НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.05.2022)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРОВЕРЯВА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ, КОИТО ТВЪРДЯТ, ЧЕ НЕ МОГАТ ДА ВДИГНАТ ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИТЕ
Министерството на здравеопазването проверява лечебните заведения, които твърдят, че не могат да си позволят да вдигнат брутните възнаграждения на медиците. Това съобщи министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на днешния парламентарен контрол в отговор на въпрос на депутата от „Има такъв народ“ д-р Ивайло Христов относно ситуацията във варненската МБАЛ „Св. Анна“. За това информира Zdrave.net.
Министърът заяви, че според данните, които получават в Министерството, голяма част от болниците, които са срещу текстовете в НРД, гарантиращи увеличението на заплатите на медицинския персонал, имат ресурс за това и са били много изненадани от техните изявления.
„Проверява се дали твърденията им отговарят действително на затрудненията, които те изпитват. В последните две години не само ситуацията с COVID придаде специфика на болничната лечебна дейност, но се прибавиха и други кризи, включително и енергийната. Правим анализ, но истината е, че голяма част от болничните лечебни заведение вече са започнали да променят заплащанията“, каза министърът.
Проф. Сербезова припомни, че според КТД и НРД до 1 август трябва да бъдат увеличени първо брутните заплати, а след това и основните възнаграждения. „На началниците на отделения и клиники към края на март 2022 г. средната брутна месечна заплата в МБАЛ „Св. Анна“ – Варна е 3309, а на лекари със специалност – 2663 лв. Лекарите специализанти са получавали 2263 лв., а специалистите по здравни грижи 2266 лв. В средните месечни брутни заплати са включени не само основните заплати, но и допълнителни трудови възнаграждения с постоянен характер, платени отпуски, болнични и допълнителни трудови възнаграждения с непостоянен характер“, каза още здравният министър. По думите ѝ в момента дружеството се управлява от освободения Съвет на директорите.
„Промяната в състава не е вписана в Търговския регистър, защото три общини – Варна, Ветрино и Аврен, като акционери са подали искове за отмяна на решението на Общото събрание за избор на новия Съвет на директорите, което на практика блокира не само реализирането на това решение, но и адекватното оперативно, на дневна база, управление на болницата. От страна на МЗ е отправена молба към общините за преразглеждане на позицията“, каза още проф. Сербезова.
„С кметовете на тези общини разговор не може да се води, защото те искат да се изживяват като фактор в здравеопазването. В тази ситуация Министерството е в правото си да отнеме лиценза на болницата и пациентите да бъдат насочени към другата варненска болница, а тримата кмета това лечебно заведение да го ползват за каквото си искат“, отсече д-р Христов.
„Крайна е мярката с отнемането на лиценза и така всъщност наказвате лекарите и професионалистите, които продължават да работят там. По-скоро трябва да се има предвид, че всяко едно жалене в съда, както от директорите на лечебни заведения, които ще отнесат в съда текстове на НРД, така и в този случай, има последствия по отношение на здравеопазването“, отвърна министър Сербезова.

