НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.02.2022)

Премиерът Кирил Петков: „ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ“ ЩЕ ПАДНЕ НАПЪЛНО В БЪЛГАРИЯ ОТ 20 МАРТ
„Зеленият сертификат“ ще падне напълно в България от 20 март.“ Това обяви премиерът Кирил Петков на брифинг днес, информира Zdrave.net.
Премиерът изтъкна, че „червеният“ цвят на картата отстъпва и се очаква скоро цяла България може да влезе в зелената зона. „Това беше постигнато благодарение на методиката, която въведохме с последния противоепидемичен план“, каза Петков.
„Ние трябва да можем да вдигнем нивата на ваксинация, за да може следващите вълни да са все по-слаби“, допълни още министър-председателят и благодари на всички лекари на първа линия.
„Усилията дават резултат. В една несъвършена система, в която има проблеми от години, недостиг на лекари и най-вече на медицински сестри, успяхме да овладеем пандемията. Да благодаря не само на лекарите, но и на сестрите и фармацевтите“, каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Тя допълни, че мерките ще бъдат облекчавани поетапно.
„Кризата разкри редица несъвършенства на системата. Част от проблемите изискват дългосрочно решение, за които сме възложили необходимите анализи. Ваксинационното покритие се покачва, но въпреки това е по-ниско, отколкото средното за ЕС. Заслужава си да се ваксинираме и това е показано в болничната система, че 90% от тези, които губят битката с COVID, са неваксинирани“, каза още министър Сербезова.
„Не са много моментите, в които се радваме да кажем нещо. Сега можем да кажем, че нещата вървят добре. Имаме 24,8% спад на заболеваемостта. Постоянно настанените в болници са вече под 6000, надявам се тази тенденция да продължи“, каза главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев. Той заяви, че изискването за „зеления сертификат“ постепенно ще отпада още от тази седмица, докато след 20 март остане само за пътуване в чужбина.

244 500 СА АКТИИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
1 235 са новодиагностицираните с COVID-19 лица в България през последното денонощие – 355 от тях са установени с PCR, а 880 – с бързи антигенни тестове. 77,17% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, показва Единният информационен портал за мерките срещу COVID-19.
За изминалото денонощие са направени общо 10 207 теста, 1 493 от които – PCR, а 8 714 са антигенни. Това сочат данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 11; Бургас – 111; Варна – 271; Велико Търново – 33; Видин – 9; Враца – 25; Габрово – 8; Добрич – 27; Кърджали – 10; Ловеч – 13; Монтана – 11; Пазарджик – 19; Перник – 26; Плевен – 27; Пловдив – 76; Разград – 6; Русе – 47; Силистра – 10; Сливен – 17; Смолян – 8; София област – 26; София град – 291; Стара Загора – 62; Търговище – 19; Хасково – 18; Шумен – 46; Ямбол – 8.
Общо 1 067 648 са случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, от тях активни са 244 500. Излекуваните лица са 788 106, през последните 24 часа са регистрирани 3 716 от тях.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 5 402 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 577 от тях са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 160, от които 87,50% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 274 368 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас към момента, 838 от тях са приложени през последното денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 22 900 лица-медицински служители. Девет нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: два от тях са установени при лекари, два – при медицински сестри, два – при санитари, един – при фелдшер и два – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 35 042. Нови 44 случая са регистрирани през изминалото денонощие. 90,91% от починалите лица не са били ваксинирани.

МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА ПОСЕТИ ЦСМП – СОФИЯ
Необходимите промени в системата на спешната медицинска помощ обсъди здравният министър проф. Асена Сербезова с директора на ЦСМП – София д-р Георги Гелев при днешното си посещение в Центъра, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Двамата разговаряха за действията на здравното министерство по организация на спешната медицинска помощ по въздух. По линия на Националния план за възстановяване и устойчивост България предвижда да закупи 5 хеликоптера, които ще се използват за транспортиране на пациенти със спешни състояния. Още един хеликоптер ще бъде осигурен по проект, финансиран по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г.
При посещението си в Районния координационен център към ЦСМП – София министър Сербезова разговаря със служителите относно логистиката на пациентите в София и областта и механизма за проверка на свободните болнични легла.
В края на месеца представители на българското здравно министерство, в т.ч. и на ЦСМП, ще посетят Истанбул и Анкара, където на място ще се запознаят с организацията на спешната медицинска помощ в Р Турция. Целта е обмяна на опит и добри практики, които да бъдат адаптирани у нас.

