НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.06.2021)

БЪЛГАРИЯ Е В ЗЕЛЕНАТА ЗОНА НА КАРТАТА НА ЕС ЗА СЪСТОЯНИЕТО НА COVID-ПАНДЕМИЯТА В ЕВРОПА
България е в зелената зона на картата на ЕС за състоянието на COVID-пандемията на континента, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
“Това се дължи от една страна на хората, които вече се ваксинираха и така създават бариера пред разпространението на вируса и от друга страна, на усилията на медиците от болничната, извънболничната и спешната медицинска помощ и служителите на администрацията, пряко ангажирани в борбата с COVID-19“, заяви здравният министър д-р Стойчо Кацаров. Той подчерта, че това, че сме в зелената зона не бива да ни успокоява прекалено.
„Опасността не е отминала и единственият начин да намалим риска е като се ваксинираме масово. Нека използваме летните месеци и да го направим, за да можем да се върнем към нормалния начин на работа“, призова министър Кацаров.

10 207 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
41 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа. 18 от тях са установени с PCR, а 23 – с бързи антигенни тестове. За последното денонощие са направени общо 8438 теста, 3571 от които PCR, а 4867 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Бургас – 6; Варна – 2; Видин – 1; Враца – 2; Добрич – 1; Кюстендил – 2; Перник – 1; Плевен – 2; Пловдив – 7; Русе – 2; София град – 15.
421 005 са общо случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 10 207 от тях са активни. 392 809 са излекуваните лица. През последните 24 часа са регистрирани 37 от тях.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 1746. От тях 207 се намират в интензивни отделения и клиники.
Дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас до момента, са общо 1 657 042. През изминалото денонощие са приложени 3857 от тях.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е констатиран при 13 437 лица-медицински служители, като през последното денонощие не са регистрирани нови случаи.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 17 989. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са два.

ВОДЕЩИ ОНКОЛОЗИ ОТ ЕС ВЗЕХА УЧАСТИЕ В ОНЛАЙН СРЕЩА В РАМКИТЕ НА ОСМАТА ГОДИШНА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА АСОЦИАЦИЯ ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ
В рамките на Осмата годишна конференция на Българската асоциация по медицинска онкология се проведе онлайн събитие за насърчаване на създаването на Национален раков план на България, съобщи БНР.
Доц. Желязко Арабаджиев, началник на Клиниката по медицинска онкология в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда отчете различията по отношение на онкологичните заболявания между страните в Европа. В Източна Европа например смъртността е значително по-висока в сравнение със Западна (33%), а продължителността на живот е по-малка. При почти всички случаи на рак в страните от Източна Европа, диагностицирането на болестта става случайно при посещение на лекар по друг здравословен проблем. Причината за това е лошата превенция и късната диагностика, коментира доц. Арабаджиев.
Сред лекторите са проф. Тит Албрехт, Ръководител на Центъра за здравни грижи към Националния институт по обществено здраве на Словения и проф. Марк Лоулър, ръководител на катедрата по транслационна геномика на рака към Центъра за изследване на рака Патрик Джонстън на университета в Белфаст, член на борда на Европейската ракова организация и съпредседател на асоциираната към нея мрежа, с фокус COVID-19 и рак.
Проф. Тит Албрехт отчита, че България трябва спешно да приеме свой собствен Национален раков план, който да включва структуриране на грижите за пациентите и цялостна политика за превенция, диагностика и лечение на онкологичните заболявания. По този начин ще се улесни достъпът на българските граждани до ранна диагностика, своевременно започване на терапия и последващи грижи. Нужно е и развитие на цялостна ракова инфраструктура с изграждане на няколко свързани комплексни онкологични центъра и мрежи за контрол на рака. Освен това е необходимо да се осигури строга акредитация на тези структури и контрол на качеството на медицинските дейности.
Проф. Марк Лоулър отбеляза, че основното предизвикателство, с което Европа трябва да се справи са онкологичните заболявания, тъй като те са причина за смъртта на един европейски гражданин на всеки 3 минути. Той отчете усилията на ЕС в борбата с рака чрез създаването на Европейския раков план и значителното увеличение на бюджета за здравеопазване. Проф. Лоулър добави, че сега е важно този политически импулс да се насърчи, така че новите възможности да са от полза за цяла Европа. „Важно е да удвоим усилията си за премахване на раковите неравенства“, каза той и добави, че е ключово фокусът да е насочен към усилия за контрол и изследване на рака, особено в страните от Централна и Източна Европа.

РЗИ предупреди: ВОДАТА В ДОБРИЧ И В КУРОРТА “АЛБЕНА” ДА НЕ СЕ ПИЕ
Водата в Добрич и в курорта “Албена” да не се пие, препоръча Регионалната здравна инспекция. Там са получени много сигнали за мътна вода след обилните валежи през последните дни, съобщи БНР.
Причината за влошеното качество на водата са обилните валежи през последните дни.
ВиК – Добрич е предприело действия за ограничаване на подаването на вода от залетите сондажи, информира управителят на дружеството Тодор Гигински.
“Ограничихме сондажите, които бяха залети само на дълбоките сондажи караме. „Алмалии“ е спряно. Там, където има опасност да влезе пак мътна вода, всичко е ограничено, спряно е”, уточни г-н Гинински.
От Регионалната здравна инспекция в Добрич е предприето пробонабиране на вода от пунктове при крана на потребителя в Добрич и ваканционното селище “Албена”.
Пробите ще бъдат анализирани по физико-химични и микробиологични показатели. До излизане на резултатите се препоръчва в домакинствата за питейно-битови нужди да се използва бутилирана вода.

НЯМА ОПАСНО ЗАВИШЕНИЕ НА ЖИВАК В ПИТЕЙНАТА ВОДА НА ДВЕ СЕЛА В ОБЩИНА ХАДЖИДИМОВО
Няма завишение над нормите на съдържанието на живак в питейната вода на селата Копривлен и Ново Лески в община Хаджидимово. След редовните проби, взети от ВиК-Благоевград, които регистрираха отклонение, изследване на водата беше направено и от Регионалната здравна инспекция, съобщи БНР.
По време на редовно изследване на водата в двете села лаборанти на ВиК-Благоевград са отчели завишени нива на живак в нея. В Копривлен завишението е било незначително, но в село Ново Лески резултатът е четири пъти над нормата.
Управителят на водното дружество инж. Росица Димитрова веднага е сигнализирала РЗИ в Благоевград и е издала заповед водата да не се ползва за пиене, миене и готвене, като за населението са били осигурени водоноски.
Експерти от здравната инспекция незабавно са направили второ набиране на проби от двата източника и са ги изпратили в София, заяви д-р Калоян Калоянов. “В петък взехме проби. Вечерта излязоха. Резултатите са в норма. Явно нещо има, някаква грешка при пробовземане ли, нечисти съдове. Няма как да дойде този живак отнякъде”, допълни той.
Очаква се утре да отпадне забраната за ползване на питейната вода в двете села, а хората вече са уведомени, че опасност няма.