НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.02.2021)

ЗЕЛЕНИ КОРИДОРИ ЗА ЖЕЛАЕЩИТЕ ЗА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ COVID-19 ПРЕЗ ПОЧИВНИТЕ ДНИ
Всички 318 ваксинационни центрове в страната, разкрити със заповед на министъра в Регионалните здравни инспекции, лечебните заведения и Диагностично-консултативните центрове, работят в събота и неделя. Това заяви на брифинг проф. Костадин Ангелов във връзка с почти спонтанно започналата от вчера масова ваксинация у нас, информира Zdrave.net.
„Създали сме организация с помощна на областните управители да дадат ясни и точни места, където да се случва ваксинацията и часовете, в които тя да се случва. Моля всички, които искат да се ваксинират, да следят това, което ще бъде публикувано на сайтовете на областните управители“, призова здравният министър. Той информира още, че се обсъжда възможността за зелени коридори и през седмицата след 16:00 ч или 17:00 ч, но ще се изчака преценката на експертите.
По думите на министър Ангелов в момента няма записване, тъй като то е излишно – всеки, който желае, може да се ваксинира. Все пак той уточни, че информационната система за записвания ще стартира най-вероятно на 3 март. В нея всеки ще може да се запише електронно, като часовете ще бъдат през 10 минути.
Всеки, който е извън първите четири фази от ваксинационния план, може да се ваксинира в зелените коридори, които към момента се отварят за уикендите, информира още проф. Костадин Ангелов. „Ще обявяваме колко ваксини могат да бъдат направени в дадено лечебно заведение и когато хората достигнат този брой, да няма такива опашки“, уточни той.
Здравният министър съобщи още, че личните лекари теоретично могат да започнат да ваксинират от понеделник. „Могат и сега, има някои, които вече го правят. Създали сме организация да издирят активно всички желаещи да се ваксинират. Отговорили сме на въпросите им чрез Експертните съвети, на разположение сме, ако имат още въпроси“, каза проф. Ангелов.
В София, освен в „Пирогов“, вече работят и ваксинационни пунктове в „Св. Анна“, УМБАЛ „Александровска“, Военномедицинска академия и УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, ДКЦ „СофияМед“. .
Болница “Царица Йоанна – ИСУЛ“ също се включва в кампанията по масова ваксинация срещу COVID-19, информира БНР като се позова на съобщение от здравното заведение. Имунизацията с препарата на “Астра – Зенека” започва в неделя от 9:00 часа във фоайето на кабинетите до Спешно отделение. Желаещите трябва да носят лична карта, няма ограничение на възрастта, уточняват още от болницата.
Три общински болници в София също се включват в извършването на масовата имунизация. От 10:00 часа ваксинации ще се извършват в Първа, Втора и Пета МБАЛ.

У НАС ПРИСТИГНАХА ОЩЕ 57 600 ДОЗИ ОТ ВАКСИНАТА СРЕЩУ COVID-19 НА ASTRAZENECA
57 600 дози от ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca пристигнаха снощи в „БулБио-НЦЗПБ“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Те са разпределени към Районните здравни инспекции в страната. Това е третата доставка от препарата на AstraZeneca.
От трите одобрени до момента от Европейската агенция по лекарствата ваксини, България е поръчала най-голям брой именно от тези на AstraZeneca. С нея започна и четвъртата фаза на имунизацията – тази на възрастните и на хората със заболявания.
Следващата доставка на ваксини срещу COVID-19 се очаква да пристигне в понеделник, 22 февруари, от производителя Pfizer/BioNTech – 25 740 дози, допълват от МЗ.

