НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.06.2021)

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ: ПРАВИЛНО Е СЪОТНОШЕНИЕТО МЕДИЦИНСКА СЕСТРА – ПАЦИЕНТИ, А НЕ МЕДИЦИНСКА СЕСТРА – ЛЕКАР
“От предложенията на министъра за промяна в наредбата за стандартите се засягат проблеми, натрупани през последните години. Въпреки тежката ситуация искаме да се видим и да поставим проблемите”. Това каза пред БНР г-жа Милка Василева, председател на УС на Българската асоциация по здравни грижи по повод настояване на медицински сестри за среща с министър Стойчо Кацаров за парите на “първа линия” и за притеснения относно промяната на медицинските стандарти.
Василева посочи, че няма медицинска сестра в България, която да работи на по-малко от две места в здравната система, което причинява т.нар. “Бърнаут” или професионално прегаряне.
“Когато разчитаме на желанието на работодателя да осигури с необходимия брой професионалисти по здравни грижи лечебното си заведение, за да могат да бъдат осъществени по правилния начин здравните грижи на пациентите, не вярваме, че той ще назначи повече сестри, отколкото са били към днешния момент. Всички знаем, че сега сестрите са много по-малко, отколкото трябва да бъдат, а за качеството на здравната грижа изобщо не може да се говори“
От Асоциацията е разработена методика в унисон с международните стандарти за брой медицинските сестри в различните лечебни заведения, която е представена в Министерството на здравеопазването.
В предаването “12+3” Василева подчерта, че никъде в световните стандарти не се говори за обгрижване на лекаря от медицинска сестра, защото медицинската сестра обгрижва пациенти.
“Средният стандарт е една сестра на пет до седем пациенти в зависимост от лечебното заведение. В нашите стандарти е на един лекар приблизително по две медицински сестри”, изтъкна Милка Василева. Тя допълни и че не е ясна дефиницията за първа линия: “Непрекъснато се говори само за заплащане на труда на лекарите. За мен това е проблем и унизително отношение към професията ни. Ако има поредна COVID вълна, нека никой да не се чуди защо няма достатъчно медицински сестри в COVID отделенията”.

