НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.04.2022)

ИАЛ ВЕЧЕ РАЗПОЛАГА С ПО-БЪРЗ И ПО-ЧУВСТВИТЕЛЕН МЕТОД ЗА ОПРЕДЕЛЯНЕ НА АКТИВНОСТТА НА БЦЖ ВАКСИНАТА
Днес, 20 април, министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова посети Изпълнителната агенция по лекарствата, където заедно с ръководния екип на агенцията обсъдиха пускането в експлоатация на луминометъра, с който ИАЛ разполага от миналия месец. Апаратът ще се използва за количествено определяне на аденозин трифосфат (АТФ), съдържащ се в жизнеспособните клетки на БЦЖ ваксина чрез биолуминесценция, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Целта е изпълнителната агенция да разполага с по-бърз и по-чувствителен метод за определяне активност на БЦЖ ваксина, което ще позволи навременното освобождаване на партиди от ваксината. Подготовката на пробата и резултатите от изпитването ще бъдат налични в рамките на 3-4 дни, вместо досегашните 35 дни, необходими за инкубиране и отчитане на броя жизнеспособни клетки по текущия класически метод за установяване активността на БЦЖ ваксината. За специалистите: принципът на реакцията е, че аденозин трифосфатът (АТФ), екстрахиран от жизнеспособни клетки, реагира с D-луциферин чрез рекомбинантна луцифераза като ензимна реакция (биолуминесценция). D-луциферин се превръща в оксилуциферин с излъчване на светлина. Излъчената светлина се измерва с помощта на луминометър. Количеството излъчвана светлина е в пряка зависимост от количеството АТФ. Количеството на измерения АТФ корелира с броя на жизнеспособните клетки в състава на БЦЖ ваксината.
В рамките на посещението проф. Сербезова и маг.-фарм. Богдан Кирилов обсъдиха стартирането на електронния Портал за клинични изпитвания, разработен във връзка с Регламент (ЕС) № 536/2014. Порталът представлява единна точка за подаване на заявления за клинични изпитвания, провеждани на територията на държавите членки на ЕС. Чрез него ще бъде преустановено многократното подаване на до голяма степен идентична документация, като чрез него ще се извършва единна оценка на клиничните изпитвания, осъществявани от държавите членки по линия на хармонизирани европейски процедури.
Регламентът предвижда агенцията и Етичната комисия за клинични изпитвания да имат достъп до портала и базата данни на ЕС, което ще им осигури навременен поглед върху всички аспекти на проучванията, които оценяват.
Проф. Сербезова и изпълнителният директор на ИАЛ дискутираха и изменението и допълнението на Наредба № 39 за принципите и изискванията за Добрата дистрибуторска практика, с които се въвеждат случаите, при които търговците на едро с лекарствени продукти ще трябва да извършват дейностите по проверка на показателите за безопасност и дезактивиране на индивидуалния идентификационен белег на лекарствените продукти. В тази връзка обсъдиха въвеждането на хармонизирани европейски правила, на основание които се извършват инспекциите на търговците на едро с лекарствени продукти и с активни вещества. Става дума за проверките относно спазването на принципите и изискванията за Добрите дистрибуторски практики – именно на това основание се издава сертификат за добра дистрибуторска практика или становище за несъответствие.

669 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС
669 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие. 95 от тях са установени с PCR, а 574 – с бързи антигенни тестове. 65,47% от новите случаи, доказани за последните 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Общият брой на тестовете, направени през последното денонощие, е 8 614. От тях 1 088 са PCR, а 7 526 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 13; Бургас – 22; Варна – 19; Велико Търново – 21; Видин – 8; Враца – 14; Габрово – 10; Добрич – 19; Кърджали – 5; Кюстендил – 6; Ловеч – 17; Монтана – 14; Пазарджик – 9; Перник – 5; Плевен – 9; Пловдив – 40; Разград – 8; Русе – 19; Силистра – 14; Сливен – 24; Смолян – 6; София област – 16; София град – 258; Стара Загора – 32; Търговище – 4; Хасково – 24; Шумен – 13; Ямбол – 20.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени в България към момента, са общо 1 151 011. Активните случаи са 158 831. Излекуваните лица са 955 364, от тях 2 871 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Към момента в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 990 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 116 са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 110, от които 74,55% не са ваксинирани, показва Единният информационен портал.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента са общо 4 373 704, от тях 1 464 са приложени през изминалото денонощие. Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 329 лица-медицински служители. 18 нови случая са регистрирани през последните 24 часа: един от тях е установен при лекари, шест – при медицински сестри, шест – при санитари и пет – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 36 816. Нови шест случая са регистрирани през последното денонощие. 83,33% от починалите лица не са били ваксинирани.