НАД 3000 ОТ РАБОТЕЩИТЕ В ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ПРЕМИНАХА ОБУЧЕНИЯ ПО ПРОЕКТ ПУЛСС
От началото на обученията, провеждани по линия на проект №BG05M9OP001-3.007-0001 „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“ (ПУЛСС), до петък, 18 февруари, петдневно практическо и теоретично обучение преминаха общо 3094 от работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната, в т. ч. лекари, медицински сестри, акушерки, фелдшери, парамедици и шофьори на линейки, съобщиха от пресцентъра на министерството на здравеопазването.
През изминалата седмицата (14.02 – 18.02.) нови знания усвоиха екипи на ЦСМП във Враца, Габрово, Добрич, Кърджали, Кюстендил, Перник, Сливен и Смолян.
Обученията по ПУЛСС се провеждат в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, а лектори са водещи лекари с богат професионален опит. В програмата са включени теоретични лекции за приложението на медицинския триаж и протоколи за поведение при пациенти със спешни състояния (респираторни нарушения, нарушения в циркулацията, травматични състояния, неврологични нарушения, интоксикации, спешни състояния в детската възраст и др.), както и практически упражнения, свързани с оценка на спешното състояние и прилагането на различни техники за осигуряване и поддържане на проходимост на дихателните пътища, кардиопулмонална ресусцитация и дефибрилация, мениджмънт на травмата, животоспасяващи и животоподдържащи техники при педиатрични пациенти и др.
В изпълнение на проекта надграждащи знания и умения за работа със спешни пациенти ще получат близо 7000 души, работещи в системата на спешната медицинска помощ у нас. Веднага след екипите на центровете за спешна помощ курсове ще преминат и работещите в спешните отделения на болниците с над 50% държавно участие в капитала.
Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100% безвъзмездна финансова помощ. Крайният срок за изпълнение на проекта е 31.12.2022 г.

15 СА ЕЛЕКТРОННИТЕ АДМИНИСТРАТИВНИ УСЛУГИ В СИСТЕМАТА НА МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
15 са електронните административни услуги в системата на МЗ и второстепенните разпоредители с бюджет, разработени до момента. Това съобщава здравният министър проф. Асена Сербезова в отговор на депутатски въпрос, информира Zdrave.net.
Въпросът е зададен от Николина Ангелкова, която се интересува какви е-услуги се планира да бъдат въведени в МЗ, второстепенните разпоредители с бюджет и държавните предприятия с над 50% държавно участие в капитала в рамките на мандата на настоящия министър.
От отговора става ясно, че към момента са разработени 15 е-услуги, като по-голямата част от тях засягат издаване на различни удостоверения. Здравният министър уточнява, че предстои да бъдат реализирани още 51 е-услуги.

Д-р Гергана Николова: НЕ МОЖЕ ДА СЕ СМЕСВАТ РОТАРИКС ВАКСИНИ ОТ РАЗЛИЧНИ ФИРМИ
“Не може да се смесват Ротарикс ваксини от различни фирми”. Това заяви в интервю за предаването “Хоризонт до обед” на БНР д-р Гергана Николова от УС на Българския лекарски съюз.
“Изрично е описано, така че няма как да подменим ваксината на едната фирма с ваксина от другата фирма. Това няма как да се случи. Другото, което нас специално ни притеснява, е това, че ние имаме определени срокове, в които трябва да сложим въпросната ваксина и когато тези срокове изтичат, след това дори да получим необходимите количества, ние не можем да поставим ваксината”, изтъкна д-р Николова. Тя допълни, че този проблем съществува за всички общопрактикуващи лекари в страната, които работят с деца и които поставят ваксини по задължителния и не само задължителния имунизационен календар.
“Би трябвало държавата да поеме ангажимент и по най-бързия начин да се справи с проблема. Бюрократичната част за това кой и как е приел бюджета не касае децата, които чакат да получат ваксината”, подчерта д-р Николова.

