НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.04.2022)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО С ПРЕПОРЪКИ ЗА ПРАЗНИЧНИТЕ ДНИ
В навечерието на най-големия християнски празник Възкресение Христово, Министерството на здравеопазването напомни, че въпреки преустановяването на извънредната епидемична обстановка, пандемията от COVID-19 все още не е приключила и коронавирусът продължава да бъде заплаха за здравето ни.
В сайта на МЗ са публикувани конкретни препоръки:
• При оплаквания и симптоми, характерни за COVID-19, се самоизолирайте и се консултирайте с Вашия лекар. Ако усетите, макар и слабо неразположение, отложете срещите си с други хора. Бъдете особено внимателни при посещенията на възрастни роднини.
• По възможност избягвайте местата, на които се струпват много хора едновременно.
• Препоръчително е носенето на маски и спазването на дистанция на обществените места – търговски центрове, магазини, базари, гари, автобусни спирки и т.н.
• Мийте ръцете си със сапун и вода, а при невъзможност – използвайте дезинфектант за ръце на спиртна основа.
• Проветрявайте добре помещенията в дома си, особено при събирания на повече хора.
• Ваксинацията срещу COVID-19 предпазва Вас и Вашите близки от тежко протичане на заболяването и последващи усложнения за здравето. Планирайте своята ваксинация и не отлагайте прекалено дълго. Информация за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19 може да намерите на сайта https://plusmen.bg на Министерството на здравеопазването.

СОФИЯНЦИ И ГОСТИ НА СТОЛИЦАТА МОГАТ ДА ДАРЯТ КРЪВ ПО ПРАЗНИЦИТЕ
Във всеки от предстоящите Великденски празнични дни Националният център по трансфузионна хематология (НЦТХ) е осигурил медицински екипи, които ще работят в залите за кръводаряване на Центъра от 9:00 до 15:30 часа, съобщиха от пресцентъра на от Министерството н аздравеопазването.
В последните дни от месец април и началото на месец май предстоят редица нови инициативи, свързани с кръводаряването.
На 28 април НЦТХ в партньорство с Регионален исторически музей – София ще предложи на гражданите нова възможност да помогнат на нуждаещите се, като дарят кръв в една от залите на Античен културно-комуникационен комплекс „Сердика“, в подлеза на Ларгото. Кръводарителите ще могат да разгледат фотографска изложба, посветена на сътрудничеството на България, Испания и Аржентина в Антарктида.
В партньорство с Организацията на таласемиците в България, по случай Международния ден на таласемията – 9 май, в НЦТХ ще бъде проведена кръводарителска кампания.
Предстои и традиционната пролетна инициатива за кръводаряване, която се реализира в Посолството на Словакия в България.
В ход е подготовка на акции за кръводаряване, която ще се проведе в МОЛ „България“ на 20 и 21 май.
През месец май мобилните екипи на НЦТХ ще посетят офисите на двадесет компании, мобилни оператори, финансови институции и висши учебни заведения.
„Дарете кръв! Подкрепете Живота!“, призовават организаторите на кампанията.

156 959 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
609 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последните 24 часа, 107 от които са установени с PCR, а 502 – с бързи антигенни тестове. 65,52% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
През последното денонощие са направени общо 8 739 теста. 1 180 от тях са PCR, а 7 559 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 17; Бургас – 35; Варна – 25; Велико Търново – 7; Видин – 16; Враца – 14; Габрово – 3; Добрич – 12; Кюстендил – 4; Ловеч – 22; Монтана – 17; Пазарджик – 11; Перник – 14; Плевен – 14; Пловдив – 37; Разград – 3; Русе – 15; Силистра – 12; Сливен – 13; Смолян – 1; София област – 12; София град – 236; Стара Загора – 29; Търговище – 6; Хасково – 17; Шумен – 13; Ямбол – 4.
Към момента у нас са потвърдени общо 1 151 620 случая на новия коронавирус, 156 959 от тях са активни. 957 834 са излекуваните лица, 2 470 от които са регистрирани през изминалите 24 часа.
Общият брой на пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 938 – от тях 116 са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 85, от които 81,18% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас към момента, са общо 4 375 052, през изминалото денонощие са приложени 1 348 от тях.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 349. Нови 20 случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях седем са установени при медицински сестри, осем – при санитари, един – при фелдшер и четири – при друг медицински персонал.
36 827 са починалите лица, при които е бил потвърден COVID-19. 11 нови случая са регистрирани през последното денонощие. 63,64 % от починалите лица не са били ваксинирани.