1463 СА НОВОДИАГНОСТИЦИРАНИТЕ С COVID-19 ЛИЦА У НАС ПРЕЗ ПОСЛЕДНОТО ДЕНОНОЩИЕ
1463 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. От тях 922 са установени с PCR, а 541 – с бързи антигенни тестове. 13 303 са общо тестовете, направени през изминалите 24 часа. 8096 от тях са PCR, а 5207 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 57; Бургас – 191; Варна – 81; Велико Търново – 20; Видин – 3; Враца – 61; Габрово – 17; Добрич – 27; Кърджали – 11; Кюстендил – 63; Ловеч – 15; Монтана – 6; Пазарджик – 34; Перник – 30; Плевен – 63; Пловдив – 97; Разград – 9; Русе – 29; Силистра – 16; Сливен – 45; Смолян – 9; София област – 45; София град – 363; Стара Загора – 38; Търговище – 4; Хасково – 56; Шумен – 51; Ямбол – 22.
235 891 са общо случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента. 26 092 от тях са активни. 199 978 са излекуваните лица. От тях 346 са регистрирани през изминалото денонощие.
Общо 3 775 са пациентите с доказана коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 316 от тях се намират в интензивни отделения или клиники.
У нас до момента са поставени 104 268 дози от ваксините срещу COVID-19, 13 754 от които – през последното денонощие.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус у нас, са общо 9987. Нови 26 случая са регистрирани през изминалите 24 часа. От тях 7 са установени при лекари, 6 – при медицински сестри, 7 – при санитари и 6 – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусна инфекция, са 9821. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 35.

ИМУНИЗАЦИОННИ КАБИНЕТИ НА РЗИ-ВАРНА И РЗИ-ШУМЕН ЩЕ РАБОТЯТ ИЗВЪНРЕДНО
Имунизационният кабинет на Регионалната здравна инспекция във Варна ще работи извънредно на 20 и 21 февруари (събота и неделя). Ще се извършват имунизации на граждани срещу COVID-19. Става дума за хора, които искат да се ваксинират извън основните четири фази на националния ваксинационeн план, информира БНР.
Желаещите да се ваксинират срещу коронавирус, могат да го направят след записване на телефони: в събота – 0884897171; в неделя – 0887713944. Кабинетът работи от 10:00 ч. до 14:00 ч., но ако има желаещи граждани, кабинетът ще работи до 17:00 часа.
Близо 60 души са се ваксинирали до обяд днес, съобщи за Радио Варна д-р Дочка Михайлова – директор на Регионалната здравна инспекция във Варна. Първоначално са били поставяни според желанието на гражданите ваксините на „Пфайзер”, след изчерпването на дозите от тази ваксина, в момента ваксинирането е с ваксината на „Астра Зенека”.
Очаква се до края на месеца да се доставят нови количества от ваксината на „Пфайзер”. Желаещите за нея могат да се запишат в имунизационния кабинет.
Д-р Дочка Михайлова уточни, че имунизационният кабинет ще работи на принципа за ваксиниране на граждани извън основните етапи, само в събота и неделя, след записване на посочените телефони. Хора, които дойдат, без предварително да са се обадили, рискуват да чакат на опашка, което не е желателно в пандемичната ситуация.
При засилен интерес започна имунизацията срещу COVID-19 на всички желаещи с ваксината на “Астра Зенека” в Имунизационния кабинет на РЗИ – Шумен. Още при отварянето му в 13:00 часа пред него чакаха около 20 човека, видя репортер на БТА.
Имунизационният кабинет на ул. “Цар Калоян” 1 утре ще работи от 10:00 до 16:00 часа. Желаещите да се ваксинират трябва да носят документ за самоличност, а при наличие на хронични заболявания – медицинска документация, уточниха от РЗИ.