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ИЗЛЕЗЕ С ДВЕ ПРЕДЛОЖЕНИЯ ОТНОСНО ПРИЛОЖЕНИЕТО НА ХАРТИЕНАТА РЕЦЕПТА И СЛЕД 1 МАЙ
Българският лекарски съюз излезе с две предложения относно приложението на хартиената рецепта и след 1 май, съобщи Zdrave.net като се позова на съобщение от съсловната организация.
От здравния портал припомнят, че проектът на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 4 от 2009 г. за условията и реда за предписване и отпускане на лекарствени продукти предвижда от тази дата предписването на лекарствени продукти, което се извършва на рецептурна бланка с бял цвят да се извършва само в електронна форма съобразно функционалностите на НЗИС.
Първото предложение е да не се променя сегашният начин на изписване на рецепти – с рецептурна бланка на хартиен носител или с електронно предписание, но при получаване на хартиена рецепта от магистър-фармацевт в съответната аптека част от процеса по изпълнение й да бъде нейното архивиране в аптеката и след това въвеждане на отпусканите предписани лекарствени продукти в досието на пациента в НЗИС.
Второто предложение е в случай, че бъдат пренебрегнати съображенията, посочени в становищата на Български лекарски съюз, Български зъболекарски съюз, организации и асоциации, отделни членове на съсловните организации, против въвеждането на електронното предписание като единствен начин за предписване на лекарствени продукти. Тогава трябва да бъде въведен механизъм, който да гарантира, че при извършена проверка срещу всеки един от отпуснатите лекарствени продукти по складовата наличност на съответната аптека съответстват електронни предписания, предвиждащи отпускането именно на същите по вид и количество лекарствени продукти.
От БЛС уточняват, че предложенията им са съобразени с изграждането и внедряването на НЗИС у нас, като винаги са защитавали идеята за това, включително и в степен на пълна електронизация, но в същото време трябва да се отчита необходимостта този процес да се извършва с голяма прецизност откъм всички детайли на обществените отношения в българското здравеопазване.
Над 90% от участвалите в анкетата на сайта на Български лекарски съюз са „За“ оставането на хартиената рецепта. Това показват резултатите по-малко от 48 часа след началото на допитването, което ще продължи и в следващите дни.

ЗАПОЧНАХА ПРОВЕРКИ НА САНАТОРИУМА В ГРАД БАНЯ ЗА ИЗТОЧВАНЕ НА НЗОК И НОИ С ФАЛШИВИ ПАЦИЕНТИ
Районна прокуратура-Пловдив, Министерството на здравеопазването и Националният осигурителен институт са започнали проверки на санаториума в град Баня за източване на НЗОК и НОИ с фалшиви пациенти. Директорът на санаториума Божана Иванова е временно отстранена от длъжност, докато текат проверките, съобщи Zdrave.net като се позова на Нова телевизия.
В репортаж по темата на медията бивши служители разказаха, че в продължение на години ръководството на болницата ги е вписвало като фиктивни пациенти, лежащи по НОИ и по клинични пътеки на Здравната каса. Парите от пътеките са постъпвали по сметката на болницата, а на служителите давали кашкавал и салам в замяна. Думите им бяха подкрепени и от настоящи служители, пожелали анонимност.
Според разследването измамите са започнали по време на COVID-пандемията.
От здравното министерство са изпратили справка, според която през 2021 г. в санаториума в град Баня са лежали 3306 пациенти. За тях болницата е получила 1 499 306 лв. От НОИ пък са превели по сметката на здравното заведение 98 000 лв. за лечението на 184 пациенти. От НОИ е извършвана проверка на санаториума за периода и са открити нередности при лечението на четирима служители. Нормативната уредба изисква всеки, който желае да се лекува по програма на НОИ в болница в областта, да подаде документи лично в дирекцията в Пловдив, но проверката е установила, че в рамките на COVID обстановката е имало пренасяне на четири броя документи неприсъствено.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ОТЛОЖИ ДОСТАВКИТЕ НА НОВИ ПАРТИДИ ВАКСИНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА
Министерският съвет при решение, с което отлага доставките на ваксините, които страната ни трябва да получи през второто тримесечие на 2022 г., стана ясно от съобщение на правителствената пресслужба.
Доставките се отлагат за третото тримесечие на 2022 г., като става въпрос за ваксината Comirnaty на Pfizer/BioNTech, от която се предвижда да получим още 2 710 904 дози.
Причината за отлагането е, че в страната са налични над 2,2 млн. дози ваксина Comirnaty, с които според МС ще се осигури непрекъсваем ваксинационен процес.