НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.09.2021)

БАПЗГ в своя позиция: ОТРИЧАНЕТО НА ПОЛЗИТЕ ОТ ВАКСИНИТЕ В XXI ВЕК Е АНАХРОНИЗЪМ
„БАПЗГ остро осъжда недопустимата вербална агресия, проявена от антиваксъри към ваксинационен медицински екип на ДКЦ 1 „Света Клементина – Варна“. Вследствие на обидните и груби думи, медиците са били принудени да преустановят ваксинационния процес срещу COVID-19. Недоумяваме как са възможни подобни действия в условията на растящ брой на заболелите с коронавирусна инфекция и научно доказана превенция на ваксините срещу тежко протичане на болестта и летален изход.“ Това се казва в позиция на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ) относно атаката срещу ваксинационния екип във Варна, информира Zdrave.net.
От Асоциацията припомнят, че редица държави в ЕС и света вече са въвели със законодателни мерки задължителна ваксинация срещу коронавируса на медицински лица и други групи от хора, за да се ограничи разпространението му и така да предпазят децата и рисковите групи от заразяване, както и обществото като цяло. „В България ваксинацията срещу COVID-19 е доброволна и всеки според своята информираност, желание и възможност може да се ваксинира безплатно с избрана от него ваксина. Това, че някои отричат ползите от ваксините в XXI век, включително и срещу COVID-19, е анахронизъм и абсолютно необосновано нито от гледна точка на медицинската наука, нито от гледна точка на обществената и личната здравна полза“, се казва още в позицията на БАПЗГ, подписана от председателя Милка Василева.
„БАПЗГ апелира тези, които не са се ваксинирали срещу коронавируса и нямат противопоказания, да го направят. В авторитетни научни медицински издания има много публикации за ползата от ваксините. Затова и заедно с Българската болнична асоциация продължаваме информационната кампания за насърчаване на ваксинацията срещу COVID-19 като публикуваме експертните мнения на водещи медицински специалисти“, завършват от Асоциацията.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОСЪДИ КАТЕГОРИЧНО НЕЗАКОННИТЕ ДЕЙСТВИЯ НА АНТИВАКСЪРИТЕ
На 19 септември във Варна група антиваксъри са нападнали медицинския екип на мобилен пункт за ваксинация. Медиците от Първо ДКЦ са били принудени да прекратят ваксинацията.
„Ние няма да допуснем нашите медици да бъдат обиждани, обругавани и унижавани за това, че вършат съвестно работата си и спасяват човешки животи. Ваксините са най-ефективното средство за избягване на тежко протичане и смърт от COVID-19“, заявиха от Министерството на здравеопазването.
В позицията на МЗ се казва още: „Ваксинацията срещу COVID-19 в България е доброволна и всеки сам решава дали да си постави ваксина или не. Не принуждаваме никого, но няма да позволим на организирани групи антиваксъри да пречат на желаещите да се имунизират.
Няма да им позволим, заради самите тях. В същото време, когато антиваксърите нападнаха нашите медици, близо 5000 души се намират в болниците, а 390 берат душа в интензивните отделения с тежка форма на COVID-19. Повече от 95% от тях са неваксинирани. Когато утре същите антиеваксъри развият тежки симптоми на COVID-19, ще искат от нашите медици, които вчера обругаха, да им осигурят най-доброто лечение. Няма обаче да можем да им го осигурим, ако ни пречат и не се спазват предписаните от експертите мерки.
Министерството на здравеопазването осъжда категорично незаконните действия на антиваксърите. Като министър на здравеопазването настоявам прокуратурата да разследва случая и ако се установят данни за извършено престъпление, виновните лица да бъдат изправени пред съда.“

БЛС в своя позиция: НАПАДАТЕЛИТЕ НА МЕДИЦИТЕ ВЪВ ВАРНА ДА БЪДАТ НАКАЗАНИ С ЦЯЛАТА СТРОГОСТ НА ЗАКОНА
Българският лекарски съюз остро осъжда поредната недопустима и безочлива проява на агресия над медици от мобилен пункт за ваксинация вчера. Това се казва в изявление на съсловната организация по повод нападението на група антиваксъри над екип от 1-во ДКЦ във Варна и принудата да прекъснат ваксинацията, информира Zdrave.net.
Съсловната организация е категорична, че подобна проява на агресия над медицински лица е недопустима и прекрачва всички граници на нормалността, и настоява нападателите да бъдат наказани с цялата строгост на закона.
„Припомняме, че на провелия се на 18 септември 72-и Събор на БЛС призовахме обществото да се ваксинира, защото ваксините са единственият начин за защита от коварната болест, която отне над 20 хиляди човешки живота, от които над 120 на медици“, казват още от БЛС.

