НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.05.2021)

ТРИ МЕДИЦИНСКИ СЕСТРИ И ЕДИН САНИТАР СА РЕГИСТРИРАНИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ПРЕЗ ИЗМИНАЛОТО ДЕНОНОЩИЕ
368 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. 178 от тях са установени с PCR, а 190 – с бързи антигенни тестове. За изминалото денонощие са направени общо 13 165 теста, 6952 от които са PCR, а 6213 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 14; Бургас – 17; Варна – 33; Велико Търново – 10; Видин – 5; Враца – 2; Габрово – 6; Добрич – 10; Кърджали – 20; Кюстендил – 7; Ловеч – 14; Монтана – 9; Пазарджик – 7; Перник – 4; Пловдив – 36; Разград – 5; Русе – 10; Силистра – 2; Сливен – 11; Смолян – 11; София област – 8; София град – 64; Стара Загора – 28; Търговище – 7; Хасково – 12; Шумен – 6; Ямбол – 10.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 416 055. Активните случаи са 27 053. Излекувани са вече 371 555 лица. 1774 от тях са регистрирани през последното денонощие.
Общият брой на пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ у нас, е 4073. В интензивни отделения или клиники се намират 442-ма от тях.
Дозите от ваксините срещу новия коронавирус, които са поставени у нас към момента, са общо 1 225 601. От тях 34 227 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас COVID-19 е констатиран при 13 373 лица-медицински служители. Четири нови случая на три медицински сестри и един санитар са регистрирани през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 17 447. Нови 31 случая са регистрирани през последното денонощие.

Министър Стойчо Кацаров: ЗДРАВНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ТРЯБВА ДА РАБОТИ ПО-БЪРЗО И ПО-ЕФЕКТИВНО
В Министерството заварих това, което знаех и преди след лошите медико-статистически показатели по отношение на коронакризата. Иначе не ми харесва темпото на администрацията. Има нужда от корекции самата администрация да работи малко по-бързо и по-ефективно. Това са ежедневни проблеми, малко по-лошо е отколкото очаквах, но не се оплаквам от тях.
Това каза служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров пред bTV, информира Zdrave.net..
По думите на здравния министър големият здравен проблем е кризата. „Драмата на служебния здравен министър, за разлика от останалите колеги, без да подценявам тяхната работа е, че аз попадам в ситуация на криза и съм натоварен с почти всички отговорности от закона“, каза д-р Кацаров.
„Причината, поради която се съгласих е, че в последната една година живеем в ситуация на обществена промяна както в държавното управление, така и въобще в начина на живот и като обсъждах този въпрос с най-близките си хора – майка ми, съпругата ми, дъщеря ми, те казаха: в такъв случай човек трябва да се заяви. Едно е да критикуваш отстрани, да бъдеш във фейсбук, но друго да застанеш на страната на тези, които искат нещата в страната да се променят към по-добро“, обясни решението си да приеме предложението да е министър д-р Кацаров. Той допълни, че знае, че мандатът е кратък и ще се сблъска с тежки проблеми, и след като свърши мандатът много хора вече няма да го харесват. „Готов съм да поема този риск в името на това, че трябва всички да се определим“, каза д-р Кацаров. Той заяви, че ще има промени на всички нива, но отказа да коментира кой конкретно ще бъде подменен.
„Този въпрос няма да го решаваме по телевизията. Искам да запазя достойнството на всеки един. Този, който си върши добре работата, по моя преценка, може да бъде спокоен, а този, който не я върши – не трябва да бъде спокоен“, каза министър Кацаров.
В отговор на въпрос дали Националният оперативен щаб ще продължи да съществува, д-р Кацаров заяви, че Щабът е закрит още в средата на април и не съществува. „Не трябва да го има, той не е необходим“, каза служебният здравен министър. По думите му Националният оперативен щаб е бил назначен да съобщава лошите новини, „които премиерът и здравният министър не искат да съобщят“. „Решенията винаги са взимани от здравния министър. Има достатъчно инструменти сега, хората са по-информирани“, каза д-р Кацаров.
Според служебния здравен министър у нас няма достоверни данни, на базата на които да се прецени колко сме близо до колективен имунитет.
„Най-късно до средата на юни ще се проведе широкомащабно епидемиологично проучване, което да ни ориентира по-добре колко души са се срещали с вируса и като знаем кои са ваксинирани, ще мога да отговоря на този въпрос. Проучването ще го направим между 1 и 10-ти юни. То ще бъде съчетано – анкетно проучване, серологично изследване и изследване на клетъчен имунитет на представителна извадка от населението, от която да можем да направим извод колко процента от хората вече са се срещали с вируса“, уточни д-р Кацаров.
„Намаляването на броя на заразените се дължи на това, че времето е такова, хората са навън, а и премина последната вълна. Повечето експерти очакват, че без масово ваксиниране, есента ни очаква нова вълна. Не искам никого да плаша, но ако не се ваксинират хората, това е много вероятно“, каза министър Кацаров.
„Ще предложа удължаване на извънредната обстановка с два месеца, защото всички мерки са обвързани с нея. Ако няма извънредна обстановка, няма да се ползват сертификати, няма да се носят маски, няма да има и икономически мерки“, каза още служебният здравен министър.

