НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.03.2022)

МЗ СТАРТИРА ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПОЛЗИТЕ ОТ ВАКСИНИТЕ И ВАКСИНАЦИЯТА СРЕЩУ COVID-19
Министерството на здравеопазването стартира информационна кампания за ползите от ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. Инициативата е под мотото „+ мен“ и цели да повиши информираността на българските граждани по отношение на ваксинацията, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Стратегическата цел на кампанията е да бъде ограничен броят на смъртните случаи от COVID-19, броят на хоспитализациите на болни от COVID-19 (в т.ч. и тези в интензивните структури на болниците), както и да бъдат ограничени дългосрочните последици за здравето на българските граждани в резултат на коронавирусна инфекция. Кампанията е в изпълнение на заложените мерки в Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19, одобрен с Решение на Министерския съвет на 14 януари т. г.
„Независимо че в момента сме в етап на поетапно облекчаване на въведените противоепидемични мерки, че от днес навсякъде в страната ни отпада изискването за „зелен сертификат“, не трябва да забравяме, че пандемията от COVID-19 не е приключила. Над 92% от пациентите с COVID-19, приети в лечебните заведения у нас, са неваксинирани, без ваксина са и приблизително 97% от хората с COVID-19, при които се налага интензивно лечение. За да бъдат намалени случаите на тежко боледуване и усложненията, които са предпоставка за високите нива на смъртност по причина COVID-19, през последните два месеца Министерството на здравеопазването работи по мащабна информационна кампания, която да подпомогне всеки български гражданин при взимането на информирано решение за ваксинация“, заяви министърът на здравеопазването проф. Сербезова по повод старта на Кампанията „+мен“.
В рамките на инициативата е създаден сайтът www.плюсмен.бг, където всеки може да намери отговорите на въпросите, които си задава във връзка с пандемията, коронавируса, ваксините и ваксинацията срещу COVID-19. На сайта е публикувана и специализирана информация за хората, страдащи от различни заболявания (с акцент върху възрастните и хронично болните), за жените в репродуктивна възраст, за децата и ваксините, за ваксинацията на трудноподвижните граждани, в социално уязвими групи от населението, на изложените на по-висок риск от заразяване и боледуване заради професията, която упражняват и т. н. Текстовете в информационния сайт са съгласувани с експертни съвети по различни медицински специалности, с водещи наши лекари, с Изпълнителната агенция по лекарствата, Националния център по заразни и паразитни болести и др.
На сайта на кампанията екипът на Министерството на здравеопазването е събрал и мненията на водещи медицински специалисти по отношение на ваксинацията срещу COVID-19. Там са достъпни и динамични статистически данни за ваксинационния обхват в страната.
Кампанията „+ мен“ има Фейсбук страница и YouTube канал, в които се публикуват истории на хора, преболедували COVID-19, мнения и препоръки на медицински специалисти относно ваксинацията, инфографики, както и друга полезна за обществото информация по темата. Кампанията предвижда провеждането на редица дискусии в Националната платформа за здравна комуникация CredoWeb.
Партньори на кампанията са медицинските университети в страната, всички съсловни организации в сектор „Здравеопазване“ и всички национално представени пациентски организации, ключови наши болници, Българският Червен кръст, Националната мрежа на здравните медиатори, Националният съвет на религиозните общности в България, Националното сдружение на общините в Република България, медии, в т.ч. специализирани здравни сайтове, както и „Информационно обслужване“ АД, които разработиха сайта на кампанията.

2 201 ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
472 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие – 111 от тях са установени с PCR, а 361 – с бързи антигенни тестове. 69,92% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани. Това сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Направените през изминалото денонощие тестове са общо 4 717, от тях PCR са 826, а антигенни – 3 891. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 5; Бургас – 29; Варна – 66; Велико Търново – 16; Видин – 3; Враца – 10; Габрово – 4; Добрич – 3; Кърджали – 3; Ловеч – 3; Монтана – 7; Пазарджик – 6; Перник – 10; Плевен – 14; Пловдив – 18; Разград – 8; Русе – 11; Силистра – 9; Сливен – 12; София област – 10; София град – 154; Стара Загора – 35; Търговище – 6; Хасково – 3; Шумен – 18; Ямбол – 9.
Към момента у нас са потвърдени общо 1 124 186 случая на новия коронавирус. 193 088 от тях са активни. 894 816 са излекуваните лица, 448 от които – регистрирани през последните 24 часа.
С доказана коронавирусна инфекция в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 2 201 пациенти, 255 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 58, от които 86,21% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Към момента у нас са поставени общо 4 335 284 дози от ваксините срещу COVID-19, като от тях 293 са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 23 808 лица-медицински служители. Един нов случай на медицинска сестра е регистриран през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 282. Нови десет случая са регистрирани през изминалите 24 часа. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

