НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.09.2019)

ПРЕЗ 2019 Г. ЗАПЛАТИТЕ В ЦСМП-ПЕРНИК СА УВЕЛИЧЕНИ С 63%
„С 63% са увеличени заплатите на работещите в „Спешна помощ“ – Перник през тази година. За подобряване на заплащането на работещите там в рамките на бюджета на Министерството на здравеопазването от 2015 до 2019 г. е извършено неколкократно увеличение на заплатите. Подготвен е и проект за ремонт на сградите на Центъра за спешна медицинска помощ – Перник и неговите филиали, както и за цялостно обновяване на линейките и медицинското оборудване в тях“. Това каза министър Кирил Ананиев в отговор на питане от депутата Станислав Владимиров относно състоянието на Центровете за спешна медицинска помощ на територията на област Перник, информира Zdrave.net.
ЦСМП – Перник е създаден през 1995 г. Той има 5 подразделения – в Перник, Радомир, Земен, Брезник и Трън. В тях работят 8 мобилни екипа, 1 транспортен домедицински и 4 стационарни екипа във филиалите, където няма болница. Центърът разполага с 18 броя линейки, 10 от тях са основни, 8 са резервни. 14 от линейките са закупени през 2007, 2008 и 2009 г., 2 през 2015 г. и 2 през т.г.
„Наличното медицинско оборудване в линейките и медицинските екипи са достатъчни за извършването на реанимационни действия. Медицинското оборудване в линейките е напълно годно и използваемо.
Взети са следните мерки: ще бъде изградена нова сграда на ЦСМП – Перник, която ще се помещава в двора на областната болница в града. За останалите филиали ще има преустройство и реконструкция на съществуващите сгради. Предвидена е доставка на 8 нови линейки.
Когато постъпих на този пост, всички проекти в МЗ бяха замразени. В рамките на кратък период от време успях да ги задвижа отново и да не загубим средства по европейските програми. За Перник вече е обявена поръчка за доставка на оборудването, както и за реконструкцията на сградите, за които говорих. Всичко ще бъде направено така, както трябва. Бавят се обществените поръчки. Нямаме сигнал, че някои е пострадал заради това, че Центърът за „Спешна помощ“ – Перник не си е свършил работата“, обясни още министър Ананиев.

БОЛНИЧНИ АСОЦИАЦИИ НАСТОЯВАТ ЗА НЕЗАБАВНО ИЗПЛАЩАНЕ НА ИЗВЪРШЕНАТА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ
Българска болнична асоциация, Националното сдружение на частните болници и Национално сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, изразяват своята пълна подкрепа на справедливитие искания, залегнали в декларацията на Съюза на общинските болници в България, в която
се настоява за незабавно изплащане на извършената надлимитна дейност от медицинските екипи, информира Zdrave.net.
„Нерешените въпроси, свързани с изплащането на така наречената „надлимитна дейност“, касаят всички изпълнители на болнична медицинска помощ, независимо от формата им на собственост. Те са и част от причините за финансовата нестабилност на системата на здравеопазване и заплаха за фалит на немалко лечебни заведения. Решаването на тези въпроси „на парче“ и под натиск само ще задълбочи кризата и временно ще отложи неизбежното”, смятат от сдруженията.
„Присъединявайки се към исканията на Съюза на общинските болници в България, ние категорично настояваме за незабавно изплащане на извършената, но неразплатена дейност на болниците и слагане на край на политиката на лимитиране в интерес на пациентите и лечебните заведения”, пишат в позицията си болничните асоциации.

БИЗНЕСЪТ ПЛАЩА ГОДИШНО ЗА БОЛНИЧНИ 50 МЛН. ЛЕВА
50 млн. лв. годишно се изплащат от бизнеса като обезщетения за фалшиви болнични листове. Още 150 млн. лв. се изплащат от Националния осигурителен институт. За последните три години у нас са установени повече от 10 000 нарушения, свързани с издаването на фалшиви болнични, показват данни на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), съобщи БНР.
Според АИКБ решение на проблема с фалшивите болнични трябва да се търси в посока поне първите три дни от болничния да са за сметка на работника по примера на редица европейски страни, в които не се плащат от 1 до 7 дни.
“Размерът на изплатените обезщетения за последните 7 години се удвоява”, заяви в интервю за предаването „Преди всички“ Добрин Иванов, изпълнителен директор на Асоциацията на индустриалния капитал.
„От 1,350 млн. болнични листа през 2012 г. до 2,750 млн. болнични листа през 2018 г. Това удвояване на броя на болничните не се дължи само на влошения здравен статус на населението или на застаряващото население. Има злоупотреби с болнични листове“, обясни Иванов. Той изтъкна занижения контрол от страна на Министерството на здравеопазването и НОИ за правомерността на издаване на болнични, както и липсата на наказания.

