НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.01.2022)

Милка Василева, председател на УС на БАПЗГ: ЗАЩО НЯМА АВТОНОМНИ АКУШЕРСКИ ПРАКТИКИ, КОИТО ДА ПРЕДЛАГАТ УСЛУГИ, ФИНАНСИРАНИ ОТ НЗОК?
“Акушерската професия е подценена в България и е крайно време да се признае автономната роля на българската акушерка”, пише в пост в социалните медии председателят на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи Милка Василева. Обръщението и е навечерието на 21-ви януари – Деня на родилната помощ, информира БНР.
“За своята професия и посветеност акушерките напомнят официално три пъти в годината – на 8-ми януари, на 21-януари и на 5-ти май – Международния ден на акушерката. И въпреки изказаните благодарности от хората и от официалните институции, те не се чувстват оценени”, пише в поста си Василева и пита:
• Защо жените нямат пряк достъп до акушерка по своя преценка?
• Защо съществува страх от нормално раждане?
• Защо няма автономни акушерски практики, които да предлагат услуги, финансирани от НЗОК?
Обществото трябва да се раздели със стари схващания, че акушерката е само помощник на лекаря. Ако искаме наистина да сме в съзвучие със световните цели за устойчиво развитие и равен достъп до здравни грижи, трябва да се признае автономната роля на българската акушерка, която има съвременно университетско образование, сериозно продължаващо обучение и огромна любов към трудната професия.
Обществото е длъжник на професията акушерка и е настъпил последен исторически шанс за промяна в името на здравето на българските жени, а именно:
– достойно заплащане на труда
– приемане на стандарти за акушерски грижи и добра практика
– регламентиране на автономни акушерски практики, които предлагат услуги, финансирани от НЗОК.
Надяваме се, че управляващите ще се замислят и ще предприемат стъпки за постигане на целите, за да останат акушерките в България”.
Това е част от становището на председателя на УС на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи.

ВИДИНСКАТА БОЛНИЦА ЩЕ ОБУЧАВА ЛЕКАРИ-СПЕЦИАЛИЗАНТИ И СПЕЦИАЛИСТИ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
Видинската многопрофилна болница за активно лечение “Света Петка” е получила акредитация за обучение на лекари-специализанти. Това каза за БТА директорът на лечебното заведение д-р Ивета Найденова.
Ръководният екип на болницата в продължение на няколко месеца активно е работил и е съставил доклад, за да получи акредитацията и така 13 лекари-специализанти ще се обучават на място. Д-р Ивета Найденова допълни, че се надява младите лекари да останат на работа във видинското лечебно заведение. Обучението на лекари-специализанти не е новост в българското здравеопазване, допълни д-р Найденова.
Здравното заведение е получило акредитация и за обучение през новата академична година на студенти по петте специалностите към Факултет “Обществено здраве и здравни грижи”, които изучават студенти в Русенския университет “Ангел Кънчев”. Д-р Найденова е информирала за това ръководителя на филиала на Русенския университет във Видин, с предложението да се търсят възможности за разкриване на такива специалности и в дунавския град. „Новост за болницата е, че успяхме да акредитираме лечебното заведение за обучение на студенти и се надявам, че обучавайки такива специалисти, поне една малка част от тези медицински сестри ще останат в нашата болница“, каза още директорът на здравното заведение.

БЛИЗО 20 ХИЛЯДИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19 СА ПОСТАВЕНИ У НАС НА 19 ЯНУАРИ
10 160 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие. 5 553 от тях са установени с PCR, а 4 607 – с бързи антигенни тестове. 77,47% от новите случаи, доказани за изминалите 24 часа, са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу разпространението на COVID-19.
41 433 са общо тестовете, направени през изминалото денонощие, 14 020 от които са PCR, а 27 413 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 695; Бургас – 592; Варна – 681; Велико Търново – 125; Видин – 101; Враца – 187; Габрово – 165; Добрич – 143; Кърджали – 63; Кюстендил – 165; Ловеч – 117; Монтана – 147; Пазарджик – 309; Перник – 217; Плевен – 208; Пловдив – 979; Разград – 57; Русе – 243; Силистра – 69; Сливен – 274; Смолян – 166; София област – 449; София град – 3 049; Стара Загора – 480; Търговище – 43; Хасково – 242; Шумен – 95; Ямбол – 99.
Доказаните случаи на новия коронавирус у нас към момента са общо 851 945, от тях 179 301 са активни. 640 213 са излекуваните лица, 861 от които – регистрирани през последните 24 часа.
Общият брой на пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, е 5 208 – от тях 542-ма са настанени в интензивни структури. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 572, от които 83,39% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
Общо 4 058 974 са поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 към момента. През последното денонощие са приложени 19 321 от тях.
Според Националната информационна система медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 19 209. Нови 124 случая са регистрирани през изминалите 24 часа, от тях 22 са установени при лекари, 28 – при медицински сестри, 30 – при санитари и 44 – при друг медицински персонал.
32 431 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция. 93 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие. 94,62% от починалите лица не са били ваксинирани.

