НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.06.2022)

СТИПЕНДИИ ЗА СТУДЕНТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ ОТ ФИЛИАЛ ВИДИН НА РУСЕНСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ
Студенти по здравни грижи от филиала на Русенския университет във Видин ще получават стипендии. Така те няма да заплащат семестриални такси и ще ползват безплатно общежитие. Тристранни договори за това бяха подписани вчера между висшето учебно заведение, МБАЛ „Св. Петка” и първите трима студенти в специалността „Медицинска сестра” Също така след завършването си ще работят три години във Видинската болница, информира Clinica.bg като се позова на БТА.
Инициативата да се предоставят стипендии на студенти от Видинския регион в тази специалност за тригодишния срок на обучение подема зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова.
Изпитите ще се полагат във видинския филиал на РУ, обучението ще се провежда в Русе, а практиката – в МБАЛ „Св. Петка”. Студентите няма да заплащат семестриални такси и ще ползват безплатно общежитие.
Зам.-кметът на Видин Борислава Борисова отбеляза, че вече са изготвени критериите, по които ще бъде извършван подборът на студентите и предстои предложението да бъде внесено за разглеждане на заседание на Общински съвет – Видин.
„Днес правим още една стъпка не само към развитието на висшето образование, но най-вече към качественото здравно обслужване на жителите от Община Видин и региона, което е от първостепенно значение”, каза Борисова. Tя отбеляза, че всяка година от създаването на видинския филиал на Русенския университет, Община Видин залага средства в бюджета си за заплащане на семестриалните такси на 10 студенти, избрани по определени критерии.
За академичната 2022/2023 г. предстои да бъдат подпомогнати 9 студенти от специалността „Медицинска сестра” с месечна стипендия от 200 лв., като общият размер на финансовата помощ от общинския бюджет е 16 200 лв.
Директорът на МБАЛ-Видин д-р Ивета Найденова също изрази удовлетворението си от инициативата и отбеляза, че в болницата броят на работещите пенсионери е значителен и има доста незаети длъжности.

Здравни експерти: ИМА НУЖДА ОТ НАДПАРТИЕН КОНСЕНСУС ЗА РАЗВИТИЕТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
„Ако искаме здравеопазването в България да се промени, трябва да има надпартиен консенсус, общо обединение за конкретни политики и цели да бъде постигнато. За някои теми, здравеопазването е една от тях, парламентарно мнозинство от 121 депутата не е достатъчно, за да има конкретен напредък.“ Това каза председателят на ARPharM Деян Денев при откриването на Четвъртата национална конференция „Заедно за повече здраве“, информира Zdrave.net.
Деян Денев подчерта, че инициативата може да бъде гарант за реализирането на такива цели и политики, независимо кой е на власт и кой в опозиция. Мнението му подкрепи и министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова, която допълни, че надпартийният консенсус е нужен, за да бъдат постигнати дългосрочни резултати и да може да се говори за инвестиции и политики.
Министърът на здравеопазването подчерта, че превенцията, профилактиката, управлението на процесите, плащането за резултати изискват познаване на процесите, а това е невъзможно, ако процесите не се „изсветлят“. По думите ѝ „изсветляването“ е възможно чрез дигитализация в здравеопазването. Нужна е и промяна в мисленето на хората, както и инвестиране в здравно образование и просвета, допълни проф. Сербезова.
Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че докато при създаването на този формат се е говорело повече за инвестициите, в днешния ден, особено на фона на политическите събития в страната, трябва да се обърне внимание на думата „заедно“. „Ако политиците не могат да се обединят по други теми, то трябва да го направят по отношение на здравеопазването“, каза той.
„Очаквам да постигнем надпартиен консенсус и да има идеи и политики, които да бъдат продължени от следващите политици, които и да са те“, каза председателят на БФС Велина Григорова.
В България дигиталната здравна система е недоразвита и с ограничени възможности, което е характерно за повечето страни в региона. Това каза Андрада Мойка от анализаторската компания IQVIA в презентацията си по време на конференцията. По думите ѝ липсата на национални стандарти води до фрагментирани данни, които са изключени от централизираната система за електронни здравни досиета.
Мойка изтъкна, че за да се ускори дигитализацията на здравния сектор у нас и взаимосвързаността ни с другите европейски държави, България трябва бъде по-активен участник в инициативата за Европейското пространство на здравни данни. Целта на инициативата е да улесни държавите членки в процесите на споделяне на здравни данни за извършено лечение, научни изследвания, обществено здравеопазване, иновации и създаване на политики. Та допълни, че е необходимо да има Национална стратегия за здравните данни и закон за тях. Нужни са и експерти, които да работят само по дигиталната трансформация. Трябва да има и конкретен обществен орган, който да се занимава с това, да се определят и отделни средства, както и да се разработи карта на IT архитектурата.
Дискусията се организира от инициативата „Заедно за повече здраве“, в която участват съсловните организации на лекарите и на фармацевтите, както и Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България. Целта на форума е да се обсъдят възможностите за укрепване на здравната система през 2022 г. чрез увеличаване на ефективността и постигане на устойчивост на инвестициите в здравеопазване.

