НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.04.2021)

2434 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
2434 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие, от които с PCR са установени 1083, а с бързи антигенни тестове – 1351. Тестовете, направени за изминалите 24 часа, са 15 952. От тях 7345 са PCR, а 8607 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 102; Бургас – 37; Варна – 167; Велико Търново – 100; Видин – 25; Враца – 27; Габрово – 26; Добрич – 64; Кърджали – 50; Кюстендил – 47; Ловеч – 56; Монтана – 74; Пазарджик – 60; Перник – 33; Плевен – 52; Пловдив – 264; Разград – 26; Русе – 125; Силистра – 47; Сливен – 45; Смолян – 36; София област – 77; София град – 522; Стара Загора – 186; Търговище – 28; Хасково – 59; Шумен – 70; Ямбол – 29.
Общо 388 815 са доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента, 62 481 от които са активни. Излекувани са вече 310 922 лица. През изминалото денонощие са регистрирани 4244 от тях.
8834 са общо пациентите с потвърден COVID-19, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни отделения или клиники се намират 780 от тях.
Поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция са общо 645 486. От тях 7044 са приложени през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е доказан новият коронавирус у нас, са общо 12 884. Новите случаи, регистрирани през последното денонощие, са 35. От тях 7 са установени при лекари, 11 – при медицински сестри, 8 – при санитари, 1 – при фелдшер и 8 – при друг медицински персонал.
15 412 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. 217 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.

Проф. Илко Гетов: НА ТОЗИ ЕТАП НЯМА НАУЧНИ ДАННИ ЗА АБСОЛЮТНАТА БЕЗОПАСНОСТ И ИЗГРАЖДАНЕТО НА ВАКСИНАЛНА ЕФИКАСНОСТ ПРИ КОМБИНИРАНЕТО НА ВЕКТОРНА С РНК ВАКСИНА
„На този етап няма научни данни за абсолютната безопасност и изграждането на ваксинална ефикасност при комбинирането на векторна с РНК ваксина. Аз лично съм малко скептичен и по-скоро притеснен за комбиниране на тези ваксини“. Това заяви пред bTV проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), информира Zdrave.net
Експертът припомни становището на Световната здравна организация, която на този етап не препоръчва смесване на различни видове ваксини. „Текат клинични изпитвания, но нямаме още заключения и това ме кара да си мисля за възможна имунногеност, реактогенност от тази комбинация между различните ваксини“, допълни той.
Проф. Гетов допълни, че на 22 май се очаква решение на ЕМА по отношение на това как да продължи ваксинацията с продукта на AstraZeneca. Той изтъкна, че според първоначалните данни ваксинираните с него са от 4 до 7 пъти по-защитени от неваксинираните.
Досегашният анализ показва още, че по отношение на нежеланите тромботични реакции те са най-малко възможни при възрастовата група от 70 до 79 години. Рисковите фактори за появата им са тютюнопушене, затлъстяване, дълъг прием на контрацептивни средства. По-често тези проблеми се появяват при жените, като вероятно има някаква връзка с хормоналния баланс при дамите, обясни проф. Гетов. Има и генетична предразположеност и повечето случаи са засечени в северните народи, каза още той.
За ваксината на Janssen проф. Гетов каза, че очаква и становището на американския регулатор FDA заради засечените в САЩ случаи на тромбози. EMA препоръча да се отложи старта на прилагането ѝ, отбелязва той, като изтъкна, че ситуацията се променя с часове и няма как да се каже кога ще има окончателно решение.
Проф. Гетов съобщи още, че се работи много активно в разработването на моноклонални антитела за лечение на COVID-19. Едното от тях обаче е спряно в САЩ, защото се оказва, че ползите не надвишават рисковете.
По всяка вероятно ще се наложи бустерна доза на ваксина сред определен период от време, допълни той, като поясни, че тепърва ще се изясни кога ще трябва да се прилага тя. „Ние със сигурност знаем, че разрешените ваксини пазят около година“, уточни проф. Гетов. Ваксинираните лица обаче могат да продължат да разпространяват вируса в малка и в по-малка степен, изтъкна проф. Гетов, като поясни, че и тази тема е обект на проучвания. По думите му формулата за успех в битката с вируса е ваксинация и контрол над прилаганите мерки.