Зам.-министър Петър Грибнев: ПАРАМЕДИЦИТЕ ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ В МЕДИЦИНСКИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ
Огромното текучество e големият проблем в Спешната помощ, който остава нерешен, въпреки че в последните години бяха взети мерки за овладяване на агресията и за повишаване на заплатите. Това каза в подкаста на БНР „В центъра на системата“ д-р Десислава Кателиева, главен координатор на експертния съвет по Спешна медицина към министъра на здравеопазването, информира Zdrave.net.
По думите да д- Кателиева проблемът е в това, че няма обръщане към новозавършващите медици и те не познават специалността. „Може би правилният път е да се въведе задължително обучение по Спешна медицина. Не може да завършиш медицина, да си лекар и да нямаш опит в животозастрашаващи състояния. Достатъчен е напълно един семестър в пети курс, когато вече има достатъчно клинични знания“, добави тя.
В момента се обучават парамедици в страната в Спешни отделения, но тази система не работи достатъчно добре, подчерта зам.-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев. „Трябва да се знае, че дори шофьорите на линейките се водят парамедици, макар че това е най-ниската степен. Идеята обаче не е парамедикът да е шофьор на линейката, а да участва в процеса на всяко едно повикване в спешен порядък. И тук нашата идея е да заложим няколко нива на обучение на парамедици, които да са практически подготвени, за да може те да попълнят редиците на липсващите в Спешна помощ поетапно и да стигнем до там, че да пращаме екипи парамедици на повиквания, които не касаят спешни, а неотложни състояния. Ако започнем тази програма сега, след две години ще имаме първите екипи. Идеята е парамедиците да се обучават в медицинските университети“, обясни той.
Д-р Грибнев изтъкна, че следващата стъпка е да се осигури заплащането им, а крайната визия е лекарите в системата да стоят в центрове за консултация, докато парамедиците поемат функцията на екипите на място.
Председателят на парламентарната здравна комисия доц. Антон Тонев заяви, че в момента има около 1500 парамедици, но те могат по-скоро само да помагат на екипите, отколкото да извършват самостоятелна дейност.
„Медицинските университети ще изготвят програмата за обучение, която ще бъде синхронизирана с програмите за обучение в Европа, така че в рамките на две или три години да имаме парамедици, които да работят самостоятелно. Вече обучените парамедици ще имат възможност да се явят на приравнителни изпити и ако покрият изискванията, ще могат да започнат работа веднага“, каза доц. Тонев. Той допълни, че се предвижда обучението на парамедиците в университетите да започне още от следващата учебна година.

СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ СЪЩО Е ПРОТИВ ОТПАДАНЕТО НА ХАРТИЕНИТЕ РЕЦЕПТИ
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България (НСОПЛБ) подкрепя становището на Българския лекарски съюз относно изписването на „бяла рецепта“ единствено в електронен вариант. Това се казва в становище на организацията по повод промените в Наредба 4, с които се изключва изцяло хартиената рецепта, информира Zdrave.net.

От НСОПЛБ цитират становището на Лекарския съюз, според което съсловната организация „не подкрепя така предложените промени с Проекта, защото по този начин не се гарантират интересите на българските пациенти, а се ограничават правата на лекарите за упражняване на тяхната професия, което от своя страна ще доведе до ограничаване правата на пациентите“ и заявяват, че са съгласни с него.
„Въвеждането на „електронизацията“ в системата на здравеопазването е сложен процес, свързан с допълнителни ангажименти, разходи и време, които следва да бъдат разпределени между всички участващи в него страни. За нас ОПЛ единственият приемлив и работещ вариант е да остане сега съществуващата възможност да се изписва „бяла рецепта“ в хартиен или електронен вариант. Повечето от мотивите за това са вече представени не само от съсловните, но и от организациите на пациенти, както и различни техни представители“, посочват общопрактикуващите лекари.
„Считаме също, че с оглед на сигурността, контрола и оптимизиране на процеса, е по-належащо да се обмисли възможността „зелените и жълти“ рецепти за отпускане на лекарствени продукти, съдържащи наркотични вещества, да преминат само в електронен вариант“, изтъкват от НСОПЛБ.