НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.08.2021)

1371 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 24 ЧАСА
1371 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалите 24 часа. 641 от тях са установени с PCR, а 730 – с бързи антигенни тестове. За последното денонощие са направени общо 20 952 теста, от които 6102 – PCR, а 14 850 – антигенни. Това показва Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 35; Бургас – 122; Варна – 110; Велико Търново – 77; Видин – 9; Враца – 14; Габрово – 20; Добрич – 25; Кърджали – 33; Кюстендил – 11; Ловеч – 11; Монтана – 12; Пазарджик – 55; Перник – 27; Плевен – 23; Пловдив – 161; Разград – 11; Русе – 45; Силистра – 27; Сливен – 20; Смолян – 14; София област – 33; София град – 273; Стара Загора – 73; Търговище – 22; Хасково – 45; Шумен – 40; Ямбол – 23.
В България към момента са доказани общо 438 698 случая на новия коронавирус. 19 214 от тях са активни. 401 046 са излекуваните лица, 249 от които са регистрирани през изминалото денонощие.
Общо 2161 са пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, от тях 194 се намират в интензивни структури.
Дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас към момента, са общо 2 201 084. През последните 24 часа са приложени 12 132 от тях.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при общо 13 620 лица-медицински служители. 20 нови случая са регистрирани през последното денонощие. Три от тях са установени при лекари, пет – при медицински сестри, пет – при санитари и седем – при друг медицински персонал.
18 438 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Нови 27 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

МИНИСТЪР КАЦАРОВ И ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА КТ “ПОДКРЕПА“ И НАЦИОНАЛНИЯ СИНДИКАТ „ЗАЩИТА“ ОБСЪДИХА НОВАТА МЕТОДИКА ЗА ИЗПЛАЩАНЕ НА ДОПЪЛНИТЕЛНИТЕ СРЕДСТВА ЗА РАБОТА ПРИ НЕБЛАГОПРИЯТНИ УСЛОВИЯ В ЦСМП
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров и екипът му проведоха среща днес, 20 август, с представители на КТ “Подкрепа“ и Националния синдикат „Защита“ относно новата методика за изплащане на допълнителните средства за работа при неблагоприятни условия в центровете за спешна медицинска помощ, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Министър Кацаров посочи, че целта на промените в методиката е по-справедливо разпределение на средствата в зависимост от действително отработените дни в месеца. Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов информира представителите на двата синдиката, че средствата за месец юни са преведени към центровете за спешна медицинска помощ и няма причина дължимите възнаграждения да не бъдат изплатени.
Участниците в срещата се съгласиха с необходимостта от увеличение на възнаграждението в сектора.

РАЗРЕШАВАТ 100% ЗАПЪЛВАНЕ НА КАПАЦИТЕТА ЗА ПОСЕТИТЕЛИ НА МЕРОПРИЯТИЯ, ФИТНЕС ЦЕНТРОВЕ, КЛУБОВЕ И ЗАВЕДЕНИЯ С ИЗИСКВАНЕ ПОСЕТИТЕЛИТЕ ДА ИМАТ ПЪЛНА ВАКСИНАЦИЯ СРЕЩУ COVID-19
Във връзка с постъпващи от граждани запитвания в Министерството на здравеопазването относно работата на определени обекти и организирането на конкретни мероприятия при използването на капацитет до 50%, както и във връзка със заповедта, която влиза в сила от днес, 20 август, от здравното ведомство таправиха следното уточнение:
Условията за работа на тези обекти не са променяни. И досега те можеха да работят/ да бъдат организирани при използването на до 50% от капацитета на съответното място. Тази възможност е в сила и в момента. Новото от днес е, че същите могат да работят/ да бъдат организирани, използвайки 100% капацитет, ако персоналът и посетителите са или ваксинирани, или преболедували, или предоставят негативен резултат от PCR тест.
Заповедта се отнася до:
• конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма;
• културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство);
• на спортни състезания с публика;
• посещенията на фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА, уелнес и таласотерапевтични центрове;
• посещенията в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца;
• посещенията в заведенията за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, игралните зали и казина.
Другият нов текст в Заповедта касае организацията на работата във всички администрации. Ръководителите на администрации установят работно време с променливи граници и начало на работния ден между 7:30 и 10:00 часа и организират работа от разстояние на най-малко 50% от персонала, освен ако, в зависимост от характера на работа, това не е възможно.

ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА МЗ И ММС ОБСЪДИХА ВЪВЕЖДАНЕТО НА ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ ПО ВРЕМЕ НА ФУТБОЛНИ СРЕЩИ
Въвеждането на противоепидемични мерки по време на футболни срещи обсъдиха на среща в Министерството на младежта и спорта заместник-министрите на здравеопазването д-р Александър Златанов и д-р Тома Томов, министърът на младежта и спорта Андрей Кузманов и част от екипа му, както и представители на Българския футболен съюз. Това съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Във връзка с повишаване на нивата на заболеваемост от COVID-19, беше обсъдено да се позволи присъствието на публика при спазване на отстояние от две седалки между феновете, а в секторите без седалки – да не бъде допускана публика.
Привържениците ще имат достъп до стадионите само срещу представянето на билети, пропуски или покани. Свободно влизане няма да се допуска. Сред предложенията е и феновете да влизат най-късно 15 минути преди началния час на футболната среща, а пропускателният режим да бъде организиран при спазването на дистанция от минимум 2 метра. Носенето на предпазни маски от момента на влизане на стадиона до напускането му остава задължително.

Д-р Неделчо Тотев: МЕДИЦИ В ПЕНСИОННА И СЛЕДПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ ДАВАТ РАМО НА СИСТЕМАТА
“Както и преди, според плана, който е заложен за справяне с COVID епидемията, започваме с 10 легла. Нарастването на темпото и на броя на заразените и на нуждаещи се от болнична медицинска помощ ще диктуват по-нататък нещата. Ние караме на предела на възможностите – така беше и при предишната вълна – стигнахме до 30 легла от 100-те, които имаме. Това никак не е малко – на фона на персонала, който е доста редуциран поради факта, че няма желаещи да работят.” Това каза пред БНР д-р Неделчо Тотев, директор на „МБАЛ-Чирпан“ и председател на Сдружението на общинските болници.
По думите му самата психоза около COVID доведе до това, че лечението на доста пациенти пострада, защото те се страхуват да влязат в „мръсни“ болници (в които се лекуват пациенти с COVID). „Ощетени са пациентите, които има нужда, но не ни търсят навреме по повод на друго заболяване. За съжаление рязко пада бройката на приетите пациенти с друга патология, различна от COVID-19. Те пристигат вече в крайно тежко състояние или тихомълком угасва свещичката на живота им, особено по селата”, каза д-р Тотев.
Д-р Тотев подчерта, че засега болницата в Чирпан е обезпечена по отношение на персонал, медикаменти, апаратура.
„Проблемът е, че пациентите с коронавирус ще бъдат обслужвани от същия персонал, който ще обслужва всички останали пациенти. Няма как да отделим персонал само за COVID. Хора няма. Това би следвало да е държавна политика, защото т.нар. времеви прозорец се затваря. За краткото време, с което разполагаме, няма как да бъдат изградени нужните специалисти. Когато „прозорецът“ се затвори, ще настъпи истинската криза, защото сега все още има персонал в пенсионна и следпенсионна възраст. Хора, които дават рамо на системата, но са на предела на психическите и физическите си възможности“, каза той.
Председателят на Сдружението на общинските болници допълни, че COVID-пакета за лечение на пациенти от личните лекари би облекчил малките болници. „Добре е като замисъл, защото сме съгласни, че не може всеки, на който му е хрумнало, да бъде приеман в болница. Ние обаче приемаме пациенти основно по спешност. Тези пациенти идват в малките часове или във време, в което, ако решиш да ги върнеш, няма да е възможно, защото алтернативата е да ги оставим да спят пред болницата. Така постъпват при нас пациенти, които не са съвсем за болница. Джипи практиките обаче не навсякъде са добре заети, тъй като сега голяма част обслужват 5-6 села“, коментира д-р Тотев. Той помоли за помощ от останалите болници по отношение на детския контингент, защото болницата в Чирпан няма ресурс да лекува малките пациенти с усложнени състояния.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ОБЯВИХА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА СИ ЗА ИЗВЪНБОЛНИЧНИЯ ПАКЕТ ЗА ПАЦИЕНТИ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България обяви своето предложение, свързано с пакета за лечение на пациенти с COVID-19 в извънболничната помощ, съобщи Zdrave.net.
Идеята за създаването на такъв пакет беше обявена преди дни от Министерството на здравеопазването, припомниха от здравния портал. Целта е да се облекчи максимално болничната система и по-леките случаи да се поемат от личните лекари, но при ясно разписани изследвания и медикаменти, които те могат да прилагат.
От сдружението предлагат в пакета да се включат параклинични изследвания като ПКК, PCR, Д-димер, АСАТ, АЛАТ, LDH, рентгенография на бял дроб и други. Те ще бъдат назначавани според преценката на лекаря въз основа на състоянието на пациента.
За да бъдат включени в амбулаторната процедура, пациентите трябва да са с положителен резултат от PCR или БАТ от сертифицирана лаборатория.
Според предложението на личните лекари пациентът ще си прави изследванията сам, като това обаче ще става в определен времеви интервал, който пък трябва да е предварително определен за всяка лаборатория и рентген. За целта ще е нужно временно прекратяване на карантината му, което налага промяна в съществуващите разпоредби, е разписано в предложението на НСОПЛБ.
Терапията ще бъде чрез различни групи медикаменти, подходящи за лечение на лека до среднотежка форма на COVID-19 в извънболнични условия.

