НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.12.2019)

442-МА СПЕШНИ МЕДИЦИ ПРЕМИНАХА ПРОДЪЛЖАВАЩО ОБУЧЕНИЕ ПО ПРОГРАМА ПУЛСС
От 25-и ноември до 20-и декември тази година курсове за продължаващо обучение успешно преминаха 442-ма работещи от всички центрове за спешна помощ на територията на страната, информира Clinica.bg като се позова на съобщение от Министерството на здравеопазването.
В обученията са се включили 97 лекари, 110 медицински сестри и акушерки, 73-ма фелдшери и лекарски асистенти, 11 парамедици и 151 шофьори на линейки. Тази седмица в рамките на петдневно обучение нови теоретични и практически знания усвоиха екипи от центровете за спешна медицинска помощ в Благоевград, Видин, Велико Търново, Пазарджик, Пловдив, Габрово, Монтана, Плевен и София.
Обученията по ПУЛСС се провеждат в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, а лектори са водещи лекари с богат професионален опит.
Първото за 2020 г. обучение по проекта ще стартира на 6 януари и ще продължи до петък, 10 януари. В този период петдневни практически и теоретични курсове ще преминат общо 120 души – екипи от центровете за спешна помощ в Разград, Русе, Силистра, Шумен, Добрич, Търговище, Велико Търново, Монтана, Видин, Плевен, Варна и София.
Основна цел на проекта е подобряване качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия капитал. Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ.

РЕГИСТРИРАНИ СА ПЪРВИТЕ СЛУЧАИ НА СВИНСКИ ГРИП У НАС
Тази сутрин в Националната референтна лаборатория по грип и остри респираторни заболявания чрез генетичен анализ е доказан вирус на пандемичния грип (H1N1), по-познат с наименованието свински грип. Това съобщи пред Zdrave.net директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той уточни, че става въпрос за две деца от Бургас, съответно на 3 г. и 1 месец и на 3 г. и 3 месеца, които са хоспитализирани в УМБАЛ – Бургас, но не са в много тежко състояние. Пробите са били изпратени за изследване от РЗИ – Бургас.
Засега е трудно да се прогнозира какво ще се случи през следващите седмици, трябва да се вземе предвид обаче, че вирусът на пандемичния грип се разпространява много бързо, каза още проф. Кантарджиев. По тази причина той предупреди, че е необходимо повишено внимание около Коледните и Новогодишните празници, а страдащите от хронични заболявания и тези с понижен имунитет трябва да избягват посещение и пребиваване на места, където се събират много хора. По думите на специалиста засега в Европа има паритет между грипните вируси от групи А и В, както и между типовете H1 и H3 от група A в сравнение с група B.

По данни да Евростат: ХОДИМ НА ЛЕКАР СРЕДНО ПО 6 ПЪТИ
Средно 6 пъти годишно хората в България прибягват до консултация с лекар, показват данните на Евростат . Първенци в ЕС са Унгария и Словакия, където средната честота е най-висока- 10.9 на човек.
Статистиката за средния брой консултации с лекар, включва преглед в кабинета, в дома на пациента или в амбулаторни отделения на болници или амбулаторни здравни центрове. Тези цифри изключват консултации/посещения по време на лечение като част от стационарните или дневните грижи за пациентите в лечебно заведение, информира Clinica.bg.
Сред държавите-членки на ЕС има широк диапазон на честотата на провеждане на консултации с лекар. В класацията са включени 23 държави. Средният брой консултации обикновено варира между 4.3 и 10 в повечето държави-членки на ЕС. Първи са Унгария и Словакия със средно 10.9 посещения,
а след тях е Германия с 10. Франция е на 13-то място със средно малко над 7 посещения. България е на 15-та позиция със средно по 6 консултации на човек годишно. С малко по-ниска честота след страната ни, зад нас се нарежда Естония. Последните две места са за Кипър и Швеция, където хората търсят медика средно по-малко от 3 пъти през 2017 г.

УЧЕНИЦИ ОТ ДОБРИЧ ДАРИХА СРЕДСТВА ЗА НОВОРОДЕНИТЕ В МБАЛ-ДОБРИЧ
515 лева събраха учениците от Финансово-стопанската гимназия „Васил Левски” в град Добрич. Те дариха средствата на отделението за новородени в МБАЛ- Добрич, информира Clinica.bg.
Дарената сума децата са събрали от продажбата на коледни сувенири, които сами са изработили. Те сами занесоха средствата в болницата, а медицинските специалисти им показаха къде се отглеждат най-малките пациенти, за които ще отидат средствата.
Ръководството на МБАЛ – Добрич изказа своята признателност и благодарност за щедростта и благотворителната инициатива на учениците.