НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.04.2021)

47 МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ И МЕДИЦИНСКИ СЛУЖИТЕЛИ СА ДИАГНОСТИЦИРАНИ С COVID-19
2096 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. 1288 от тях са установени с PCR, а 808 – с бързи антигенни тестове. За последното денонощие са направени общо 13 800 теста, от които 7860 са PCR, а 5940 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 60; Бургас – 183; Варна – 163; Велико Търново – 62; Видин – 23; Враца – 40; Габрово – 51; Добрич – 63; Кърджали – 41; Кюстендил – 25; Ловеч – 41; Монтана – 30; Пазарджик – 57; Перник – 41; Плевен – 47; Пловдив – 227; Разград – 13; Русе – 98; Силистра – 30; Сливен – 36; Смолян – 26; София област – 81; София град – 437; Стара Загора – 88; Търговище – 29; Хасково – 48; Шумен – 35; Ямбол – 21.
Случаите на коронавирусна инфекция, потвърдени у нас към момента, са общо 390 911. Активните случаи са 61 120. Излекуваните лица са 314 273, от които 3351 са регистрирани през изминалото денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 8598 пациенти с доказан COVID-19, от тях 765 са настанени в интензивни структури.
Общо 657 333 са поставените у нас дози от ваксините срещу новия коронавирус. През последните 24 часа са поставени 11 876 от тях.
Според Националната информационна система у нас коронавирусна инфекция е констатирана при 12 931 лица-медицински служители. 47 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 12 от тях са установени при лекари, 15 – при медицински сестри, 10 – при санитари и 10 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 15 518. Нови 106 случая са регистрирани през последното денонощие.

Финансовият министър в оставка Кирил Ананиев: АКО ПАНДЕМИЯТА ПРОДЪЛЖИ СЛЕД АВГУСТ, ЩЕ СЕ НАЛОЖИ АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ЦЕНТРАЛНИЯ БЮДЖЕТ И БЮДЖЕТА НА НЗОК
Средствата, осигурени в тазгодишния централен бюджет и бюджета на НЗОК, свързани с епидемията от COVID-19, са разчетени с оглед приключване на пандемията до края на август 2021 г. Ако обаче тя продължи повече от този период, ще се наложи актуализация на двата бюджета. Това стана ясно от думите на финансовия министър в оставка Кирил Ананиев пред парламента днес, информира Zdrave.net.
„При разработването на бюджета за 2021 специално внимание беше обърнато на системата на здравеопазването, тъй като знаехме, че това са хората, които ще посрещнат на първи ред гражданите на България, които са се заразили от тази коварна болест. Осигурени са средства за работещите на първа линия, за лекарствата, с които се лекуват и всички европейски граждани“, отчете Ананиев пред Народното събрание. „Работим сериозно и за ускоряване на ваксинационния план, като необходимите средства за целия обем ваксини, който очакваме да получим до средата на лятото, са осигурени“, допълни той. По думите му ресурсът, с който разполагат НЗОК и централният бюджет, ще стигне за извършване на действащите в момента разходи до края на август от гледна точка на пандемията. Това включва лекарства, ваксини, средства за допълнителни възнаграждения, както и закупуване на необходима апаратура, уточни той.

Министърът в оставка Костадин Ангелов призова: НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ДА ИЗЛЪЧИ ЧЛЕНОВЕ НА НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ЩАБ
Министърът на здравеопазването в оставка Костадин Ангелов призова Народното събрание да излъчи членове на Националния оперативен щаб, които утре да бъдат представени на редовния брифинг, информира БНР.
“Няколко дни слушам как представители на различните политически партии предлагат членове на Националния оперативен щаб, имат идеи за неговите функции, за неговия състав и за неговите действия. Утре Националният оперативен щаб и аз, като министър на здравеопазването в оставка, ще дадем поредния брифинг, с който да информираме българското общество. Много моля, ако днес е възможно, нека Народното събрание вземе решение и да даде членове на НОЩ, които до края на деня да бъдат конституирани”.

