НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.05.2022)

ОЧАКВАНАТА СРЕДНА ПРОДЪЛЖИТЕЛНОСТ НА ЖИВОТА У НАС Е НАМАЛЯЛА С ЕДНА ГОДИНА
Очакваната средна продължителност на предстоящия живот общо за населението на страната, изчислена за периода 2019 г. – 2021 г., е 73.6 години, като спрямо предходния период (2018 – 2020 г.) намалява с 1.0 години. За това информира Zdrave.net като се позова на съобщение от НСИ.
Различната смъртност при мъжете и жените, както и сред населението в градовете и селата, определят и различната средна продължителност на живота при тези категории население. Средната продължителност на живота при мъжете е 70.1 години, докато при жените е със 7.3 години по-висока – 77.4 години. Спрямо 2011 г. през 2021 г. при мъжете наблюдаваме намаление на средната продължителност с 0.3 години, докато при жените остава непроменена.
Средната продължителност на живота на населението в градовете е с 2.4 години по-висока (74.3 години) отколкото на населението в селата (71.9 години). Спрямо 2011 г. за населението в градовете е намаляло с 0.3 години, а за населението в селата – с 0.1 години.
За лицата, достигнали възраст 65 навършени години, очакваната продължителност на живота е 15.2 години, като за мъжете и жените тя е съответно 13.0 и 17.1 години. В сравнение с 2011 г. през 2021 г. очакваната продължителност на живота на лицата, навършили 65 години, намалява с 0.3 години.
Очакваната продължителност на живота варира от 70.5 години в област Видин до 75.5 години в област Кърджали, като общо в седем области тя е над средната за страната. Жените живеят по-дълго от мъжете във всички области на страната, но най-голяма е разликата между двата пола в област Ловеч (8.4 години), а най-малка – в област Кърджали (5.7 години).

83 830 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
239 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 41 от тях са установени с PCR, а 198 – с бързи антигенни тестове. 60,67% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19 .
Тестовете, направени през последното денонощие, са общо 5 414 – от тях 844 са PCR, а 4 570 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 9; Бургас – 13; Варна – 6; Велико Търново – 5; Видин – 3; Враца – 8; Добрич – 3; Кюстендил – 5; Ловеч – 5; Монтана – 4; Пазарджик – 7; Перник – 4; Плевен – 1; Пловдив – 22; Разград – 4; Русе – 5; Силистра – 5; Сливен – 2; Смолян – 5; София област – 8; София град – 89; Стара Загора – 16; Търговище – 1; Хасково – 7; Шумен – 2.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 1 163 225. Активните случаи са 83 830. Излекуваните лица са общо 1 042 308, от тях 2 328 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общият брой на пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 508 – от тях 46 се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 57, от тях 75,44% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Към момента у нас са поставени общо 4 395 053 дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция, от които 651 са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус е нас, са общо 24 526. Нови два случая на лекар и санитар са регистрирани през последните 24 часа.
37 087 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. Девет нови случая са регистрирани през последното денонощие. 88,89% от починалите лица не са били ваксинирани.