ОТПАДА ИЗИСКВАНЕТО ЗА „ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ“ ЗА ВСЯКАКВИ ДЕЙНОСТИ И МЕРОПРИЯТИЯ В БЪЛГАРИЯ
От днес, 21 март, отпада изискването за „зелен сертификат“ за всякакви дейности и мероприятия в България, ограничени до момента. Заповед за това бе издадена от здравния министър проф. Асена Сербезова в края на миналата седмица. „Зеленият сертификат“ обаче продължава да е необходим при пътуване зад граница, информира Zdrave.net.
Също от днес във висшите училища се връща присъственото обучение в случай, че е въведено обучение по график, при което не се допуска едновременно провеждане на практически или семинарни упражнения на повече от 50% от групите, както и смесване на групи. Друго условие за присъственото обучение във ВУЗ-овете е да е създадена организация за провеждане на лекции при 50% заетост на помещенията.
Остава изискването за редовно проветряване, дезинфекция на помещенията и носене на защитни маски за лице от студентите и преподавателите.

БОЛНИЧНИТЕ СДРУЖЕНИЯ ПОДКРЕПЯТ ПРЕДЛОЖЕНИЕТО НА БЛС ЗА УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЦЕНИТЕ НА КЛИНИЧНИТЕ ПЪТЕКИ СРЕДНО С МИНИМУМ 25%
Болничните сдружения подкрепят предложението на Български лекарски съюз за увеличение на цените на клиничните пътеки средно с минимум 25%. Това става ясно от отворено писмо на Българска болнична асоциация, Асоциация на университетските болници в България, Национално сдружение на частните болници, Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение и Сдружението на общинските болници в България до финансовия министър Асен Василев, здравния министър проф. Асена Сербезова, председателя на здравната комисия в Народното събрание доц. Антон Тонев, председателя на Надзорния съвет на НЗОК Васил Пандов и управителя на НЗОК проф. Петко Салчев, съобщи Zdrave.net.
В писмото си до институциите болниците категорично заявяват, че е налице остра необходимост от навременно увеличение на цените на клиничните пътеки.
В същото време болниците са силно обезпокоени, ако има дори и минимален риск предложението на Лекарския съюз да бъде отхвърлено. Според изчисления на сдруженията реалните нужди на болничния сектор са за увеличение на цените на клиничните пътеки от 35-40%. Това е и причината да посочват, че 25-процентното повишение е категоричният минимум, който би представлявал реакция, съобразена с реалността.
От началото на годината болниците на няколко пъти поискаха отделна помощ за разходите за ток и газ. Като заедно с това обърнаха внимание и на факта, че недофинансирането на клиничните пътеки е хронично заболяване на системата от години. В предишно отворено писмо сдруженията подчертаха, че общите разходи на изпълнителите на болнична помощ скaчат рязко, като това е процес, а не еднократен ефект.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ИЗГОТВИ НАСОКИ ЗА ИМУНИЗАЦИОНЕН ПЛАН ЗА ДЕЦАТА, КОИТО ПРИСТИГАТ ОТ УКРАЙНА
Министерството на здравеопазването изготви насоки за имунизационен план за децата, които пристигат от Украйна, за да могат да бъдат включени в образователния процес у нас. При деца с непълен имунизационен статус ще се прилагат необходимите дози ваксини, съгласно Имунизационния календар на България, съобщи БНР.
Ще бъде направена индивидуална схема за всяко едно дете, защото има разлика в задължителния имунизационен календар на двете държави, каза за Радио Стара Загора д-р Радостина Калчева, директор на РЗИ-Ямбол. Тя подчерта, че на подрастващите в Украйна не се поставя ваксина срещу пневмококови инфекции, която е задължителна за нашата страна.
Експерти на регионалните здравни инспекции и на регионалните управления на образованието при необходимост ще си сътрудничат относно изискванията за прием на деца в държавните и общинските детски градини и училищата.

„БЪЛГАРСКАТА КОЛЕДА“ ПОДПОМОГНА 256 ДЕЦА
Първите 256 деца са подпомогнати с набраните средства в рамките на деветнадесетото издание на благотворителната инициатива на държавния глава „Българската Коледа“, което стартира на 1 декември 2021 година и ще продължи до 30 ноември 2022 година, информира Zdrave.net.
Експертният съвет към „Българската Коледа“ се е запознал с постъпилите заявления за помощ, с приложените актуални медицински документи на всяко дете и е направил мотивирано становище. Подпомагането е реализирано след предложение на Експертния съвет и решение на Комисията с представители от Администрацията на Президента, Българската национална телевизия и Нова телевизия – съучредители и съорганизатори на благородната кауза.
Средствата, дарени на 256-те деца, са на обща стойност 474 799, 27 лв., информират от инициативата. mЗа осигуряване на едногодишна медикаментозна терапия са подпомогнати 58 деца. За 46 деца с ендокринологични заболявания е осигурено лекарството Genotropin. За 9 деца с нефрологични заболявания е осигурено лекарството CellCept. Едно дете с тежко вродено заболяване е подпомогнато за осигуряване на лекарството Sandimun neоral. Трите медикамента не се финансират от НЗОК за посочените в епикризите на децата диагнози.
За осъществяване на допълнителна специализирана рехабилитация са подпомогнати 192 деца. 114 от тях страдат от различни неврологични и вродени заболявания, 59 са с диагноза аутизъм, а 19 са с глухота, състояние след кохлеарна имплантация и се нуждаят от слухово – речева рехабилитация.
Подпомогнати са и 6 деца с неврологични заболявания за закупуване на помощни средства и медицински изделия.
Дарителската дейност на благотворителната инициатива продължава. Заявления за подпомагане на деца със средства от „Българската Коледа“ се приемат целогодишно, посочват оттам.