Директорът на ИАЛ Богдан Кирилов: НЕ СЕ ОБМИСЛЯ ИЗТЕГЛЯНЕ НА ВАКСИНАТА НА АSTRAZENECA
Не се обмисля изтегляне на ваксината на АstraZeneca. Това заяви пред БНТ директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов, информира Zdrave.net.
Кирилов посочи, че към момента поставените дози от ваксината в световен мащаб са един милиард. „Такива редки нежелани лекарствени реакции, свързани с тромбоза, същевременно с тромбоцитопения и в някои от случаите кървене, не са съобщавани в България“, заяви той. „В момента няма категорично становище за връзката между тези много редки нежелани реакции и приложението на ваксините. Засега ЕМА намира възможна връзка и затова проучванията трябва да продължат“, подчерта Кирилов.
Директорът на ИАЛ обясни, че за да бъде изтеглена една ваксина, трябва да има данни, които да показват проблем с ефикасността, безопасността или качеството. Това е централизирано разрешен продукт, тоест Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) го оценява и издава разрешението, това е в нейните правомощия, уточни той. По думите му, ако има проблем на локално ниво, това може да се случи, но на този етап данните показват, че съотношението полза-риск е положително, ваксината може да се прилага и съответно тя се прилага.
При лица, при които не са настъпили сериозни нежелани лекарствени реакции след поставянето на първата доза и не попадат в рисковата група, е препоръчително да се постави втората доза от векторната ваксина, препоръча Богдан Кирилов. Той каза още, че няма сигурност, че ваксините, които се прилагат в момента, ще бъдат ефективни след една година, поради новите мутации на вируса. Срокът им на годност е много по-кратък, каза още той. Поради тази причина, ако има интерес в държави извън ЕС и Европейската комисия обмисля варианти за дарение и продажба на останалите дози.
На въпрос за смесването на различни ваксини той препоръча хората да потърсят съвет от специалист. „Опитваме се от началото на самия ваксинационен процес всичко, което имаме като информация, максимално бързо да достига до личните лекари“, изтъкна той.
Директорът на ИАЛ коментира и ваксината на Janssen, като припомни, че в САЩ са регистрирани осем случая, свързани с тромбози, един от които по време клинично изпитване, а седем – след издаването на разрешението на употреба. Седем милиона са приложените дози от ваксината в САЩ, което означава, че тези случаи са с много рядка честота, посочи той.
Директорът на ИАЛ съобщи още, че до края на юни в страната ни се очакват общо около 5,5 милиона дози ваксини от различните компании. Над 650 000 са поставените дози у нас до момента. Все още обаче ваксиналното покритие у нас е малко и е нужно мерките да продължат да се спазват, допълни той, като отбеляза, че все още няма и категорично доказателство, че заболяването не може да се разпространява и от ваксинирани лица. През следващите месеци се очакват и резултатите от клиничните изпитвания на ваксините при деца, стана още ясно от думите му.

Доц. д-р Михаил Околийски: КЪМ МОМЕНТА СМЕСВАНЕТО НА ВАКСИНИ НЕ СЕ ПРЕПОРЪЧВА ОТ СЗО
„В България не си даваме сметка, че сме в групата на една много привилегирована страна. Имаме достъп до ваксини, имаме право на избор“. Това коментира пред Bulgaria ON AIR представителят на СЗО за България доц. д-р Михаил Околийски, информира Zdrave.net.
Доц. Околийски посочи, че разпределението на ваксините по света е неравномерно, а в много страни няма никакви ваксини.
„Не трябва да злоупотребяваме с този лукс, който имаме в България, и ако имаме достъп до ваксиниране, да го направим“, апелира доц. Околийски.
„Липсва една добре основана на нашата реалност комуникационна стратегия, така че хората да бъдат спокойни и да получават надеждна информация, за да може да се ваксинират, да знаят рисковете от ваксинацията“, посочи още той.
Доц. Околийски се спря и на грижата за психичното здраве. Той подчерта, че около епидемията от COVID-19 проблемът, свързан с психичните заболявания, става все по-актуален. Има изследвания, според които 33% от хората, боледували от коронавирусна инфекция в рамките на 6 месеца след болестта развиват някакъв тип психично страдание, посочи специалистът.
Доц. Околийски коментира и евентуалните усложнения след ваксиниране. Той подчерта, че ползите от поставянето на ваксина са стократно по-големи от рисковете. По думите му случаите на тромбози след прилагането на векторните ваксини са много редки. Световната наука и хората, които отговарят за справянето с пандемията, не могат да пренебрегнат тези научни доказателства и затова в момента все още се правят подобни анализи, за да бъде разрешена ваксината на Janssen, каза той.
Към момента смесването на ваксини не се препоръчва от СЗО, заяви още доц. Околийски.
Смята се, че коронавирусът ще се превърне в нещо като сезонния грип, ще ни придружава още дълги години. Може би ще се наложи ваксиниране отново с трета доза, предположи още представителят на СЗО. Той допълни, че експертното мнение е, че мерките трябва да продължават да се спазват.

