НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.06.2019)

БЪЛГАРИЯ Е СРЕД ДЪРЖАВИТЕ В ЕС С НАЙ-МНОГО АБОРТИ
България е сред водещите държави в Европа по брой аборти. Това сочат данните на Националния център по обществено здраве и анализи. Само за първите три месеца на 2019 г. у нас са извършени 5 800 аборта. От тях над 3 600 бременности са прекъснати по желание, съобщи БГНЕС.
Статистиката сочи още, че София и Пловдив са водещите градове, в които се извършват най-много премахвания на плода – само за първите три месеца на годината в Столичната община са извършени 935 аборта, в Пловдив – 571, а в Бургас – 410. Стара Загора се нарежда на четвърто място с 386 аборта от януари до април, а на пето място е Пазарджик – с 363 унищожени ембриона. Следват Русе, Силистра, Сливен, Плевен, Хасково и Търговище случаите на премахване на плода са около 200 за всеки град.
Все по-често у нас забременяват деца и се налагат аборти. 39 от прекъснатите бременности са извършени на момичета под 15-годишна възраст, а това крие риск за здравето. Най-много аборти правят жените над 30-годишна възраст – близо 2 850. На второ място са жените от 20 до 29 години. В Стара Загора са извършени най-много аборти на 15-19 годишни момичета – общо 55, следват градовете Пловдив, София и Сливен. Данните на Националния център по обществено здраве и анализи отчитат само медицинските аборти, направени по желание, спонтанните, и тези, извършени по медицински показатели. Не е ясно обаче колко са абортите „на черно”. Според официалната статистика, от 1954 г. насам, когато у нас прекъсването на бременността е легализирано, са извършени над 6,5 милиона аборта. Това на практика е още една България.

ПО 844 ЛЕВА НА МЕСЕЦ СА ПОЛУЧАВАЛИ МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ОТ МБАЛ “СВ. ПЕТКА” – ВИДИН ПРЕЗ ПЪРВОТО ТРИМЕСЕЧИЕ
През първо тримесечие на 2019 г. от МБАЛ „ Св. Петка“- Видин са отчетени общо разходи за персонал в размер на 1 487 362 лв., в това число 1 246 798 лв. за възнаграждения и 240 564 лв. за осигурителни вноски. От общите разходи за възнаграждения 97,3% са изплатени за заплати по трудови правоотношения и 2,7% за възнаграждения по договори за управление и контрол и по граждански договори. Това стана ясно от отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев на въпрос на група депутати от БСП относно актуалното състояние на болницата във Видин и ефективните протести на професионалистите по здравни грижи там. След протеста тази седмица, медицинските специалисти заплашиха с колективна оставка, ако исканията им за по-високи възнаграждения не бъдат изпълнени, информира Zdrave.net.
„Разпределението на трудовите възнаграждения по категории персонал е както следва – 33% за лекари, 41% за специалисти по здравни грижи, 15% за санитари и болногледачи и 11% за друг персонал. Средно списъчният състав на лечебното заведение е 435 човека, от които 90 лекари, 197 медицински сестри, 93 санитари и болногледачи и 55 човека – друг персонал. Към 31 март 2019 г. средно месечните възнаграждения по основни категории персонал са 1 458 лв. за лекари, 844 лв. за специалисти по здравни грижи и 673 лв. за санитари и болногледачи. Съотношението между работните заплати за лекар, специалист по здравни грижи и санитар-болногледач, според отчетените данни за първо тримесечие на 2019 г. е 2,2 : 1,3 : 1“, каза още министърът.
Министърът подчерта, че МЗ е разработило проект на Методика за образуване на разходите за персонал и работните заплати на медицинския и немедицинския персонал в държавните и общинските лечебни заведения за болнична помощ. След последни уточнения и отразяване на направените предложения, методиката предстои да влезе в сила. Той припомни и че е приета и предстои да бъде публикувана Наредбата за утвърждаване на стандарти за финансова дейност, прилагани от държавните и общински лечебни заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове.

