НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.02.2021)

26 462 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
548 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. С PCR са установени 385 от тях, а с бързи антигенни тестове – 163. Тестовете, направени през последните 24 часа, са общо 5696. От тях 4130 са PCR, 1566 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 9; Бургас – 29; Варна – 33; Велико Търново – 3; Видин – 1; Враца – 12; Габрово – 10; Добрич – 10; Кюстендил – 24; Ловеч – 22; Монтана – 2; Пазарджик – 27; Перник – 19; Плевен – 25; Пловдив – 43; Разград – 2; Силистра – 3; Сливен – 12; Смолян – 4; София област – 24; София град – 196; Стара Загора – 8; Търговище – 3; Хасково – 13; Шумен – 7; Ямбол – 7.
Към момента в България са доказани общо 236 439 случая на новия коронавирус. 26 462 от тях са активни. Излекувани са общо 200 138 лица, 160 от които са регистрирани през последното денонощие.
3846 са общо пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. От тях 316 се намират в интензивни структури.
Общо 108 356 са поставените до момента дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция. 4088 от тях са поставени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при общо 9990 лица-медицински служители. Нови три случая на лекар, медицинска сестра и друг медицински персонал са регистрирани през последното денонощие.
9839 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 18 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Министър Ангелов: ОБМИСЛЯМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА И ПРЕЗ РАБОТНИТЕ ДНИ, В ОПРЕДЕЛЕН ЧАСОВИ ДИАПАЗОН, ДА ОСИГУРИМ „ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ ЗА ВАКСИНАЦИЯ
„Желаещите да бъдат имунизирани срещу коронавирусната инфекция са хиляди. Затова обмисляме възможността и през работните дни, в определен часови диапазон, да осигурим „зелени коридори“ за ваксинация.“ Това съобщи пред медии министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, който на място се запозна със създадената организация и процеса по ваксинация в УМБАЛ „Александровска“. В момента в лечебното заведение работят два ваксинационни пункта и два мобилни екипа. Утре, 22 февруари, ще бъдат разкрити още четири стационарни пункта за ваксинация, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Днес Министерството на здравеопазването ще даде допълнителни указания към 28-те регионални здравни инспекции, за да може на местата с много желаещи, да се работи извънредно, а при необходимост – и денонощно. Стана ясно още от думите на здравния министър. Целта е на всеки гражданин, който иска да получи ваксина, да бъде осигурен бърз достъп. По тази причина на зам. Министрите на здравеопазването и на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев е разпоредено да посетят ваксинационни пунктове в страната и да съдействат за оптимизацията на процеса.
„Благодаря на всички, които повярваха в науката и организацията и избраха ваксината. На скептичните ще кажа: Българи, надеждата е във вашите ръце, решението е ваше. Моля, повярвайте на науката и на лекарите“, апелира проф. Ангелов.
От трети март ще заработи електронният регистър, чрез който гражданите ще заявяват в кой от близо 320-те ваксинационни кабинети в страната, кога и с каква ваксина желаят да бъдат имунизирани. Изборът на ваксина е обвързан с наличните в страната количества от съответните лекарствени продукти, което означава – със спазването графика на доставките от страна на производителите. Това обясни здравният министър в отговор на журналистически въпрос относно стартирането на „електронната регистратура“.
Проф. Ангелов опроверга тиражираните публично мнения за ниската ефикасност на оксфордската ваксина: „Категорично не е вярно. Ваксината на Astra Zeneca дава достатъчно добри резултати и предпазва на 100% от развитие на тежко заболяване, което означава, че медицинският ефект с тази ваксина, както и с всички останали, ще бъде постигнат.“

ВЪВ ВРЪЗКА С МАСОВАТА ВАКСИНАЦИЯ ЗДРАВНИЯТ МИНИСТЪР ИЗПРАТИ ПИСМО С РАЗПОРЕЖДАНИЯ ДО 28-ТЕ РЗИ Н СТРАНАТА
Във връзка с възможността за ваксинирането срещу COVID-19 на всички желаещи лица, без значение от фазата на Националния ваксинационен план, в която попадат, министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов изпрати писмо до 28-те Регионални здравни инспекции в страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
В писмото здравният министър разпорежда да се създаде необходимата организация, която да даде възможност ваксини да се поставят в имунизационни пунктове, както следва:
– целодневно през почивните дни/ събота и неделя/;
-в следобедните часове на работната седмица /от понеделник до петък/;
-при необходимост, денонощно, в лечебните заведения в областните градове.
Министерството на вътрешните работи ще оказва съдействие на регионалните здравни инспекции при транспортирането и снабдяването с ваксини срещу COVID-19.
За създадената организация, реда и начина на записване на желаещите да бъдат имунизирани лица, населението ще бъде уведомявано чрез средствата за масово осведомяване на регионално ниво.
Допълнителни въпроси относно организацията и записването за ваксиниране желаещите могат да задават към съответната РЗИ.

