НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.07.2021)

РЕФОРМАТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО Е ПРИОРИТЕТ ЗА ЧАСТ ОТ ПАРЛАМЕНТАРНО ПРЕДСТАВЕНИТЕ ПАРТИИ
Реформата в здравеопазването е приоритет за част от парламентарно представените партии, стана ясно от декларациите, прочетени при откриването на 46-тото Народно събрание днес, информира Zdrave.net.
Съпредседателят на Демократична България-Обединение Христо Иванов заяви, че отвъд конкретните казуси стои системната невъзможност на българските лекари да си вършат работата. „Това, което се случва с една болница в момента, трябва да е знак, че е време за сериозен разговор за реформа в здравеопазването“, каза той.
По думите на Иванов обаче на първо място е подготовката за задаващата се COVID-вълна. „Още утре на председателски съвет ще сондираме колегите от другите парламентарни сили какви мерки можем да вземем, без да чакаме съставянето на комисия по здравеопазването. Дали да не излъчим контактна група, която да уточни какво бихме могли да направим в парламента заедно, за да започнем много бързо да подкрепяме усилията на служебния кабинет и здравните власти“, каза още Иванов.
За реформа се обяви и лидерът на коалиция БСП за България Корнелия Нинова.
„Още отсега трябва да се разгледа планът за действие при пандемия, да се актуализира, да се осигури финансиране. По-дългосрочната наша цел е сериозна промяна в здравния модел. В него трябва да има защитени болници, лична здравна карта на всеки, болниците да не са търговски дружества, а държавата да плаща специализацията на кадрите“, заяви Нинова.
„Пред нас стои въпросът да съградим нов модел на управление. Ние трябва да преборим причината. ГЕРБ заложиха корупцията в законите, в лобисткото законодателство, интересите, на които заложници са депутатите. Така стана възможно едно и също лекарство да струва 700 пъти по-скъпо в частни болници в сравнение с държавните болници, тъй като позволи на частните лечебни заведения да не правят обществени поръчки“, каза още тя.
„Най-тежки удари нанесохте върху здравната система на страната. Буквално беше провалена ваксинацията на населението и вместо през есента да очакваме подготвени четвъртата вълна на коронавируса, българското общество ще бъде изправено пред изпитания и непредвидимост. Надявам се да ме опровергаете“, обърна се Десислава Атанасова от парламентарната група на ГЕРБ- СДС към служебното правителство. Тя допълни: „Вместо подготовката за прием на пациенти в болниците да бъде продължена, започна да се руши, уволняват се хора, и то в най-важните болници в страната. Малко преди това беше разпуснат Националният оперативен щаб и пенсиониран проф. Кантарджиев. Могат да бъдат посочени още десетки деконструктивни примери на отмъщение от страна на служебния кабинет, които са в ущърб на цялото българско общество. Надяваме се въпреки нагнетената омраза и нетърпимост, ние, депутатите от 46-ото Народно събрание, да имаме силите да надскочим нивото на личните обиди, реваншизма и отмъстителността. Пред България има прекалено големи рискове и трудности, чието преодоляване изисква най-малкото смелост за водене на диалог.“
Изненадващо нито Тошко Йорданов от „Има такъв народ“, нито лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ, нито съпредседателят на „Изправи се БГ! Ние идваме!“ Мая Манолова споменаха здравеопазването сред своите приоритети в парламента.

722-МА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ, 82-МА ОТ ТЯХ СА НАСТАНЕНИ В ИНТЕНЗИВНИ СТРУКТУРИ
145 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. От тях 68 са установени с PCR, а 77 – с бързи антигенни тестове. Общо 15 953 са тестовете, направени през изминалите 24 часа. От тях 3685 са PCR, а 12 268 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 27; Варна – 5; Велико Търново – 6; Враца – 3; Габрово – 4; Добрич – 1; Кърджали – 2; Ловеч – 1; Перник – 4; Плевен – 5; Пловдив – 5; Разград – 1; Русе – 10; Силистра – 4; Смолян – 1; София област – 2; София град – 45; Стара Загора – 14; Търговище – 1.
