НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.06.2019)

С НАД 30 МЛН. ЛЕВА СА НАМАЛЕЛИ ПРОСРОЧЕНИТЕ ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА БОЛНИЦИТЕ ЗА ЕДНА ГОДИНА
За периода 31.03.2018 г. – 31.03.2019 г. просрочените задължения на лечебните заведения за болнична помощ с над 50 на сто държавно участие в капитала са намалели с 30 224 000 лв., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. За една година понижението на просрочените задължения за всички болници с държавно и общинско участие в капитала е 19%, като най-голямо е намалението (29 %) за болниците със 100% държавно участие в капитала. До 31 март 2018 г. просрочените задължения са били 158 387 000 лв., а през същия период през 2019 г. те вече са 128 163 000 лв.
Намаляването на просрочените задължения е резултат от спазването на единния Стандарт за финансово управление на държавните лечебни заведения – търговски дружества, който екипът на Министерството на здравеопазването въведе през миналата година, изтъкват от ведомството.

РЕГИСТРИРАХА ДВА ПЪТИ ПО-МАЛКА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ ТУБЕРКУЛОЗА У НАС
Двукратно намаляване на заболеваемостта от туберкулоза е постигнато в страната ни в рамките на последните 10 години – от 38 на 100 000 през 2008 г. до 18,4 на 100 000 през 2018 г. В абсолютни цифри броят на заболелите от туберкулоза е намалял от 3150 през 2008 г. на 1358 през 2018 г., съобщиха от пресцентъра на МЗ.
На 18 юни 2019 г. се състоя заключителна среща по Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза“, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. На срещата присъстваха зам.-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, старши портфолио мениджърът на Глобалния Фонд Сандра Ирбе, представители на Националния съвет за превенция на СПИН, туберкулоза и СПИ, както и представители на изпълнителите на Програмата – лечебни заведения, РЗИ, неправителствени организации и други. В рамките на срещата бяха представени постиженията в превенцията и контрола на туберкулоза и ролята на Глобалния фонд, ролята на лечебните заведения в контрола на туберкулозата, колаборацията между РЗИ и НПО на областно ниво, както и добрите практики от работата на терен сред ромска общност.
Програма „Подобряване на устойчивостта на Националната програма по туберкулоза“, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария, е една от най-дългосрочните превантивни донорски програми. За периода 2007-2019 г. страната ни е получила от Глобалния фонд финансови средства в размер на 23 363 819 евро.
Чрез финансиране на дейностите по Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата 2017-2020 г. Министерство на здравеопазването гарантира устойчивостта на постигнатите резултати в борбата с туберкулозата, като продължава да осигурява безплатни диагностикуми и консумативи за микробиологичните лаборатории към лечебните заведения за лечение на туберкулоза, лекарствени продукти от първи и втори ред, като също така финансира и дейностите за превенция на туберкулозата сред най-уязвимите групи от населението.

МЕДИЦИ ОТ МБАЛ-ВИДИН ЗАПЛАШВАТ С КОЛЕКТИВНА ОСТАВКА
Медици от МБАЛ – Видин поставиха ултиматум на управляващите, че ако не се съобразят с исканията им за достойни заплати и спазване на КТД ще подадат колективна оставка. В момента върви подписка по отделенията за подаване на колективни заявления за напускане. Това предупреждение беше отправено в началото на протеста – на 13 юни, с който работещите в общинската болница “Света Петка” започнаха да провеждат ефективни едночасови протести всеки ден заради неизпълнените искания за достойни условия на труд и заплащане.
“До момента не сме получили отговор на нашите искания”, каза председателят на дружеството на професионалистите по здравни грижи в болницата Диана Богомилова.

ОТ УМБАЛ “ЦАРИЦА ЙОАННА -ИСУЛ” ПОИСКАХА СРЕЩА С РЪКОВОДСТВАТА НА НЗОК
„Не сме съгласни и имаме доказателствата на документи, с нито едно от твърденията, отправени в прессъобщението на НЗОК на 19 юни.“ Това заявяват от УМБАЛ „Царица Йоанна-ИСУЛ“ в съобщение до медиите по повод информацията от НЗОК, че болницата е причината за възникналия проблем със заплащането на лечението на починалата от онкологично заболяване 6-годишна Мария, информира Zdrave.net.
“Дискусията около фактура, цени, дарителски сметки за лечение, дати на внасяне на документи и пр. засягат усложнената процедура за покриване на лечението извън списъка за реимбурсирани медикаменти на НЗОК. Тя създава напрежение и опасения не само сред близките и обществеността, но и отделя изключителен ресурс от времето на не многото лекари, които работят с една от най-тежките патологии – онкологичните заболявания при деца”, пише в становището на ИСУЛ. От болницата поискаха среща с ръководствата на НЗОК и на Изпълнителната агенция “Медицински надзор” с цел изясняване на конкретния казус и отстраняването на бъдещи възможни недоразумения.