УВЕЛИЧАВАТ СЕ СИГНАЛИТЕ ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 КЪМ СТОЛИЧНИЯ СПЕШЕН ЦЕНТЪР ЗА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ
Увеличават се сигналите към ЦСМП-София за пациенти с COVID-19. Това съобщи пред Zdrave.net говорителят на спешното звено Катя Сунгарска.
„Определено има ръст. Слава Богу все още не сме стигнали огромните цифри, на които бяхме свидетели през предните вълни“, посочи тя.
Статистиката към момента сочи, че приблизително всеки 10-ти сигнал към Бърза помощ в столицата през последната седмица е бил за пациент със съмнение за вируса.
Така например от 521 сигнала в понеделник, 41 са били за COVID. Във вторник от общо 424 тези за болни със съмнения за вируса са били 46, в сряда техният брой е бил 51 от 402 повиквания. Във вчерашния четвъртък сигналите за COVID са наброявали 39 от общо 412.
През последния уикенд обажданията към Спешна помощ за COVID са били близо 70 на фона на около 40 през предходните почивни дни.
Говорителят на ЦСМП-София изтъкна и че тенденцията е вирусът „да се подмладява“. Тя разказа и че наскоро спешните лекари са имали сигнал за новородено с коронавирусна инфекция, което впоследствие е било хоспитализирано.

ОБЛАСТНИЯТ КРИЗИСЕН ЩАБ ЗА БОРБА С КОРОНАВИРУСА В ОБЛАСТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ПРЕПОРЪЧА ДА СЕ ОТЛОЖАТ ВСИЧКИ МАСОВИ МЕРОПРИЯТИЯ
Областният кризисен щаб за борба с коронавируса в област Велико Търново препоръча на кметовете на десетте общини в региона да отложат всички масови мероприятия. За една седмица в областта заболеваемостта от COVID-19 се увеличила четири пъти, информира БНР.
В област Велико Търново заболеваемостта достигна 246 на 100 000 жители. За една седмица новите случаи са 385. Туризмът и завърналите се от чужбина са основните групи, генериращи разпространението на заразата, посочи д-р Евгения Недева, директор на РЗИ Велико Търново: „Разпространението при нас е дифузно, семейни огнища, организирани колективи“.
Хоспитализирани са 121 пациенти, като 16 са на интензивно лечение. 90 на сто от пациентите не са ваксинирани. В педиатриите, родилните и хирургичните отделения са обособени COVID сектори. И петте болници в областта имат готовност за разкриване на допълнителни легла, но срещат проблеми с персонала.
Детските и учебните заведения не са подали информация за желаещи учители и непедагогически персонал за ваксинация. В областта е преболедувало или е ваксинирано 30% от населението.