НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (21.01.2021)

С ДО 2000 НАМАЛЯВАТ НОВОРОДЕНИТЕ НА ГОДИНА У НАС
В Деня на родилната помощ от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи поздравиха с празника лекари и акушерки, които макар и в трудно време на здравен риск и недостиг на кадри продължават всеотдайно да посрещат новия живот, съобщи БНР.
Според статистиката на Националния център по обществено здраве и анализи за периода 2015 – 2019 година новородените у нас намаляват с между 1000 и 2000 на година, това посочват в обръщение до медиите от съсловната организация.
„В момента у нас акушерките са два пъти по-малко от необходимото, а тяхната средна възраст е 55 години. През тази година Медицинските университети и други университетски звена ще приемат повече първокурсници в специалност “Акушерка”, предвид на това, че специалностите в направление „Здравни грижи“ вече са сред приоритетните за държавата специалности“, се посочва още в писмото:
“Надяваме се, че през първата година на третото десетилетие на XXI век ще бъде сложено началото на една благоприятна тенденция да бъдат обучавани повече акушерки, които постепенно ще подмладяват съсловието и ще имат възможности за успешна професионална реализация и кариерно развитие в България”. Това посочват още от Асоциацията.

В БЪЛГАРИЯ ВЕЧЕ ИМА СЛУЧАИ НА НОВИЯ ЩАМ НА COVID-19
В България вече има случаи на новия щам на COVID-19, разпространен във Великобритания, който притеснява силно научната и медицинската общност по света. Единственият сектор, в който ще има облекчаване на наложените към момента ограничения и за който е постигнат компромис, е сферата на образованието. Toва стана ясно на брифинг в Министерския съвет, в който участие взеха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, директорът на Изпълнителната агенция по лекарства маг. фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб ген.- майор Венцислав Мутафчийски и изпълнителният директор на УМБАЛСМ“ Пирогов“ проф. Асен Балтов. За това информира Zdrave.net.
Проф. Балтов инфомира, че вирусът е засечен при четирима българи, завърнали се у нас от Великобритания. „Макар и още да нямаме излезли резултати от Централната лаборатория, смятаме, че този щам вече е в България и за съжаление ще започне да набира скорост“, заяви той и апелира да се действа много внимателно по отношение на отслабването на мерките.
Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев информира от своя страна, че снощи е проведено заседание на европейската научна общност с участието на директора на Европейската агенция по лекарствата, председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и здравни експерти.
„Запазваме тренда за намаляване на стойностите у нас. На този фон това, което се случва в Европа, не е никак оптимистично“, заяви доц. Кунчев. Той обясни, че новият щам се разпространява много по-бързо заради голямата концентрация в носоглътката. “В рамките на 4 седмици от 10-15% във Великобритания успя да заеме дял от 75%. В Ирландия всички, които излизат положителни, са с новия щам”, информира той.
„В момента в България 10 души заразяват между 5 и 6 души, а в Англия с новия щам 10 души заразяват 27. Това предстои да се случи в Европа“, каза още доц. Кунчев. Хубавата новина е, че той не води до по-тежки заболявания, посочи още той.
Силно притеснение от новия щам изрази и председателят на Националния оперативен щаб проф. Мутафчийски, който даде картина на развитието на пандемията у нас и евентуалното разпространение на новия щам. Той посочи, че към юни-септември изходните нива на заболеваемост са били 35 на 100 000 души. Пикът на вируса е бил на 23.11.2020 г. с 667 на 100 000 души заболеваемост, а към 20 януари заболеваемостта е била 108 на 100 000, което е три пъти по-ниско от датата с пика на заразените, но три пъти повече спрямо изходните нива. За съжаление смъртността е около девет пъти по-висока спрямо изходните нива, отчете още той.
По думите на проф. Мутафчийски ако британският щам на коронавируса започне да доминира у нас, заболеваемостта и смъртността ще нараснат седем пъти. „Заради изчерпване на здравните ресурси загубите ще са много по-тежки“, предупреди още той и допълни, че трябва изключително внимателно да се обсъжда какво трябва да се разхлабва и кога.
Здравният министър отчете, че продължава да се запазва тенденцията броят на излекуваните да е в пъти по-голям от броя на потвърдените положителни случаи на коронавирус у нас. За седем дни броят на излекуваните е 31 456, а броят на потвърдените случаи е 2993.
За последното денонощие са регистрирани 29 нови случая сред медиците. Общият брой на положителни случаи на коронавирус при медицинския персонал от началото на пандемията е 9339. Излекуваните до момента медици са 8161. По отношение на заетостта на болничните легла на национално равнище тези за неусложнени пациенти към 21 януари са 29%, като най-висока заетост на леглата се наблюдава в София област, следвана от София-град.
Страната ни продължава да е 27 място по заболеваемост в ЕС и на шесто място на Балканите, както и на девето място по смъртност в ЕС и на първо място по същия показател на Балканите.