Проф. д-р Коста Костов: НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ТРЯБВА ДА ИЗЛЪЧИ НОВ ЩАБ, КОЙТО ДА БЪДЕ НЕЗАВИСИМА ИНСТИТУЦИЯ
„Трябва да има структуриране на нов съвет, който да управлява кризата. В него трябва да са други хора, които трябва да печелят ново доверие сред разединеното ни население. Един новосформиран щаб трябва да е надвластови, независима институция, структурирана по друг начин, излъчена от Народното събрание. Слабост на стария щаб е, че беше управляван от хирург, който е далече от специалността, най-близо да пандемичния проблем“. Това каза пред БНР пулмологът проф. д-р Коста Костов. Според него новият щаб трябва да има две структурни единици – едната да управлява мерките, а втората да се занимава с диагностично-лечебните процеси.
„Старият щаб беше тясно свързан с властта. Членовете мислеха едно, говореха друго. В новия съвет трябва да има утвърдени имена, доказали автентичността си“, изтъкна в предаването „12+3“ проф. Коста Костов. Той отново отбеляза, че мерки ту напред – ту назад ще доведат до поредица COVID вълни.
„Днес имаме 217 починали. Това е втората по рекорд цифра за цяла година пандемия. Ако това наричаме успех… С това освобождаване на мерките ще наблюдаваме нова вълна… Успяха онези страни, които успяха да съчетаят индивидуалните мерки с мерките на държавата, с широка ваксинация, с широко тестване. Тайван е пример, в страната има около 1000 инфектирани за година и девет смъртни случая“, каза още специалистът.

ДО КРАЯ НА СЕДМИЦАТА ЩЕ БЪДАТ ОПРЕДЕЛЕНИ „ЗЕЛЕНИ“ КОРИДОРИ ЗА СЕКТОР “ТУРИЗЪМ”
Най-късно до края на седмицата ще бъдат потвърдени конкретните и точни бройки на работещите в туристическия бранш, които заявиха желание да бъдат ваксинирани срещу COVID-19. Това съобщи днес във Варна министърът на туризма в оставка Марияна Николова след среща с представители на бранша и контролните органи по повод предстоящото откриване на летния сезон на 1 май. Тя уточни, че към момента заявките са 86 000 от 150 000 работещи в сектора. В ход е изготвяне на график на ваксинация и предстои да бъдат определени „зелени“ коридори за сектор “Туризъм”, обясни Николова. Той ще бъде утвърден до петък, за да може да бъде поставена първата доза преди началото на активния летен сезон, информира БТА.
Министърът каза още, че очаква до края на седмицата да има ясни и точни критерии за влизането в страната през летния туристически сезон. Те ще бъдат обявени от Министерството на здравеопазването. Вариантите, които Министерството на туризма предлага, са три – дигитален зелен сертификат, алтернатива е изискване за негативен PCR тест, както и медицинско изследване за преболедуване на вируса с т.нар. налични антитела, каза Николова. Тя подчерта, че поддържа позицията, че алтернатива е и антигенният тест.

НАМАЛЯВАТ ЛЕГЛОВАТА БАЗА ЗА БОЛНИ С COVID-19 ВЪВ ВАРНЕНСКА ОБЛАСТ
Кризисният щаб във Варна ще вземе решение за намаляване на легловата база за болни с COVID-19 в областта, съобщи БТА като се позова на областния управител Стоян Пасев.
Причината за това е, че броят на празните легла е над 150, което показва спад на заболеваемостта и разпространението на коронавируса. Според него, процентът на легловата база, която здравните заведения предоставят за болни с коронавирусна инфекция, ще бъде намален от 35% на 20 на сто. По думите на областния управител вероятно ще бъде намален броят и на интензивните легла, тъй като 24 от тях вече са свободни. Идеята е да се върне нормалното функциониране на болниците, допълни той.

35% ОТ МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ В ОБЩИНСКИТЕ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ Е В ПЕНСИОННА ВЪЗРАСТ
За да покрият изискванията на медицинските стандарти за разкриване на отделения, общинските лечебните заведения поддържат над 35% от медицинския персонал в пенсионна възраст. Причината е тяхната невъзможност да предложат привлекателни условия за по-младите специалисти. Това се посочва в анализ на състоянието на общинските болници в Република България, който е бил обсъден на заседание на комисията по здравеопазване на Националното сдружение на общините у нас, научи Zdrave.net.
Общините разполагат с достатъчно лечебни заведения за болнична помощ и легла в тях, но медицинският персонал не е достатъчен, за да обезпечи отделенията, съгласно минималните изискванията, заложени в медицинските стандарти, e записано още в него. За осигуряването на достатъчно медицински персонал за системата от общински лечебни заведения е необходимо прилагането на комплекс от политически и икономически решения, свързани с оптимизиране на услугите, които предлагат болниците, нормативната уредба за специализации на младите лекари и пакета от икономически стимули, които са готови да предложат общините за привличане и задържането му, е записано още в него.
В анализа се посочва още, че основни причини за недофинансирането на общинските лечебни заведения са ниските цени на клиничните пътеки, по които работят, както и високите разходи за персонал, необходим за покриване на медицинските стандарти за различните видове отделения, разкрити в тях. Като непредвиден разход през 2020 г. се явяват увеличените разходи за медикаменти и консумативи, свързани с лечението на пациенти с COVID-19. Те остават за сметка на бюджета на болниците, а много от тях са направили и разходи за респиратори и друга необходима техника и оборудване, което би могло да доведе до допълнителен ръст на просрочията, се предупреждава в документа.
В анализа изрично е подчертано, че планираното в Националната здравна стратегия 2021-2030 оптимизиране на броя на болниците и преструктурирането на някои болници в медицински центрове с легла за наблюдение и лечение до 48 часа или в структури за дългосрочни грижи следва да бъде проведено при строго прецизирани критерии и персонален подход и осигуряване на достатъчен ресурс по клиничните пътеки за долекуване. Според представителите на общините е нужна подкрепа за запазване на лечебните заведения в отдалечените и/или труднодостъпни райони на страната, след задълбочени анализи на демографската и здравна структура на обслужваното население. Необходимо е развитие на човешките ресурси с акцент специализацията на медицинските кадри, продължителното им обучение и икономическите пакети за привличането и задържането им в малките населени места. Друга насока трябва да е преориентиране на общинската здравна система към профилактиката и предотвратяването на социално-значимите заболявания, както и осигуряване на дългосрочно лечение за уязвимите групи население.