Аркади Шарков: 337 МЛН. ЛВ. СА ОТЧЕТЕНИТЕ ПРОПУСНАТИ ДЕЙНОСТИ В БОЛНИЧНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ПО ВРЕМЕ НА COVID ПАНДЕМИЯТА
Над 2300 са прогнозираните недиагностицирани случаи на злокачествени новообразувания за 2020 и 2021 г. Това каза здравният икономист Аркади Шарков в презентацията си „Здравеопазване по време на кризи – отложено търсене, инфлация, война и потенциал за рецесия“ по време на конференцията „Заедно за повече здраве“, информира Zdrave.net.
Шарков подчерта, че цитираното число е подценено, тъй като е посочено на базата на наличните данни от НЦОЗА и НЗОК и вероятно случаите ще надминат 3000.
С 20% е спаднал броят на хоспитализациите за 2020 г., а с 23% – за 2021 г., или общо за двете години 1,1 млн. по-малко са хоспитализациите в сравнение с времето отпреди пандемията. 337 млн. лв. са отчетените пропуснати дейности в болничната медицинска помощ за периода, съобщи още Аркади Шарков.
Той коментира и разходите по пера в бюджета на НЗОК, като заяви, че на пръв поглед бюджетът е балансиран. „Има обаче разлика при реалното разходване на средствата по перо „Лекарства, медицински изделия и храни“. То представлява около 25% от общия бюджет на Здравната каса, но представя информация преди отстъпките, преди ДДС, преди да бъдат извадени рецептите, медицинските изделия и храните. При изваждане на всичко без ДДС процентът пада на 23%, а след изваждане и на ДДС – на 19%. Много важно е в следващите години да се набляга на балансираното финансиране от страна на НЗОК, както и на разпределението на резерва по балансиран начин“, каза Шарков.
Здравният икономист подчерта, че що се отнася до приходите от здравноосигурителни плащания, то частният сектор у нас финансира публичния.
„Прогнозните данни за наетите лица по трудово правоотношение в частния сектор през 2021 г. са 1 650 712 души, а в обществения сектор наетите са 537 004 или общо 2 187 716 лица. Осигуряваните от държавата лица (деца, пенсионери, социално слаби, студенти) са 3 658 828 за 2020 г. Съотношението осигурени – осигурявани е 1:1,7, или за всеки един лев осигуровки работещите доплащат косвено 0,56 лв. за групите, които държавата осигурява“, каза Аркади Шарков. „Неосигурените лица пък са 698 100 и тук социалното министерство трябва да вземе мерки, за да може тези лица да не лягат на Спешната помощ, както често се случва“, каза още той.

381 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС
381 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие, 43 от които са установени с PCR, а 338 – с бързи антигенни тестове. 56,17% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени у нас през последното денонощие, е 4 758. От тях 535 са PCR, а 4 223 – антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 7; Бургас – 18; Варна – 24; Велико Търново – 4; Видин – 4; Враца – 10; Габрово – 12; Добрич – 6; Кюстендил – 12; Ловеч – 1; Монтана – 1; Пазарджик – 6; Перник – 3; Плевен – 11; Пловдив – 41; Разград – 3; Русе – 6; Силистра – 4; Сливен – 12; Смолян – 5; София област – 13; София град – 151; Стара Загора – 13; Търговище – 4; Хасково – 4; Шумен – 2; Ямбол – 4.
1 168 508 са общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента, 61 778 от тях са активни. 1 069 503 са вече излекуваните лица, 530 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 270 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 31 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 60, от тях 65 % не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 4 405 168, от тях 361 са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 599 лица-медицински служители. През изминалите 24 часа е регистриран един нов случай на друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 227. Нови три случая са регистрирани през изминалото денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ ТЪРГ ЗА ПОКУПКА НА ТЕСТОВЕ ЗА ДИАГНОСТИКА НА ХИВ
Здравно министерство обяви търг за покупка на тестове за диагностика на ХИВ. Те ще са на обща стойност 30 000 лв., става ясно от обявлението на МЗ, информира Clinica.bg.
Офертите за участие в търга могат да се подават до 27 юни. Те трябва да са за осигуряване на тестове за експресна диагностика на ХИВ съгласно обявената техническа спецификация. Срокът за доставка трябва да е до един месец след сключване на договор. Също така към датата на получаване тестовете трябва да бъдат с остатъчен срок на годност не по-малък от 75% от обявения от производителя. Критерият за избор на изпълнител отговарящ на изискванията ще е най-ниската предложена единична цена. От нейната стойност ще зависи и количеството изделия, които ще бъдат закупени за общо 30 000 лв.
Снабдяването с тестове от страна на МЗ е в изпълнение на „Национална програма за превенция и контрол на ХИВ и СПИ в Република България за периода 2021-2025 г.”.

