НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.01.2022)

БАПЗГ към акушерките и АГ специалистите: ПРОДЪЛЖАВАЙТЕ ДА ДАРЯВАТЕ НАДЕЖДА И ЛЮБОВ
Днес 21 януари отбелязваме Деня на родилната помощ. Днес е празник на всички заети в тази сфера – акушерки, специалисти по гинекология и др. Публикуваме поздрава към тях от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ), информира Clinica.bg .
Скъпи акушерки, Скъпи специалисти по акушерство и гинекология, Скъпи медицински специалисти в сферата на родилната помощ, В първия месец на 2022 година отново ще отбележим Деня на родилната помощ. Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Ви поздравява с празника и Ви пожелава здраве, повече поводи за радост във Вашия личен и професионален живот!
Благодарим Ви за високия професионализъм и всеотдайността, с които посрещате Новия живот в условия на продължаваща пандемия от COVID-19! С Вашата благородна мисия, неуморен труд и самоотверженост Вие доказвате всеки ден, че колкото и да е трудно, Животът и Доброто намират път и дават надежда и перспектива за по-хармонично бъдеще. Надяваме се официалните данни за новородените през 2021 година, които все още не са обявени от Националния статистически институт, да опровергаят мрачната тенденция на намаляващ брой на новородените между 1000 и 2500 с всяка изминала година от 2015 година насам. Едно е ясно – на България са нужни повече деца, повече щастливи семейства, повече медицински специалисти, които да работят в Родината с желание и амбиция за кариерно развитие. Няма как да не споменем и този път, че българската здравеопазна система разполага с 4000 акушерки, които са два пъти по-малко от необходимото. Този дефицит се усети още повече през последните две години, когато акушерки се включиха в медицинските екипи на COVID отделения. Пред управляващите стои тежката задача да предприемат конкретни стъпки, както за поощряване на раждаемостта, така и за увеличаване на Добрите орисници, както наричат акушерките у нас.
Скъпи специалисти от Родилните отделения и клиники в цялата страна, продължавайте да работите със знания и умения, които се базират на най-новите научни достижения в медицината! Продължавайте да дарявате Радост, Надежда и Любов на семействата в България!
С уважение:
Милка Василева, Председател на УС на БАПЗГ
Антоанета Димитрова, Зам.-председател на УС на БАПЗГ (квота „Акушерки“)

АКУШЕРКИ И ЛЕКАРИ С НАГРАДИ В ДЕНЯ НА РОДИЛНАТА ПОМОЩ
3150 бебета се родиха през 2021 година в СБАЛАГ „Майчин дом“ в София. От началото на годината там проплакаха 171 деца, съобщиха от лечебното заведение.
Традиционно бе изпълнен ритуалът за здраве и повече бебета “измиване на ръце”, който се отбелязва в болницата от повече от 100 години. Изпълнителният директор на болницата проф. д-р Иван Костов, дмн, връчи почетни плакети за признание на отличили се специалисти от болницата през изминалата година. Това са д-р Димитър Божилов – акушер-гинеколог с над 35 годишен стаж, акушерките Марияна Спиридонова-Евдокимова, Катя Сталева и Йорданка Иванова, и младият акушер-гинеколог д-р Васил Димов.
Проф. д-р Иван Костов отбеляза, че изминалата изключително предизвикателна за всички година доказа, че в най-старата и най-голяма акушеро-гинекологична болница “Майчин дом” работят най-големите професионалисти, които ежедневно полагат усилия, за да помогнат за реализирането на мечтата на българските семейства – да бъдат родители.
В свое обръщение към лекарите и акушерките проф. д-р Асен Николов, Началник на Родилна зала засвидетелства благодарността си към екипите и пожела следващата година празникът да бъде отбелязан с големи тържества, така както традиционно се е празнувал денят преди пандемията.
Днес в болницата се проведе успешно изключително сложната роботизирана операция по възстановяване на влагалище и тазово дъно при смъкване на влагалището и инконтиненция на урината с участието на водещия американски специалист-урогинеколог от Флорида д-р Бела Кудиш, като консултант съвместно с проф. д-р Иван Костов, дмн.