Общо 423 223 са потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента. 7391 от тях са активни. 397 648 са излекуваните лица, от които 285 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 722-ма пациенти с доказан COVID-19. 82-ма от тях са настанени в интензивни структури.
У нас към момента са поставени общо 1 929 703 дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция, 10 002 от които са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 461. През последното денонощие са регистрирани два нови случая на медицински сестри.
18 184 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Седем нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ОТ АВГУСТ МОЖЕ ДА ОЧАКВАМЕ ЗНАЧИТЕЛНО ПОВИШАВАНЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ КОРОНАВИРУСА
„Чудесна е ситуацията в България все още, но може би така ще е последна седмица. До края на юли тя ще остане спокойна, но след това ще се промени, защото трендът се променя – случаите започват да нарастват. От август може да очакваме значително повишаване на заболеваемостта от коронавируса“. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев, информира Zdrave.net.
Eкспертът призна, че не е оптимист за това, което ще се случи у нас.
„При 16% напълно имунизирани, който е най-ниският процент в Европа, последствията у нас ще са притеснителни“, предупреди доц. Кунчев и допълни, че ще има много новозаболели, смъртни случаи и проблеми в здравните заведения. Той отново заяви, че здравните работници и работещите в социални заведения трябва да попаднат в групите за задължителна ваксинация.
Доц. Кунчев посочи, че перспективата пред Европа е много лоша и четвъртата вълна започва да засяга все повече страни. Той се спря и на причините за поредната COVID вълна, които според него са две. На първо място е фактът, че всяка проява на нов вариант носи на вируса допълнителни предимства. На второ място не трябва да се забравя, че има вълна дори и в страните, където има много ваксинирани.
„Има голяма смъртност и се измести възрастовата група, която се засяга. В Кипър най-засегнати са децата от 8 до 11 години“, каза главният държавен здравен инспектор. Той сподели впечатлението си от общата настройка на хората у нас и тя е, че проблемът е отминал и вече живеем спокойно.
„Най-опасното за мен е лъгането – някой да си направи тест, да излезе положителен и да не каже“, категоричен бе доц. Кунчев.
„Сто милиона лева са предвидени за страните членки на ЕС за PCR и бързи тестове с цел улесняване на движението. България кандидатства по този проект. Към момента този механизъм на разпределение е изцяло в ръцете на ЕК, но ще осигурим тестове веднага след отпускане на средствата“, каза доц. Кунчев.
Няма бракувани ваксини, в цяла Европа тече процес на даряване и препродаване, обясни специалистът. България също ще участва в механизма на ЕК за разпределение на ваксини, с които ще се подпомага Източното партньорство, Украйна, Грузия и т.н.
„На Балканите също има държави, които са пожелали да получат дарение от ваксини, вървят и преговори с Бутан“, допълни доц. Кунчев относно количествата неупотребявани ваксини, с които разполагаме.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, БЛС И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА „ПИРОГОВ“ НАМЕРИХА ДОПИРНИ ТОЧКИ В ТЪРСЕНЕ НА РЕШЕНИЕ НА КОНФЛИКТА
„И двете страни изказват съжаление за разменените нелицеприятни реплики, които доведоха до това напрежение. На второ място – установените от НЗОК административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи. Имаме уверението от новото ръководство на „Пирогов“, че са обжалвани. Това в никакъв случай не вменява вина на лекарите от „Пирогов“ преди произнасяне на компетентните органи. На трето място – имаме доверие на всички лекари от „Пирогов“, имали сме и продължаваме да имаме. Това е съвместна декларация от МЗ, БЛС и колегите от „Пирогов“ и се обединяваме около факта, че е необходима здравна реформа, която да намали възможността за такива недоразумения и обвинения към лекарите, за да осигури адекватно и добро лечение на пациентите“. Това заяви председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров след съвместната срещу между служебния министър на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, Българския лекарски съюз и медици от УМБАЛСМ „Пирогов“, информира Zdrave.net.