ВСИЧКИ ЗАИНТЕРЕСОВАНИ СТРАНИ ПОДКРЕПИХА УДЪЛЖАВАНЕТО НА ТЕЛК РЕШЕНИЯТА
Всички становища по законовите промени, предложени във връзка с изтеклите ТЕЛК решения около датата на отмяната на извънредната епидемична обстановка, са положителни, информира Zdrave.net.
Измененията бяха предложени от председателя на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев и група народни представители от „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „БСП за България“ и „Има такъв народ“. Депутатите предложиха автоматично удължаване на ТЕЛК решенията, изтекли след края на извънредната епидемична обстановка като това важи само за подалите заявления за преосвидетелстване, които към определена дата поради независещи от тях причини още не са ги получили.
От Национално представителните организации на и за хората с увреждания (НПОХУ) смятат, че предложените текстове отразяват вярно действителната обстановка и подкрепят законопроекта.
Текстовете се подкрепят и от засегнатите институции, става ясно от становищата.
„Със законопроекта ще се гарантира възможността за получаване на допустимата помощ от държавата до момента, в който ще е обективно възможно преосвидетелстването на лицата от органите на медицинската експертиза“, отбелязват от Министерството на здравеопазването.
„Същевременно промяната е насочена само към лицата, които по независещи от тях причини не са били преосвидетелствани своевременно, а не към всички лица, чиито срокове на експертните решения на ТЕЛК и НЕЛК са изтекли. Със законопроекта се създава възможност на хората с увреждания, предприели действия за преосвидетелстване, да ползват правата си и най-вече необходимата им подкрепа за компенсиране на увреждането до издаване на ново експертно решение“, допълват от там.
От Министерството на труда и социалната политика също подкрепят текстовете. „Считам предложената промяна за необходима и навременна, тъй като от една страна се осигурява достатъчно време на органите на медицинската експертиза да освидетелстват подалите заявления лица, а от друга се гарантира възможността на значителен брой хората с увреждания да получават социални плащания и друга подкрепа“, казва социалният министър Георги Гьоков.
От Финансовото ведомство пък отбелязват, че текстовете са в сферата на компетентност на министъра на труда и социалната политика и министъра на здравеопазването, но изразяват подкрепа с оглед на това, че според предварителната оценка на въздействието към законопроекта предложената промяна не се очаква да доведе до негативно въздействие върху държавния бюджет и до преразход на предвидените финансови средства за различните видове подкрепа.
Подкрепа изразяват и от Агенцията за социално подпомагане.
От съсловната организация на лекарите също дават положително становище, с единствената забележка, че направленията, издадени по реда на Закона за хората с увреждания следва да се издават единствено през медицинския софтуер на ОПЛ.
Възражения по текстовете изказват единствено от Националния осигурителен институт (НОИ). Те отбелязват, че разпоредбите на нормативни актове, които предвиждат увеличаване на разходите или намаляване на приходите след като са приети годишните закони за държавния бюджет, за бюджета на държавното обществено осигуряване и за бюджета на Националната здравноосигурителна каса, не трябва да се предвижда да влизат в сила по-рано от изменението им или от влизането им в сила за следващата бюджетна година. Въпреки това от НОИ уверяват, че ако законодателната промяна бъде приета, те ще се съобразят с нея.

ЛЕКАРИ ОТ ПЛЕВЕН ИЗРОДИХА БЕБЕ И ИЗВЪРШИХА ОНКОЛОГИЧНА ОПЕРАЦИЯ НА РОДИЛКАТА В ДВА ЕТАПА
32-годишна пациентка с карцином на шийката на матката успя да износи и роди момченце. Жената била диагностицирана с онкологично заболяване, а след това разбрала, че е бременна. В този момент случая поемат лекарите от УМБАЛ „Света Марина – Плевен“, информира Zdrave.net.
Жената решава да износи детето, въпреки рисковете. С помощта на акад. д-р Григор Горчев, доц. Надежда Хинкова и д-р Пепо Партенов тя преминава успешно високорисковата бременност, докато дойде момент, подходящ за раждане. Накрая екипът на акад. Горчев извършва сложна хирургична операция на два етапа, в която първо се ражда момченцето, а след това туморът на майката е отстранен. Детето и майката са добре.
„Тези случаи са много тежки, тъй като туморът носи сериозни рискове от кървене по време на бременността и операцията. Предизвикателство е да опазиш такава бременност до момента, в който бебето е готово да се роди. Щастливи сме, че два живота бяха спасени. За нас като лекари по-голямо удовлетворение няма“, сподели акад. д-р Григор Горчев.