7,5% РЪСТ НА РОДЕНИТЕ БЛИЗНАЦИ ОТЧЕТЕ УМБАЛ „СВЕТИ ГЕОРГИ“
Ръст на родените близнаци в една от най-големите и с традиции в България клиника по акушерство и гинекология – тази на УМБАЛ „Свети Георги“ отчитат за 2021 г. Двойките родени деца през миналата година са 28, което е нарастване със 7.5% спрямо 2020 г., информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение в Деня на родилната помощ.
Клиниката по акушерство и гинекология отбеляза професионалния си празник днес с ритуал, без традиционното тържество, заради засилените мерки, свързани с ограничаването на разпространението на COVID-19. Екипът, представен от акушери и гинеколози, неонатолози, анестезиолози, акушерки и санитарки, пресъздаде обреда от народната традиция за празника, популярен като Бабинден, с отдаване на почит и уважение към възрастните жени, които са „бабували“ на родилките.
Родените деца от началото на тази година са над 70. Общо през 2021 г. тук са се родили 1 345 деца, като момичетата преобладават, сподели началникът на клиниката проф. д-р Екатерина Учикова, която пожела „здрави бебета и щастливи родители“.
Противно на мнението, че все повече гинеколози предпочитат Цезаровото сечение като по-лесен вариант за тях, лекарите в УМБАЛ „Свети Георги“ съветват бъдещите майки да раждат по естествен начин при липса на медицински индикации за секцио. Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ е една от малкото в страната, която предлага и услугата раждане във вода. Предимството на този начин е редукция на болката, напрежението и страха у родилката.

529 ДУШИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СА ПОСТЪПИЛИ В БОЛНИЦИ, 381 ДУШИ СА РЕГИСТРИРАНИТЕ ИЗЛЕКУВАНИ НА 20 ЯНУАРИ
8 932 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа, 4 953 от които са установени с PCR, а 3 979 – с бързи антигенни тестове. 77,24% от новите случаи, доказани за последното денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени през изминалото денонощие, е 39 445, от тях 13 395 са PCR, а 26 050 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 571; Бургас – 527; Варна – 609; Велико Търново – 145; Видин – 94; Враца – 158; Габрово – 126; Добрич – 151; Кърджали – 46; Кюстендил – 158; Ловеч – 126; Монтана – 151; Пазарджик – 213; Перник – 186; Плевен – 202; Пловдив – 835; Разград – 36; Русе – 199; Силистра – 66; Сливен – 237; Смолян – 150; София област – 370; София град – 2 644; Стара Загора – 498; Търговище – 70; Хасково – 183; Шумен – 103; Ямбол – 78.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 860 877, като 187 765 от тях са активни. Излекуваните лица са общо 640 594, от тях 381 са регистрирани през последните 24 часа.
Общо 5 198 са пациентите с доказан COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, 530 от тях се намират в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 529, от които 81,47% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
4 078 145 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусната инфекция, 19 191 от тях са приложени през последното денонощие.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 19 316 лица-медицински служители. 107 нови случая са регистрирани през изминалите 24 часа: 21 от тях са установени при лекари, 33 – при медицински сестри, 18 – при санитари и 35 – при друг медицински персонал.
32 518 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 87 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 89,66% от починалите лица не са били ваксинирани.

ПАТРИАРХ НЕОФИТ СЕ ПОМОЛИ ЗА ИЗБАВЯНЕ ОТ ПАНДЕМИЯТА
Патриарх Неофит, който празнува имен ден днес, се помоли рано сутринта за избавяне от пандемията, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от Синодалната палата.
Молитвите си за здраве на целия български народ, на лекарите, медицинските сестри и всички, които работят в лечебни заведения патриархът отправи от параклиса „Света Марина” в двора на Софийската митрополия, където са покоите му. На именния си ден днес той призова вярващите да искат от Бога скорошно отминаване на пандемията и здраве за целия народ. Той призова всички, които искат да го почетат на именния му ден, да не му изпращат цветя и подаръци, а да се помолят на Господ за здраве, мир и избавяне от пандемията. Патриарх Неофит отново призова хората да спазват стриктно противоепидемичните мерки.
Негово Светейшество призова още определените средства за подаръци, да бъдат предоставени за благородни каузи. “В тежки дни на изпитания, когато сме свидетели на безгранична болка и страдание, на отнети от заразата човешки животи, нека обърнем поглед към нашите братя и сестри, които се намират в нужда и ги подпомогнем според възможностите си”, обърна се той към вярващите. Патриарх Неофит благодари на лекари, медицинските сестри и стотиците доброволци, които работят в COVID отделенията.

