителния съвет на Националното сдружение на частните болници.
За Clinica.bg Грудев допълни още: “Естествено е, че съдът го е спрял точно по тази основна причина. Другите причини, по които се оспорва действието на тези клаузи е, че увеличаването на заплатите не е обвързано с общото увеличаване на приходите на лечебните заведения. Това е, защото те сега, както и в предходни години, работят в условията на лимитирана дейност. Тази лимитирана дейност не позволява заплатите да бъдат увеличени в такъв размер. Като теглим чертата се оказва, че бюджетите на болниците са увеличени само с 10 на сто. В същото време цените на клиничните пътеки са увеличени средно около 25 процента. Елементарната аритметика, която знае всеки показва, че при увеличен бюджет с 10% при цени, увеличени с 25 на сто, при лимитирани бюджети, автоматично означава, че ние трябва да спираме работа по-рано, тоест при достигане на 85% от сегашните си обеми. Като се има предвид това, как тогава ние ще успеем да увеличим заплатите с 50 – 100 процента?! Споменавам тези проценти съвсем не случайно. Ако в някои лечебни заведения заплатите са били близки или колкото тези, определени в анекса и колективния трудов договор, то в други лечебни заведения те са били два пъти пониски. Това означава, че увеличението при вторите трябва да бъде 80- 100 процента. Как може да се постигне такова увеличение при увеличение на бюджета на дадено лечебно заведение само с 10 на сто?! Това е невъзможно. Това е неразрешимо уравнение. Всякакви опити да се увеличават заплатите при такива параметри, неизбежно ще доведат едно или друго лечебно заведение до фалит.”
“За да се увеличат заплатите на медиците, трябва да има реципрочно увеличение на средствата, които болниците заработват. Те обаче нямат такава възможност точно, защото бюджетите им са лимитирани. В това е и основната грешка. Съдът изрядно е дефинирал, че при ограниченото финансиране болниците получават задължението да увеличават заплатите без да имат гаранции, че ще имат увеличение на бюджетите. Тези подробности не се знаят от много хора. Ние протестираме точно срещу тях. Жалбите ни до съда са срещу лимитирането на дейността, срещу невъзможността на лечебните заведения да осъществяват дейността си и набавят средствата за изпълнение на административно въведеното изискване за заплати с определено ниво”, изтъква Красимир Гредев. Той изтъква още, че увеличението на цените на клиничните пътеки не е еднакво за всички болници – едни ще получат увеличение едва 10- 12%, други – 50% или 100%. “Имаше силно подценени специалности, които трябваше да бъдат вкарани в някакви нормални нива на заплащане. Нормално е при едни те да бъдат увеличени с 50 и дори 100 процента, но има и такива с увеличение от 11 на сто. Защо тогава се вменява на всички еднакво да изплащат едни и същи увеличени заплати?! Ясно е, че едните ще имат, но другите няма да имат финансов ресурс. Всякаква спусната отгоре административна регулация води до невъзможност за изпълнение на заплатите и още по-страшното е, че води до уравниловка, която рязко би влошила качеството на предлаганата услуга”, категоричен е Красимир Грудев.