БАПЗГ ЗАПОЧНА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ „ВАКСИНИТЕ – АКТИВНИЯТ ИЗБОР ЗА ПО-ЗДРАВО БЪДЕЩЕ“
Българската асоциация на специалистите по здравни грижи стартира Национална кампания „Ваксините – активният избор за по-здраво бъдеще“. Първото събитие от нея е провеждането на безплатен виртуален интерактивен курс за професионалисти по здравни грижи на тема „Основни принципи, новости и перспективи в развитието на ваксинотерапията“. В него са се включили 101 медицински специалисти от цялата страна, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от БАПЗГ
Лекторът на курса беше проф. д-р Ирена Манолова от Катедрата по молекулярна биология, имунология и медицинска генетика към Медицинския факултет на Тракийския университет – Стара Загора.
Първата презентация проследи човешкия опит до откриването на ваксините, създаването на първите ваксини, противоречивите обществени нагласи, с които те са посрещнати. Лекторът се спря на видовете пасивен и активен имунитет, принципите и целите на имунизацията, поясняват от БАЗПГ.
Курсистите бяха запознати с дейността на пионерите във ваксинопрофилактиката – английският лекар и учен Едуард Дженър – създател на първата ваксина в света, която е била насочена срещу едрата шарка и заслужено наречен Баща на имунологията, френският химик и биолог Луи Пастьор – създател на ваксини срещу пилешка холера, антракс и бяс и водещият американски микробиолог д-р Морис Хилеман – създател на над 40 ваксини, сред които ваксини срещу морбили, паротит, варицела, хепатит А и хепатит В, хемофилус инфлуенце, стрептококова пневмония.
През 30-те на XX век човечеството вече разполага ваксини срещу дифтерия, тетанус, антракс, холера, чума, коремен тиф и туберкулоза. През 50-те и 60-те години на миналия век започват да се използват лабораторни методи за култивиране и изучаване на вирусите, което води до създаването на ваксини срещу полиомиелит, морбили, паротит и рубеола. “Никой не трябва да забравя, че ваксините са най-ефикасните и надеждни медицински продукти за всички времена за предотвратяване на заболеваемост и смъртност“, изтъкна проф. Манолова и допълни, че еволюцията на ваксините върви ръка за ръка с еволюцията на болестите.
Тя се спря на преките и косвените ефекти на ваксинацията. Най-важните сред тях са, че имунизацията срещу определено заболяване предотвратява заразяване или при евентуално заразяване болестта протича с по-малка тежест. Освен това много ваксини, повишавайки имунитета, косвено предпазват и от други заболявания.
Лекторът представи анализи. които показват нагледно намаляването, а в някои случаи и пълното предотвратяване на заболеваемостта, вследствие на ваксинацията. Така например, благодарение на масовата имунизация срещу дифтерия, която стартира в България през 1951 г., е регистрирано изчезване на заболяването през 1995 г.
„Въведената през 1988 г. масова ваксинация срещу рубеола доведе до рязък спад на заболеваемостта. Тази ваксина осигурява почти 100% защита и ако всички подлежащи на нея се имунизират, ще бъдат надеждно защитени и разпространението на тази болест ще стане невъзможно“, изтъкна проф. Манолова. Тя се спря и на масовата имунизация срещу морбили въведена у нас през 1969 г. Заради пропуски във ваксинацията сред определени групи от населението, през 2009-2010 г. у нас от морбили се разболяват 24 000 души, предимно деца, като 24 от тях умират. „За да не се случват такива епидемии, трябва да се достигне 95% имунизационното покритие срещу морбили“, изтъкна проф. Манолова. Тя подчерта, че благодарение на масовите ваксинации в световен мащаб е изкоренена изключително опасната болест едра шарка. Човечеството е на път да се справи и с ликвидирането на полиомиелита – дивият полиовирус е унищожен на всички континенти, с изключение на някои страни в Азия, в които прилагането на ваксината среща затруднение по религиозни причини.
„Създаването на колективен имунитет е изключително важно, защото ограничава разпространението на заразите и предпазва от заболяване рискови групи като пациенти на имуносупресивна терапия, малки деца, хронично болни с противопоказания за имунизация, както и хора, които са скептични към здравните ползи от ваксините“, отбеляза проф. Ирена Манолова. Тя припомни, че съвременните учени смятат, че постигането на минимум 70% колективен имунитет ще ограничи разпространението на COVID-19 и възможностите на вируса да създава нови, по-опасни варианти и щамове.
Проф. Манолова се спря на принципите на ваксинацията за генериране на имунна памет. Курсистите бяха запознати със структурата, преките и косвените функции на антителата като защитници срещу антигените.
Лекторът отдели специално внимание на разработването на надеждни ваксини и различните видове ваксини, според механизмите на тяхното действие. Беше представен и Имунизационният календар на България.

В МЗ ИНФОМИРА, ЧЕ ОТ 3 ЮНИ У НАС МОГАТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ COVID-19 ДЕЦА НАД 12-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
Във връзка с множество постъпили запитвания, Министерството на здравеопазването информира, че считано от 3 юни т.г., децата над 12-годишна възраст могат да бъдат ваксинирани срещу COVID-19 с ваксината на производителя Pfizer/BioNTech.
Родителите, които искат децата им да бъдат имунизирани срещу COVID-19, могат да го направят при общопрактикуващия лекар или във ваксинационен център. Имунизирането се осъществява по общия ред, като е необходимо единият от родителите да попълни формуляра за информирано съгласие.
ОТ МЗ припомниха, че кратката продуктова характеристика на ваксината срещу COVID-19 на производителя Pfizer/BioNTech може да се намери чрез посочен линк в сайта на ведомството.