ПРИЕХА ДВЕ УСЛОВИЯ ЗА ДА ПАДНЕ „ЗЕЛЕНИЯТ СЕРТИФИКАТ“
„Зеленият сертификат“ у нас може да бъде премахнат, ако бъде изпълнено едно от двете условия – процентът на ваксинирани с 2 дози да достигне поне 60, или много ниска заетост на интензивните легла – до 5%. Това стана ясно на брифинг на премиера Кирил Петков, здравния министър проф. Асена Сербезова и главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, информира Zdrave.net.
“Имаме предложение да премахнем зеления сертификат, когато постигнем ваксинация 60% с първите две дози, за да знаем, че няма да се запълват интензивните легла, или ако заетостта на интензивните легла в страната падне на 5%, но ако се вдигне броят пак ще се въведе. Това предложение ще бъде дискутирано в следващите дни“, каза премиерът.
От думите на здравните власти стана ясно още, че пандемичният план е преработен и спрямо него страната е разделена на пет, а не на шест клъстера, както досега.
„Оптимизирахме клъстерите от 6 на 5. Засега варианта Омикрон не води до високи нива на заетост на интензивните легла и ако бяхме използвали старите критерии, цяла България щеше да е затворена. Лошата новина е, че прогнозата показва, че регион 1 – София, и регион 5 – Ямбол, влизат в етап 3 след пет дни“, каза премиерът.
Доц. Кунчев уточни, че петте региона покриват петте медицински университета в страната. „Мерките се вземат на областен принцип, но управлението на заетостта на леглата се извършва в клъстера“, допълни още той.
„Въпреки че нашето ниво на ваксинацията се увеличава, не може да стигнем до тези нива на държавите, където се облекчават мерките. Моделът е много различен, защото и поведението на вируса е различно. Ценното в модела е прогнозируемостта на мерките“, каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова. Тя уточни, че критерий за вземане на мерки не е само заетостта на интензивните легла, а и заетостта на обикновените легла в лечебните заведения, както и общата 14-дневна заболеваемост.
По повод предложението за премахване на „зеления сертификат“ доц. Кунчев заяви, че този компромис се търси заради особеностите на Омикрон. Ако по принцип коронавирусът свикне с човешкия организъм и стане една нормална респираторна инфекция, то няма да има нужда от мерки и сертификати. „Очакваме до две-три седмици вълната да обхване цялата страна и да започне нормализиране. Това значи, че от края на февруари можем да очакваме вълната да е преминала“, каза той.
Доц. Кунчев обаче допълни, че увеличаването на ваксинацията е това, към което се стреми страната, защото сме много далеч от нивата на държавите, в които премахват мерките.

ЕВРОПЕЙСКИТЕ ЗЕЛЕНИ СЕРТИФИКАТИ ЗА ЗАВЪРШЕН ВАКСИНАЦИОНЕН КУРС СРЕЩУ COVID-19 ЩЕ СА ВАЛИДНИ 270 ДНИ
От 1 февруари 2022 г. всички издадени европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс ще бъдат със срок на валидност от 270 дни от датата на последната поставена доза. Промяната се налага заради решение (EU) 2021/2301 на Европейската комисия от 21 декември 2021 г., с което се прецизират сроковете на валидност на сертификатите и се въвеждат единни правила за държавите от ЕС, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Промяната обхваща издадените сертификати за завършен ваксинационен курс както с еднодозовите, така и за двудозовите ваксини, които са одобрени от Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).
Издадените до този момент европейски зелени сертификати за завършен ваксинационен курс срещу COVID-19 ще продължат да действат на територията на ЕС с новите срокове, без да се налага тяхното преиздаване. Валидността им ще се следи през създадените за целта мобилни приложения и имплементираните в тях бизнес правила. За България официалният валидатор е COVID CHECK BG.
Европейската комисия прие нови правила и за обозначаването на бустерна доза при ваксинация с еднодозовата ваксина на Janssen. Съгласно новите изисквания бустерната доза ще бъде обозначена като „2/1“ в цифровия сертификат, което налага документите да бъдат преиздадени. До този момент са генерирани близо 22 хил. сертификата за бустерна доза на Janssen. Всички граждани, които са ваксинирани с еднодозовата ваксина и след това са сложили бустерна доза, могат да изтеглят европейския сертификат по новия образец от интернет портала на Националната здравно-информационна система (НЗИС) след 1 февруари 2022 г. Те трябва да въведат ЕГН, номер на лична карта и Националния референтен номер (НРН) на една от поставените дози или номера на предишния сертификат.
До този момент са генерирани общо над 1.970 млн. сертификата за завършен ваксинационен цикъл с разрешените от ЕМА ваксини. От тях близо 1.5 млн. сертификата са за имунизация с двудозова ваксина.