МЕДИЦИНСКИТЕ ЕКИПИ ОТ ИНТЕНЗИВНИ ОТДЕЛЕНИЯ В СТРАНАТА СЕ БОРЯТ ЗА ЖИВОТА НА 327 ДУШИ С ТЕЖКО ПРОТИЧАНЕ НА КОРОНАВИРУСНАТА ИНФЕКЦИЯ
482 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. 302 от тях са установени с PCR, а 180 – с бързи антигенни тестове. Направените през последните 24 часа тестове са общо 8057. От тях 3676 са PCR, а 4381 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 13; Бургас – 15; Варна – 24; Велико Търново – 11; Видин – 4; Враца – 20; Габрово – 4; Добрич – 7; Кърджали – 5; Кюстендил – 13; Ловеч – 4; Монтана – 9; Пазарджик – 27; Перник – 11; Плевен – 21; Пловдив – 48; Разград – 4; Русе – 15; Силистра – 9; Сливен – 24; Смолян – 4; София област -18; София град – 106; Стара Загора – 14; Търговище – 3; Хасково – 33; Шумен – 14; Ямбол – 2.
Общо 213 409 са случаите на новия коронавирус, потвърдени в България към момента. 29 660 от тях са активни. 175 098 са излекуваните лица, от които 4600 са регистрирани през последното денонощие.
В лечебни заведения за болнична помощ се намират 3220 пациенти с доказан COVID-19, от които 327 се намират в интензивни отделения или клиники.
Общият брой на ваксинираните срещу коронавирусна инфекция лица у нас до момента е 24 127, като 1901 от тях са се ваксинирали през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас при 9339 медицински служители е констатиран новият коронавирус. Новите случаи, регистрирани през изминалите 24 часа, са 29. От тях 7 са установени при лекари, 9 – при медицински сестри, 9 – при санитари и 4 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е бил доказан COVID-19, са 8651. Нови 37 случая са регистрирани през последното денонощие.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ЩЕ ПРЕДЛОЖИ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ УДЪЛЖАВАНЕ НА ИЗВЪНРЕДНАТА СИТУАЦИЯ С ТРИ МЕСЕЦА
Министерство на здравеопазването ще предложи на Министерски съвет удължаване на извънредната ситуация с три месеца, считано от 1 февруари. Това стана ясно по време на блиц-контрола на здравния министър проф. Костадин Ангелов с депутатите от ресорната комисия, информира Zdrave.net.
Настоящите мерки са в сила до 31 януари 2021 г. Все пак ресорното ведомство обмисля облекчаване в някои сектори. Това, което се предвижда, е разхлабване в сферата на здравеопазването, образованието, спорта и културата. При липса на движение в данните, продължаваме и със следващите сектори, разясни пред комисията проф. Ангелов.
Ситуацията у нас изглежда що-годе добра, но това, което се случва в страните от Европейския съюз, е притеснително, заяви той, като коментира и новия щам от Великобритания, допълвайки, че той се разпространява много по-бързо от “класическия” щам. Както стана ясно по-рано днес, новият щам е вече в страната ни, макар че все още не е доказан официално в Националната референтна лаборатория.
„Подхождаме към всеки един бранш с изключително голямо притеснение“, заяви здравният министър. Не сме от двете страни на барикадата, допълни той, като посочи обаче, че МЗ няма да спре усилията си в това да убеждава в ползата от мерките.
Здравният министър отговори на въпрос, свързан с взимането на решения за формата на провеждане на обучението в учебните заведения. Депутатът от левицата проф. Георги Михайлов се интересуваше дали то се взима от педагогическите съвети по места. Единственият човек в държавата, който може да издава заповед, свързана с противоепидемичните мерки, съм аз, подчерта в отговора си министърът на здравеопазването. Въпреки това той допълни, че се търси консенсусно решение и мерките се взимат след обсъждане с колегата му от просветното ведомство.