ОПАШКИ ПРЕД ВАКСИНАЦИОННИТЕ КАБИНЕТИ В СОФИЯ
Пред болниците в София има опашки, но те не са големи и желаещите да получат ваксина минават бързо, съобщиха от БНР.
Пред ИСУЛ и Първа градска болница, в които от днес отвориха имунизационни кабинети по така наречения “зелен коридор” гражданите споделиха, че са убедени в ползата от ваксинирането срещу COVID-19.
Изпълнителният директор на Първа градска болница “Свети Йоан Кръстител” проф. Цветомир Димитров посочи, че въпреки притесненията никой, дошъл да се ваксинира, не се е отказал: “Питат повече за страничните ефекти. Обясняваме на хората. Тези, които са тук, не са се отказали”.
Д-р Борис Костурков от ИСУЛ обясни при какви условия биха върнали желаещи да се ваксинират: “Ако пациентът съобщава за алергичен шок в миналото или алергии към някои от съставките на ваксината, в момента ако има тежък възпалителен процес, активно кървене или автоимунно заболяване във фаза на обостряне”.
Пет са вече ваксинационните кабинети, които отваря УМБАЛ „Св. Анна“ – София. Те се намират в Триажния център (в двора) на болницата и са на разположение на всички желаещи да се ваксинират граждани от 08:00 ч. до 17:00 ч., включително и през почивните дни, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на лечебното заведение. Кабинетите разполагат с необходимите количества от ваксина на AstraZeneca срещу COVID-19, уверяват от болницата.

ЗАПОЧНА МАСОВАТА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19 В ОБЛАСТ РУСЕ
Започна масовата ваксинация срещу COVID-19 в област Русе. Поради повишения интерес към имунизиране, от днес работят допълнително четири имунизационни кабинета в двете университетски болници „Канев“ и „Медика“, в Специализираната болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Димитър Граматиков“ и в Медицински център – 1. Работното време на кабинетите може да се намери на сайта на Областната управа, съобщи Единният информационен портал за мерките за ограничаване на коронавирусната пандемия.
На този етап не е необходимо предварително записване. Целта е да се осигури ваксина за всеки, които желае и да няма върнати хора. Имунизацията се извършва с ваксината на AstraZeneca.
В Бяла също е създадена организация и там през утрешния ден ще бъдат поставени всички налични към момента дози от ваксината на AstraZenecа. Кабинетът ще работи от 09:00 ч. до 18:00 ч.
Най-вероятно в понеделник областният управител ще проведе съвещание с директора на Регионалната здравна инспекция и с представители на всички имунизационни кабинети в Русенско, за да бъде решено как да продължи ваксинацията в кабинетите за желаещите, които не попадат в съответната фаза от ваксинационния план. По този начин се осигурява т.нар. „зелен коридор“ за всички, желаещи да се ваксинират.

САМО ЗА ЕДИН ДЕН НАД 200 ЖИТЕЛИ НА ОБЛАСТ ДОБРИЧ СА СЕ ЗАПИСАЛИ ЗА ИМУНИЗАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
Само за един ден над 200 жители на област Добрич са се записали за имунизация срещу COVID-19 на разкрития вчера телефон в РЗИ. Днес ваксини се поставят в кабинета в здравната инспекция, както и в създадените за тази цел ваксинационни кабинети в поликлиниките в града, съобщи БНР.
Вчера са били доставени още 142 флакона от ваксината на”АстраЗенека”, съобщи директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова. След днешната масова ваксинация останалите флакони утре ще бъдат разпределени сред личните лекари в областта.
Д-р Ангелова уточни, че всеки, който желае, може да се запише при своя лекар и да бъде ваксиниран при него, а неосигурените лица и други, включени във фазите от Националния ваксинационен план, ще могат да се ваксинират в кабинета в РЗИ.
Дежурният телефон за записване ще продължи да работи.