Министър Асена Сербезова: НЕ МОГА ДА СИ ЗАТВАРЯМ ОЧИТЕ ПРЕД ФАКТИТЕ
Проверките в лечебните заведения отнемат време. Това са проверки от вътрешен одит, изисква се преглед на обществени поръчки как са разходвани средства, включително възнаграждения. Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова пред БНТ вчера в отговор на въпрос защо уволнява директори на болници в края на мандата си.
„Когато дойде на бюрото ми папката с доклада и пред мен станат известни и обстоятелства, и независимо дали е в 12 без 5 или в 12 без 20, ако не го бях направила, това означава да си затворя очите пред фактите, което не е по моята ценностна система“, допълни тя.
Министърът коментира и твърденията на проф. Костадин Ангелов за закононарушения, злоупотреба с публични средства и корупция в УМБАЛ Александровска и „чадър“ над ръководството ѝ.
„Последната година, когато „Александровска“ болница е била на плюс, да, 12 000 лв., скромен резултат, но все пак плюс, не е била на загуба, е 2012 г. И от 2013 г. до настоящия момент всяка година има негативни тенденции, като още през първата година се натрупват 3 млн. лв. просрочие. Голяма част от проблемите на „Александровска“ болница са наследени. И не е нужно да се вадят някакви компромати, а отново да работим с факти и да се види пресата през последната една година, защото имаше няколко поръчки, обществени поръчки за ремонти в Клиниката по алергология през 2018-та и 2019-та година, точно когато той е би директор. Когато решаваме проблемите на едно болнично лечебно заведение, трябва да отчитаме и в ретроспективен план кога са се появили, защо са се появили, как и защо са се задълбочили. МЗ има прокурист в „Александровска“ болница, настоящото ръководство за разлика от бившето ръководство на „Пирогов“ съдейства на този прокурист, предоставя всички данни. И за това, което сме установили или имаме някакви опасения, сме сезирали и Агенцията за държавна финансова инспекция. Очакваме нейните заключения. Така че няма чадър поне от моя страна. Кой е разтварял и над кого чадър може да попитате“, коментира проф. Сербезова.
Тя се спря и на падналите на първа инстанция в съда текстове от НРД, касаещи заплатите на медиците. „Това решение не е окончателно, може да бъде обжалвано решението на ВАС, както и още един факт, който трябва да отбележа – че не се спира изпълнението на Националния рамков договор. Това означава, че независимо от това решение все още си действат тези разпоредби на НРД. Това, което се случи в системата покрай текстовете, касаещи минималните възнаграждения на медицински специалисти, е че голяма част от болничните лечебни заведения ги направиха възможни. Част от ръководителите на болнични лечебни заведения се свързаха с мен и казаха – дори окончателно да отпадне тази възможност, те няма да намалят заплатите. Друга част от болничните лечебни заведения също повишиха възнагражденията, макар и не до тези нива“, каза здравният министър в оставка.
По отношение на COVID заболеваемостта и заплащането на медиците проф. Сербезова подчерта, че има три клинични пътеки, по които може да се изплащат грижите за болните. „Също така има и пътека за пост-COVID синдром, както и този въпрос, който вие ми задавате, ми дава възможност да отговоря и да напомня, тъй като ние направихме едно писмо към РЗИ с инструкции те да бъдат разпространени към болничните лечебни заведения. Независимо че няма тези така наречени COVID-отделения, с които ние бяхме свикнали по време на извънредната епидемична обстановка, клиничните прояви и симптоми на COVID са най-различни и там, където има вътрешно отделение, отделение по пневмология и фтизиатрия, отделения по педиатрия и т.н., в които има изолатор и се отговаря на изискванията на няколко наредби – а има много болнични такива лечебни заведения – на практика могат да лекуват COVID-19 по тези клинични пътеки“, каза здравният министър.

ОТ МБАЛ „СЪРЦЕ И МОЗЪК“ ПОДАДОХА СИГНАЛ ДО ПРОКУРАТУРАТА И КОМИСИЯТА ЗА ПРОТИВОДЕЙСТВИЕ НА КОРУПЦИЯТА СРЕЩУ МИНИСТЪРА В ОСТАВКА АСЕНА СЕРБЕЗОВА
От многопрофилната болница „Сърце и Мозък“ в Плевен подадоха сигнал до прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество срещу министъра на здравеопазването в оставка Асена Сербезова. Това съобщиха от лечебното заведение, информира БТА.
Сигналът е заради съмнения за корупция, злоупотреба със служебно положение, търговия с влияние и конфликт на интереси. Причината е преписка по повод проекта за разкриване на високотехнологична болница „Сърце и Мозък“ в София.
Всички законови срокове са изтекли, като все още липсва произнасяне от министерството, посочват от болницата. От ръководството на лечебното заведение се съмняват, че лично Сербезова задържа разрешението на „Сърце и Мозък“, въпреки заявлението на предишния служебен министър пред Народното събрание, че преписката е „перфектна“, се допълва в съобщението от болницата.
Министър Сербезова е издала пет заповеди за нови дейности на други частни и една държавна болница за същите медицински дейности, за които „Сърце и Мозък“ чака повече от година, допълват от лечебното заведение.