Проф. Красимир Иванов: РАЗХОДИТЕ НА БОЛНИЦИТЕ ЗА ОТОПЛЕНИЕ, ЗА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ, ЗА КИСЛОРОД НАРАСНАХА МНОГОКРАТНО
“Действително ситуацията в болниците е много притеснителна, защото разходите за отопление, за електрическа енергия, за кислород нараснаха многократно”. Това обясни в интервю за предаването “Хоризонт до обед” на БНР проф. Красимир Иванов, председател на Асоциацията на университетските болници.
“Над 225% са нараснали разходите за кислород. С около 150% са нараснали разходите за отопление и над 145% са нараснали разходите за електроенергия. Тези проценти са съпоставка между август – декември 2021 година и август – декември 2020 година. Истината е, че разходите нарастват главоломно”, подчерта проф. Иванов.
„Трябва да има компенсация на тези повишени разходи, които правят лечебните заведения, трябва да продължи да работи методиката за компенсиране на медиците по време на COVID пандемията“, категоричен бе той.
Според проф. Иванов всеки български лекар и сестра, със или без компенсации, в това трудно време на пандемия е бил и ще бъде на своя пост, но българските медици плащат висока цена за своята всеотдайност.
„В болница „Св. Марина“ 13 отделения са преобразувани в COVID структури, имаме 110 болни от инфекцията лекари и медицински сестри. Това е един много висок процент“, каза проф. Иванов.

Проф. д-р Георги Попов: НАМАЛЯВА БРОЯ НА ХОСПИТАРЛИЗИРАНИТЕ, НО ВСЕ ОЩЕ ОБАЧЕ НЕ СМЕ В СЪВСЕМ БЕЗОПАСНИ ВОДИ
„Данните са оптимистични, с уговорката, че те са за уикенда, когато винаги имаме по-малко болни. Според мен България устойчиво е преминала пика на дневната заболеваемост от SARS-CoV-2 и навлизаме в период на намален брой на случаите. Все още обаче не сме в съвсем безопасни води и не бива да празнуваме победата, преди да е свършила войната“. Това каза пред bTV инфекционистът и ръководител на COVID-звеното в УМБАЛ „Софиямед“ проф. д-р Георги Попов.
Той подчерта, че и в неговото отделение се наблюдава намаляване на броя на хоспитализираните болни, като за две седмици те са намалели от 60 на 30. „Болните, които постъпват в този момент, имат следния профил – възраст 70+ с полиморбиден статус и неваксинирани“, каза проф. Попов. Той коментира и високата смъртност у нас, като по думите му причините са комплексни. „Тривиално е да се отговори, че в България населението е застаряващо. Отговорът се състои в това, че и за момента не си е съвсем заминал делта вариантът, както и кадровият дефицит в болниците“, каза проф. Попов, инфомира Zdrave.net.
„В COVID отделенията работят предимно млади хора, специализанти или току-що взели специалност. Възрастните се отдръпнаха от работата в тези звена, поне в началото на пандемията. Те ръководят на заден план лечението, но нуждата от специалист на място е много важна, особено ако пациент се влоши“, допълни проф. Попов. На въпрос дали има единен протокол за лечение на болни от коронавирус у нас, проф. Попов коментира, че има такъв, но той е пожелателен, а не задължителен, тъй като никой няма смелост да се наложи единен начин за лечение за всички болници в страната. „Освен това болните са различни. Имаме амбулаторно болни и хоспитализирани болни, ваксинирани и неваксинирани, кислородозависими и некислородозависими“, допълни той.
По думите на проф. Попов COVID върви към заболяване за доболничната помощ. „Все по-малко болни постъпват в болница, но все още е висок броя на болните за доболнично лечение. Намерихме най-добрия вариант за лечение на тези болни с моноклоналните антитела, чрез амбулаторна процедура. За 1 час се неутрализира вирусът. От опита ми с такива 50 лекувани болни, никой от тях не постъпи в болницата, няма нито един смъртен случай. Данните показват, че COVID може да се превърне в обикновена настинка“, сподели специалистът.

Д-р Александър Симидчиев: ТРЯБВА ДА СПАЗВАМЕ МЕРКИТЕ И ДА ПРОДЪЛЖАВАМЕ ДА СМЕ БДИТЕЛНИ
„Трябва да спазваме мерките и да продължаваме да сме бдителни, докато стане напълно безопасно“. Това каза пред Nova News депутатът от „Демократична България“ д-р Александър Симидчиев по повод данните за намаляване на заболеваемостта от COVID в последните дни , информира Zdrave.net.
Д-р Симидчиев отбеляза, че процентът на нововаксинираните рязко спада. „Основната причина е информационна, започна да се говори, че Омикрон протича леко, това накара хората да се отпуснат. Ние не знаем какви са дългосрочните ефекти от заразата. Убеден съм, че само с говорене по телевизора няма да се убедят хората да се ваксинират, напротив, това води до окопаване на двата крайни лагера – тези, които искат всички мерки да се премахнат, и тези, които искат всичко да се затвори“, коментира специалистът. Той допълни, че спада острата смъртност, а не дълготрайните последици. „Вече 700 дни сме в пандемия, средно по 50 човека на ден загиват от вируса през това време. Един автобус хора загиват всеки ден. Трябва да се намери медицинско решение, което да не повлияе на нормалния живот“, допълни още той.
Д-р Симидчиев каза, че според него „зеленият сертификат“ не е ефективен, защото мерките около него не се спазват. „Народното събрание обаче не би трябвало да се меси в това. Решението за отпадането му и кога е изцяло оперативно и ще се вземе от изпълнителната власт, която разполага с цялата нужна информация“, посочи д-р Симидчиев.