Министър Сербезова: ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ВЕНДИНГ МАШИНИ ЗА ПРОДАЖБА НА МЕДИКАМЕНТИ НЕ Е БЕЗОПАСНО
Съгласно действащото законодателство, търговията на дребно с лекарствени продукти може да се извършва само в аптеки и дрогерии, като тя задължително е съобразена с изискванията на Правилата за добрата фармацевтична практика. При продажбата на лекарствени продукти посредством автоматични машини, т.нар. вендинг автомати липсва дефиниране на персоналната отговорност на съответните лица, които ще бъдат ангажирани с процеса по отпускане на лекарствени продукти, даване на консултации, информираност на пациента относно неговото състояние и свързаната с това лекарствена терапия. Това каза министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ Илияна Жекова относно изисквания за поставяне на автомати за лекарствени продукти, информира Zdrave.net.
„Друг мотив за ситуирането на този тип апарати само в аптеки и дрогерии е пряката отговорност на лицата носители на съответната лицензия за съхранението на лекарствените продукти в аптеката и поддържането на оптималните условия за съхранение описани в кратката характеристика на лекарствените продукти“, каза още министърът.
Относно липсата на възможност за осигуряване на лекарствени продукти в слабо населени райони проф. Сербезова заяви, че според ЗЛПХМ право да извършва търговия на дребно има всяко физическо или юридическо лице, регистрирано като търговец по българското законодателство или по законодателството на държава-членка, което отговаря на останалите изисквания на закона.
„Така приетото законодателство в страната не урежда критерии по отношение на разпределението и гъстотата на аптеките по територия, нито относно техния режим на работа на аптеката. По този начин преценката за мястото на откриване на аптеката, за нейния режим на работа, обем на предоставени услуги и продукти е единствено в ръцете на стопанската инициатива на носителя на разрешение за търговия на дребно с лекарствени продукти. Съществуват множество населени места където разкриването на аптека или дрогерия е необосновано от икономическа гледна точка. В подобни случаи следва да се търсят устойчиви и работещи механизми за осигуряването на здравните потребности на хората живеещи в такива райони. Въвеждането на публично-частното партньорство за предоставяне на фармацевтични услуги в населените места със затруднен достъп до лекарства е един от тези начини за справяне с проблема“, допълни още министър Сербезова. По думите ѝ подпомагането на дейностите по разкриване на аптеки и предоставяне на фармацевтични услуги от страна на общините, местни структури, здравноосигурителния фонд и др. на желаещите да разкрият аптеки и дрогерии в такива райони лица, е един от потенциалните начини за справяне с този сериозен проблем. Реализирането на проекти по разкриване на аптеки в малките населени места би могло да се осъществява и чрез договаряне на процедури за съвместна дейност между общините и вече съществуващи местни дружества, притежаващи разрешително за аптечна дейност. Там където липсват аптеки, осигуряващи денонощен режим на работа, общината също би могла да субсидира извършването на тази дейност. „Региони, в които аптеките нямат рентабилност да подържат дейности по отпускане на лекарства заплащани от НЗОК, общините също биха могли да осигурят целеви субсидии за поддържане на тази номенклатура“, каза проф. Сербезова. Тя подчерта, че проблемът всъщност е много голям и касае достъпът до фармацевтични грижи. Същевременно обаче 50% от изписаните лекарства се приемат неправилно. „Какво да кажем пък за медикаменти, които се използват без лекарско предписание. В държавите, в които се следят тези процеси, е доказано, че 10% от хроничната чернодробна недостатъчност се дължи на безконтролната употреба на лекарства. Използването на вендинг машини за продажба на медикаменти не е безопасно“, каза още министърът.

Д-р Благомир Здравков: В БЪЛГАРИЯ ИМА СЪМНИТЕЛНИ ПРОБИ ЗА ХЕПАТИТ С НЕИЗВЕСТЕН ПРОИЗХОД, НО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ СЪЗДАВА ПАНИКА
„В България има съмнителни проби за хепатит с неизвестен произход, но не трябва да се създава паника. Положителното е, че според последните доклади от другите страни пикът на този хепатит вече е преминал и се очаква да спада все повече“. Това заяви пред БНТ д-р Благомир Здравков, изпълнителен директор на СБАЛ по детски болести „Проф. д-р Иван Митев“ в София. По думите му в Западния свят случаите са около 250, в световен мащаб – около 500. Още през миналата година е имало случаи, докладвани в САЩ, най-голям е броят на засегнатите във Великобритания, информира Zdrave.net.
„Беше разпоредено да докладваме случаите, отговарящи на критериите за такъв тип хепатит, от началото на тази година сме ги докладвали и вероятно здравните власти ще дадат обобщена статистика в скоро време. Има суспектни случаи“, потвърди д-р Здравков. Според него различните системи за докладване в държавите правят по-трудна задачата да се очертае общата картина.
Д-р Здравков обясни, че все още не са ясни причините, но като всеки нововъзникнал проблем в здравеопазването, особено що се отнася до диагностиката, вече има работни хипотези.
Една от хипотезите е, че част от пациентите са били с положителни проби на аденовирусна инфекция и впоследствие се е наслагал повече от един патогенен причинител. Друга работна хипотеза, около която са се обединили много изследователи, е, че има предпоставка този вид хепатит да се е развил покрай варианта омикрон на коронавируса.
Д-р Здравков обясни, че вирусът засяга най-вече децата заради особеностите на имунната им система, както и заради общия спад на имунната система на хората след локдауните.
„Детската имунна система е много по-различна от тази на възрастните. Т. е. предпоставката е самата физиология на детския организъм. Освен това – говореше се, че във времето на локдауните прекаленото предпазване и после рязката отмяна на мерките дава една по-изострена реакция на организма“, посочи специалистът.
Ваксинацията срещу COVID категорично се отхвърля като причина за хепатита, каза той.