ПРОМЕНЯТ СЕ ИЗИСКВАНИЯТА ЗА ВЛИЗАНЕ В БЪЛГАРИЯ
От днес, 20 януари, гражданите на Република Северна Македония, Израел, Турция и Сърбия, и членовете на техните семейства, които пристигат от държава-член на Европейския съюз, Европейското икономическо пространство, Швейцария, Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия, Република Северна Македония, Израел, Турция и от Сърбия, се допускат на територията на България при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване, или аналогичен документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната PCR изследване. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването Асена Сербезова, информира БТА.
Също от днес в “червена зона” преминават Албания, Босна и Херцеговина, Колумбия, Република Малдиви, Фиджи, Демократична република Сао Томе и Принсипи, Сейнт Винсент и Гренадини. В “червена зона” по ниво на заболеваемост от COVID-19 са Австралия, Австрия, Албания, Люксембург, Доминиканска република, Кувейт, Италия, Канада, Катар, Швейцария, Белгия, Дания, Нидерландия, Норвегия, Швеция и др.
Всички държави, попадащи в “червена зона” по ниво на заболеваемост от COVID-19 са указани в заповедта, публикувана на интернет страницата на Министерството на здравеопазването.

Доц. д-р Ангел Кунчев: ПРЕДСТОИ ДА ВЪВЕДЕМ ДОПЪЛНИТЕЛНИ МЕРКИ В НЯКОИ ОБЛАСТИ
„В рамките на Вътрешноведомствения пандемичен комитет дискутирахме динамичното развитие на епидемичната обстановка в няколко области – Благоевград, Бургас, София-град, София-област, Видин, Перник, Стара Загора и Пловдив, в които заболеваемостта е най-висока и в които на областно ниво вече е обсъдена възможността за въвеждане на допълнителни противоепидемични мерки“, съобщи главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев пред медии след заседанието на комитета, като уточни, че на 21 януари предстои среща и на Националния пандемичен комитет. За това информираха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
По отношение на София – утре софийският областен щаб ще обсъжда евентуалното временно ограничаване при работата на обектите със значение за общественото здраве, заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма, като СРЗИ предлага те да работят при 50% капацитет. Друга мярка, която предлагат от Столичната районна здравна инспекция, е временното ограничаване на работното време на тези обекти до 22 ч., при стриктно спазване на изискването за достъп със „зелен сертификат“. Това стана ясно още от думите на доц. Кунчев. Обсъжда се мерките в София да влязат в сила от 26 януари.
„От Столична РЗИ предлагат на Районно управление по образование (РУО) учениците от 5-ти, 6-ти, 8-ми, 9-ти и 11-ти клас да преминат към обучение в електронна среда до настъпването на междусрочната ваканция, а присъствено да се обучават децата от 1-ви до 4-ти клас, както и учениците от 7-ми, 10-ти и 12-ти клас“, посочи главният държавен здравен инспектор, като направи уточнението, че по отношение на образователната система окончателните решения се взимат от Министерството на образованието и науката. По думите му за въвеждане на ротационен принцип на обучение трябва да се мисли и във всички посочени области, които вече са на прага на III-тия етап от Националния оперативен план за справяне с пандемията.
Гражданите и бизнесът ще бъдат запознати няколко дни по-рано с мерките, които ще бъдат въведени на областно ниво, за да имат предвидимост и яснота. Към момента не се въвеждат мерки на национално ниво, тъй като показателите, които се следят, са различни в отделните региони на страната. Пример доц. Кунчев даде със заболеваемостта, която варира от 250-300 на 100 хил. души население в област Кърджали до 1300-1400 на 100 хил. в областите Благоевград и София.