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА-ВАРНА СЕ САМОСЕЗИРА ЗА ВЪЗПРЕПЯТСТВАНЕ НА РАБОТАТА НА ВАКСИНАЦИОНЕН ЕКИП В ГРАДА
Районна прокуратура-Варна се самосезира след публикации в медиите за случай на възпрепятстване на работата на ваксинационен екип в града, разположен на входа на Морската градина, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от държавното обвинение.
Проверката е образувана незабавно и има за цел да констатира има ли данни за извършено престъпление. Установяват се свидетели и очевидци на случилото се вчера, 19 септември 2021 г., в центъра на гр. Варна. Установяват се също камери, разположени в близост, предстои изземане на видеозаписи от тях, допълват от там.
Работата по случая се ръководи от прокурор от Районната прокуратура.

НЗОК ПУБЛИКУВА ПРАВИЛАТА ЗА ИЗПИСВАНЕ НА БЕЗПЛАТНИ ЛЕКАРСТВА ЗА ДОМАШНО ЛЕЧЕНИЕ НА КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Безплатните лекарства за домашно лечение на COVID-19 ще бъдат изписвани на здравноосигурени лица с потвърдена коронавирусна инфекция в лека или лека към средна степен на тежест. Това се казва в Правилата за реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти за домашно лечение на задължително осигурените лица с COVID-19, публикувани от НЗОК на 17 септември. За това информира Zdrave.net.
Могат да бъдат изписвани конкретни лекарствени продукти, включени в Позитивния лекарствен списък и Списъка с лекарствени продукти, които НЗОК заплаща по реда на Наредба № 10 от 2009 г.
Лекарствените продукти за домашно лечение на COVID-19 са със следните международни непатентни наименования /INN/ – Dexamethasone – кортикостероиди за системно приложение, като се заплаща за терапевтичен курс до 10 дни; Cefuroxime, Azithromycin, Levofloxacin – антиинфекциозни средства за системно приложение за лечение или профилактика на усложненията от COVID, като се заплаща за терапевтичен курс съответно до 7 дни, от 3 до 5 дни, от 7 до 10 дни; Bromhexine – препарат за лечение на кашлица и простудни заболявания, муколитик, като се заплаща за терапевтичен курс от 5 до 7 дни; Budesonide – други лекарства за лечение на обструктивни заболявания на дихателните пътища за инхалаторно приложение, като се заплаща за терапевтичен курс до 3 дни; Enoxaparin и Nadroparin – антитромботични средства, като се заплаща за терапевтичен курс от 7 до 10 дни; Clopidogrel – антитромботични средства, като се заплаща за терапевтичен курс от 7 до 10 дни.
При издаване на електронно предписание може да се приложи възможността за генерично заместване.
Предписването на лекарствени продукти за домашно лечение на COVID се осъществява от лекар от лечебно заведение за специализирана извънболнична медицинска помощ (СИМП) – медицински център (МЦ), диагностично-консултативен център (ДКЦ) или медико-дентален център (МДЦ) с договор с НЗОК за работа при неблагоприятни условия за лечение на здравноосигурени лица с потвърден COVID 19. При необходимост и по преценка на лекаря – изпълнител на СИМП в МЦ, ДКЦ или МДЦ, той може да предпише лекарствени продукти за профилактика или предотвратяване на усложненията от COVID-19 в съответствие с индивидуалните нужди и състоянието на пациента.
Лекарствен продукт, на който не е определен код, тъй като за него не е подадено в НЗОК заявление за заплащане, не може да бъде предписван чрез системата на задължителното здравно осигуряване и съответно не се заплаща от НЗОК.
За терапевтичния курс на лечение или профилактиката на усложненията на COVID могат да се предписват до три лекарствени продукта на една рецепта. Терапията се изписва еднократно. Лекарствените продукти могат да се предписват само по време на обявената извънредна епидемична обстановка поради епидемичното разпространение на заразната болест COVID-19.
В случай на валидно електронно предписание, то може да бъде изпълнено във всяка аптека на територията на страната, работеща по договор с НЗОК. Отпускането и отчитането на електронните предписания се извършва по установения в договорите с НЗОК ред и при изпълнение на изискванията на настоящите Правила.
В случаите на изпълнение на електронно предписание, в което е заложено генерично заместване, магистър фармацевтът предоставя информация на лицето относно наличните лекарствени продукти, принадлежащи към конкретния INN, посочен в електронното предписание, както и за размера на доплащането от страна на пациента при отделните лекарствени продукти. На база предоставената информация, пациента прави устен информиран избор на конкретен лекарствен продукт.