НЗОК ЩЕ ПЛАЩА ТЕРАПИЯТА С КИСЛОРОД
Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) ще плаща разходите за кислородотерапия след 1 декември 2019 г. В ход е процес на изготвяне на медицински критерии и алгоритъм за проследяване на пациенти при провеждане на лечението. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на депутата Антон Кутев, информира Clinica.bg.
Министърът съобщи какво конкретно е предприела Здравната каса във връзка със заплащането на кислородолечението в домашни условия.
По постъпило заявление от неправителствени организации на хора, боледуващи от астма, алергия, муковисцидоза, от Асоциация на родителите на деца с епилепсия и Национален алианс на хора с редки болести е предложено включване в списъка на НЗОК на реимбурсиране ползването на кислородни концентратори, обясни министър Ананиев. Той допълни, че след проведено договаряне с производители и дистрибутори, кислородните концентратори са включени в “Списък с медицински изделия по групи, които НЗОК заплаща в условията на извънболничната медицинска помощ”.
Във връзка с изготвянето на медицинските критерии и алгоритъм за проследяване, на членовете на Експертен съвет по пневмология и фтизиатрия, е изпратено писмо с искане за становище за определяне на обективни критерии за започване или провеждане на кислородотерапия. Становище се иска и за прогнозен брой пациенти за тригодишен период (2020 – 2022 г.), подходящи за кислородотерапия.
Настоява се също за определяне на режим на наблюдение и проследяване на ефекта и състоянието на пациента.

УДЪЛЖАВА СЕ СРОКЪТ ЗА ОБУЧЕНИЕ НА СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ
Удължават срока за обучението на медиците в спeшните центрове и спешните отделения в страната до 2020 година. Това стана ясно от отговора на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарния контрол. Той заяви, че вече е избран изпълнител, който ще проведе обученията, информира Clinica.bg.
Крайният срок за изпълнение на проект ПУЛСС, по който се обучават спешни медици в страната, е 31 декември 2019 година. Това означава, че близо 7000 спешни лекари трябва да минат на обучение в оставащите малко повече от 3 месеца. Затова срокът се удължава с още една година, стана ясно от думите на министър Кирил Ананиев. Той заяви, че с цел успешното изпълнение на всички дейности, между Министерство на здравеопазването и Управляващия орган тече процес на подписване на анекс към договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, с който срокът ще бъде удължен до края на 2020 година.Общият бюджет на ПУЛСС възлиза на 7 млн. лв., които са 100 % безвъзмездна финансова помощ.
В Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ е доставено и въведено в експлоатация специализирано оборудване и обзавеждане, като онлайн-системата за дистанционно обучение, посочи още здравния министър. Той уточни, че графикът на дейностите по проекта се изпълнява текущо, като вече е изготвен анализ на нуждата от обучение на служителите от системата на спешната помощ. Освен това са създадени методика и програми за обучението на всички категории персонал от спешните центрове и отделения, като са разработени и методики за първоначална и периодична оценка на професионалните компетентности в системата на спешната помощ.

МБАЛ – ПОМОРИЕ ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА С ЖИВОТОСПАСЯВАЩА РЕАНИМАЦИОННА МАСА ЗА НОВОРОДЕНИ
Акушеро-гинекологичното отделение в МБАЛ – Поморие вече разполага с животоспасяваща реанимационна маса за новородени, информира Zdrave.net. Ценната апаратура е на стойност 20 665 лв. От тях 12 000 лв. са осигурени от Община Поморие, а останалата част от сумата (8000 лв.) е събрана от дарения в параклиса „Св. Николай Чудотворец”, намиращ се на поморийското Рибарско пристанище. 665 лева пък са събрани от продажбата на събраните пластмасови капачки в кампанията „Сърцето на Поморие”.
„Кампанията започна в началото на 2019 г. по инициатива на кмета Иван Алексиев, като още преди Нова година заедно обсъдихме за какво ще бъде най-полезно да се разходват събраните средства. Масата ще спомогне както при грижата за дечицата с проблеми в основните жизнени функции, така и при първичните грижи за здравите новородени”, коментира завеждащият АГ – отделението д-р Матей Попов. Той сподели, че около 15% от бебетата се раждат с нарушения в дишането или сърдечната дейност, което прави новата придобивка изключително необходима и важна за тях и техните родители.
„Щастлив съм, че с общи усилия успяхме да реализираме това добро дело. В началото много хора подцениха стойността на каузата, но аз лично бях убеден в успеха ѝ, защото тя бе насочена към най-важното – нашите деца”, изтъкна кметът Иван Алексиев.