ОМБУДСМАНЪТ ПОИСКА COVID ДОБАВКИТЕ КЪМ ПЕНСИИТЕ ДА НЕ СЕ УДЪРЖАТ ОТ ЧАСТНИ СЪДЕБНИ ИЗПЪЛНИТЕЛИ
Омбудсманът Диана Ковачева внесе искане в парламента COVID добавките към пенсиите да не се удържат от частни съдебни изпълнители, съобщи БНР.
“COVID добавките към пенсиите от 60 лева имат социален характер и като антикризисна мярка представляват помощ за пенсионерите от държавата в извънредната пандемична ситуация”, посочва Ковачева. Тя изтъква, че възрастните хора, които държавата подпомага в ситуацията на пандемия, я сигнализират, че още преди добавката да стигне до тях, тя вече им се удържа за наложени запори заради непогасен кредит или затруднения в плащането на битови сметки.
“По този начин, вместо да бъдат подпомогнати в разгара на COVID кризата, сумите им отиват за погасяването на дългове и така една от най-уязвимите части от обществото се оказва неподкрепена в кризата, включително за покриване на най-неотложните нужди като храна”, изтъква омбудсманът.
По тези причини общественият посредник отправя искане до председателя на Народното събрание, до комисиите по труда и социалната политика и по бюджет и финанси, да включат изрична нормативна разпоредба, с която COVID добавките, изплащани като антикризисна мярка към пенсиите, да станат несеквестируеми при наложени запори.

МЗ ЩЕ ПОИСКА ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА РАБОТЕЩИТЕ В ПСИХИАТРИИТЕ
Да се предвидят повече средства за персонала в психиатричните болници. Това е необходимо да залегне в новия бюджет, заяви зам.-здравният министър д-р Петър Грибнев по време на заседанието на Комисията по правата на човека на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Повод за изслушването му, както и на колегата му Иван Кръстев, който е зам.-министър на социалната политика, бяха констатациите на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията от миналата година, в които има стряскащи заключения. За това информира Clinica.bg.
За да се подобри психиатричната грижа в краткосрочен план, лечебните заведения ще дадат заявки за капиталови разходи за подобряване на материалната база. Каквато и да е тя, обаче без качествена медицинска грижа, няма да има подобрение. Затова е необходимо да се заложат повече средства за персонала в психиатриите. По думите на зам.-министър Грибнев в момента един леглоден е 75 лв., а специалистите казват, че са необходими 150 лв. „И това трябва да се заложи в разчетите на бюджета, ако искаме в действителност у нас да има адекватна грижа, а не просто лекуване с медикаменти“, каза д-р Петър Грибнев.
„Основен проблем остават и кадрите, и най-вече липсата на медицински сестри, като се има предвид, че не всяка може да работи в психиатрично отделение, защото дейностите там са по-специфични. По плана за възстановяване за подобряване на психиатричната помощ са заложени 30 млн. лева, а по националната стратегия – 60 млн.лева“, каза още д-р Грибнев. Предстои и сегашният екип на МЗ да посети трите болници, за които от страна на Европа има най-сериозни забележки, а именно тези в Карлуково, Ловеч и Кърджали.
Във връзка с публичното изявление относно България на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията са изискани проверки на държавните болници от РЗИ и от ИАМН. На директорите на лечебните заведения в Карлуково, Ловеч и Кърджали са изпратени и конкретни предписания и изисквания. В краткосрочен план социалното министерство планира затваряне на 10 дома за хора с умствени и психически разстройства. Изграждането на нови модерни услуги от резидентен тип обаче се забавя поради поскъпване на материалите. Като цяло процесът по деинститунационализацията у нас или т.н. закриване на домове и преминаване към резидентна грижа е заложен да приключи през 2035 година.
Междувременно министерството на труда и социалната политика (МТСП) направи предложение до Министерството на финансите средствата за социалните услуги за 2022 г. да се увеличат с над 148 млн. лв. В предложението са включени и необходимите средства за повишаване на възнагражденията на служителите, предоставящи социални услуги съобразно приетата през 2021 г. Наредба, която регламентира стандарти за заплащането на работещите в сектора. Разработен е и първоначален вариант на План за действие за периода 2022-2027 г. за изпълнение на Националната стратегия за дългосрочна грижа. За реализирането му са планирани инвестиции от 753 млн. лв. за създаването на нови 348 социални и интегрирани здравно-социални услуги за резидентна грижа и съпътстващи специализирани и консултативни социални услуги за 5 220 лица с увреждания.