С 581,1 МЛН. ЛЕВА СЕ УВЕЛИЧАВА БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК ПРЕЗ 2022, БЮДЖЕТЪТ НА МЗ НАРАСТВА С 41,6 МЛН. ЛЕВА
581,1 млн. лв. допълнително за здравноосигурителни плащания предвижда бюджетът на Националната здравноосигурителна каса за 2022 г., става ясно от доклада на министъра на финансите Асен Василев до Министерския съвет. Така планираният бюджет на НЗОК за тази година става 6 027 412 900 лв. Общо планираните разходи по бюджета на МЗ пък са в размер на 825 600 400 лв., което е увеличение с 41,6 млн. лв. спрямо 2021 г., информира Zdrave.net.
От предвидените допълнително средства 280 млн. лв. са предназначени за създаване на ефективно работеща доболнична помощ, включително за реализиране на допълнителни дейности, свързани с профилактика, наблюдение и лечение на деца.
Чрез бюджета на НЗОК за шест месеца са осигурени 118,5 млн. лв. за подкрепа на медицинския персонал, „който работи в условията на огромно напрежение при извънредна епидемична обстановка“, чрез изплащане на месечна добавка към възнагражденията на изпълнителите на болнична медицинска помощ.
Още 352 млн. лв., отново за шест месеца, са определени за осигуряване на подкрепа на персонала на първа линия, пряко ангажиран с дейности по предотвратяване разпространението на COVID-19, включително за поставяне на ваксини на здравно неосигурени лица.
Отделени са 28 млн. лева за допълнителни субсидии за лечебните заведения за болнична помощ за поддържане готовността на клиники/отделения по инфекциозни болести за оказване на медицинска помощ при епидемично разпространение на COVID-19 и за финансиране на дейности извън обхвата на задължителното здравно осигуряване като оказване на спешна медицинска помощ, лечение на психични заболявания, туберкулоза и неспецифични белодробни заболявания, структури в труднодостъпни и отдалечени райони и други социално значими звена, както и за развитие на донорството и трансплантациите на стволови клетки.
За закупуване на допълнителни количества ваксини срещу COVID-19 в държавния бюджет за 2022 г. са предвидени 267,2 млн. лв., а 131,8 млн. лв. – за осигуряване на лекарствени продукти за лечение на COVID-19 и за поддържане на резерв от лекарствени продукти за лечебните заведения за лечение на системен възпалителен отговор и протромботични състояния, възникнали вследствие на COVID-19 при хоспитализирани пациенти.
101,2 млн. лв. ще се изразходват за осигуряване на изследване за COVID-19 с щадящи бързи антигенни тестове на учениците от I до XII клас, бързи антигенни тестове и PCR тестове за установяване на COVID-19 и лични предпазни средства, медицински изделия и дезинфектанти с цел ограничаване разпространението на COVID-19.
20 млн. лв. са отделени за изграждане на Национална педиатрична болница с цел създаване на условия за съвременно и комплексно медицинско обслужване на деца, става ясно още от доклада.
Отделени са 3, 8 млн. лв. за ускорено изграждане на Национална здравно-информационна система и развитие на дистанционни здравни услуги чрез въвеждане на електронно здравно досие и задължителна електронна бяла рецепта, както и обезпечаване на системата за нормален работен режим за електронно здравеопазване.
2 млн. лв. са отделени за детското здравеопазване с оглед разширяване на обхвата на биохимичен скрининг за бременни от минимум 90% при достигнат обхват през 2021 г. от 40%.
Приоритетите в областта на общинското здравеопазване са насочени към финансирането на медицинското обслужване в здравните кабинети в детските градини и училищата, на детските ясли и яслените групи към детските градини, детските кухни, здравните медиатори, общинските съвети по наркотични вещества и психосоциална рехабилитация, за което са разчетени допълнително 23,1 млн. лв. През 2022 г. продължава финансирането на здравните медиатори, като средствата за тях са увеличени с 0,5 млн. лв.
Общо за политики в областта на промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве са определени 153 386 700 лв.; за политики в областта на диагностиката и лечението – 604 450 200 лв.; за лекарствени продукти и медицинските изделия – 37 179 200 лв., а за администрация – 30 584 300 лв.
Максимален размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети през 2022 г., е 614 981 600 лв., а на задълженията за разходи – 571 028 900 лв.
Министерството на здравеопазването ще предоставя възмездно на държавни и общински лечебни заведения – търговски дружества, и на лечебни заведения – търговски дружества със смесено държавно и общинско участие в капитала, средства от Револвиращия инвестиционен фонд по проект „Реформа в здравния сектор – заем БУЛ 4565“ за закупуване през 2022 г. на медицинска апаратура и други дълготрайни активи въз основа на сключени договори за възстановяване на предоставените средства на месечни вноски. Предоставяните средства ще бъдат до размера на възстановените и неизразходвани средства от минали години и текущо възстановяваните през 2022 г. постъпления по проекта.