4750 ДУШИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ СЕ ЛЕКУВАТ В БОЛНИЦИ
458 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за последните 24 часа. От тях с PCR са установени 85, а с бързи антигенни тестове – 373. Общо 4 740 са тестовете, направени през изминалото денонощие. 1180 от тях са PCR, а 3560 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 25; Бургас – 30; Варна – 59; Велико Търново – 21; Видин – 3; Враца – 16; Габрово – 5; Добрич – 6; Кърджали – 5; Кюстендил – 9; Ловеч – 15; Пазарджик – 27; Перник – 7; Плевен – 5; Пловдив – 29; Разград – 12; Русе – 11; Силистра – 8; Сливен – 17; Смолян – 3; София област – 24; София град – 81; Стара Загора – 16; Търговище – 3; Хасково – 13; Шумен – 2; Ямбол – 6.
482 186 са общо случаите на новия коронавирус, доказани у нас към момента. 38 734 от тях са активни. 423 424 са излекуваните лица, 1069 от които са регистрирани през последното денонощие.
Общият брой на пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 4750. От тях в интензивни отделения или клиники се намират 391.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 са общо 2 463 666, от които 1697 са приложени през изминалите 24 часа.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е доказан при общо 14 217 лица-медицински служители. Нов случай на лекар е регистриран през изминалото денонощие.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 20 028. Нови 43 случая са регистрирани през последното денонощие.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов: „АПЕЛИРАМ СТУДЕНТИТЕ, КОИТО СА РЕШИЛИ И ЖЕЛАЯТ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ, ДА ГО НАПРАВЯТ“
„Апелирам студентите, които са решили и желаят да се ваксинират, да го направят. Мобилни ваксинационни пунктове ще бъдат разположени и в други университети, при желание от страна на обучаващите се във висшите училища.“ Това посочи зам.-министърът на здравеопазването д-р Тома Томов по време на откриването на мобилен имунизационен пункт в двора на Университета за национално и световно стопанство, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
“За да бъдат премахнати противоепидемичните мерки, така както се случва в много държави в Западна Европа, е необходимо да постигнем високо ваксинално покритие”, подчерта той. Зам.-министър Томов допълни, че обучението в присъствена среда е свързано именно със спазването на противоепидемичните мерки от страна на обществото.
„Отчитаме интерес от страна на студентите към ваксинацията. Над 30%, това сочат данните на Националното представителство на студентските съвети, искат да се ваксинират. Ако искаме присъствена среда, студентите трябва да бъдат отговорни и да спазват мерките. Ние от НПСС препоръчваме на студентите да се ваксинират“, заяви председателят на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев. Д-р Тома Томов присъства на откриването на новата академична 2021-2022 година в УНСС.

Проф. Николай Витанов: ВТОРИЯТ ПИК НА ЧЕТВЪРТАТА COVID ВЪЛНА СЕ ОЧАКВА ПРЕЗ ОКТОМВРИ
Вторият пик на четвъртата COVID вълна се очаква през октомври. Базовото репродуктивно число е 0,93, т.е. 100 души, които се излекуват от COVID-19, оставят след себе си 93 заразени, но в момента имаме леко свиване. Това заяви пред bTV математикът проф. Николай Витанов. По думите му, максималното репродуктивно число през втория пик на четвъртата вълна може би ще е между 2-2,20, информира Zdrave.net.
Математикът сподели, че е получавал заплахи и по тази причина в комуникацията си с медиите ще използва само картички и базовото репродуктивно число, без да коментира други числа.
„Преди три седмици мои сътрудници ми дадоха коментарите под едно мое интервю за медия. Там имаше 7 заплахи за физическа разправа и 3 заплахи за убийство. Аз съм най-заплашваният човек в България. От този момент спирам да коментирам всякакви числа, с изключение на базовото репродуктивно число. Числата ще ви ги кажат уважаемите хейтъри – те са много компетентни, да заповядат“, каза проф. Витанов и обясни, че „оттук нататък ще комуникира с медиите с картички и базово число“. „Вече загубихме 20 000 души, все едно сме изгубили война. Броят на жертвите ще продължава да расте“, добави той.
Проф. Витанов представи прогноза за 14-дневна заболеваемост спрямо 24 септември, в която единствените области, които не са в червената зона, се предполага, че ще бъдат Плевен, Добрич, Смолян и Кърджали. По думите му, София-град и Пловдив все още не са във виолетов цвят и това държи България на повърхността.
„Скритата заболеваемост бива два вида. Миналата година тя беше на безсимптомните. Тази година се появи нов феномен. Хора със симптоми, които не се регистрират, особено младите. Той се прояви в края на август. През лятото процентът на заболелите се вдигна, защото пристигаха множество хора от чужбина, които си идваха заразени, както и такива туристи. Нормално е да се вдигне вълната“, обясни проф. Витанов. Той бе категоричен, че се очертават два неблагоприятни фактора за разпространението на заразата – влиянието на присъственото обучение и на връщането на хората по офисите.
„През април 2020 г. имаше човек, който каза, че вирусът си има помагач. Срещу този човек се вдигна страшен вой още тогава. Народът, политиците и журналистите бяха излъгани от хора, които твърдяха, че COVID-19 е безопасен и, видите ли, нищо няма да стане“, припомни той. Математикът направи и кратка ретроспекция на събитията от първите месеци на пандемията. „От пролетта на миналата година е било натрапвано на 25% от хората в България, че вирусът не е толкова опасен и заради поведението на тези 25% по отношение на заразата сега говорим за 20 000 починали“, каза още проф. Витанов.