Проф. Ива Угринова: БРИТАНСКИЯТ ЩАМ НА КОРОНАВИРУСА ВЕЧЕ ДОМИНИРА В СТРАНАТА
“Британският щам на коронавируса вече доминира в страната. Той измести класическия щам от Ухан”. Това каза пред БНР проф. Ива Угринова, директор на Института по молекулярна биология към БАН, в коментар на настроенията против ваксините в обществото.
Проф. Угринова обясни, че РНК ваксините могат много бързо да бъдат пренастроени, за да могат да уловят и новите мутации на вируса. От думите ѝ стана ясно, че на този етап няма категорично доказателство, че ваксинираните хора могат да пренасят заразата, обясни микробиологът.
За продължителността на имунитета след поставяне на ваксина, проф. Ива Угринова посочи, че засега има потвърждение за 8 месеца, но учените очакват трайността му да е 2 години.
“Мисля, че преодоляхме първичния негативизъм към ваксините срещу COVID-19. Най-добрият начин да се повлияе е да се дава много информация и на достъпно ниво, за да могат хората да разберат и да вземат информираното си решение”, изтъкна специалистката.
Проф. Угринова сподели, че е била приятно впечатлена от опашките пред пунктовете за ваксиниране: “Начинът да се справим с този вирус е или да се ваксинираме, или да го преболедуваме, но по-безопасно е да се ваксинираме. Има доста тежки случаи при боледуването и дори след това се появяват усложнения”.
Според микробиолога, ако всички обаче кажат, че искат да се имунизират срещу коронавируса, “ще лъсне” веднага другият проблем, че няма достатъчно ваксини. Тя изрази очакване доставките да са регулярни и ваксинационната кампания да върви добре.
По думите на проф. Угринова технологията на РНК ваксините е напълно революционна и те имат много висока ефективност, а при ваксината на “АстраЗенека” ефективността не е толкова висока, но няма докладвани случаи на заразени, които са прекарали тежко заболяването.

“ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ” ЗА ВАКСИНИРАНЕ И В КЮСТЕНДИЛ
Началото на “зелените коридори” за ваксиниране в Кюстендил постави днес заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова. Тя обяви, че за региона има 13 определени места, където ще се правят манипулациите, съобщи БТА.
От понеделник, 22 февруари, ваксинация започват и личните лекари в региона, които също ще получат доставки с ваксини. Ваксинация се правеше днес и в Регионалната здравна инспекция – Кюстендил, където се беше образувала и малка опашка. “Обмисляме на места, където е възможно, на чакащите да се предлагат и топли напитки”, каза заместник-министърът.
“Няма необходимост от предварително записване за поставяне на ваксина, всеки ще получи тази възможност”, увери Светлана Йорданова. По данни на РЗИ от 19 февруари до днес, на територията на областта са ваксинирани около 400 души. Общият брой на поставените ваксини до момента за областта е 1600, от които 420 са покрити с т.нар.”втора игла”. Към момента РЗИ разполага с 1600 ваксини “АстраЗенека” и към 500 – на “Модерна”.
“Считаме, че на този етап ситуацията с коронавируса в Кюстендил, където бяха въведени допълнителни мерки, е овладяна”, каза още заместник-министърът. Решение за това дали допълнителните противоепидемични мерки за града ще отпаднат ще вземе утре Областният кризисен щаб в Кюстендил, каза директорът на РЗИ Златко Величков.
По данни на директора на болницата в Кюстендил д-р Александър Величков, в здравното заведение към днешна дата са настанени 81 пациенти, сред тях и 12-годишно дете.

ДКЦ „ПЪЛМЕД“ – ГР. ПЛОВДИВ СЕ ВКЛЮЧВА В ИНИЦИАТИВАТА ЗА ОСИГУРЯВАНЕТО НА „ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ“ ЗА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
ДКЦ „Пълмед“, гр. Пловдив, се включва в инициативата за осигуряването на „зелени коридори“ за ваксинация срещу COVID-19, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение.
От понеделник, 22 февруари, ДКЦ „Пълмед“ дава възможност на всеки, който иска да бъде ваксиниран срещу COVID-19, да го направи с предварително записване на тел. 032/607 300 (в работно време). Имунизациите ще се извършват в делнични дни от 08:30 ч. до 16:00 ч. и в събота от 08:30 ч. до 13:30 ч. в кабинет №103, ет.1, с доставената от РЗИ партида ваксини на Astra Zeneca/Oxford.
На пациентите, избрали да се ваксинират срещу COVID-19 в лечебното заведение, ще бъдат предоставени промоционални условия за изследване на нивата на антитела след имунизация.

20 СА ИМУНИЗАЦИОННИТЕ КАБИНЕТИ В ОБЛАСТ БЛАГОЕВГРАД
До края на деня в Благоевград ще бъдат доставени още 2500 ваксини на “АстраЗенека”, а утре ще има доставка и на ваксини на “Пфайзер-Бионтех”, заяви при посещението си в областния център зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, която провери на място интереса към масовата имунизация.
Заради големия брой желаещи да се ваксинират през почивните дни на територията на Благоевград и Гоце Делчев бяха разкрити още три имунизационни кабинета, информира БНР. От утре, 22 февруари, личните лекари също се включват в процеса, заяви по време на посещението си в Благоевград заместник-министърът Светлана Йорданова.
“Имаме необходимост от допълнителни дози ваксини. Уведомили сме Ваксинационния щаб и днес до края на деня ще бъдат осигурени допълнително още 2500 дози. Утре очакваме доставката на “Пфайзер”, уточни Йорданова.
Общо 20 са медицинските центрове в областта, в които се правят имунизациите, като кабинети има и във всички болнични заведения, допълни директорът на Регионалната здравна инспекция д-р Калоянов.