СЪЗДАВАТ РАБОТНА ГРУПА КЪМ МЗ, КОЯТО ЩЕ ТЪРСИ РЕШЕНИЯ НА ПРОБЛЕМИТЕ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Към Министерството на здравеопазването ще бъде създадена работна група за предприемане на конкретни действия по разрешаване на проблемите на хората с увреждания. Това решение беше взето на среща между министъра на здравеопазването проф. Асена Сербезова, зам.-министрите доц. д-р Любомир Бакаливанов и д-р Петър Грибнев и членове на Национално представителните организации на и за хората с увреждания. В работната група ще бъдат включени експерти от министерствата на здравеопазването, на труда и социалната политика, на транспорта и съобщенията, НЗОК, ТЕЛК, НЕЛК и представители на Национално представителните организации на и за хората с увреждания, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
По време на срещата бяха обсъдени промените в Закона за хората с увреждания, които влизат в сила от тази година. Те предвиждат дейностите по предоставяне и заплащане на помощните средства, приспособленията, съоръженията и медицинските изделия за хората с увреждания да преминат изцяло към НЗОК. „Нека използваме международния опит при решаването на проблемите. Темата с трудовата експертиза е проблем номер едно за нас, във връзка с концепцията за закриване на сега действащата система за освидетелстване и преосвидетелстване и преминаването към международната система на ICF. Според нас новата система трябва пилотно да стартира в няколко области, да се прецени как работи и едва тогава да се прилага на национално ниво“, посочи Веска Събева, заместник-председател на Националния съвет за хората с увреждания към Министерския съвет.
Министерството на здравеопазването е отворено към всички предложения, които ще помогнат за по-доброто бъдеще на хората с увреждания, посочи министърът на здравеопазването.

НАЦИОНАЛНИЯТ ПАНДЕМИЧЕН КОМИТЕТ ПРОВЕДЕ ОНЛАЙН ЗАСЕДАНИЕ
На днешното си заседание (21 януари) Националният пандемичен комитет беше запознат от заместник-министъра на здравеопазването доц. Георги Йорданов с въведените допълнителни противоепидемични мерки на територията на определени области, както и с постъпили предложения за бъдещо въвеждане на допълнителни мерки на ниво област. Данните бяха събрани от Министерството на здравеопазването заради различните нива на показателите, които се отчитат в регионите на страната, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Примери бяха дадени както с 14-дневната заболеваемост на 100 хил. души население и заетостта на болничните легла, така и със заболелите и карантинираните в образователната система.
По време на срещата, която се проведе онлайн, представителите на Министерството на здравеопазването обсъдиха с ресорните министерства прилагането на действащите мерки за подкрепа, чрез които се подпомага дейността на стопанските обекти и социалните структури, засегнати от ограниченията. Осигурени са необходимите средства за обезпечаване на икономическите и социалните мерки, обвързани с обявената до края на месец март извънредна епидемична обстановка, увериха от ресорните институции.
Националният пандемичен комитет обсъди и въпроса за изплащането на еднократна добавка от 75 лв. към пенсиите на българските граждани, които са ваксинирани срещу COVID-19 в чужбина и към момента живеят извън България. МТСП и МВнР се ангажираха да проучат възможностите как това да се случи.

МЗ СКЛЮЧИ ДОГОВОРИ ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА ЩАДЯЩИ ТЕСТОВЕ ЗА УЧЕНИЦИТЕ
Ще бъдат осигурени общо 7 610 000 щадящи тестове за скрининг на учениците на обща стойност 15 518 628 лв., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Поканата за закупуване на бързи антигенни тестове за провеждане на индивидуално неинвазивно изследване на SARS-CoV-2 с цел скрининг на ученици от I до XII клас и осигуряването на по-продължително провеждане на учебния процес присъствено беше публикувана на сайта на Министерството на здравеопазването на 14.01.2022 г.
В резултат в Министерството на здравеопазването постъпиха 42 оферти. Въз основа на извършеното класиране 9 участника бяха определени за изпълнители по поканата, като с тях вече са сключени договори.

