НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.07.2022)

ПРОТЕСТИ МОЖЕ ДА ОБХВАНАТ БОЛНИЦИТЕ В СТРАНАТА ПРЕЗ ЛЯТОТО
Протести може да обхванат болниците в страната през лятото. Дотам може да се стигне, ако ВАС окончателно реши да уважи иска на мениджърите на лечебните заведения и да спре императивно заложеното увеличение на заплатите в Анекса към НРД. Това стана ясно от реакциите на синдикатите и съсловната организация на професионалистите по здравни грижи, съобщи Clinica.bg.
Тази седмица съдът спря изпълнението на промяната, която бе заложена в НРД по искане на асоциациите на частните и общинските болници. От лечебните заведения са категорични, че искат да увеличат доходите, но не могат, защото сметката не им излиза. Според тях всичко може да се сведе до следното просто уравнение, в което от едната страна стоят изисквания за 20% до 100% увеличение на заплатите, 200% до 300% увеличение на цените на енергоносителите, 12% до 15% увеличение на цените на стоките и услугите, които болниците ползват, 25% увеличение на цените на клиничните пътеки, съчетано обаче с 25% намаление на обема дейност, срещу реално 10% увеличение на бюджета за болнична медицинска помощ спрямо 2021г. „Ясно е, че това уравнение няма решение. Или ако има, то е умишления фалит на болници, чиито управители биха носили и наказателна отговорност за не предотвратяването му”, казват от Националното сдружение на частните болници. Според синдикатите и медицинските сестри обаче това не е така и доходите трябва да се вдигнат незабавно, защото са изключително ниски.
„Отказът на работодателите да изпълнят договорените минимални работни заплати в условия на растяща непрекъснато инфлация, повишаващи се цени на енергоносители, горива, основни продукти, храни е проява на липса на отговорност към персонала в съответните лечебни заведения за болнична помощ. Ниските основни възнаграждения водят до демотивация на медицинските специалисти, което от своя страна води до влошаване качеството на медицинските услуги и всичко това е за сметка на пациентите”, казват от КНСБ. Те заявяват и готовност за протести.
„Призоваваме структурите на ФСЗ-КНСБ да продължават преговорите в лечебните и здравните заведения за достигане на договорените в КТД – 2022 г. Там, където преговорите не са ползотворни, да предприемем местни протестни действия. В случай че 5-членният състав на ВАС потвърди определението на 3-членния, сме готови да организираме национални протестни действия за защита на възнагражденията на медицинските специалисти в лечебните и здравните заведения”, се казва в позицията им. На подобно мнение са и от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. В коментар за Clinica.bg председателят на БАПЗГ Милка Василева заяви, че, ако ВАС окончателно спре изпълнението за увеличаване на заплатите, структурите им ще проведат разговори със синдикатите, за да решат какви стъпки да предприемат.

ПЕТА МБАЛ – СОФИЯ ЩЕ СТАНЕ БАЗА ЗА ОБУЧЕНИЕ НА СТУДЕНТИ ОТ НАПРАВЛЕНИЕ “ЗДРАВНИ ГРИЖИ” ОТ НОВ БЪЛГАРСКИ УНИВЕРСИТЕТ
Пета МБАЛ – София ще стане база за обучение на студенти от направление “Здравни грижи” от Нов български университет. Това решиха днес общинските съветници от Комисията по здравеопазване и социална политика към Столичния общински съвет, информира Zdrave.net
„Управителят на Пета МБАЛ д-р Борил Петров не се нуждае от нашето разрешение, но е добре да получи подкрепата ни. Това е признание за Пета МБАЛ, а д-р Петров ще ни държи в течение по отношение на цялата процедура“, каза председателят на комисията д-р Антон Койчев.
Проф. Иво Петров допълни, че дефицитът от специалисти по здравни грижи е много съществен и сключването на договор с учебно заведение е много добра практика за привличане на кадри. „Още повече, че в хода на стажа става ясна съвместимостта между студентите и лечебното заведение и тяхната мотивация“, каза още той.
Общинските съветници гласуваха и да бъдат обявени конкурси за управление в редици столични лечебни заведения, но подробности по обявите ще бъдат публикувани след гласуването на сесията на Столичния общински съвет.