Министър Ангелов: КОЛЕКТИВЕН ИМУНИТЕТ БЕЗ ВАКСИНЦИЯ НЕ СЕ ПОСТИГА
Колективен имунитет без ваксинация не се постига. В това беше категоричен здравният министър проф. Костадин Ангелов, който беше изслушан от депутатите в ресорната здравна комисия и отговори на серия въпроси, свързани със започналия процес на ваксинация у нас, информира Zdrave.net.
Той подчерта, че ваксинационният план у нас се изпълнява добре, но не пропусна да отбележи, че все още българското общество не е достатъчно добре информирано по въпросите, свързани с ползите от ваксините. Затова и Министерството на здравеопазването обмисля мащабна информационна кампания, като част от нея са вече проведените срещи с представители на множество медии у нас, отчете той. Скоро се очаква и стартирането на мобилно приложение с подробна информация за ваксините.
Все пак здравният министърът отчете и положителна промяна в тази насока – най-вече по отношение на желаещите да се имунизират медици, които по думите му в някои лечебни заведения и области достигат 50%, докато при започването на процеса те са били 31%.

Математикът Лъчезар Томов: ЩЕ УСЕТИМ ВЕДНАГА МОМЕНТА, В КОЙТО НОВИЯТ ЩАМ СТАНЕ ДОМИНИРАЩ У НАС
Великобритания постъпи по-лошо от нас по отношение на мерките, тъй като оставиха отворени училищата до последния момент. Колкото по-високи нива на циркулация има, толкова по-трудно се овладява разпространението на вируса. Ние предприехме много по-правилни действия, макар и твърде късно, след което видяхме многократното сваляне на броя на случаите на заразени с COVID. Това каза пред Нова телевизия математикът Лъчезар Томов по повод развитието на пандемията от коронавирус у нас и в Западна Европа, информира Zdrave.net.
„В момента базовото репродуктивно число е около 0,79. Но това не е реалното число, защото възрастовата група 1-4 клас не се тества изобщо. Така че ние не знаем как точно се движи епидемията. Това, което виждаме сега при спада е, че той се забавя. Ще разберем точно какво е в края на януари”, каза още Томов. По думите му новият вариант на коронавируса има 30% по-голямо репродуктивно число и дори при тези мерки, репродуктивното число ще скочи над 1.
„Ще усетим веднага момента, в който новият щам стане доминиращ у нас. При едни и същи мерки, водили до спад, ще започне потенциален ръст на случаите. Той е достатъчно заразен, за да преодолее фиксирани мерки. Тогава ще ни трябват по-строги”, смята специалистът по прогнози на базата на числата.
„Ако успеем да имунизираме 2 млн. души, а имаме и 600 000 до 800 000 с антитела от вируса, това ще се усети и случаите няма да се увеличават толкова бързо. Ако имаме ваксините на AstraZeneca, можем да имаме ваксинирани 2,5 млн. до лятото”, посочи математикът.

ЧЕТИРИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 ЩЕ СА ДОСТЪПНИ У НАС ПРЕЗ ПРОЛЕТТА
Четири ваксини срещу COVID-19 ще са достъпни у нас през пролетта. Това очакване изрази директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов по време на днешния брифинг в Министерския съвет, информира Zdrave.net.
Кирилов съобщи, че следващата седмица се очакват 14 040 дози от ваксините на „Пфайзер“, които ще компенсират получените наскоро двойно по-малко ваксини. През февруари очакваме 83 000 дози, а през март – 104 000. Кирилов припомни, че доставките на Пфайзер/Бионтех бяха променени и забавени, тъй като те работят по промяна на производствените си мощности, за да увеличат капацитета си на производство.
Следващата седмица очакваме 3600 дози от ваксините на „Модерна“, а до края на март – 54 000 дози. Очаква се и становището на ЕМА за продукта на „Астра Зенека“, като ако то е положително, през февруари-март се очакват стотици хиляди дози за страната ни. Разговори се водят и с компанията „Джонсън и Джонсън“, като следващите седмици се очакват резултатите от клиничните изпитвания. В рамките на март-април това ще даде възможност за четвърта позволена за употреба ваксина, което ще улесни процеса на ваксиниране в ЕС, отбеляза Богдан Кирилов.
От своя страна здравният министър проф. Ангелов защити решението на здравните власти у нас да се запазят количества за поставяне на втората доза от ваксините, като посочи, че ако това не е било направено, 17 000 българи е нямало да получат навреме втората доза от ваксината.
Темпът на ваксинацията у нас се провежда изключително добре за разлика от редица други страни. Графикът ни е изключително добър, няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу COVID-19, посочи и председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов. По думите му досега са имунизирани 46% от желаещите лекари, 23% от желаещите медицински сестри, 19% от болничния персонал, 7% от фармацевтите и 3% от стоматолозите. Близо 50% са ваксинираните лични лекари в София.