ЗА 16-ТИ ПЪТ СТАРТИРА НАЦИОНАЛНИЯТ УЧЕНИЧЕСКИ КОНКУРС „ПОСЛАНИЦИ НА ЗДРАВЕТО“
Националният ученически конкурс „Посланици на здравето“ цели да популяризира здравословния начин на живот сред младите хора, поставяйки акцент върху превенцията на поведенческите и рискови за здравето фактори, свързани с нeздравословното хранене, ниската физическа активност, злоупотребата с алкохол и тютюнопушенето. Инициативата е на Министерството на здравеопазването в партньорство с Министерството на образованието и науката, Министерството на културата, Министерството на младежта и спорта, Министерството на околната среда и водите, Регионалния офис на Световната здравна организация в България и Българския младежки Червен кръст. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Конкурсът стартира днес, 21 март, и ще продължи до 15 ноември т. г.
Право на участие имат паралелки или випуски от ученици от I до XII клас от цялата страна, разпределени в три възрастови категории: I – IV клас; V – VII клас и VIII – XII клас. В проектите могат да участват учители на една или повече паралелки, независимо дали са от един и същи випуск.
Конкурсът ще протече в две фази.
През Първа фаза (21 март – 10 април) участниците трябва да подготвят и изпратят до Министерството на здравеопазването своите проекти в областта на превенцията на хроничните незаразни болести. През Втора фаза (15 април – 15 ноември) протича реализацията на проектите и отчитането им.
Експертна комисия, съставена от представители на Министерството на здравеопазването и на институциите и организации – партньори на МЗ, ще извърши класирането на участниците до 20 ноември т. г. Резултатите ще бъдат публикувани на интернет страниците на организатора и партньорите на инициативата. Официалното награждаване на победителите ще се проведе през месец декември 2022 г.

ЕВРОПЕЙСКИ ПАЦИЕНТИ С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ РАЗПИСАХА ПЛАН „10 СТЪПКИ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА НЕРАВЕНСТВОТО В БОРБАТА С РАКА“
Европейски пациенти с онкологични заболявания разписаха план „10 стъпки за намаляване на неравенството в борбата с рака“ в отворено писмо, прието на Конгреса „За равенство в борбата с рака“, който се проведе на 18 и 19 март в Рига. Пациентите призовават за действие в борбата с рака и осигуряването на адекватно финансиране. В писмото се иска и по-категоричното различаване на неравенството в достъпа на пациентите до диагностика, лечение и най-новите технологии и иновационни медикаменти във всички страни-членки на ЕС, информира Zdrave.net.
В конгреса участваха над 50 пациентски организации от 22 европейски страни, представители на европейски институции, здравни власти, лекари и експерти. Организатор е Латвийската асоциация на онкологичните пациентски организации „Онкоалайънс“.
В исканията се подчертава и нуждата от по-лесен достъп до трансгранична медицинска грижа и създаването на онкологични центрове за координирано обучение на специалисти, места, които да предлагат качествена подкрепа, и не на последно място – да дават незабавна помощ в ситуации на глобални кризи. Настояването е тези центрове да бъдат създадени така, че да не предполагат корупционни практики и обслужване на интереси.
В обръщение към Конгреса Стела Кириакиду, европейският комисар по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните, подчерта, че Европейският план за борба с рака, одобрен от Европейската комисия, е сложил на фокус пациентите и техния равен достъп до съвременна медицинска грижа.
„Регистърът за неравенство на онкоболните ще даде много данни за изследване на разликата в достъпа до лечение по пол, образование, доход и местонахождение. До края на 2023 година ще бъде направен профил на всяка страна-членка, както и цялостен доклад за това каква е грижата за онкоболните на различните места”, заяви Кириакиду.
От българска страна на Конгреса участва д-р Станимир Хасърджиев, генерален директор на Националната пациентска организация. „Съвместната работа с пациентите често бива подценявана, но те имат експертиза, която е изключително ценна, особено когато става дума за препятствията и пропуските на системата. Нито един пациент не трябва да бъде изоставян в битката в рака и затова преодоляването на неравенството в грижата и достъпа до лечение е толкова ключово“, заяви той.
Отвореното писмо „10 стъпки за намаляване на неравенството в борбата с рака“ ще бъде изпратено до Европейския парламент, Европейската комисия и министерствата на здравеопазването на страните-членки на ЕС.