НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.11.2019)

ВЛЯЗОХА В СИЛА НОВИТЕ КРИТЕРИИ ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА БАЗИТЕ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ И ФАРМАЦЕВТИ
Новите критерии за определяне на изискванията към лечебните заведения, които извършват обучение на студенти и специализанти, вече са в сила. Това стана ясно от последния брой на Държавен вестник, информира Zdrave.net.
Консултативен съвет от 13 членове към министъра на здравеопазването ще одобрява или ще отказва одобрение на лечебно заведение да бъде учебна база. Промяната, която е извършена в процеса на публичното обсъждане на наредбата е, че в състава му ще влязат петима, а не трима представители на Министерството на здравеопазването. ИА „Медицински надзор“ и НЗОК ще имат по един представител. Двама представители в съвета ще има БЛС, а по един – БЗС, БФС, БАПЗГ и представителните организации за защита правата на пациентите. За председател на съвета се определя представител на МЗ, а за зам.-председател – представител на БЛС.
Експертна комисия пък ще извършва на място проверката на съответствието на лечебното заведение с критериите и условията за извършване на тази дейност. Сред условията лечебно заведение да бъде признато за обучителен център са клиниката/отделението да осъществява медицинска дейност от не по-малко от 12 месеца преди подаване на заявлението, да осъществява медицинска дейност от поне второ ниво на компетентност, не по-малко от 30% от преминалите болни да са със заболявания, лечението на които изисква второ и по-високо ниво на компетентност. Използваемостта на леглата да не е по-малка от 70% през последните 12 месеца и да са извършени аутопсии на не по-малко от 50% от починалите в лечебното заведение пациенти. Трябва да е налице съвпадение на окончателна клинична с патологоанатомична диагноза (патохистологична) по основното заболяване поне в 80 % от случаите.
Освен това е нужно лечебното заведение или отделна негова медицинска структура да разполагат с учебната програма за провеждане на обучение на студенти и/или специализанти. Към лечебното заведение или отделна негова медицинска структура трябва да има интереси от страна на висше училище, удостоверени чрез наличие на договореност за обучение на една или повече от следните категории – студенти по медицина, дентална медицина и/или фармация; специализанти по специалности в системата на здравеопазването за лица с професионална квалификация „Лекар“, „Лекар по дентална медицина“ и/или „Магистър-фармацевт“, студенти по специалности от професионално направление „Здравни грижи“, специализанти с професионална квалификация по медицинска професия от професионално направление „Здравни грижи“.
Лечебното заведение или отделна негова медицинска структура трябва да възможност за изпълнение поне на 60 % от продължителността в месеци и съдържанието на утвърдената учебна програма по съответната специалност. По отношение на медицинската апаратура е въведено изискване през последните 5 години лечебното заведение да е закупило/придобило апаратура и/или оборудване, за целите на осъществяваната в него медицинска дейност.
В наредбата е конкретизирано съдържанието на досие на пациента. То трябва да съдържа история на заболяването (с отразени декурзуси, искания и резултати от проведени консултации) и температурен лист (за лечебни заведения за болнична помощ), амбулаторен лист (за лечебни заведения за извънболнична помощ), данни за проведени диагностични процедури и изследвания, оперативни и анестезиологични протоколи, данни за диспансеризация на пациентите, писмено изразено съгласие за провеждане на диагностични и лечебни методи, епикриза и всички медицински документи, издавани във връзка със здравното състояние на пациента.