„Крайно време беше да се направи среща между министъра и медиците от „Пирогов“, за да се намали напрежението. На всички е ясно, че 99% от нещата, които се изговориха в публичното пространство, практически не отговарят на истината, а по-скоро опетняват името и на едната, и на другата страна. Съгласихме се, че около някои неща има неяснота, съгласихме се, че и някои неща не бива да се премълчават. Тънка е струната, по която вървим. Имаше много нерви и много ситуации, в които в крайна сметка останаха наранени добре работещи професионалисти. Ясно е, че те са лекували и продължават да лекуват“, каза още д-р Маджаров.
„Ние сме удовлетворени от това, че отпаднаха съмненията, които бяха лансирани, за някакви нарочни злоупотреби. Съгласихме се, че не бива да има такъв тон и да се слиза на такова ниво“, коментира и д-р Камен Данов от „Пирогов“. Той съобщи, че ще занесе споразумението на колегите си в лечебното заведение. „Предложихме му (на министъра, б. р.) да се промени системата на клиничните пътеки, така че всяка дейност да бъде остойностена“, допълни той.
„Много беше важно, че се осъществи тази среща. Това беше откровен разговор между представители на медиците от „Пирогов“, здравното министерство и Лекарския съюз. Даже тази среща можеше да се направи една идея по-рано, за да може да се успокоят най-вече медиците от „Пирогов“, защото усетихме у тях обида от отношението към тях. Идеята на срещата беше да не остава съмнение, че лекарите трябва да вършат основно своята лекарска работа и не да ги оценяваме ние, а пациентите. Важно е пациентите да имат доверие в тях и за нас това е достатъчно“, посочи от своя страна зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов. „Някои от представените днес предложения са част от една бъдеща реформа, защото за всички е видно, че такава е необходима. При тази пандемия обаче се видя, че при наличието на една или две пътеки, остават луфтове в законодателството и възможно да се помисли за нови пътеки за лечение от последствията от COVID. Лекарят не е администратор и други структури трябва да се занимават с тях. Реформата трябва да е свързана с това да се освободи цялото време на лекарите. Тя обаче трябва да се направи в пакет, а не парче по парче“, каза още зам.-министърът.
По отношение на освобождаването на проф. Асен Балтов д-р Златанов заяви, че тази тема не е била обсъждана на срещата, тъй като всеки министър може да избере сам екипа си.

Проф. Николай Витанов: СТАТИСТИКАТА ПОКАЗВА, ЧЕ СТАРИЯТ КОНТИНЕНТ ОСТАВА ЕДИН ОТ НАЙ-СИЛНО ЗАСЕГНАТИТЕ ОТ COVID-19 РЕГИОНИ В СВЕТА
Четвъртата вълна на COVID-19 ще започне да набира сила в България през август. Това прогнозира математикът проф. Николай Витанов в ефира на Bulgaria ON AIR, информира Investor.bg.
“Изчисленията казват следното нещо: Сега сме в ръцете на РЗИ-тата на доц. Кунчев и на отпускарския сезон. Вирусът ще настъпва полекичка през август месец и аз ви казах, ако сме под 1500 случая в края на август, това ще е добре, след което отпускарският сезон ще свърши и тъй като капацитетът на РЗИ-тата е ограничен, вирусът ще пробие, така че някъде втората половина на септември ние ще сме изправени вече пред проблеми”, очаква той.
Статистиката показва, че Старият континент остава един от най-силно засегнатите от COVID-19 региони в света с 27% от заразените и 31% от починалите в световен мащаб. Европа стана първият регион в света, надхвърлил прага от 50 милиона случая на коронавирус, след като по-заразният делта вариант предизвика рекордно увеличаване на новите случаи.
Според експерти единственият начин да се предотврати следващо затваряне на държавата е ваксинацията.