ЕДВА 12% ОТ ПАЦИЕНТИТЕ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ У НАС СА ДИАГНОСТИЦИРАТИ В ПЪРВИЯ СТАДИЙ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО
„Вече няколко месеца работим усилено по изграждането на един ключов документ, наречен „Национален противораков план“, и благодарение на разбирането и подкрепата на Министерство на здравеопазването, сме на финалната права.“ Това сподели проф. д-р Асен Дудов, дм, председател на Българското онкологично научно дружество (БОНД) по време на голяма работна среща между представителите на Националния онкологичен алианс, която се проведе вчера по инициатива на дружеството, информира Zdrave.net.
През 2020 г. 2,7 млн. души в Европейския съюз са диагностицирани с рак, а други 1,3 млн. души са загубили живота си вследствие на заболяването. Очакванията на Международната агенция за изследване на рака са до 2035 г. смъртните случаи да нараснат с 24%, което ще превърне рака във водеща причина за смърт в ЕС.
По време на срещата беше представен и доклада на EFPIA, изготвен от IQVIA, според който средно 701 дни са необходими на една нова терапия да достигне до онкологично болните пациенти в България. „Именно това е причината делът на терапиите за ракови заболявания да нараства неимоверно с всяка изминала година. Над 20 иновативни терапии в сферата на онкологията са пуснати на глобалния пазар през 2021 г., а за периода 2012-2021 техният брой е 169, което показва изключително развитие за последните 10 години. Същевременно 40% от терапиите, които се разработват, са насочени към редки ракови заболявания“, сподели Лука Чичов, генерален мениджър на IQVIA за Централна и Източна Европа.
От IQVIA представиха още пациентски данни от проведено проучване през 2021 г. сред медицински специалисти във Франция, Германия, Италия, Испания, Великобритания, Румъния и България. Данните от него сочат, че 68% от лекуваните пациенти с рак на гърдата в България са били диагностицирани в стадий II и III и едва 12% в стадий 0-I. Подобна е ситуацията в Румъния, докато в останалите изследвани държави процентът на пациентите, диагностицирани в ранен стадий на заболяването, е 27%.
„Тези данни за пореден път показват липсата на адекватна превенция и работещи скринингови програми в страната. Ако имахме такива, щяхме да диагностицираме рака на гърдата, както и много други заболявания, в доста по-ранен стадий. Надяваме се с приемането на Националния противораков план и стартирането на дейностите по него, да обърнем тази статистика, както и да осигурим равен достъп до съвременно лечение за всички граждани в страната“, допълни проф. Дудов.
“Благодаря за всички усилия, които заедно полагаме по този план! Надяваме се съвместно да елиминираме проблема с липсата на информираност и да създадем национална отговорност от страна на населението. Ще продължим да подкрепяме проекта съобразно нашата експертиза и възможности”, каза адв. Даниел Колев, юрист на Български лекарски съюз.
Деян Денев, Изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) каза, че лидерството по този проект трябва да е на онкологичната общност в партньорство с администрацията. „Мисля, че през последните месеци беше направено повече, отколкото за последните 10 години. Всички задачи, очертани в плана, обаче, изискват и определени действия. Нашата подкрепа е тук не само по отношение на приемането на плана, но и по отношение на неговото въвеждане и изпълнение“, допълни той.
В началото на годината Българското онкологично научно дружество и асоциираните към него членове официално започнаха активна работа по изготвяне на предложение за Национален противораков план със съдействието на Националния онкологичен алианс. Основната цел на проекта е да се подкрепи въвеждането на Европейския план за борба с рака, като се адаптира за нуждите на страната ни.

ДО ТОЗИ МОМЕНТ 8 ДЪРЖАВИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ РЕГИОН НА СЗО СА СЪОБЩИЛИ ЗА СЛУЧАИ НА МАЙМУНСКА ШАРКА
До този момент 8 държави в Европейския регион на СЗО – Белгия, Франция, Германия, Италия, Португалия, Испания, Швеция и Обединеното кралство – са съобщили за случаи на маймунска шарка през последните дни. Това заяви регионалният директор на СЗО за Европа д-р Ханс Клуге, цитиран от пресслужбата на европейския регионален офис на световната организация. В допълнение той поясни, че извън страните, където е известно, че маймунската шарка е ендемична, скорошни подобни случаи са докладвани и в Австралия, Канада и САЩ, информира Zdrave.net.
Маймунската шарка е рядка вирусна инфекция, която може да се предава от човек на човек и се причинява от вируса на маймунската шарка, посочи д-р Клуге.
„Тези скорошни случаи са нетипични по няколко причини. Първо, защото всички с изключение на един от последните случаи нямат съответна история на пътувания до области, където маймунската шарка е ендемична – в Западна Африка или в Централна Африка. Второ, защото повечето от откритите първоначални случаи се откриват чрез услуги за сексуално здраве и са сред мъже, които правят секс с мъже (MCМ). И трето, поради географски разпръснатия характер на случаите в Европа и извън нея, се предполага, че предаването може да е продължило от известно време“, подчерта регионалният директор на СЗО – Европа.
Д-р Клуге увери, че СЗО работи в тясно сътрудничество със съответните държави, за да изследва тези случаи допълнително, да определи вероятния източник на инфекция, начина на разпространение и възможностите за ограничаване на по-нататъшното предаване на вируса. Засега е ясно, че случаите, които в момента се регистрират в Европа, са леки. Смята се, че повечето засегнати ще се възстановят в рамките на няколко седмици дори без лечение, тъй като маймунската шарка по правило е самоограничаващо се заболяване. Експертите предупреждават обаче за възможно по-тежко протичане на заболяването особено при малки деца, бременни жени и хора с отслабен имунитет. Всеки, който е притеснен от необичаен обрив, трябва да се консултира с лекар, а хората със съмнение за маймунска шарка трябва да бъдат изследвани и изолирани от първата поява на симптоми, е препоръката на СЗО.