ПРЕМИЕРЪТ БОЙКО БОРИСОВ ОТСТРАНИ ДИРЕКТОРИТЕ НА ТРИ СТОЛИЧНИ БОЛНИЦИ, ДОКАТО ТEКАТ ПРОВЕРКИТЕ ВЪВ ВРЪЗКА СЪС СМЪРТТА НА 3-ГОДИШНО ДЕТЕ
Премиерът Бойко Борисов поиска веднага да бъдат отстранени директорите на три столични болници и всички лекари, които са замесени в случая с починалото 3-годишно дете, докато траят проверките. Той поръча цялата експертиза да бъде извършена във ВМА. Това стана в началото на днешното правителствено заседание, информира Clinica.bg.
Става въпрос за изпълнителните директори на Специализираната детска болница „Проф. Иван Митев”, УБ „Лозенец” и УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов”.
Малко по-късно, правителството отпусна 6, 8 млн. лв. за плащане на данъците на УБ „Лозенец”. „Ние само отпускаме пари, само плащаме, Ананиев, а ефектът е разплакани родители при мен”, допълни Борисов.
Министър Ананиев разпореди проверка в трите болници миналия петък, след сигнал на родителите на детето, че са били размотавани в продължение на часове, докато накрая детето е било прието в Педиатричната болница, а след като състоянието му се влошило било преместено в „Пирогов”.
Управителният съвет на Столичната лекарска колегия на свое извънредно заседание е взел решение да сезира Комисията по лекарска етика на Българския лекарски съюз, за да бъдат установени фактите и обстоятелствата по случая с починалото тригодишно дете. Това съобщи председателят на СЛК д-р Асен Меджидиев за Zdrave.net. След като бъде сезирана комисията за извънредно заседание, тя трябва да се събере най-късно в началото на следващата седмица и да покани участниците в този процес, да вземе техните становища и след това да излязат с решение. От името на Управителния съвет на Столичната лекарска колегия д-р Меджидиев изказа съболезнования и съчувствие към родителите на починалото дете.

СИНХРОНИЗИРАТ ПРАВИЛНИКА НА МЗ СЪС ЗАКОНА ЗА КИБЕРСИГУРНОСТ
Да бъдат допълнени правомощията на министъра на здравеопазването, свързани с определянето му за административен орган, към който се създава национален компетентен орган по мрежова и информационна сигурност за сектор „Здравеопазване“. Това реши правителството на днешното си заседание, информира Zdrave.net. С промяната ще бъдат разширени функциите на звено „Сигурност на информацията и защита на данните“ в Министерството на здравеопазването.
Направените промени в Устройствения правилник на МЗ целят да го приведат в съответствие със Закона за киберсигурност и с решение № 192 на Министерския съвет от 2019 г.

СЪДЪТ В СТАРА ЗАГОРА ОСЪДИ ЧЕТИРИМА ЛЕКАРИ ОТ ТЕЛК КОМИСИЯ НА ТРИ ГОДИНИ ЗАТВОР И ГЛОБИ
Специализираният наказателен съд наложи наказания от по 3 години „лишаване от свобода“ с 5-годишен изпитателен срок на председателя, на двама членове и секретаря на ТЕЛК – трети състав в МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович“ АД – Стара Загора, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на пресцентъра на Прокуратурата.
На тримата лекари в комисията съдът е наложил и глоби от 4000 до 5 000 лева, както и лишаване от право да заемат държавна длъжност в органите на медицинската експертиза и на Регионалните картотеки за медицинска експертиза за срок от 5 години. На секретаря на комисията е наложена глоба от 3000 лева.
Четиримата осъдени бяха предадени на съд през март 2016 г. за това, че са участвали в организирана престъпна група за подкупи. В рамките на месец и половина са приели облаги в размер на 4950 лева и 50 евро от 22 лица, за да им издадат експертни решения на ТЕЛК за над 50% трайно намалена работоспособност. Подсъдимите по делото са осъдени да заплатят солидарно придобитите в резултат на престъпните деяния суми по сметка на държавата.
В хода на досъдебното производство са изготвени 64 медицински експертизи на освидетелствани лица, получили завишен процент на инвалидност или лица с вписан висок процент, без да страдат от заболявания, налагащи определяне на нетрудоспособност.
Присъдата не е окончателна и подлежи на обжалване в 15-дневен срок.