РЪСТ НА ПОДПОМАГАНЕТО НА ДВОЙКИ С РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ ОТЧЕТЕ МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА
През 2021 г. в Центъра за асистирана репродукция (ЦАР) са постъпили 5849 заявления за организационно и финансово подпомагане, което е увеличение с 11% спрямо 2020 г., когато те са били 5250. Това стана ясно от думите на здравния министър проф. Асена Сербезова във времето за парламентарен контрол, информира Zdrave.net.
Министър Сербезова отговори на въпрос на депутата от ГЕРБ Стефан Апостолов, който отбеляза, че двойките с репродуктивни проблеми у нас са между 10% и 15% от всички и поиска информация за дейността на ЦАР за 2021 г.
Проф. Сербезова информира още, че през миналата година са издадени 5729 заповеди за организационно и финансово подпомагане, което е със 7% повече от тези през 2020 г. (5379).
Броят на преминалите двойки през 2021 г. пък е увеличен с 3% спрямо 2020 г. – 4633 през 2021 г. спрямо 4477 през 2020 г., при което по думите на здравния министър се потвърждава установената ежегодна тенденция на постоянен ръст – общо 15% увеличение спрямо 2018 г.
Броят на ражданията вследствие на процедури по асистирана репродукция през 2021 г. е 1222, като увеличението тук е с 3% спрямо 2020 г., а броят на родените деца през 2021 г. е 1457, или с 5% повече от този през 2020 г., отчете още министър Сербезова.
Апостолов отбеляза също така, че много хора се нуждаят от финансиране за донорски яйцеклетки и попита дали МЗ предвижда финансиране на процеса по осигуряване на донорски яйцеклетки.
„Предвижда се цялостно обсъждане на трансплантациите, на донорството, включително и това за асистираната репродукция“, отговори проф. Сербезова. Нужен е обаче анализ на ситуацията, посочи тя и предложи темата да бъде обсъдена в Комисията по здравеопазването в НС.

4 394 404 ДОЗИ ОТ ВАКСИНИТЕ СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ У НАС ОБЩО КЪМ МОМЕНТА
262 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа, 32 от които са установени с PCR, а 230 – с бързи антигенни тестове. 66,41% от новите случаи, доказани за изминалото денонощие, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
У нас през последното денонощие са направени общо 5 655 теста – от тях PCR са 894, а антигенни – 4 761. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 8; Бургас – 10; Варна – 8; Велико Търново – 3; Видин – 7; Враца – 3; Габрово – 5; Добрич – 2; Кърджали – 3; Кюстендил – 8; Ловеч – 3; Монтана – 4; Пазарджик – 11; Перник – 15; Плевен – 7; Пловдив – 20; Разград – 3; Русе – 2; Сливен – 3; Смолян – 5; София област – 9; София град – 97; Стара Загора – 15; Търговище – 4; Хасково – 2; Шумен – 3; Ямбол – 2.
Потвърдените случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 1 162 986. От тях 85 928 са активни. 1 039 980 са излекуваните лица. 3 264 от тях са регистрирани през изминалите 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ са настанени общо 561 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, 50 от които се намират в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 48, от тях 70,83% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 394 404 дози от ваксините срещу COVID-19 са поставени у нас общо към момента, 767 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 524 лица-медицински служители. Три нови случая са регистрирани през последните 24 часа: един от тях е установен при лекар, два – при медицински сестри.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 078. Нови седем случая са регистрирани през последното денонощие. 57,14% от починалите лица не са били ваксинирани.

СЗО ВКЛЮЧИ ТРЕТА КИТАЙСКА ВАКСИНА В СПЕШНАТА СИ ЛИСТА
Световната здравна организация разреши за спешна употреба ваксината срещу COVID-19 CONVIDECIA, разработена и произведена от китайската фармакомпания CanSino Biologics, съобщи Zdrave.net като се позова на пресслужбата на организацията.
CONVIDECIA е еднодозова аденовирусна ваксина, която СЗО препоръчва за всички групи възрастни над 18 години.
Ваксината е с доказана ефикасност от 64% при случаите на симптоматично протичане на COVID-19, и е показала 92% ефикасност срещу тежко протичане на инфекцията, посочват още от СЗО.
Това е третата китайска ваксина, която световната организация разрешава за спешна употреба, след като на 7 май и 1 юни 2021 г. включи две инактивирани ваксини, разработени в азиатската държава, от която започна COVID пандемията.