РЕГИОНАЛНИЯТ ОФИС НА СЗО ЗА ЕВРОПА ИМА ГОТОВНОСТ ЗА ОКАЖЕ СЪДЕЙСТВИЕ ЗА РЕАЛИЗИРАНЕТО НА ВАКСИНАЦИОННАТА КАМПАНИЯ У НАС
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и доц. д-р Михаил Околийски от Офиса на Световната здравна организация за България обсъдиха възможностите за съдействие от страна на СЗО за реализирането на ваксинационната кампания у нас, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Подкрепата може да бъде в две направления – страната ни може да получи финансова помощ от СЗО за техническо обезпечаване на транспорта и съхранението на ваксините срещу COVID-19. Освен това България е идентифицирана от страна на СЗО като конкретен бенефициент на средства за реализиране на информационна кампания, която да повиши имунизационното покритие в страната. Д-р Стойчо Кацаров и директорът на Регионалния офис на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге ще проведат видеоконферентна среща, на която и двете страни да потвърдят поетите днес ангажименти.
В рамките на разговора стана ясно още, че предстои подписването на Двугодишно споразумение за сътрудничество между Министерството на здравеопазването на Република България и Регионалния офис за Европа на Световната здравна организация за периода 2022 г. – 2023 г.

ДО МЕСЕЦ ЩЕ СТАНЕ ЯСНО КАКВО Е НИВОТО НА КОЛЕКТИВНИЯ ИМУНИТЕТ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА У НАС
До месец ще стане ясно какво е нивото на колективния имунитет срещу коронавируса у нас. За целта ще бъде стартирана процедура за събиране на цялата информация, налична в здравната мрежа. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров пред медии, информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Вече е проведена среща с компаниите, които разработват и поддържат медицински софтуер в страната, като те ще съдействат на едно място да бъдат събрани данните колко граждани са били хоспитализирани с COVID-19, при колко лица коронавирусната инфекция е била доказана чрез антигенен или чрез PCR тест, при колко граждани има данни за антитела и колко са ваксинираните. След изчистване на дублиращите ЕГН-та ще има реална представа за нивото на колективния имунитет, обясни министърът. Д-р Кацаров посочи, че до момента толкова задълбочено изследване не е правено, както и че никъде няма данни каква част от населението има антитела. „Това ще бъде еднократен процес на събиране на информация, а всеки следващ нов случай ще се добавя към базата данни, за да има в реално време картина за нивото на колективния имунитет.“
В рамките на пресконференцията беше представено непредставително проучване, направено на принципа „случайна лабораторна извадка в различни дни“. Проучването е реализирано в периода 25 май – 11 юни, на база измерване на анти N антитела. Изследвани са 2665 проби от 38 населени места в страната. Резултатите показват, че 43% от българите са били инфектирани с COVID-19. Това съобщи д-р Недялко Калъчев, управител на веригата лаборатории, провели изследването. Показателни са резултатите за София-град, където положителни са 31% от изследваните проби, за Пловдив – 44%, в Пазарджик е отчетен най-високият процент – 62 на сто.

У НАС В РАМКИТЕ НА ЕДНО ДЕНОНОЩИЕ СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИ 27 ЛИЦА С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
27 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие, от които 5 са установени с PCR, а 22 – с бързи антигенни тестове. Общо 4141 са тестовете, направени през последните 24 часа. 1013 от тях са PCR, а 3128 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 1; Варна – 3; Велико Търново – 2; Враца – 1; Габрово – 1; Кюстендил – 1; Плевен – 1; Русе – 1; Сливен – 1; Смолян – 1; София област – 2; София град – 11; Стара Загора – 1.
Към момента в България са доказани общо 421 032 случая на новия коронавирус. От тях активни са 10 226 случая. Излекувани са вече 392 816 лица. Седем от тях са регистрирани през последното денонощие.
1745 са общо пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 207 от тях се намират в интензивни структури.
Общият брой на поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция е 1 660 175. От тях 3134 са поставени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е доказан новият коронавирус у нас, са общо 13 437. През изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.
17 990 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Един нов случай е регистриран през последното денонощие.