Проф. Илко Гетов: НЯМА ДРУГА ЕФЕКТИВНА СТРАТЕГИЯ ЗА СПРАВЯНЕ С КОРОНАВИРУСА, ОСВЕН ВАКСИНИРАНЕТО
„Новите лекарства, разработени на принципа да блокират репликацията на вируса, няма да решат генералния проблем с общата защита на хората и предпазването от коронавируса“. Това заяви пред БНТ проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата ЕMA, информира Zdrave.net.
Проф. Гетов припомни, че лекарствата не могат да се използват масово и няма да бъдат без лекарско предписание, а по всяка вероятност няма да ги има в аптеките, ще са и доста скъпи. Специалистът допълни, че по правило такива лекарства се приемат до 4 дни след началото на симптомите, за да се улесни възстановяването на организма и да не се стига до влошаване и влизане в болница.
„Няма да има сценарий, при който хората да отидат в аптеката и да поискат такова лекарство само, защото нещо им драска в гърлото“, каза проф. Гетов. Той бе категоричен, че ще има ограничения за жени в детеродна възраст по отношение на лекарствата за COVID-19. Навлизайки в темата за ваксините, той сподели очакванията си през следващия сезон коронавирусът да стане ендемичен и да се разработят и въведат в употреба бивалентни, поливалентни и панвалентни ваксини.
Специалистът припомни, че Омикрон наистина протича по-леко и по-рядко се стига до болнично лечение, но е нужно да продължим да спазваме мерките. Той изрази надежда, че се надява да бъдат създадени денонощни COVID зони и да се добавят още няколко показателя в плана на правителството за справяне с коронавируса.
Проф. Гетов коментира и темата за бустерните дози, като подчерта, че сертификатите след бустерна доза важат една година, но становището на EMA е, че честото прилагане на бустерни дози в рамките на следващата година не е най-подходяща стратегия за справяне с пандемията.
„Бустерите от моновалентните ваксини, които са разрешени за употреба не би трябвало да се препоръчват като стратегия, а трябва да се работи за така наречените бивалентни ваксини“, каза проф. Гетов. Бустерите сами по себе си не водят до необходимото ниво на защита, допълни той.
„В България малко се оформи феномен, защото Омикрон се насложи на опашката на Делта варианта“, каза още специалистът и допълни, че това се вижда при интензивните легла – там няма значимо намаление, докато например в Дания за половин месец интензивно болните са намалели значително – от 82 на 52 души! „Там обаче е и едно от най-високите нива на ваксинационно покритие“, коментира специалистът.
Проф. Гетов отбеляза, че все още сме далеч от 50-те процента на ваксинация и продължаваме да бъдем разделени. „Няма друга ефективна стратегия за справяне с коронавируса, освен ваксинирането“, подчерта той.

Д-р Валентина Григорова: ЖЕНИТЕ ДО 40 ГОДИНИ ДА РАЖДАТ ЕСТЕСТВЕНО
Какво е усещането да участваш и да допринесеш за чудото на новия живот? Това могат да кажат единствено специалистите и акушерките, които отбелязват своя професионален празник на Бабинден – по стар стил на 21 януари.
„Винаги се срещаме с нещо ново, с много нови животи“, каза пред Радио София д-р Валентина Григорова, завеждащ „Рисково акушерство“ в АГ болница.
Тя има дългогодишен стаж в родилната зала и съветва младите си колеги да придобиват все повече знания и умения, да се въоръжат с търпение, да работят с любов. „Този, който не е готов да посреща човешкия живот с усмивка, той не е за тази работа“, допълни д-р Григорова. Тя е радетел на естественото раждане и със свои колеги и съмишленици полагат усилия да се избягва секциото, когато не се налага. По думите цезаровото сечение може да травмира родилката, да поднесе изненади и последствия. Според д-р Григорова жените до 40-годишна възраст, които са здрави, е добре да раждат по естествен път.