ОБЩИНА ВАРНА ОСИГУРЯВА ДОМАШНА ПОДКРЕПА ЗА БЛИЗО 500 СТАРИ ХОРА
Община Варна ще осигури домашна подкрепа за близо 500 възрастни хора над 65 години, които имат проблеми със самообслужването или са с увреждания, съобщи днес кметът Иван Портних. Финансирането за новата услуга е малко над 1,1 млн. лева и е осигурено по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси”, съобщи БНР.
Клиентите, включени в проекта, който е с продължителност две години, ще могат да разчитат на почасови услуги. Те ще получават съдействие за приготвяне на храна, купуване на лекарства, прием на медикаменти или рехабилитационни процедури. Освен това ще им бъде предоставяна и административна помощ при изготвяне на документи за явяване пред ТЕЛК, някой институция или за подаване на молба за социални помощи. Включването в програмата ще става чрез насочване от личните лекари, от специалисти по извънболнична помощ или чрез общинските служби.
“Броят на социалните услуги, които предоставя община Варна, вече достига 59”, допълни Портних. По думите му предстои да заработят още два центъра – за хора с деменция и за хора с множество увреждания.

РОДИЛНОТО ОТДЕЛЕНИЕ В ЯМБОЛ ВЪЗОБНОВИ РАБОТА
Отделението по акушерство и гинекология при МБАЛ „Св.Пантелеймон“ – Ямбол“ АД възобнови своята дейност в стационара по Клинична пътека № 5 – „Раждане“, родилна помощ, свързана с раждането и дейността по грижи и диагностика/лечение на новороденото, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на болницата.
През април месец т. г. родилното отделение затвори врати, защото нямаше неонатолози. “В продължение на 5-6 месеца направихме всичко възможно, за да търсим лекари неонатолози, които да дойдат да работят в нашата болница. Въпреки условията, които ние предлагаме, включително и достойно заплащане, никой не пожела да дойде да работи в Ямбол. Обиколили сме почти половината България – София, Пловдив, Сливен, Нова Загора, Стара Загора, Бургас, Търговище, Пазарджик, Варна”, каза тогава директорът на болницата д-р Панайот Диманов.

ЛЕКАРИ ОТСТРАНИХА 12-КИЛОГРАМОВ ТУМОР ОТ ЯЙЧНИК
12-килограмов тумор на яйчника на 41-годишна жена отстраниха лекари от Медицински комплекс „Д-р Щерев”, информира Clinica.bg. При операцията са запазени репродуктивните органи на пациентката, която все още не е раждала. Операцията е продължила 1 час и 30 минути, а последващият престой в реанимационния блок на болницата е 24 часа. Пациентката е раздвижена от медицинския екип и преместена в болничния стационар в добро общо състояние, поясниха от клиниката.
„От направените предоперативни изследвания установихме, че се касае за огромен, най-вероятно доброкачествен, яйчников тумор. По време на операцията се потвърдиха нашите предположения. Това ни позволи да отстраним само тумора и да запазим репродуктивните органи”, коментира д-р Иван Димитров, акушер-гинеколог и ръководител на екипа, извършил операцията.
Яйчниковите тумори са най-разнообразни като хистология и размери. Коремната кухина позволява нарастването им, без това да води до оплаквания. Специалистите препоръчват да се прави профилактичен гинекологичен преглед поне веднъж в годината.

БУМЪТ НА КЪРЛЕЖИ СЕ ДЪЛЖИ НА ЛИПСАТА НА ПРОДЪЛЖИТЕЛНИ СТУДОВЕ ПРЕЗ ЗИМАТА
Всекидневни опашки от чакащи се изливат пред Националната референтна лаборатория по предавани с кърлежи инфекции към Националния център по заразни и паразитни болести, съобщи БНР.
Липсата на продължителни студове и дебела снежна покривка през зимата, както и честите валежи, които създават условия за висока влажност и бърз растеж на тревата, са основните причини за удължения активен сезон на кърлежите през тази година.
Обработването на общинските площи, паркове, градини и междублокови пространства се извършва от специализирани частни фирми. Графиците кога и как да става това, също са тяхна отговорност. Столичната регионална здравна инспекция издава предписанията към Столична община и се грижи за контрола на изпълнението. В много случаи обаче се оказва, че зелените площи са частна собственост, която не се стопанисва от общината. Честите промени на времето също са препятствие за надеждната обработка с препарати на зелените градски площи.

“КРАСИВА БЪЛГАРИЯ” НАБИРА ПРОЕКТИ ЗА ДОСТЪПНА СРЕДА ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ В ОБЩЕСТВЕНИ СГРАДИ
Стартира извънредна кампания за набиране на проекти по мярка „Осигуряване на достъпна среда на обществени сгради“ на „Красива България“ при Министерство на труда и социалната политика. Срокът за подаване на документи е от 20 юни до 19 юли включително, съобщи Redmedia.bg.
Мярката е насочена към създаване или поддържане на достъпна архитектурна среда в обществените сгради, отчитайки специфичните нужди на хората с намалена подвижност и на хората с увреждания. По нея могат да кандидатстват общини и държавни институции, които са собственици на обектите, включени в проектните им предложения.
Изискването е проектите да включват строително-монтажни/ремонти работи, чрез които съществуващи сгради се привеждат в съответствие с изискванията за достъпност и безопасност при експлоатация.
Всеки проект трябва да е на стойност между 30 000 и 120 000 лв. с ДДС. Финансирането от „Красива България“ за един проект е най-много 90% от стойността му, като останалата сума трябва да се осигури от кандидатите.