1 862 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА В БЪЛГАРИЯ
1 862 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица в България през последните 24 часа. 187 от тях са установени с PCR, а 1 675 – с бързи антигенни тестове. 65,09% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
За последното денонощие са направени общо 7 820 теста, 835 от които са PCR, а 6 985 – антигенни. Това показват данните на Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 47; Бургас – 191; Варна – 207; Велико Търново – 25; Видин – 20; Враца – 26; Габрово – 26; Добрич – 53; Кърджали – 26; Кюстендил – 39; Ловеч – 16; Монтана – 33; Пазарджик – 39; Перник – 37; Плевен – 27; Пловдив – 139; Разград – 17; Русе – 38; Силистра – 34; Сливен – 44; Смолян – 21; София област – 43; София град – 492; Стара Загора – 102; Търговище – 14; Хасково – 49; Шумен – 20; Ямбол – 37.
Към момента у нас са доказани общо 1 189 000 случая на новия коронавирус. 14 209 от тях са активни. 1 137 484 са излекуваните лица, 509 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
С потвърден COVID-19 в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 790 пациенти, 42-ма от тях са настанени в интензивни отделения или клиники. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 145, от тях 73,10% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Общият брой на дозите от ваксините срещу коронавирусната инфекция, поставени у нас до момента, е 4 446 176 – от тях 3 660 са приложени през изминалото денонощие.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 24 890. Нови 28 случая са регистрирани през последните 24 часа: осем от тях са установени при лекари, шест – при медицински сестри, шест – при санитари и осем – при друг медицински персонал.
37 307 са починалите лица, при които е била доказана коронавирусната инфекция. Шест нови случая са регистрирани през последното денонощие. 83,33% от починалите лица не са били ваксинирани.

ОМБУДСМАНЪТ ПОИСКА ДЪРЖАВАТА ДА ПЛАЩА ЛЕКАРСТВА ЗА ДЕЦА С РАЗЛИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Омбудсманът Диана Ковачева се застъпи пред здравния министър в оставка проф. Асена Сербезова за лечението на деца с онкохематологични заболявания, с ревматологични и ендокринологични проблеми, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресслужбата на обществения защитник.
Поводът е сигнал до институцията от Сдружение „Деца с онкохематологични заболявания“, както и от родители на деца с различни заболявания, които алармират, че заради нормативно определената забрана за финансиране с публични средства (от НЗОК) на лекарствени продукти извън разрешените за употреба, се нарушава правото на децата им на качествено лечение.
Мнението на специалистите е, че за да бъде решен този проблем, е необходимо спешно приемане на изменение и допълнение на Закона за лекарствените продукти за хуманната медицина, с което да отпадне забраната за финансиране с публични средства на лекарствени продукти за деца, които са извън разрешените за употреба т. нар. „off-label“. Друг вариант е създаване на специализиран фонд за финансиране на този тип медикаменти, който ще осигури възможност за заплащане на лекарствените продукти за лечението на детето.
Омбудсманът посочва, че какъвто и вариант да бъде избран, е необходимо да има спешно решение, с което да се гарантира, че няма да бъде спряно лечението на деца, особено на тези, за които то е животоспасяващо. Диана Ковачева посочва още, че родителите настояват за отговорно национално отношение към здравето на техните деца, защото доста често за лечението на децата им се прилагат именно лекарства, които са извън разрешените за употреба в педиатрията, или по кратката си характеристика се прилагат при други заболявания. Омбудсманът подчертава, че в искането си родителите се позовават на съществуващи европейски модели и практики на заплащане с публични средства на лекарствени продукти, които са извън разрешението за употреба за деца. Ковачева настоява при разглеждане на поставените проблеми с лекарствата на децата, да бъдат отчетени всички обществени мнения и позиции – на професионалните общности, на родителите, за да бъде намерен баланс между отговорностите и очакванията към Министерството на здравеопазването, което съгласно Закона за закрила на детето е специален орган за закрила.

СЪЗДАВАТ ДРУЖЕСТВО ЗА СПЕШНА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ ПО ВЪЗДУХ
„Днес създаваме дружеството „Хелимед Сървисис“, което ще предоставя спешна медицинска помощ по въздух“. Това съобщи премиерът Кирил Петков преди началото на днешното заседание на Министерския съвет, информира Zdrave.net.
„Правителството вече пусна обществена поръчка за шест хеликоптера, които ще бъдат финансирани по Плана за възстановяване и устойчивост. България най-накрая ще има спешна медицинска помощ, която ще може да помага на българските граждани в рамките на 60 минути след инцидента или т. нар. „златен час“. Това е огромна победа за българското правителство и българските граждани“, коментира Петков.
Вчера МЗ обяви обществена поръчка за закупуване на санитарни хеликоптери, осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ. Ще бъдат закупени шест медицински хеликоптера, като е предвидена опция за закупуване на два допълнителни.
Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е в размер на 162 711 735,86 с ДДС. Очаква се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30.04.2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г.
В срок до 1 септември 2022 г. потенциалните кандидати имат възможност да подават оферти за участие в поръчката чрез платформата ЦАИС.
Дружеството „Хелимед Сървисис“ ще бъде оглавено от напусналия днес парламента депутат от „Продължаваме промяната“ Георги Гвоздиков. По време на дебата преди гласуването на оставката му се появиха твърдения, че конкурсът, в който той е участвал, е бил предрешен и в явен конфликт на интереси. Имаше дори предложение от „Има такъв народ“ народните представители да не позволят на Гвоздиков да напусне парламента.