В ДОБРИЧ И СИЛИСТРА ЗАПОЧВА КАМПАНИЯ ЗА ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ COVID-19 НА ВСИЧКИ ЖЕЛАЕЩИ
В Добрич започва кампания за ваксиниране срещу COVID-19 на всички желаещи, съобщиха от областния координационен щаб. В Регионалната здравна инспекция очакват днес на телефон 058 588 614 да се запишат готовите да се имунизират с “Астра-Зенека” като ваксината ще им бъде поставена на 21 февруари съобщи БНР
Директорът на РЗИ д-р Светла Ангелова апелира да правят заявки само хора, които нямат колебание, тъй като отказът в последния момент създава трудности в организацията и води до провал във ваксинирането на други желаещи. Ако за утрешния ден се запишат много граждани и те не могат да бъдат обхванати, ще бъде определен график за ваксиниране през идващата седмица, допълват от щаба.
В Добрич днес се очаква доставката на още 142 флакона ваксина “Астра-Зенека” за общопрактикуващите лекари в областта, които ще започнат имунизациите на своите пациенти през идващата седмица. Само през вчерашния ден в Добричка област са се ваксинирали 311 души, посочват от щаба.
В Силистренска област са организирани шест имунизационни кабинети за COVID – 19, информира БТА като се позова на съобщение от Областната администрация по данни от РЗИ. Кабинетите са в трите болници в Силистра, Дулово и Тутракан, ДКЦ – Силистра, ЦСМП – Силистра и РЗИ – Силистра.
Със започването на четвъртата фаза от Националния ваксинационен план участие в имунизирането на желаещите ще вземат и всички лични лекари, които ще обхващат желаещи от своите пациентски листи.
Заради увеличаващите се количества ваксина, които пристигат в страната и нарастващия брой на желаещи за ваксинация с решение на МС е прието допълнение на Националния план за ваксиниране да се организират екипи за ваксинация през събота и неделя на лица, които не попадат в целевите фази, при условие, че са изразили желание за имунизиране, се казва в съобщението.
До вчера в област Силистра са извършени 1314 ваксинации, като при 332 лица имунизацията е завършена с две дози.

РАЗКРИВАТ ШЕСТ ДОПЪЛНИТЕЛНИ ВАКСИНАЦИОННИ КАБИНЕТИ В БУРГАС
Заради големия интерес към имунизация срещу COVID-19 от днес се разкриват шест допълнителни ваксинационни кабинети в Бургас, съобщи във фейсбук профила си кметът Димитър Николов. Това е станало след разговор с директора на РЗИ д- р Георги Паздеров, информира БНР.
От днес в града работят 2 кабинета в РЗИ, 2 кабинета в Комплексния онкологичен център и по един кабинет в ДКЦ 1, МБАЛ “Маджуров”, МБАЛ “Бургасмед” и ДКЦ “Ел Масри, информира БНР.
Имунизационните кабинети са отворени и работят от 9 до 16 ч. Не е необходимо предварително записване. От утре, неделя, ще бъде открит кабинет и в бившата Военна болница със същото работно време.
За да не се налага хора от общините в областта да пътуват до Бургас, от утре се отварят имунизационни кабинети в МБАЛ – Карнобат, МЦ – Айтос, “Вива Клиник” – Слънчев бряг, МБАЛ – Поморие, МЦ – Царево.
Ваксинацията се извършва с Astra Zeneca и от РЗИ уверяват, че разполагат достатъчно количества за всички желаещи да се имунизират. В края на следващата седмица в Бургас се очакват доставки на ваксините на Pfizer, а в началото на март – на Moderna.