БЪЛГАРСКИЯТ ЗЪБОЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ИЗЛЕЗЕ С ПОЗИЦИЯ ЗАРАДИ АГРЕСИЯ НАД ЗЪБОЛЕКАР
„Недопустимо е в тази обстановка, в която приемаме и лекуваме пациенти с риск за нашето собствено здраве, по време на най-тежката обстановка от началото на пандемията от SARS COVID-19, да сме свидетели през ден на нападения над хората, които даряват най-ценното благо – здравето“. Това се посочва в позиция на Българския зъболекарски съюз във връзка със станалия обществено известен пореден случай на нападение над медик, отново в Русе, този път – зъболекар. . За това съобщи Zdrave.net.
Нападнат, бит и душен е колега, лекар по дентална медицина, в кабинета му в Русе. Щастливо стечение на обстоятелствата е, че е имало пациенти, които са успели да го спасят и да извикат полиция, отбелязват от БЗС.
Организацията настоява за предприемане на наистина адекватни сериозни мерки и действия срещу извършителите на тези брутални действия. „БЗС, заедно с другите сродни съсловни организации, ще сезира законодателната и изпълнителната власти за промяна на законодателството, за да се профилактират и спрат подобни агресии срещу „белите престилки“, категорични са от съсловната организация на лекарите по дентална медицина .

ДО 10 ДНИ ЩЕ Е ИЗВЕСТНО ЩЕ ИМА ЛИ САНКЦИЯ СРЕЩУ ДОЦ. АТАНАС МАНГЪРОВ
Софийската районна прокуратура се е самосезирала и е започнала проверка след участието на доц. Атанас Мангъров в телевизионно предаване, съобщи Zdrave.net като се позова на Нова телевизия.
С казуса на доц. Атанас Мангъров няма да се занимава централната Етична комисия на Българския лекарски съюз. Сезирана е Столичната комисия по професионална етика, на която е член доц. Мангъров. Това обясни пред БНР проф. д-р Мая Аргирова, председател на Етичната комисия на БЛС.
„Решението на този казус не е в ръцете на централната Етична комисия, а е сезирана столичната колегия.“
Д-р Атанас Мангъров трябва да даде обяснения, след като му бъдат поискани. Срокът е 10 дни. След това на заседание Столичната колегия ще реши какви мерки или санкции да предприеме, допълни проф. Аргирова.
Доц. Мангъров може да бъде наказан със забележка, мъмрене и порицание, както и с отнемане на членството му в Лекарския съюз за срок от 6 месеца. Ако членството бъде отнето, за определен срок медикът няма право да упражнява своята професия.
Проф. Аргирова отбеляза, че в действията на доц. Мангъров има „насъскване на агресия в обществото, което и без това е разделено“.
Пред вестник „Труд“ доц. Мангъров изтъква, че Етичната комисия на Лекарския съюз се превръща в „нравствена полиция“.

Експерти: ФОКУСЪТ НА ЩАБА ТРЯБВА ДА БЪДЕ ВЪРХУ ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ
„В България мерките вече не работят. Хората не видяха никакъв смисъл от действията, каквито и да са те, и в повечето случаи закъснели. Когато мерките не работят и ги налагаш, всички ще се обединяват в протестен аспект.“ Това каза пред Нова телевизия здравният икономист Аркади Шарков по повод COVID мерките, които предстои да бъдат въведени в София, информира Zdrave.net.
По думите Шарков фокусът на щаба сега трябва да е върху лечебните заведения. „Бюджетът най-вероятно ще го чакаме май месец. Но в тази му част трябва да се подготви както по отношение обезпечаването на лечението от COVID, така и по отношение на лечението заради забавено лечение, вследствие на COVID“, допълни той.
Председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов от своя страна заяви, че мерките трябва да са вързани с болничната помощ. „Може всички да сме болни, ваксинирани, неваксинирани, леко протичащи и това да не създава проблем. Проблемът идва обаче, когато се препълнят болниците и това вече се е случвало няколко пъти. Не трябва да допускаме отново да няма места в болниците за пациенти“, каза той.
Д-р Миндов припомни, че от днес се вдига броят на леглата в София с 20%, като те стават 2300, а реанимационните – 350. „Това говори, че вече вървим към 80%. Реанимационните легла за децата също се увеличават. Имам постоянен поток от пациенти с COVID-19, сред които и много деца. Лошата новина е, че едва 28% от педагогическия персонал на София са ваксинирани. За сравнение, ваксинираните медици са над 60%“, каза той.
„Определено време беше да се въведе онлайн обучението”, посочи и Мая Зафирова, директор на 140 СУ „Иван Богоров“ в София, по повод плановете на здравните власти за ротационно присъствено обучение на децата в училище, тъй като от 700 деца в учебното заведение около 600 са на училище, но отсъства голяма част от педагогическия персонал.
„Има бизнес, който е добросъвестен, спазва мерките, проверява персонала, и такъв, който не ги спазва и страдат всички от това. Естествено, ще продължи напрежението да се увеличава. На всичкото отгоре се очаква с новия бюджет да се вдигнат осигуровките и данъците им и правителството ще трябва да избере дали да вдига данъците или да налага ограничения“, каза Аркади Шарков за резултата от затягането на мерките за бизнеса.
Д-р Миндов коментира, че голямата тежест пада върху извънболничната помощ, но напредването на електронизацията много е облекчило работата на общопрактикуващите лекари. „Надявам се тази година да я приключим и да няма нито един лист хартия в нашите кабинети“, каза той.