ВАС ОБЯВИ ЗА НИЩОЖНИ ИЗИСКВАНИЯТА НА НЗОК ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ХРОНИЧЕН ВИРУСЕН С ХЕПАТИТ
Върховният административен съд обяви за нищожни изискванията на Националната здравноосигурителна каса за лечение на хроничен вирусен С хепатит при болни над 18-годишна възраст в извънболничната помощ. Изискванията бяха утвърдени на 15 август 2020 г., информира Zdrave.net.
Причината за решението на Съда е че изискванията не са били обнародвани в „Държавен вестник“. Съгласно Конституцията на Република България всички нормативни актове се публикуват и влизат в сила три дни след обнародването им, освен когато в тях е определен друг срок, припомнят от там.
Обжалваните изисквания съдържат правила за издаване и заверяване на протоколите за започване и продължаване на лечение на инфекцията с хроничен вирусен С хепатит при болни над 18 годишна възраст, индикации за лечение, критерии за започване на лечение и други.
Делото бе образувано по жалба на Сдружение „Хепактив“. Според тях чрез новите изисквания се връща задължителната хоспитализация и болничните заведения се принуждават да изпълняват чернодробна биопсия като част от изследванията, което създава и трудности за пациентите.
Решението може да бъде обжалвано пред петчленен състав на Върховния административен съд.

НАМАЛЯВА БРОЯТ НА ОБЩОПРАКТИКУВАЩИТЕ ЛЕКАРИ В ОБЛАСТ МОНТАНА
Намалява броят на общопрактикуващите лекари в област Монтана, съобщи Любомир Стефанов, директор на Районната здравноосигурителна каса – Монтана.
За периода от 2015 г. до момента броят на личните лекари е намалял от 98 до 80, т.е. 18 общопрактикуващи лекари са прекратили дейността си по различни причини. Броят на общопрактикуващите лекари намалява, което води до повишаване на натовареността им. Към момента договор със Здравната каса имат 45 индивидуални практики и 7 групови практики, информира Zdrave.net.
Най-възрастният общопрактикуващ лекар на територията на областта е на 76 години, а най-младият е на 44 години, отчитат от РЗОК.

ПРОДЪЛЖАВА КАМПАНИЯТА ЗА ДАРЯВАНЕ НА КРЪВНА ПЛАЗМА ЗА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В СЛИВЕН
Продължава кампанията за даряване на кръвна плазма за пациенти с COVID-19 в Сливен, съобщиха от МБАЛ “Д-р Иван Селимински”-Сливен. Отделението по трансфузионна хематология (Кръвният център в ДКЦ-2) на МБАЛ ще работи с кръводарители през почивните 1 и 3 май от 08:00 до 12:00 часа, съобщи БТА.
Останалите дати за даряване на плазма през месеца са 5,7, 11, 13, 17, 19, 21, 25, 28. Часовият коридор е от 08:00 до 11:00 часа.
Не се допускат за дарители на плазма хората, получили антитела след ваксиниране. След имунизация могат да даряват граждани, които са с антитела след боледуване и могат да представят за това положителен PCR-тест. Експертният съвет по трансфузионна хематология прие срокове за отлагане на дарители след имунизация: след ваксиниране се препоръчва отлагане за 28 дни, категорично не се допускат дарители между двете дози на ваксината. Всеки, който е преболедувал от COVID-19 и има изградени антитела, може да се включи в кампанията.