Д-р Александър Симидчиев: ЩЕ ПРЕДЛОЖА МНОГО ПО-ПРЕЦИЗНО И ПЛАНОМЕРНО ИЗГРАЖДАНЕ НА ДЪЛГОСРОЧНА СТРАТЕГИЯ НА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА
Какви ще са приоритетите и законодателните инициативи на Комисията по здравеопазването към 45-то Народно събрание? Темата коментира в предаването “Нашият ден“ на БНР д-р Александър Симидчиев, председател на комисията по здравеопазване в 45-то НС и депутат от “Демократична България“.
“Здравеопазването е ключов приоритет на държавата, трябва да можем да постигаме консенсус по важни въпроси, защото е критично важно по време на пандемичния процес, да направим възможно най-ефективните мерки, да обединим и обществото ни, което според мен е доста разделено по темата, за да постигнем победа над пандемията и да излезем от нея, защото тя влияе върху икономиката, и върху културата и върху социалните дейности“, изтъкна д-р Симидчиев. Според него спешният въпрос, на който трябва да се търси отговор, е как да се координират дейностите в държавата, че да се постигне бързо и ефективно намаляване на вредите и на щетите, които понасяме заради пандемичния процес.
„В дългосрочен план е необходимо да възвърнем парламентаризма. Това значи хората, които правят законите след това да контролират спазването им от другите власти. Много важно е да знаем точно какво значи разделение на властите и когато говорим по тези теми“, подчерта д-р Симидчиев. Той уточни, че първото заседание на Комисията по здравеопазването ще се проведе в четвъртък от 15:30 часа. Неговият дневен ред е ясно дефиниране на правилата, по които ще работи комисията; приемане на вътрешните правила на комисията; изслушване на министъра на здравеопазването по теми, свързани с пандемичния процес, с други много актуални въпроси в здравеопазването, както и негови предложения за това как може Комисията по здравеопазването да подкрепи максимално добре и бързо функционирането на системата в тези условия.
“Ще предложа много по-прецизно и планомерно изграждане на дългосрочна стратегия на справяне с пандемията. Да имаме ясно дефиниран план и в него да има ясно изброени критерии за включване и за изключване на определени дейности по този план.
Когато имаме много висока степен на яснота по този въпрос, ще можем след това да контролираме дали този план върши ефективно работата и там, където той не върши максимално ефективно работата, той да бъде коригиран“, изтъкна д-р Симидчиев.

ПЕТИМА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИ ЛЕКАРИ СА ГОТОВИ ДА ПОМАГАТ В НОВОТО COVID ЗВЕНО В ПЕРНИК
Петима общопрактикуващи лекари от Перник са готови да помагат безвъзмездно в новообособената COVID зона в бившата Минна болница. Това съобщи председателят на местната съсловна организация д-р Борис Косаров, който също е сред доброволците. По думите му джипитата могат да поемат 6-часови дневни дежурства през седмицата и 12-часови нощем и в събота и неделя, информира БТА.
Сега тече ваксинация и сме ангажирани почти целодневно, посочи д-р Косаров. Той допълни, че през кабинетите на общопрактикуващите лекари също преминават пациенти с коронавирус и в момента са доста натоварени.
„Над 60 г. е средната възраст на общопрактикуващите лекари в региона, млади лекари не идват“, каза д-р Косаров. Според него вълната затихва и вероятно няма да се наложи включване на джипитата в болничното лечение на пациенти с COVID.
Наскоро в бившата Минна болница бе разкрит нов сектор за хоспитализация на заразени с коронавирус като превантивна мярка при евентуално повишаване на заболеваемостта. Той има 20 легла и необходимото оборудване, включително и апаратура за подаване на кислород. Новият сектор ще заработи при необходимост. „Нужни са още лекари, нашата помощ няма да реши въпроса с недостига на персонал“, подчерта д-р Косаров. Той припомни, че общопрактикуващи лекари са помогнали неотдавна за запазването на Детско отделение в пернишката болница, като в продължение на няколко месеца са давали дежурства.