ДАРЯВАМЕ БЛИЗО 260 ХИЛЯДИ ВАКСИНИ НА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
258 570 дози ваксина Comirnaty ще дари страната ни на Босна и Херцеговина. Това е решил Министерският съвет на заседанието си вчера, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на правителството.
Дарението ще се осъществи на базата на тристранно споразумение между България, Босна и Херцеговина и Pfizer/ BioNTech, става ясно още от съобщението.
От МС уточняват че в споразумението е предвидено всички разходи за доставката да бъдат поети от Босна и Херцеговина.

ВАСИЛ ПАНДОВ ОГЛАВЯВА НАДЗОРНИЯ СЪВЕТ НА НЗОК
Васил Пандов оглавява Надзорния съвет на НЗОК. Той е началник на кабинета на здравния министър проф. Асена Сербезова и сменя Александър Златанов с решение на Министерския съвет. Другите двама представители държавата в новия състав са Виолета Лорер и Естел Василева – Тодорова, които застават на мястото на Людмила Петкова и Мария Беломорова.
Васил Пандов е началник на кабинета на министъра на здравеопазването. Той е доктор по право от 2013 г., доцент по международно частно право от 2018 г. и редовен преподавател по международно частно право в Юридическия факултет на Софийски университет „Св. Климент Охридски” от 2009 г. Също така е бил юрист на Българския лекарски съюз от 2003 до 2009 г. и на Българския фармацевтичен съюз от 2007 г. Той е началник на кабинета на здравния министър проф. Асена Сербезова.
В новия състав влизат още Виолета Лорер и Естел Василева.
Виолета Лорер е била член на Надзорния съвет и през 2013 г., когато заема поста зам.-министър на икономиката, енергетиката и туризма в служебното правителство на министър-председателя Марин Райков, както и през 2021 г., когато бе зам.-министър на финансите в първото служебно правителство.
Естел Василева – Тодорова завършва международни икономически отношения в УНСС през 2013 г. През 2016 г. завършва предприемаческа програма в Съединените американски щати, а в периода от 2014 г. до 2021 г. последователно заема няколко длъжности, в това число ръководител екип, одитор в международния вътрешен одит и бизнес контрольор в групата на международната компания Нестле. В периода май – август 2021 г. е съветник на министъра на финансите в първото служебно правителство на министър-председателя Стефан Янев.

ИЗВЪРШЕНИ СА ПРОМЕНИ В СЪВЕТА НА ДИРЕКТОРИТЕ НА МБАЛ „ЛОЗЕНЕЦ“
Считано от 19 януари 2022 г. са извършени промени в състава на Съвета на директорите на МБАЛ „Лозенец“ ЕАД. За нови членове на Съвета са определени д-р Христо Стоянов и Станимир Михайлов, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Този борд е назначен за срок до провеждането на конкурс, по реда на Закона на публичните предприятия.
Д-р Стоянов е избран от Съвета на директорите за изпълнителен директор на лечебното заведение. До настоящия момент той е заемал длъжността началник на спешно отделение и заместник-директор по медицинската дейност в болницата.
Станимир Михайлов е независим член и председател на Съвета на директорите. По образование е финансист. Притежава дългогодишен опит във финансови институции.
Представител на държавата е магистър-фармацевт Орлин Недев. Той е държавен експерт в Министерството на здравеопазването.