ОБСЪЖДАТ ЧАСТ ОТ СРЕДСТВАТА ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИИ ДА ИДВАТ ОТ ЕС
„Специализирани екипи за реакция при донорска ситуация са разположени в 34 болници- донорски бази, и в т.нар. трансплантационни центрове, 7 на брой. Донорските бази се намират в повечето от областните многопрофилни болници, които са 18, в университетските болници – 11, и в някои частни болници – в 5 от тях, като разделението е условно. Трансплантационните центрове се намират в София и във Варна. От обявените донорски ситуации на първо място се предлагат органи за трансплантация на български пациенти. В случай, че няма подходящ реципиент, ИАМН има възможност да ги предложи на други европейски организации за обмяна на органи“. Това каза министър Ананиев в отговор на питане на депутата от БСП Антон Кутев по време на днешния парламентарен контрол колко специализирани екипи има, които да реагират в донорска ситуация, информира Zdrave.net. Той заяви, че през 2018 г. при 16 ситуации на доказана мозъчна смърт се експлантирани 43 броя органи и са направени следните трансплантации: 24 бъбречни, 14 чернодробни, 4 сърдечни. 1 бъбрек не е трансплантиран поради установена малформация. В периода август-декември 2018 г. на Евротрансплант са предоставени 2 черни дроба, 1 бял дроб и 2 бъбрека.
През 2019 г. до момента има 5 случая на доказана мозъчна смърт, завършили с експлантация и последващата трансплантация на 6 бъбрека, 4 черни дроба, 1 сърце, като всички трансплантации са извършени в страната. Няма реализиран обмен с Евротрансплант.
Антон Кутев подчерта, че щом от 16 случая на мозъчна смърт има реализирани само 5 сърца, това означавало, че не можем чисто технически да отговорим на донорските ситуации. Министър Ананиев се съгласи, че е необходимо да се осигури въздушен санитарен транспорт в случай на донорска ситуация. В момента се ползва транспорта на Отряд 28. Той подчерта, че по време на срещата със Съвета на министрите на здравеопазването на ЕС финансирането на трансплантациите да е с европейски средства съвместно с национален ресурс, както и за необходимостта за осигуряване на от 3 до 5 санитарни хеликоптера.

ДЕСЕТ НОВИ ЛИНЕЙКИ ПОЛУЧИХА СПЕШНИ ЦЕНТРОВЕ В СТРАНАТА
Нови 10 линейки са разпределени на 19 юни. Те са за центровете за спешна медицинска помощ в Бургас – 2 броя, Велико Търново – 2 броя, Кърджали, Хасково, Ст. Загора, Кюстендил, Видин и Габрово – по 1 брой линейки, информира Clinica.bg като се позована на съобщение на МЗ. Другите 22 вече са разпределени в спешните центрове в София, Пловдив, Варна, Плевен, Силистра и Хасково.
Доставката на линейките е в изпълнение на проект BG16RFOP001-4.001-0001 „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ”, обясниха от МЗ. С последните попълнения новите линейки станаха 32. До края на юни 2019 г. ще бъдат предоставени и приети още 10 броя линейки, допълниха от ведомството.
Изпълнението на Европейския проект е по график и линейките се доставят периодично, без забавяне и проблеми от страна на изпълнителя. До края на 2019 г. общият брой на доставените нови линейки по договор трябва да достигне 90, информират от МЗ. От там поясняват, че е създадена организация веднага след получаването на новите линейки, в тях да се инсталират GPS устройства и паник бутони. В 20 от колите вече има такива приспособления, в другите 12 ще бъдат монтирани до края на юни т.г.

СТАРТИРАТ БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА
За втори път през 2019 г. ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулозата в страната, съобщават от здравно министерство. Кампанията „Седмица на отворените врати” се осъществява по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България към Министерството на здравеопазването, информира Redmedia.bg.
По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. При откриването на случаи на туберкулоза своевременно се предприемат мерки за хоспитализация и лечение, в резултат на което се прекъсва веригата за предаване на инфекцията.
По време на проведената през месец март 2019 г. кампания анкетирани за туберкулоза са 2 952 лица, а на 1 792 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 24 лица с туберкулоза и 82 лица с латентна туберкулозна инфекция, на които е започнато лечение.
Инициативата се провежда от 2009 г. и е допринесла за по-добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция, ефективна превенция на туберкулозата в страната и осигуряване на достъп до здравни грижи.