ЗАПОЧНА РЕВАКЦИНАЦИЯТА НА МЕДИЦИ ОТ МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Започна реваксинацията срещу коронавирус на медиците от областната болница „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. Лечебното заведение закри половината от COVID отделенията си, съобщи БНР.
160 са медиците от великотърновската болница, които подлежат на реваксинация.
„Много от колегите изкараха инфекцията, имат висок титър на антитела и в момента се въздържат, но предстои тяхното ваксиниране през май, юни и на по-късния етап“, посочи болничният управител д-р Стефан Филев, на когото беше поставена втората доза от ваксината.
19 са пациентите в COVID отделенията и четирима са в реанимацията на областната болница, поясни д-р Филев. Той уточни, че тежко болните се увеличават като процент на базата на общия фон.
Вече са закрити четири от седемте COVID отделения в областната болница.

ОТВАРЯТ ТРИ ВАКСИНАЦИОННИ КАБИНЕТА В ТЪРГОВИЩЕ
Три кабинета ще бъдат организирани в Търговище за предстоящия втори етап на ваксинацията срещу COVID-19. Кабинетите ще бъдат в Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище, в медицинския център и в Регионалната здравна инспекция, съобщи БНР.
Гражданите, желаещи имунизация срещу коронавируса, могат да се обръщат към личните си лекари или към екипите от имунизационните кабинети.
Ваксинирането на настанените в домовете за социални услуги ще се извършва от личните лекари, обслужващи съответната институция.
По данни на Единния информационен портал към 21 януари 2021 г. в област Търговище са ваксинирани общо 305 души, работещи на първа линия. 50 от тях са с втора доза на COVID ваксината.

ЗДРАВНАТА КОМИСИЯ ПРИЕ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ УПРАВИТЕЛИТЕ НА БОЛНИЦИ ДА МОГАТ ДА РАБОТЯТ КАТО ЛЕКАРИ
С 16 гласа „за“ депутатите от парламентарната здравна комисия приеха на първо четене управителите, изпълнителни членове на съветите на директорите и на управителните съвети на болниците да могат да работят по служебно или по трудово правоотношение не само като преподаватели във висше училище, но и като лекари или лекари по дентална медицина в лечебно заведение по смисъла на Закона за лечебните заведения, съобщи Zdrave.net.
Вносителят на промяната и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова изтъкна, че заради забраната в Закона за публичните предприятия, сред които са и лечебните заведения с държавно и общинско участие, управителите на лечебни заведения да работят по служебно или трудово правоотношение, има опасност да се създаде проблем с дефицит на кадри на местата, където директорите са и изпълнители на медицинска помощ.
„Ще се създаде дискриминация и предпоставка лекари да не се кандидатират за директори, защото те предпочитат да работят по професията си“, каза д-р Дариткова. В законопроекта тя предлага да отпадне възможността след изтичане на тригодишния срок договорът за управление или контрол да може да бъде подновен за нов тригодишен срок.
Подкрепа за предложените промени в тяхната цялост изразиха министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, председателят на Българския зъболекарски съюз д-р Николай Шарков и председателят на Националното сдружение на общинските болници д-р Неделчо Тотев. „Надяваме се депутатите да подкрепят закона, защото ако управителите на болници не продължат да работят като лекари, много лечебни заведения ще спрат да съществуват“, каза д-р Тотев.
Подкрепа за промените заяви и депутатът от БСП проф. Георги Михайлов, но той се възмути, че се налага законът да се поправя, вместо този текст да бъде записан в него още при приемането му. Проф. Михайлов изрази възмущение и че директорите на най-големите болници ще бъдат избирани от Агенцията за публични предприятия (АПП). „От АПП ще бъде избиран единствено независимия член на бордовете на лечебните заведения, но не и директорите“, категорично заяви министър Ангелов и допълни, че вече са започнали конкурсните процедури, които да синхронизират управлението на болниците с новите изисквания в ЗПП.