В РЗИ-СМОЛЯН И РЗИ-ПАЗАРДЖИК ВАКСИНИРАТ И ПРЕЗ УИКЕНДА
Желаещите да се ваксинират срещу COVID-19 в Пазарджишка област могат да го направят и през уикенда, информира БНР като се позова на съобщение от РЗИ-Пазарджик. Имунизационният кабинет в здравната инспекция ще работи през почивните дни. Желаещите да се имунизират през уикенда трябва да си запишат час на следните телефони: Д-р Св. Михайлова – директор на Дирекция „Обществено здраве“ – 0885 07 88 96; Ир. Атанасова – началник отдел „Профилактика на болестите и промоция на здравето“ – 0898 85 18 85.
Наличната към момента ваксина е на AstraZeneca.
Вчера в имунизационния кабинет на РЗИ – Пазарджик и в мобилните екипи на здравната инспекция са имунизирани 104 души, а общо за областта вчера – 561 желаещи, допълват от здравната инспекция.
От днес в имунизационния кабинет на РЗИ-Смолян с ваксината на „АстраЗенека“, ще се ваксинират всички желаещи, независимо попадат или не в целевите групи по фази І-V от Националния ваксинационен план. Това съобщи директорът на здравната инспекция д-р Мими Кубатева. Гражданите могат да се записват на телефони: в работно време от понеделник до петък 0301/ 5-89-30 и 0301/6-32-93 или по всяко време на мобилен 0884 495765. Д-р Кубатева призова гражданите да се възползват и ваксинират.

ДЕЖУРЕН КАБИНЕТ ЗА ИМУНИЗАЦИИ СРЕЩУ COVID-19 РАБОТИ ПРЕЗ УИКЕНДА И В ПЛОВДИВ
Дежурен кабинет за имунизации срещу COVID-19 работи през уикенда и в Пловдив.
От 9:00 часа сутринта до към 11:00 ч. са минали над 30 души, до преди минути пред кабинета имаше 4-5 души, които вече са ваксинирани, съобщи пред Радио Пловдив заместник-директорът на РЗИ д-р Аргир Аргиров.
Кабинетът ще работи от 9:00 до 16:00 часа в сградата на РЗИ – Пловдив.
Имунизациите се извършват с ваксината на АстраЗенека. Желателно е хората, които искат да се ваксинират, да се регистрират на телефоните или на имейла на РЗИ – Пловдив.
Утре се очаква да бъдат разпределени и първите количества към личните лекари, които от понеделник да започнат имунизациите. Предварителните списъци бяха за над 30 000 желаещи, но джипитата ще решат по колко души ще викат в кабинетите си, за да ги ваксинират, обясни д-р Аргиров.

В ДЕВЕТ ИМУНИЗАЦИОННИ КАБИНЕТА ЗАПОЧВА МАСОВА ВАКСИНАЦИЯ В ПЛЕВЕН.
РЗИ-Плевен получи днес 1970 дози ваксини на Астра Зенека. В девет имунизационни кабинета започва масова ваксинация от утре. Изисква се предварително записване за имунизацията срещу COVID-19, съобщи БНР.
В неделния ден в Плевен ще работят медицински екипи за имунизиране на всички желаещи. Д-р Илиян Минчев, директор на РЗИ обясни защо се налага предварително записване: “Не, за да се ограничат хората, а това се налага за да може да се групират хора на брой флакон. На „Астра Зенека“ един флакон е 10 дози и има живот 5-6 часа, след като се разпечати. Това означава, че трябва да има предвидени хора, за да се направи фино разпределение, за да не се похабява количеството ваксина“.
Девет са имунизационните кабинети в областта: “В УМБАЛ “Георги Странски” в УМБАЛ “Св. Марина” ,в МБАЛ “Св. Панталеймон”, в МБАЛ – Левски, в МБАЛ – Кнежа, в МБАЛ – Гулянци, в МБАЛ – Белене и в ДКЦ – Червен бряг. Телефоните на имунизационните кабинета могат да се видят на страницата на РЗИ-Плевен.