ОТ УМБАЛ „СВ. АННА“ НЕ СА ИСКАЛИ ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО РАЗРЕШЕНИЕ ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИ ЛЕГЛА
От столичната болница „Св. Анна“ не са искали от Министерството на здравеопазването разрешение за разкриване на допълнителни легла. Това се посочва в съобщение от лечебното заведение, изпратено до медиите по повод твърдение, направено по-рано днес от плевенската болница „Сърце и Мозък“, съобщи БТА.
В съобщение от МБАЛ „Сърце и Мозък“ се посочва, че УМБАЛ „Св. Анна“ и няколко частни болници са получили от МЗ разрешение за нови дейности, а на плевенската болница е било отказано.
Искането на „Св. Анна“ е било единствено и само за преструктуриране на част от вече съществуващите легла за активно лечение, се допълва в съобщението и се посочва, че искането на болница “Сърце и Мозък“ е за разкриване на над 500 нови болнични легла на територията на София. „Не може да се прави никаква връзка между исканията на двете болници. Те са различни по същността си. Не може да се търси паралел в решенията на МЗ по два съвсем различни въпроса“, се допълва в съобщението от болница „Св. Анна“.

НАД 4 ХИЛЯДИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПРИЛОЖЕНИ У НАС НА 20 ЮЛИ
1 644 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа, 151 от които са установени с PCR, а 1 493 – с бързи антигенни тестове. 63,63% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу коронавируса.
У нас през изминалото денонощие са направени общо 6 754 теста – 938 от тях са PCR, а 5 816 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 62; Бургас – 135; Варна – 185; Велико Търново – 27; Видин – 1; Враца – 31; Габрово – 31; Добрич – 25; Кърджали – 28; Кюстендил – 29; Ловеч – 22; Монтана – 26; Пазарджик – 37; Перник – 36; Плевен – 24; Пловдив – 128; Разград – 19; Русе – 17; Силистра – 27; Сливен – 45; Смолян – 12; София област – 60; София град – 463; Стара Загора – 65; Търговище – 9; Хасково – 43; Шумен – 32; Ямбол – 25.
В България към момента са потвърдени общо 1 190 644 случая на новия коронавирус, от тях активни са 15 426. Излекуваните лица са общо 1 137 905, от тях 421 са регистрирани през последните 24 часа.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 817 пациенти с доказана коронавирусна инфекция. 45 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 137, от тях 75,18% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 450 193 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас общо до момента, 4 005 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 917 лица-медицински служители. 27 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: от тях 11 са установени при лекари, 5 – при медицински сестри, 4 – при санитари, 1 – при фелдшер и 6 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 313. Нови шест случая са регистрирани през изминалото денонощие. 66,67% от починалите лица не са били ваксинирани.

Доц. д-р Любомир Киров: ПО-ЕФЕКТИВНО Е, АКО БЪРЗИТЕ АНТИГЕННИ ТЕСТОВЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ НА СЪОТВЕТНО МЯСТО И ТОВА Е ЗАПЛАТЕНО
“Има интерес към бустерните дози ваксини срещу коронавируса. Но когато има интерес, трябва да има и удобство. От 1 април се промениха някои правила, които към този момент не са адекватни – като заплащането за поставяне на ваксина. Безплатно е поставянето на ваксина само за хора от пациентската листа на съответния личен лекар. Ако искаме да има превенция на населението, трябва нещо да се промени”. Това каза пред БНР доц. д-р Любомир Киров, председател на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България. Той успокои, че заболяването от COVID-19 по време на тази вълна протича по-леко.
“По-ефективно е, ако бързите антигенни тестове се извършват на съответно място и това е заплатено. Така ще бъдат идентифицирани повече пациенти. Ако искаме да знаем колко са болните, трябва да бъде въведено като мярка. Антигенните тестове са в пъти по-евтини от PCR-ите. Не знам защо се стиска толкова кесията”, изтъкна доц. Киров. В предаването “12+3” той предположи, че ако се достигнат критериите по брой заболели, ще трябва да се обяви особена ситуация, а тя ще иска отново финансово подпомагане на медицинското съсловие, “което явно не устройва тези, които дават средствата”.