УС НА БЛС СЕЗИРА СТОЛИЧНАТА КОМИСИЯ ПО ПРОФЕСИОНАЛНА ЕТИКА ЗА НЕВЕРНИ ТВЪРДЕНИЯ НА ДОЦ. АТАНАС МАНГЪРОВ
Управителният съвет на Българския лекарски съюз сезира Столичната комисия по професионална етика във връзка с „неверни твърдения и откровени лъжи“, изречени от доц. Атанас Мангъров. За това информирa Zdrave.net като се позова на съобщение от пресцентъра на БЛС.
Сигналът е във връзка с изявлението на доц. Мангъров пред Нова телевизия на 16 януари т. г., в което той казва: „тези 564 души, които са починали, са починали, защото са ваксинирани”.
„Разликата между „починали ваксинирани” и „починали, ЗАЩОТО са ваксинирани” може да е само една дума, но тя прави казаното от доц. Мангъров откровена лъжа. Лъжа, която си “играе” със страховете и притесненията на хората“, заявяват от БЛС. „Според единствената достоверна и официалната информация на МЗ и ИАЛ в България няма случай на доказана причинно-следствена връзка между ваксина срещу COVID 19 и смъртен изход. И още: 9 са случаите от началото на ваксинационната кампания, в които е подозирана връзка между поставяне на ваксина срещу Covid-19 и смъртен изход, като в нито един от тях връзка не е доказана“, уточняват от съсловната организация.
От БЛС допълват, че в същото предаване доц. Мангъров е цитирал данни от епикриза на 26 г. мъж от Плевен, за който твърди, че две седмици след ваксинация е бил в интензивното на болницата в Плевен с ДИК синдром и заяви, че има връзка между ваксинацията и последвалото настаняване в болница на младия мъж, добавяйки: “Тези случаи не се съобщават.”
„Твърдение, което отново не корелира с истината, изкривява и информацията и е откровена конспирация“, коментират от Лекарския съюз.
Управителният съвет на БЛС е категоричен, че с изказванията си, подкрепени от псевдонаучни аргументи, доц. Мангъров погазва етичните принципи на лекарската професия. „Публичното говорене на лъжи, изречени от медицинско лице, уронва престижа на цялото съсловие, обърква хората, всява страх и насажда агресия сред обществото. През последните дни, като резултат от подобно говорене, станахме свидетели на два случая на нападнати медици в Русенско. УС на Български лекарски съюз очаква Етичната комисия към Столична лекарска колегия да се произнесе в най-кратки срокове по казуса. Този наш сигнал добавяме към процедурата, която тече в момента. Разпространението на фалшиви твърдения не трябва да остава без последици, а когато те са изречени от лекар е резонно да се замислим дали той е достоен да носи тази титла“, изтъкват от Българския лекарския съюз.

РАЙОННА ПРОКУРАТУРА-РУСЕ СЕ САМОСЕЗИРА ЗА НАПАДЕНИЕТО НАД МЕДИЦИ В УМАБЛ “МЕДИКА”-РУСЕ
Районна прокуратура-Русе е образувала досъдебно наказателно производство за хулиганство във връзка с публикации в медиите, че на 16 януари 2022 г. мъж е нахлул в COVID отделение на УМАБЛ “Медика”-Русе, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от прокуратурата.
„Разследването е в начален етап, като предстои провеждане на необходимите следствени действия. При събиране на достатъчно доказателства за виновността на лицето в извършване на деянието, същото ще бъде привлечено към наказателна отговорност“, се казва още в съобщението.
За това престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода за срок до 2 години или пробация.

ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ В ХАСКОВСКА ОБЛАСТ СПИРАТ ПЛАНОВИЯ ПРИЕМ
Плановият прием и плановите операции в лечебните заведения в Хасковска област са спират с решение на Областния оперативен щаб, съобщи БНР.
Заболеваемостта в Хасковска област към днешна дата е 706 на 100 000 население.
Най-висока остава в община Свиленград, където тя е 1 441 на 100 000 души.
Само през последните три дни 132 ученици и персонал в учебни заведения са дали положителни проби за COVID-19.
Щабът взе решение при достигане на 30% карантинирани ученици да се иска становище от МОН за преминаване в онлайн среда изцяло или на ротация.