БРОЯТ НА ПОСТАВЕНИТЕ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 НАМАЛЯВА С ВСЕКИ УИКЕНД
Тази събота и неделя общо 577 души са ваксинирани срещу COVID-19 в общински кабинети за имунизация. Това съобщават от Столичната община.
Броят на поставените ваксини намалява с всеки уикенд от Нова година насам: ако в първия уикенд на януари (8-9 януари) в столичните изнесени пунктове са поставени близо 3500 ваксини, то в края на месеца те падат до около 1100, в началото на февруари – до 860, а този уикенд – до под 600.
От 4 януари до 20 февруари общо поставените дози са 23 642 в общинските пунктове, както и по програмата за поставяне на ваксини на колективи по работните места и в социални домове, отчитат от СО.
И тази седмица в делничните дни столичани имат възможност да се имунизират в няколко общински пункта: ДКЦ-ове с номера 8, 11, 12, 13, 18, 20 и 24; Втора МБАЛ (09:00 до 14:00 часа) и МБАЛ „Княгиня Клементина“ (10:00 до 17:00 часа).
През седмицата работят и двата пункта в метрото: в метростанция “НДК” (от 8:00 до 14:00 часа в понеделник, сряда и петък, и от 13:00 до 19:00 часа – във вторник и четвъртък), в метростанция „СУ „Св. Климент Охридски“ (от 13:00 до 19:00 часа всеки работен ден).
Продължава и инициативата на Столична община за ваксинация на колективи на място. Това се извършва при предварителна заявка от предприятия и фирми. На сайта на Контактния център на Столична община е публикувано заявление, което управителите на фирмите могат да попълнят, за да заявят, че желаят ваксинационен екип да ги посети на място.

ЗЛОУПОТРЕБИ ЗА НАД 200 000 ЛЕВА СА УСТАНОВЕНИ В ОНКОЛОГИЧНАТА БОЛНИЦА В БЛАГОЕВГРАД
Фрапиращи злоупотреби за над 200 000 лева са установени в Онкологичната болница в Благоевград. Това съобщи кметът на града Илко Стоянов, информира Clinica.bg.
Злоупотребите са разкрити след проверка, започналата след смяната на директора на лечебното заведение преди няколко месеца. За нарушенията ще бъде сезирана прокуратурата и НАП.
През октомври миналата година д-р Теодор Велчев оглави СБАЛО „Св. Мина” в Благоевград, след което е назначен одит за състоянието на дружеството, който продължава и в момента. В края на миналата седмица обаче местните власти са били запознати с фрапантни нарушения. „Нагло, цинично и безпардонно над 200 000 лв. за две години са присвоени”, каза кметът Илко Стоянов. Според данни от проверката се е действало по следната схема – парите за лекарства за лечение на онкоболни са били осчетоводявани, но вместо да се платят действително, те са били превеждани към Взаимнопомагателната каса (ВСК), след което счетоводителят ги изтеглял. „Вместо да плати лекарствата, той ги превежда по сметка на ВСК – съвсем друга сметка от тази, която е на кредитора с лекарствата. В момента наличността по ВКС е 13 лева”, обясни Стоянов.
Същевременно в Общината е постъпило писмо от един от доставчиците на медикаменти, където се посочва, че трябва да се заплатят над 327 хиляди лева, стана ясно още от думите на кмета. Данните от проверката ще бъдат представени на районната прокуратура, като от Общината искат проверка и от НАП. Установени са и други нарушения, свързани с обществени поръчки, договори без крайни срокове, осчетоводени, но неизплатени пари и на външни лекари, които си ги искат в момента. Злоупотреба имало и със средства свързани с такса смет, като към сумата се добавили още 1500 лв., които отново отишли към ВСК. Затова тепърва ще има срещи с всички доставчици, за да се установят общо дължимите суми към тях.
„Най-важното е да запазим финансовата стабилност на болницата”, изтъкна кметът на Благоевград. В края на октомври миналата години местният парламент избра за нов директор д-р Теодор Велчев. Той застана на мястото на бившия управител д-р Георги Георгиев с мотива, че мандатът му е изтекъл.