ДОЦ. ГЕОРГИ ЙОРДАНОВ ОГЛАВИ АГЕНЦИЯТА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Доц. Георги Йорданов е назначен за изпълнителен директор на Агенцията за хората с увреждания, считано от 18 юли, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от сайта на Агенцията.
Доц. Йорданов беше зам.-министър на здравеопазването от 23 декември 2021 г. до 16 март 2022 г., когато изненадващо беше освободен от поста със заповед на премиера Кирил Петков. За отстраняването му от длъжност така и не бяха посочени мотиви.
Доц. Георги Йорданов е магистър по стоматология и по здравен мениджмънт. Бил е народен представител от БСП в 44-ото Народно събрание. От 2014 г до 2017 г е заемал длъжността изпълнителен директор на “УМБАЛ – Пловдив”. А през периода 2011 – 2014 г. е бил управител на МБАЛ „Св. Мина“ – Пловдив“.

ДАРИХА НА КОЦ-СТАРА ЗАГОРА МОДЕРНА АПАРАТУРА
Последно поколение апаратура за бърза диагностика на трудни за откриване тумори беше дарена днес на Комплексен онкологичен център в Стара Загора. Средствата за закупуване на уреда за имунохистохимия и ин-ситу хибритация са събрани по време на кампанията “Да помогнем заедно на Комплексен онкологичен център – Стара Загора”, която се осъществи под патронажа на старозагорския митрполит Киприан. Днес той отслужи тържествен водосвет за здраве и благоденствие на всички нуждаещи се, съобщи БТА.
„Всички безкористни и неуморни дейности по време на организацията и изпълнението на това дело доведоха до успешен край. Това доказа наличието на гражданското общество и подкрепата му за хората в нужда“, каза по време на откриването д-р Петьо Чилингиров, управител на Комплексен онкологичен център.
Идеята за кампанията била на председателя на Районния съд в Стара Загора – Милена Колева, която след като загубила майка си след тежка битка с коварно заболяване, решила да направи нещо, за да помага на хората. „Моята майка Стоянка Костова беше пациент на клиниката повече от шест години и при всяко идване съм я придружавала. Видях как работят специалистите – лекари, медицински сестри и санитари. След като загубих майка си, в нейна памет реших, че трябва да направя нещо, за да помогна на персонала и на пациентите“, разказа съдия Колева.
В подкрепа на инициативата средства са дарили много неправителствени организации и граждани, които са събрали необходимата сума от 120 хиляди лева. Кампанията е подкрепена от кметовете на общините Стара Загора, Казанлък, Чирпан, Сливен и Нова Загора. По време на откриването специални благодарствени грамоти бяха връчени на дарителите и партньорите на инициативата.
Здравното здравно заведение е регионален център за лечение на пациенти с онкологични заболявания от областите Стара Загора и Сливен, и за специфични медицински изследвания на пациенти и от Хасковска, Ямболска и Кърджалийска области. Регистрираните пациенти за постоянно диспансерно наблюдение, периодични прегледи и изследвания към момента са 20 000, а всяка година се регистрират около 2000 нови онкологично болни.

ФОНДАЦИЯ „ЗА ДОБРОТО“ ЩЕ ПРЕОБРАЗИ ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ В “МБАЛ-СИЛИСТРА”
Детското отделение на болницата в Силистра е следващата цел на проекта „Светулка“ на фондация „За доброто“, съобщи за БТА Поли Троянова от екипа на фондацията. Проектът е насочен към обновяване на отделения в редица лечебни заведения в страната. Целта е промяна на емоционалната среда за лечение на малките пациенти.
Болницата в Силистра вече завърши основен ремонт в отделението и се очаква творците от фондацията да нанесат финалните щрихи. Те предвиждат да изрисуват стените в болничните стаи с мотиви от джунглата и да оборудват помещение, в което децата да могат да учат, да играят и да се забавляват. „Това помещение ще бъде цветно, весело, абсолютно различно от болнична среда. Всички проучвания, които изследват успешното лекуване на децата, говорят за това, че средата е от голямо значение и е необходимо психологически децата да искат да оздравеят“, изтъкна Поли Троянова.
От фондацията допълват, че чрез проект „Светулка“ искат да накарат институциите, които имат отношение към детското здравеопазване, да влязат в ролята на добра и загрижена за децата си държава.