НАЦИОНАЛНИЯТ ВАКСИНАЦИОНЕН ЩАБ ЩЕ СЕ ТРАНСФОРМИРА В КОНСУЛТАТИВЕН СЪВЕТ КЪМ МИНИСТЪРА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Националният ваксинационен щаб ще се трансформира в консултативен съвет към министъра на здравеопазването. Това обяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров на брифинг, информира Zdrave.net.
Министър Кацаров разясни, че до момента в щаба са били предимно от хора от администрацията на МЗ, чиято работа е била основно да осигурят дейността по логистиката с ваксини, а това вече е направено. Идеята с трансформирането на структурата е тя да се разшири и в нея да влязат още представители на религиозните общности, медиите и други обществени фигури. Искаме да се опитаме да дадем друг поглед и да ангажираме обществеността, защото днес въпросът не е как да доставим ваксините, а да информираме по-добре хората за смисъла от ваксинация, посочи той.
Той предупреди, че най-вероятно есента ще се появяват проблеми с ваксините от друго естество, а именно – намалял имунизационен обхват при други заболявания.
Здравният министър даде и информация относно дългогодишната идея за осигуряването на страната ни с медицински хеликоптери. „Въпросът е решен“, категоричен бе той. „Изготвена е цялостната оценка, разработена е програмата и тя ще бъде внесена в Плана за възстановяване и устойчивост“, поясни той.
От думите му стана ясно, че чрез нея ще се осигурят шест хеликоптера, а в между 15 и 20 лечебни заведения ще бъдат изградени и площадки, на които те ще могат да кацат. Д-р Кацаров припомни, че финансирането по Плана е с периметър до 2024 година и поясни, че това е срокът, в който може да се очаква реална реализация на проекта за медицински хеликоптери.
На въпрос за проверките в болница „Лозенец“ и по-конкретно информацията, че висш чиновник е прередил чакащи в листата за органи, здравният министър каза, че цялата документация е в ИАМН. „Тези хора, които са прередени, тримата, продължават да чакат, тъй като не е имало донорска ситуация. Първият от тях още тогава е бил в тежко състояние, надявам се да е жив и сега“, коментира той.
Сигналът е подаден в МВР, но цялата информация все още не е изпратена, допълни министърът.

ОТ УТРЕ СЕ РАЗРЕШАВАТ СВИЖДАНИЯТА ПРИ ПАЦИЕНТИ С БОЛНИЧЕН ПРЕСТОЙ НАД 5 ДНИ
От 22 юни се разрешават свижданията при пациенти с болничен престой над 5 дни, по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19. Това разпореди министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров със своя заповед, издадена днес. Забраната за посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения не се отнася и за свижданията при пациенти в терминален стадий, информира Zdrave.net.
При посещенията на външни лица/свижданията в лечебни заведения се спазват всички противоепидемични мерки, включително носенето на защитни маски, като не се допуска едновременно повече от един посетител на пациент, уточняват от МЗ.

ПРЕДЛОЖЕНИЯТА ЗА НОРМАТИВНИ ПРОМЕНИ В РАБОТАТА НА „МЕДИЦИНСКИ НАДЗОР“ СА ВНЕСЕНИ В МЗ И ЩЕ БЪДАТ ПУБЛИКУВАНИ СКОРО ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОБСЪЖДАНЕ
Предложенията за нормативни промени в работата на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ са внесени в Министерството на здравеопазването и ще бъдат публикувани скоро за обществено обсъждане. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на „Медицински надзор” д-р Георги Христов. Промените са предложени във връзка с констатираните злоупотреби при трансплантации в болница „Лозенец“.
ИАМН предлага към агенцията да бъдат създадени експертни съвети от лекари специалисти, посочени от лечебните заведения, които да извършват оценка и подредба на кандидатите за трансплантация при всяка ситуация на трупно донорство. „В тяхната работа задължително ще участва представител на пациентските организации. По този начин ще се гарантира прозрачността и обективността на процесите и ще се изключи възможността за субективна преценка или опити за влияние. Тези решения ще бъдат отразявани в нарочен документ за всяка конкретна ситуация. Запазва се правото на всяко отделно лечебно заведение дали да извърши или не трансплантацията“, каза д-р Христов.
Той подчерта, че причината за това е, че трансплантационните екипи притежават целия опит, знания и умения за това доколко един пациент е подходящ в конкретния момент да се подложи на такава голяма операция. „Целта на промените е да постигнем оптимално съчетание между административния алгоритъм на оценка и медицинската експертиза. Следва да се регламентира нормативно набор от документи, които чужд гражданин, който иска да му бъде направена трансплантация у нас, трябва да представи. Той ще трябва да докаже и произхода на средствата. Ще трябва да се доказва родствената връзка, тези документи ще бъдат представяни допълнително и ще се изисква официално потвърждение от държавата, от която са донорът и реципиентът“, уточни директорът на ИАМН.