Д-р Красимир Джинсов: ДЕФИБРИЛАТОРИТЕ И ПОДХОДЯЩАТА ТЕРАПИЯ МОГАТ ДА НАМАЛЯТ ДО 70% РИСКА ОТ ВНЕЗАПНА СЪРДЕЧНА СМЪРТ
Сърдечносъдовите заболявания са причина за 17 милиона смъртни случаи всяка година в целия свят. 25% от тях се дължат на т. нар. внезапна сърдечна смърт (ВСС). Данните съобщи д-р Красимир Джинсов, кардиолог, електрофизиолог и експерт по кардиостимулация в УМБАЛ „Свети Георги“ – Пловдив на онлайн семинар на тема „Превенция на внезапната сърдечна смърт“. Той посочи, че половината от случаите на ВСС са първа проява на сърдечно заболяване, информира Zdrave.net.
По-голямата част от случаите на внезапна сърдечна смърт се случват извън дома и при тях преживяемостта е много малка – около 6%. Шанс за спасяване на пациента има, ако инцидентът се случи на оживено място, особено ако наблизо има автоматичен външен дефибрилатор или линейката пристигне за кратко време, разясни специалистът. От ключово значение и да се прави сърдечен масаж, докато пристигне спешният екип. В САЩ едва 2% от достигналите пациенти с ВСС са изписани живи. „При тези хора обаче остава 60% риск да получат животозастрашаваща аритмия през втората година. Поради тази причина от особено значение е превенцията на това състояние“, изтъкна специалистът.
Животоспасяващи за пациентите с повишен риск от подобни проблеми са различните видове дефибрилатори. При съчетанието и с подходяща терапия рискът от внезапна сърдечна смърт при тях може да се намали с 60-70%, поясни д-р Джинсов. Особено рискови са пациентите с хронична сърдечна недостатъчност с фракция на изтласкване по-малка от 30%, разясни той в отговор на въпрос на Zdrave.net. Именно при тях е показана профилактиката с кардиодефибрилатор. В още по-голям риск са и пациенти, които вече имат прекаран миокарден инфаркт.
В зависимост от вида на дефибрилаторите цената варира от над 10 300 лв. до над 16 000 лв. Въпреки увеличената реимбурсна цена от НЗОК, доплащането за пациентите е съответно между 1800 и 8000 лв. Доплащането на тези суми се явява проблем за част от пациентите, коментира специалистът. В същото време нуждаещите се от подобен апарат са хиляди. „Надяваме се това животоспасяващо лечение скоро да бъде достъпно за всички, които се нуждаят от него“, изрази увереност д-р Красимир Джинсов.

МОБАЛ-ВЕЛИКО ТЪРНОВО ИНВЕСТИРА 1,2 МЛН. ЛЕВА В ОБОРУДВАНЕ И ОБЗАВЕЖДАНЕ НА НОВИЯ СИ БОЛНИЧЕН КОРПУС
Областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново инвестира един милион и двеста хиляди лева в оборудване и обзавеждане на новия си болничен корпус.
Инвестицията е по договор с Министерството на здравеопазването за предоставяне на капиталови разходи за държавните болници, информира БНР.
Според обявената обществена поръчка за 1,2 млн. лв. без ДДС за новия корпус на областната болница във Велко Търново се купуват болнично обзавеждане, анестезиологични апарати, операционни маси, плазмен стерилизатор, централа за сгъстен въздух и вакуум, електрохирургични генератори за новите гинекологично и ортопедично отделения и други медицински пособия.
Най-голямата е сумата от 400 000 лв. за системата за медицински газове, а 250 000 лв. са предвидени за болнично обзавеждане на новите отделения, където ще бъде преместен стационарът от така наречената Стара болница.
Крайният срок за подаване на офертите е 14 май т.г.