ЧЕТИРИМА НАРУШИТЕЛИ НА КАРАНТИНА СА УСТАНОВЕНИ В ОБЛАСТ МОНТАНА
Четирима нарушители на карантина са установени в област Монтана вчера, единият от тях е засечен да се реди на опашка в сградата на КАТ в Монтана, информира БТА като се позова на съобщение от Областната дирекция на МВР в града.
При проверки в два дома във Вършец, където карантина трябвало да изпълняват младеж на 20 години и момче на 14 години, не е открит нито един от тях. В дома й в Якимово не е открита местна жителка на 39 години, поставена под 10-дневна карантина.
Мъж на 54 години от Лом, поставен под карантина заради COVID-19, е бил засечен да се реди на опашка в сградата на КАТ в Монтана, за да подаде документи за издаване на нова шофьорска книжка.
Срещу четиримата нарушители на карантината са образувани преписки по член 355 от Наказателния кодекс, уточниха от полицейската дирекция в Монтана.

ИЗНЕСЕНИ ВАКСИНАЦИОННИ ПУНКТОВЕ ЩЕ РАБОТЯТ ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ
Министерството на здравеопазването съобщи за изнесените ваксинационни пунктове, които ще работят през почивните дни.
На 22.01 (събота) и 23.01 (неделя) в София ще работят следните изнесени пунктове: ж.к. „Дружба“, Културен дом, с работно време 9 ч. – 16 ч.; The Mall, с работно време 13 ч. – 18 ч.; България мол, с работно време 13 ч. – 18 ч.; Парадайс мол, с работно време 13 ч. – 18 ч.; Ринг мол, с работно време 13 ч. – 18 ч.; Сердика мол, с работно време 13 ч. – 18 ч.; Метростанция НДК, с работно време 9 ч. – 14 ч.; Метростанция СУ „Св. Климент Охридски“, с работно време 12 ч. – 17 ч.; Магазин „Метро“ – 1 и 2 (бул. „Цариградско шосе“ и бул. „Европа“), с работно време 10 ч. – 18 ч. В събота в Нов български университет ще бъде разположен изнесен пункт, с работно време от 8:30 до 12 ч.
В Пловдив през почивните дни изнесен пункт на РЗИ Пловдив ще работи на територията на магазин „Метро“ (бул. „Санкт Петербург“ №135), с работно време от 10 до 18 ч.
В събота и неделя във Варна изнесени ваксинационни пунктове ще бъдат разположени: на територията на магазин „Метро“ (ул. „Атанас Москов“ №2) от 10 до 18 ч. (пунктът ще работи и в понеделник, 24 януари); на територията на магазин „Технополис Варна 2“ (бул. “Цар Освободител” №267), с работно време от 10 до 18 ч.; в Делта Планет МОЛ, с работно време от 12 до 18 ч.; всеки ден до 31 януари, вкл., в Гранд МОЛ работи временен имунизационен пункт на ДКЦ 5 „Света Екатерина“, с работно време от 11 до 19 ч.
В Бургас в почивните дни ще работи изнесен ваксинационен пункт на територията на магазин „Метро“, гр. Бургас, с работно време от 10 до 17 ч.
Във Велико Търново на 22 и 23 януари 2022 г. в град Велико Търново ще работи изнесен имунизационен пункт, разположен на територията на Търговски парк – Велико Търново (ул. „Магистрална“ №17, вдясно от входа на супермаркет СВА) със следното работно време: на 22 януари от 9 до 17 ч., на 23 януари от 9 до 13:30 ч.
В Добрич в неделя от 10 до 14 ч. ще работи изнесен ваксинационен пункт в магазин „Практикер“.
Във Враца 22 януари изнесени ваксинационни пунктове с работно време от 16 до 19 ч. ще има до хипермаркети „Лидл“ (ул. „В. Кънчов“ №21 и ул. „Стоян Даскалов“ №3), от 15 до 18 ч. – до хипермаркет „Билла“ (пл. „Суми“), а от 10 до 14 ч. – до хипермаркет „Кауфланд“ (ул. „Оборище“ №2).
В почивните дни мобилен екип на РЗИ Враца ще извършва ваксинация по домовете.
В Сливен в събота и неделя от 10 до 14 ч. до Сити-център (бул. „Цар Освободител“) ще работи мобилен пункт.