ПЛАНИНСКИ УЛТРАМАРАТОН И КОЛОЕЗДЕНЕ В ПОДКРЕПА НА ДОНОРСТВОТО
Близо 40 души – трансплантирани хора, лекари, координатори по донорство, представители на пациентски организации и на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) се включиха в планинския ултрамаратон и колоездене „Витоша 100 км“. Така те изразиха своята солидарност и подкрепа към българските граждани, чакащи за трансплантация, съобщи Zdrave.net като се позова на агенцията.
Към днешна дата 1041 българи очакват трансплантация на орган (926 – бъбрек, 41 – черен дроб, 44 – сърце, 20 – бял дроб, 9 – панкреас и 1–тънко черво).
През тази година шанс за нов живот, благодарение на органна трансплантация, са получили 22-ма български граждани (16 от трупен донор и 6 от жив донор). Възможност за пълноценен живот благодарение на тъканно-клетъчна трансплантация са получили 337 българи.
Чрез органно донорство един донор може да спаси до 8 човека и да даде шанса да бъдат спасени и подобрени до 100 човешки живота чрез даряване на тъкани, обясниха представители на ИАМН по време на маратона.

Д-р Иван Маджаров, председател на БЛС: ОТПАДАНЕТО НА ЛИМИТИТЕ Е ЗАВРЪЩАНЕ КЪМ НОРМАЛНОСТТА
Отпадането на лимитите е завръщане към нормалността. Това заяви пред БНР председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. „Така беше заложена тази реформа при преминаване към здравноосигурителния модел още преди повече от 20 години – парите да следват пациента и там, където реши да се лекува пациентът, НЗОК да заплати. Оценяваме го положително“, коментира той.
По думите му по този начин няма да се стига до ситуации, при които пациентите биват връщани заради изчерпани лимити. „От друга страна, тези, на които се налагаше спешна манипулация, която не търпи отлагане дори с часове, като инвазивните процедури в кардиологията, инвазивни процедури в неврология и не само инвазивни, те пък оставаха за сметка на болниците“, обясни д-р Маджаров.
Лимитите бяха въведени като един груб метод, много лесен за осигуряване на макрорамката на бюджета. Веднага след въвеждането им всякакви усилия за оптимизация на процесите в здравеопазването затихнаха, каза още председателят на БЛС. Според него трябва да се стремим към по-съвременни методи за оценка на качеството и на процесите в здравеопазването. Той посочи още, че с лимитите диагностично-свързани групи не могат да се прилагат.

366 ДУШИ ПРОВЕРИХА ОЧНОТО СИ ЗДРАВЕ ПРЕЗ ИЗМИНАЛАТА СЕДМИЦА В РАМКИТЕ НА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ „ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!”
Приключи поредната седмица от Националната скринингова кампания за безплатни очни прегледи на Български лекарски съюз, Българското дружество по офталмология и Байер България „Зрението е всичко! Прегледай се!”, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от БЛС.
За петте дни в рамките на инициативата бяха прегледани общо 366 души в Добрич, Нови Искър, Карнобат, Девня и Балчик. 200 от тях са възрастни, като при немалка част от тях е открит проблем, който налага допълнителни изследвания и лечение. Най-често срещаните проблеми при възрастните са диабетна ретинопатия, глаукома, катаракта и макулна дегенерация. Най-възрастният прегледан пациент е от гр. Карнобат и е на 91 години.
Консултираните от специалистите деца са 166. Най-малкият прегледан пациент е на 2 години и също е от град Карнобат.
През цялата кампания малките пациенти се преглеждат с помощта на специална апаратура, закупена със средства, събрани от благотворителната инициатива „Българската Коледа“. Националната скринингова кампания за безплатни очни прегледи продължава до 16 юли.