ОРГАНИЗАЦИИ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ НАСТОЯВАТ АДМИНИСТРАТИВНО ДА СЕ ПОДМЕНЯТ ВСИЧКИ ТЕЛК РЕШЕНИЯ ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ, КОИТО ИМАТ ПОЖИЗНЕНИ ТЕЛК РЕШЕНИЯ
Национално представителни организации на хората с увреждания и членове на Национален съвет за хората с увреждания към Министерския съвет изпратиха становище до председателя на Националния съвет за хората с увреждания към Министерски съвет Томислав Дончев, съобщи БНР.
Становището е по проект на постановление на МС за изменение и допълнение на Наредбата за медицинската експертиза, приета с Постановление № 120 на Министерския съвет от 2017 г. БНР разполага с документа. В партньорство с лекарите от различни специалности организациите представят своите становища по отделни увреждания.
Национално представителни организации на хората с увреждания предлагат промени, във връзка с дискриминационен текст за експертни решения отпреди 2005 г. Организациите настояват административно да бъде признат пожизненият ТЕЛК.
Организациите на хората с увреждания не са съгласни с промените в Приложение 1 на Министерския съвет и предлагат по-обстойно да се прегледа цялата Наредба за медицинската експертиза и настояват да се преразгледа методиката за формиране на вид и степен на увреждане.
Във връзка с оценката на вида и степента на увреждане и неработоспособността, те предлагат административно да се подменят всички ТЕЛК решения за хората с увреждания, които трябва да се явяват отново за преосвидетелстване, когато техните решения са пожизнени.
Пред БНР Веска Събева, заместник–председател на Националния съвет за хората с увреждания поясни, че същото се касае и за хората със срочен ТЕЛК, при който е настъпила пенсионна възраст. Предлага се на тези хора също административно да им бъде признат пожизненият ТЕЛК, който е разписан в разпоредбите на НОИ.
„Ако това предложение не се приеме, над 120 хиляди пенсионери ще трябва да отидат на преосвидетелстване на медицинската експертиза“, посочи Веска Събева.
За лицата, придобили възраст за пенсия по трудов стаж, пожизненият срок да бъде записан във всички законови и подзаконови нормативни актове, които се отнасят до експертното решение, предлагат организациите на хората с увреждания.
„Настояваме също внимателно да се прегледа Приложение 1, което определя вида и степента на увреждане, защото от него произтича подкрепата за децата с увреждания от най-ранна детска възраст. Доста често има несъответствия на това, което виждат лекарите от ТЕЛК комисиите и това, което е записано в пакета от документи на детето. Настояваме да се прецизира този процес, за да няма ощетяване на детето при медицинската експертиза. Да се създаде възможност за лекарите, които подготвят документите за ТЕЛК решенията, да имат по-задълбочена експертиза“, поясни Събева.

ПЛАНИРАТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯ ЗА ЗДРАВНИТЕ МЕДИАТОРИ В СОФИЯ
Столичният общински съвет ще обсъди в четвъртък дали да отпусне заемообразно 20 000 лв. за допълнителните трудови възнаграждения за периода от януари до април т.г. на здравните медиатори, които работят на първа линия в условията на пандемия от COVID-19 с малцинствените групи в София. За това информира Zdrave.net като се позова на агенция „Фокус“ и пресцентъра на Столичния общински съвет.
Дейността на сертифицираните от Здравното министерство медиатори е държавно делегирана и средствата за основните и допълнителните им възнаграждения се възстановяват от държавния бюджет. Докато това стане е необходимо парите да се осигурят от бюджета на дирекция “Здравеопазване” към Столична община.
Към Столична община работят общо 10 здравни медиатори, които след конкурс за длъжността са преминали обучение и изпит във Факултета по обществено здраве на Медицински университет – София. Техните задължения са да посредничат и/или придружават живеещите в компактни малцинствени групи при необходимост от спешна медицинска помощ, женска и детска консултация, профилактични прегледи, да им помагат при попълване на различни видове документи, в това число за кандидатстване за детска градина, училище и др.
За своята дейност медиаторите получават от държавата по една минимална заплата на месец, а за работата си в условията на пандемия Министерството на здравеопазването им осигурява допълнително по 650 лв. брутно.
Средствата, отпуснати заемообразно от Столична община за медиаторите, се възстановяват от МЗ в срок от 30 дни след получаване на отчет за изплатените допълнителни възнаграждения.