С 534 МЛН. ЛВ. Е УВЕЛИЧЕН МАКСИМАЛНИЯТ РАЗМЕР НА АНГАЖИМЕНТИТЕ ЗА РАЗХОДИ, КОИТО МОГАТ ДА БЪДАТ ПОЕТИ ПРЕЗ 2021 Г. ОТ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
С 534 млн. лв. е увеличен максималният размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2021 г. от Министерството на здравеопазването. Това става ясно от Постановление на Министерския съвет, обнародвано днес в Държавен вестник, съобщи Zdrave.net.
Министърът на здравеопазването се задължава да направи необходимите изменения в бюджета на Министерството за 2021 г. и да уведоми министъра на финансите.
Постановлението е прието на основание чл. 77 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2021 г., който гласи, че Министерският съвет може да извършва промени на утвърдените с този закон максимални размери на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2021 г., и на максималните размери на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2021 г., след представяне на отчетните данни, отнасящи се за техните годишни финансови отчети за 2020 г.
До момента максималният размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2021 г., беше 449 838 000 лв.

ЗАМ.-МИНИСТЪР Д-Р АЛЕКСАНДЪР ЗЛАТАНОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК
Зам.-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов е новият председател на Надзорния съвет на НЗОК на мястото на Жени Начева, става ясно от сайта на Националната здравноосигурителна каса, съобщи Zdrave.net.
Д-р Златанов е завършил медицина през 1991 година в Медицинска академия – София. Придобива специалност „Хирургия“ в Медицински университет – София. Има завършени специализации по здравен мениджмънт и по икономика на здравеопазването към МУ – София и медицина на бедствените ситуации към Софийския университет. Започнал е професионалния си път в Центъра за спешна медицинска помощ в Самоков. Работил е като ординатор- хирург в общинската болница в Самоков. От 2009 до 2013 г. е бил заместник-директор на ЦСМП – София област. В периода 2013-2021 г. е директор на РЗИ – София област. От месец януари тази година заема поста директор на РЗИ – Перник.
В състава на Надзора влизат още Виолета Лорер, представител на Министерството на финансите – на мястото на Росица Велкова, Мария Беломорова, представител на Министерството на здравеопазването – на мястото на д-р Бойко Пенков, и Румен Спецов, изпълнителен директор на НАП – на мястото на досегашния шеф на приходната агенция Галя Димитрова.

ЗАРАЗНИ И ПАРАЗИТНИ БОЛЕСТИ НАБЛЮДАВА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО НА ВАРИАНТИТЕ НА COVID-19
Националният център по заразни и паразитни болести наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение и вирулентност, като британски (В.1.1.7), южноафрикански (B.1.351), бразилски (P1), индийски (B.1.617) и други вирусни варианти с повишено значение за общественото здраве, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
През третата десетдневка на месец април 2021 г., чрез целогеномно секвениране от ново поколение в НЦЗПБ са анализирани 168 клинични проби за SARS-CoV-2 от различни региони на страната. В посочения период, всички вирусни изолати принадлежат към британския вариант.
Разпространението на британския вариант по области е както следва: София 56 (100%), София (столица) 37 (100%), Пазарджик 30 (100%), Габрово 14 (100%), Смолян 12 (100%), Кюстендил 7 (100%), Ловеч 4 (100%), Перник 3 (100%), Монтана 2 (100%), Плевен 1 (100%), Русе 1 (100%) и Силистра 1 (100%).
Днес у нас са пристигнали 36 000 дози от ваксината срещу COVID-19 на Oxford University/AstraZeneca. Доставените количества сe разпределят към регионални здравни инспекции в страната, съобщиха от здравното ведомство.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква утре, 22.05.2021 г., от производителя Moderna – 36 000 дози.

ИНСПЕКТОРИТЕ НА ИАМН НЕ СА ОТКРИЛИ НАРУШЕНИЯ ПРИ ЛЕЧЕНИЕТО НА ПОЧИНАЛИ ОТ КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ РОДИЛКА И МЕДИЦИНСКА СЕСТРА
Проверяващият екип на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) не е установил нарушения в диагностично-лечебния процес на починалата с COVID 28-годишна родилка от Сливен, съобщиха от агенцията за Zdrave.net. Инспекторите са проверили сливенската МБАЛ „Д-р Иван Селимински” и личния лекар на пациентката.
От здравния портал припомнят, че жената почина в началото на април след усложнения от коронавирус, а на 12-ти същия месец тогавашният здравен министър проф. Костадин Ангелов разпореди да се извърши проверка по случая.
На 1 април жената е приета с коронавирус в 32-ра седмица от бременността. Няколко дни след това се влошава и лекарите предприемат раждане, за да спасят детето. Състоянието му е стабилизирано. Два дни след раждането майката губи живота си, макар че лекарите са направили всичко възможно, за да я спасят.
Инспекторите от ИАМН не са констатирали нарушения в диагностично-лечебния процес и на починалата старша медицинска сестра в МБАЛ-Пазарджик.
От Zdrave.net припомнят, че на 7 април от коронавирусна инфекция почина старшата сестра от урологичното отделение в лечебното заведение Дарина Огнянова. Тя е имала придружаващи заболявания, сред които и автоимунно, но е била ваксинирана и с двете дози от ваксината на Pfizer през месец февруари и е продължила работата си в отделението. ИАМН започна проверката по случая на 9 април по нареждане на проф. Ангелов.