720 ДУШИ СА БИЛИ ВАКСИНИРАНИ СРЕЩУ COVID-19 ВЪВ ВМА В ПЕТЪК
720 души са били ваксинирани срещу COVID-19 във Военномедицинска академия (ВМА) в петък. Това е с около 100 човека повече от предходния. Забелязваме тенденция на увеличаване на желаещите да си поставят ваксина, обяви началникът на ВМА генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
Той поясни, че от 19 февруари има разрешение от министър-председателя да се стартира четвърта фаза и масовата ваксинация в България.
„При нас, все още пристигащите за ваксина са от записаните във втора и трета група, но не връщаме нито един друг гражданин. Всеки, който иска, може да дойде да се ваксинира. Разполагаме с достатъчно количества ваксини „АстраЗенека“, имаме уверение от РЗИ, че ще ни осигурят и „Пфайзер“, и „Модерна“. Така че продължаваме в пълна сила, коментира още началникът на ВМА, който днес също се включи във ваксинационния процес, съобщиха от лечебното заведение.
От софийската УМБАЛ „Св. Анна“ съобщиха междувременно, че започва работа пункт за ваксинация срещу COVID-19. Той се намира в Триажния център(в двора) на болницата и ще бъде на разположение на ВСИЧКИ желаещи да се ваксинират граждани от 08:00 до 17: 00 ч., включително и през почивните дни. Пунктът има необходимите количества от ваксина на „АстраЗенека“, допълват от болницата.

СМЕТНАТА ПАЛАТА ЩЕ ИЗГОТВЯ ДОКЛАД ПО КОНТРОЛА НА МЕХАНИЗМА, ГАРАНТИРАНТИРАЩ ПРЕДВИДИМОСТ И УСТОЙЧИВОСТ НА НЗОК
Сметната палата ще изготвя доклад по контрола на Механизма, гарантирантиращ предвидимост и устойчивост на НЗОК. Това е предложил председателят на Комисията по здравеопазване в парламента д-р Даниела Дариткова между двете четения на промените в Закона за здравното осигуряване, информира Zdrave.net.
Според предлаганите промени Сметната палата ще изразява становище за начина на прилагане на механизма, който все пак ще бъде изпращан за сведение на здравния министър. Той от своя страна ще има възможност да отправя предложение до Надзорния съвет на НЗОК за изменение или допълнение на механизмите. Отпадат текстовете, които даваха възможност за внезапни проверки от страна на министъра.
Друго предложение на д-р Дариткова между двете четения засяга лекарствените продукти, получени от човешка плазма или от човешка кръв или т. нар. имуноглобулини. Според него разходите за тези лекарства над определените целеви средства в Закона за бюджета на НЗОК за съответната година не подлежат на възстановяване от притежателите на разрешение за употреба или техни представители.

БЪЛГАРСКАТА БОЛНИЧНА АСОЦИАЦИЯ НАСТОЯВА НЗОК ДА ЗАПЛАЩА МЕДИЦИНСКИТЕ УСЛУГИ НА РЕАЛНАТА ИМ СТОЙНОСТ ИЛИ ДА СЕ СЪЗДАДЕ МЕХАНИЗЪМ ЗА ДОФИНАНСИРАНЕ
Българската болнична асоциация започна серия от срещи с политическите партии. Повод са предстоящите парламентарни избори и формирането на платформите на политическите сили, в които е важно да бъдат включени основни за здравния сектор въпроси, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от организацията.
Представителите на ББА изложиха пред народните представители от ГЕРБ и БСП темите, които вълнуват лечебните заведения. Сред тях от първостепенно значение е осигуряването на достойно възнаграждение на медицинските специалисти, за да бъдат мотивирани да останат в България. Една от предпоставките за това е заплащането на медицинските услуги от НЗОК на реалната им стойност или, ако това е невъзможно, създаване на механизъм за дофинансиране, посочват от ББА. По този начин ще могат да бъдат регулирани както доплащанията, така и нерегламентираните плащания, изтъкват от организацията.
COVID кризата доказа на всички, че не видът собственост е определящ за едно лечебно заведение, а качеството на здравни услуги, които предоставя. Ето защо всички болници трябва да бъдат третирани равнопоставено от държавата и здравните власти. А пациентите да бъдат свободни да избират къде да се лекуват, коментират още от Асоциацията.
Срещите на Българската болнична асоциация продължават с други политически сили, уточняват от там.