Проф. Николай Витанов е на мнение, че тази есен медицинският персонал в България ще бъде подготвен. Въпреки това той остава скептичен в прогнозите си за четвъртата вълна на COVID-19.
“България за тази вълна ще бъде по-подготвена от гледна точка на медицински персонал, тъй като този персонал вече мина през три вълни. Друг е въпросът, че когато имате подготвен медицински персонал, а генерали – без опит, образно казано. Войниците да са опитни, а офицерите да не са, знаете ли какво пише Сун Дзъ по този повод – че не ви чакат добри времена”, коментира математикът. Той изрази мнение, че очаква да има ново затваряне на държавата, ако не се вземат нужните противоепидемични мерки навреме.

БЪЛГАРКА Е ИЗБРАНА ЗА ЧЛЕН НА УС НА ЕВРОПЕЙСКОТО ДРУЖЕСТВО ПО ЧОВЕШКА ГЕНЕТИКА
Българският лекар-генетик д-р Олга Антонова се нарежда сред водещите експерти, ангажирани с изпълнението на политиките и дейностите, инициирани от Европейското дружество по човешка генетика (European Society of Human Genetics – ESHG). В периода 2021-2025 година тя ще бъде част от Управителния съвет, който е отговорен за провеждането на проучвания, разпространението на информация и налагането на добри практики в областта. Членовете на борда се избират с таен вот измежду всички представители на престижната неправителствена организация и получават правото да участват във взимането на ключови решения, свързани с нейното развитие, информира Zdrave.net.
„За мен този пост е възможност чрез опита и експертизата си да помогна за създаването на по-качествени и достъпни решения в сферата на генетиката. Приемам много сериозно мисията на дружеството, която е свързана с поддържането на активна изследователска дейност и високи стандарти в клиничната практика. Смятам, че основен приоритет за нас като екип трябва да бъде изграждането на добре работеща мрежа от хора и организации, обединени от тази обща цел“, казва д-р Антонова. Тя е специалист по медицинска генетика с над 10-годишен професионален опит. Към момента д-р Антонова е главен асистент в Катедра по медицинска генетика и специализант в програма „Хранене и диететика“ към Медицински университет – София. Освен това е и част от екипа на българската компания Re:Gena, която предлага персонализирани програми и решения в областта на функционалната геномика.
Младата лекарка е избрана и за член на Комитета по публични и професионални политики (The Public and Professional Policy Committee – PPPPC). Мисията на Комитета е да допринася за отговорното приложение на иновациите в човешката генетика.

БЧК ЩЕ ПРОВЕДЕ ОБУЧЕНИЕ ЗА ПАРАМЕДИЦИ, КОИТО ЩЕ РАБОТЯТ В ЦСМП И СПЕШНИТЕ ОТДЕЛЕНИЯ НА БОЛНИЦИТЕ
Националният учебен център на Българския Червен кръст, в партньорство с Центъра за професионално образование „Прогрес и знание”, стартира обучение по професия „Парамедик – транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения” трета степен на квалификация, съобщиха от пресцентъра на БЧК.
Обучението ще започне в началото на месец ноември тази година. Обучението ще се проведе по програма съобразена с Държавните образователни изисквания и утвърдена от НАПОО, с продължителност 960 учебни часа, разпределени в три семестъра, дневна форма на обучение (съботно-неделна). Желаещите да се включат в обучението могат да подават документи от 15 юли до 31 октомври т. г.
Първият семестър включва теоретична подготовка, вторият семестър – практическа подготовка, а третият семестър – стажантска програма, която ще се проведе в Центъра за спешна медицинска помощ – София.
Успешно издържалите държавния изпит по теория и практика ще получат свидетелство за упражняване на професията. Цената на обучението за целия курс е 2500 лева, които могат да се платят на пет вноски. Първа вноска е в размер на 600 лева.
Повече информация за обучението може да се получи на следните телефони: 0879 86 44 67; 0876 44 97 25; 0882 98 89 02 и 0889 60 12 20.