52-ГОДИШЕН МЪЖ ПОЛУЧИ ШАНС ЗА ЖИВОТ СЛЕД ТРАНСПЛАНТАЦИЯ НА ЧЕРЕН ДРОБ
Чернодробна трансплантация на 52-годишен мъж извършиха лекарите във ВМА днес, 21 май 2021 г., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
По информация на лечебното заведение пациентът е в добро общо състояние и остава под лекарско наблюдение. Донор е 70-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, вследствие на мозъчен кръвоизлив, а донорската ситуация е реализирана на 20 май благодарение на екипната работа на лекарите от областната болница във Велико Търново с координатори д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова.
Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ благодарят на близките на починалия мъж за хуманния жест, като поднасят своите съболезнования на семейството.
Реализацията на донорската ситуация стана с помощта на екипа на Военновъздушните сили и на Министерството на отбраната.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев: ВАЖНО ДА СЕ ХВАНЕ НАВРЕМЕ НОВА МУТАЦИЯ НА ВИРУСА, ЗА ДА НЕ СЕ ДОПУСКА РАЗПРОСТРАНЕНИЕТО Ѝ В ОБЩЕСТВОТО
Когато човек боледува дълго време, болничният престой е много дълъг, той е на интензивни грижи, възможността в неговия организъм да настъпи някаква мутация на вируса, която да се задържи в хода на заболяването, е голяма. Това заяви директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев в сутрешния блок на БНТ във връзка с информацията от вчера за засечен нов вариант на COVID-19 при възрастен пациент у нас. Той обаче посочи, че не очаква епидемично разпространение на този вариант на вируса, информира Zdrave.net.
По думите му е много е важно да се хване навреме нова мутация, за да не се допуска разпространението ѝ в обществото. Той обясни, че когато човек е ваксиниран, но въпреки това се разболее, трябва да се направи PCR тест и материалът да бъде изпратен в Националния център, за да се секвенира, защото може да се касае за мутация на вируса, която заобикаля или по-малко се повлиява от протективните тела на ваксините.
Клетъчният имунитет предпазва идеално от коронавирусите и разновидностите на коронавирусите, каза още директорът на НЦЗПБ.
Проф. Кантарджиев определи ваксините като най-силното оръжие срещу епидемията и посочи, че ако много хора се ваксинират за кратко време, вероятността от разпространение на вируса и селектиране на нови мутации в обществото ще е по-малка.
Той коментира и индийският вариант на COVID, като посочи, че и ваксинирани лица могат да го разпространяват няколко дни. Според него всички, които се връщат от чужбина и в рамките на седем дни развият заболяването, трябва да се изследват с PCR и материалът задължително да се изпрати за изследване.
Проф. Кантарджиев посочи, че голяма част от болните, прекарали заболяването, продължават да имат проблеми с белия дроб. Много хора са с аспергилоза, с изостряне на хроничните инфекции на белия дроб, предупреди той.
Трябва да бъдем бдителни, да не се плашим, да знаем, че медицината е достатъчно напреднала, да разчитаме на лечението и на компетентността на лекарите, призова проф. Кантарджиев. Той апелира и хората да не чакат, а да се имунизират. Според него също трябва да се постави акцент върху ваксинацията на възрастните хора. Специалистът обаче посочи, че мерките трябва да се спазват и хората не трябва да се „разпускат“ прекалено.

НАБИРАТ СРЕДСТВА ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА ПАМЕТНИК НА БУРГАСКИТЕ МЕДИЦИ, ЗАГУБИЛИ ЖИВОТА СИ В БОРБАТА С COVID-19
Община Бургас откри банкова сметка, на която всеки може да подпомогне изграждането на паметник на бургаските медици, загубили живота си в борбата с COVID-19, съобщи БНР.
Вече има изготвен проект на скулптурата. Неѝн автор е известният бургаски творец Никола Станчев. Избрано е и място. Паметникът ще бъде разположен пред Хирургическия корпус на УМБАЛ Бургас.
Първите финансови дарения в подкрепа на инициативата също са направени. Те дойдоха от лекари и ръководители на медицински заведения, които още тъжат за своите колеги, загубили живота си през миналата година и в началото на тази година.
Дарителската сметка е:
ОБЩИНА БУРГАС
IBAN: BG08SOMB91308424151744
БАНКА: ОБЩИНСКА БАНКА АД
BIC: SОMBBGSF
Вид плащане: 445100
Основание за плащане: Дарение за паметника на медиците