БЪЛГАРИЯ СЕ ВКЛЮЧВА В ПРОВЕЖДАНЕТО НА СВЕТОВНАТА СЕДМИЦА НА ПЪРВИЧНИТЕ ИМЕННИ ДЕФИЦИТИ
От 22 до 29 април България се включва в провеждането на Световната седмица на първичните именни дефицити (ПИД). Глобалната инициатива е под надслов „Тествай. Диагностицирай. Лекувай“. През 2021 г. кампанията е посветена на усилията на имунологичната общност за повишаване на осведомеността и насърчаване на ранното диагностициране и достъп до лечение.
България е участник в инициативата от 2005 г., разказа пред Радио София имунологът от Александровска болница д-р Петя Янкова. Тя обясни, че първичните имунни дефицити се дължат на генетични дефекти, които водят до функционални нарушения в структурата на имунната система. Познатите дефекти са повече от 400.
При ПИД най-важното е ранното поставяне на диагнозата. Ако това стане навреме, ще може да се приложи съвременно лечение – трансплантация на костен мозък или имунозаместителна терапия, допълни д-р Янкова. Съществува банка, където се даряват и съхраняват стволови клетки.
Диагностиката е скъпа, изисква се модерна апаратура. За целта са обособени експертни центрове, един от които е в УМБАЛ „Александровска“.
Сътрудничеството с международната фондация „Джефри Модел”, в която участва като консултант и проф. Елисавета Наумова (ръководител на ПИД-Експертен център и председател на Българска асоциация по клинична имунология), позволява обсъждане със специалисти от близо 80 държави.
Вече се въвежда скринингова програма, която да открива имунен дефицит при бебетата още преди поставянето на ваксини.
Тази година се предвижда и провеждане на „Пролетно училище“ за пациентите с ПИД, което ще се проведе онлайн на 23 април от 14:00 ч.

В ПЛЕВЕН ЗАПОЧВА ОБУЧЕНИЕ НА АСИСТЕНТИ ЗА ЛЕКАРИТЕ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА
В Плевен започва обучение на асистенти за лекарите по дентална медицина. Новата бакалавърска специалност ще се придобива в Медицинския университет, съобщи за БТА Велина Дукова от висшето училище.
Желаещите ще се подготвят към Медицинския колеж на университета, в професионално направление “Здравни грижи”. Велина Дукова подчерта, че обучението е по държавна поръчка, в редовна форма, за три години, в шест учебни семестъра. Последният е преддипломен стаж. Завършилите придобиват търсената образователно-квалификационна степен “професионален бакалавър”, като след дипломирането си могат да продължат в по-висока степен – бакалавър и магистър по управление на здравните грижи.
За прием кандидат-студентите могат да участват в класирането с оценка от зрелостен изпит или с явяване на тест по биология – електронно или присъствено. Следваща дата за присъствено явяване на тест по биология е 10 юни 2021 г.
Новата специалност е изключително потребна, а обучението се базира на това, че асистентите на зъболекарите имат нужда да получат качествено обучение и университетско образование, отбеляза Дукова. Подготовката е в съответствие с изискванията на европейските норми и изисквания към практикуването на професията, изтъкна тя. Нивото на получената компетентност ще позволява и самостоятелна, и екипна работа като асистент в кабинет за стоматологична помощ, в диагностично-консултативен център, в лечебни заведения, в центрове по дентална медицина и др.