ЕКСПЕРТИ ЩЕ ИНИЦИИРАТ ИНФОРМАЦИОННА КАМПАНИЯ ЗА ПРЕДИМСТВАТА И ПОЛЗИТЕ ОТ ВЪВЕЖДАНЕТО НА БИОПОДОБНИ ЛЕКАРСТВА
Експертният клуб за икономика и политика (ЕКИП) ще инициира широка информационна кампания за предимствата и ползите от въвеждането на биоподобните лекарства у нас. Това съобщи на пресконференция днес икономистът Аркади Шарков от ЕКИП. Той уточни, че в тази кампания ще бъдат привлечени като партньори Българският лекарски съюз и Българският фармацевтичен съюз, както и пациентски организации, информира Zdrave.net.
ЕКИП смята да отправи пред институциите е да бъдат направени промени в Закона за обществените поръчки, които да спрат порочните практики при договарянето на цените на лекарствата за болниците, когато се отдава предпочитание на по-скъпи оригинални продукти при наличието на по-евтини аналози.
Според експертите е изключително важно да се въведат мерки за стимулиране на лекарите, предписващи биоподобни продукти, както и да се обмислят стимулиращи политика за отделенията и клиниките, използващи такива терапии.
Според Аркади Шарков нашето общество е изцяло подвластно на липсата на ясна представа за биоподобните лекарства, чиито качества като терапевтично средство са абсолютно сравними с тези на оригиналните. В същото време икономическата ефективност от използването им е значително по-висока и се измерва с много по-добър достъп на значително по-голям брой пациенти до адекватна терапия.
В момента около 30% от бюджета на НЗОК се изразходва за лекарствени продукти, прилагани за лечение на онкологични пациенти, а въвеждането на биоподобни продукти би спестило огромни средства на фонда, категоричен бе той и подчерта, че въвеждането на електронната рецепта ще улесни проследяването на тенденциите в изписването на лекарства и ще даде възможност за адекватен анализ на потреблението като основа за предприемането на стимулиращи мерки.

РАЗДАВАТ ДОНОРСКИ КАРТИ В СОФИЯ
Раздават донорски карти в столицата. Два са обособените пунктове – пред Народния театър „Иван Вазов” и пред НДК, съобщават от Министерството на здравеопазването. Донорски карти ще се раздават на
20 и 27 ноември от 14:00 часа. Инициативата е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и трансплантацията „Да! За живот!”.
На 21 ноември – Денят на християнското семейство, доброволци на БМЧК ще раздават донорски карти пред храмовете “Св. Александър Невски”, “Света София” и “Света Неделя”. На 28 ноември от 11:30 часа до 13:00 часа донорски карти ще се раздават и в Медицинския колеж “Йорданка Филаретова”. Такива карти ще раздават и на кръводарителските кампании на 19 ноември в НСА, на 26 ноември в Нов Български университет и на 28 ноември в Биологическия факултет.
В София донорски карти ежедневно могат да бъдат получени в централата на БЧК и в Центъра за обучение по първа долекарска помощ на кандидат-шофьори на бул. „Дондуков” № 6.

БЕЗПЛАТНИ МАМОГРАФИИ В ПЛОВДИВ
Безплатни прегледи и мамографии започват в Пловдив от днес. Те ще се провеждат до 10 декември в ДКЦ „Св. Георги”. Това е трета кампания за превенция на онкологични заболявания, която се организира по програма на Министерството на здравеопазването, информира Clinica.bg.
От днес до 10 декември 2019 г. ще бъдат провеждани безплатни прегледи за рак на млечните жлези. Те ще се извършват от хирург или АГ специалист, информират от лечебното заведение. На пациентките ще бъде направена и безплатна мамография.
В лечебното заведение стартира кампания и по превенция на рак на дебело и право черво за пациенти над 50-годишна възраст. Наскоро приключиха профилактичните прегледи за карцином на маточната шийка, в която бяха обхванати 650 жени. Прегледите ще се извършват след предварително записване на час на тел. 032/330 248 и 0889 810 248 или на регистратурата в лечебното заведение.