97 ЛЕКАРСТВА Е ОДОБРИЛА ЕВРОПЕЙСКАТА АГЕНЦИЯ ПО ЛЕКАРСТВАТА ПРЕЗ 2020 Г.
Европейската агенция по лекарствата е одобрила за употреба 97 лекарства, сочи прегледът на дейността ѝ за миналата година. 39 от тях са с нова активна съставка, каквато никога не е имало на пазара в ЕС, а 13 са определени като медикаменти с изключителен принос за общественото здраве. Разрешението за употреба от ЕМА е стъпка за тези лекарства и към нашия пазар, информира Clinica.bg.
Най-много нови препарати са одобрени от ЕМА за лечение на ракови заболявания, следват хематологията, инфекциозните и белодробните болести , след тях са неврологията и ендокринологията. Одобрени са 6 ваксини, отделно е и Comirnaty на Pfizer и BioNTech, в отчета като одобрено лекарство е и Veklury за КОВИД, като последните два продукта засега са пуснати на пазара под условие.
13 от новите лекарства ЕМА определя като такива с „изключителен принос за общественото здраве”, тъй като осигуряват „значителен прогрес” в лечението на съответните болести.

Специалисти алармират: COVID ЕПИДЕМИЯТА ЗАБАВИ СКРИНИНГА НА РАКА НА МАТОЧНАТА ШИЙКА
COVID епидемията забави скрининга на рака на маточната шийка, а ранното откриване на диагнозата е много важно за лечението. Това е един от изводите по време онлайн събитие, което е част от информационна кампания за профилактика и диагностика на рака на маточната шийка. Тя е под наслов „Намали риска. Предпази се. Живей!” и е инициирана от Националната пациентска организация (НПО), съвместно с Националното сдружение за профилактика на рака на маточната шийка и др., информира Clinica.bg.
Все повече жени в България между 20 и 45-годишна възраст са диагностицирани с това заболяване и често то бива откривано едва, когато е в напреднал стадий, стана ясно от думите на д-р Станимир Хасърджиев, председател на НПО. Според него навременна информация и адекватно лечение е това, което ще доведе до намаляване броя на заболелите.
„COVID утежни ситуацията в целия свят. В България по време на първия локдаун се спряха женските консултации. Това неимоверно ще доведе повишен брой на диагностицираните пациенти и увеличаване на броя на тежките случаи. Когато говорим за скрининг на цервикалния карцином, неговата цялостна идея е да се открият жените, преди те да са достигнали до цервикален рак. Трябва да предпазим жените от това да достигнат до диагнозата рак на маточната шийка”, каза от своя страна гинекологът д-р Иван Вецев от болница „Шейново”, който е и медицински директор на НПО. Според него, създаването на добра организация и гарантирането на критерии и условия за диагностика на рака на маточната шийка, биха ни извели от челните места по смъртност от това заболяване. „Важно е да насърчим жените, които са пропуснали контролното изследване, да направят своя цитологичен скрининг на маточната шийка и да не губят време”, допълни той.
На важността от ранното откриване акцентира и д-р Мариана Атанасова, специалист по медицинска онкология в ИСУЛ. „Когато заболяването е в начален стадий, благодарение на новите технологии, които има за ранно повлияване и лечение, ние можем да излекуваме на 100% пациентите си, като след това ще продължат да живеят нормално с редовно проследяване”, заяви д-р Атанасова. Тя допълни, че почти няма друг рак, при който да има 100-процентово лечение, когато е в първия си стадий. Затова е важно да не се забавя лечението на първата фаза на заболяването. Тя обърна внимание и на това, че в България няма скринингова програма за рак на маточната шийка, нито раков регистър, на фона на това, че страната ни е на челните места по смъртност от това заболяване. Освен това, младите хора имат много ниска сексуална култура, често сменят половите си партньори, което е предпоставка за заразяване с човешкия папилома вирус. Затова е необходимо повече да се говори за сексуалното здраве и рисковото поведение, както и да се работи за превенция на рака на маточната шийка на национално ниво.