Д-р Калин Лисички: ОМИКРОН ЗАСЯГА КЪРМАЧЕТАТА
“Омикрон засяга децата по-често в сравнение с другите варианти на коронавируса. Протича по-леко с клинични прояви в горните дихателни пътища – запушен нос, хрема, дразнене в гърлото, повишена уморяемост, главоболие. Наблюдаваме по-рядко пневмонии. Друга особеност е ларингитът. Боледуват много кърмачетата”.
Това каза пред БНР д-р Калин Лисички, началник на Клиниката по педиатрия в “Аджибадем Сити Клиник”. Той поясни, че Омикрон може да протече и без температура или с ниска температура. За пациенти, които не са в болница, се предписват капки за нос, сироп за кашлица, температуропонижаващи лекарства. Препоръката е първо да се направят кръвни изследвания, преди да се назначава лечение с антибиотик.
В предаването “Нещо повече” д-р Лисички допълни: “Боледуват много малките деца, това е тенденция и в света. В САЩ и във Великобритания над 40% от хоспитализираните деца са под 1-годишна възраст. Те карат по-тежко болестта. При по-големите – в училищна възраст, заболяването преминава по-леко. При нас 80% от децата са на възраст между 1 и 2 месеца. Първата проява при тях е, че спират да се хранят. При проява на температура е добре бебетата да бъдат прегледани от лекар. При по-големите трябва да се наблюдава промяна в честотата на дишането, ако стане по-учестено, ако се чуват шумове, хриптене. Промяна в цвета на устните, лицето, ако са по-синкави, лилави, означава, че детето страда за кислород, че има дихателна недостатъчност”.
Според педиатъра националният план за справяне с COVID пандемията е по-скоро пожелателен и личи, че в изработването му не са участвали лекари от практиката.

ЗАПАЗВА СЕ ТЕНДЕНЦИЯТА В СИЛИСТРЕНСКО 1/3 ОТ ЗАРАЗЕНИТЕ С КОРОНАВИРУСА ДА СА ДЕЦА
Втора седмица продължава тенденцията една трета от случаите на COVID-19 в Силистренско да са на деца до 18 години, информира БНР като се позова на съобщение от РЗИ-Силистра.
Едно от училищата в Силистра е изцяло преминало на обучение в електронна среда заради голям брой карантинирани паралелки и случаите на болни и ученици, и учители. Става въпрос за Природоматематическата гимназия в крайдунавския град.
„За всяко училище решенията се вземат индивидуално според броя на класовете под карантина“, коментира д-р Теодора Начева, директор на РЗИ – Силистра, като допълни, че са далеч все още от генерална мярка за учебните заведения в Силистренска област. Следи се с повишено внимание ситуацията в голяма част от училищата в Силистренска община, както и в някои в общините Дулово и Тутракан.
Към днешна дата заболеваемостта в региона е 678 на 100 000. Най-висок е процентът за община Силистра – 1137 случая на 100 000 души.
От общо 133 легла в болниците в Силистра, Тутракан и Дулово са заети 64. В интензивния сектор към края на вчерашния ден е имало едно свободно от десет.
„От общо 7 детски COVID легла в трите лечебни заведения, три са заети, с неусложнени случаи“, съобщи д-р Начева.
В навечерието на Бабинден, който се чества утре по стар стил, са отправени препоръки към общинските кризисни щабове да не допускат провеждането на организирани масови мероприятия.

УЧЕНИЦИТЕ ОТ I ДО XII КЛАС В СЛИВЕН И НОВА ЗАГОРА ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ ОНЛАЙН
Учениците от I до XII клас в Сливен и Нова Загора ще се обучават онлайн от 24 до 31 януари, съобщиха от Областния кризисен щаб, от който е взето това решение на извънредно заседание днес. Причината е нарастващата заболеваемост сред учениците, педагогическия и непедагогическия персонал в двата общински центъра и усложняващата се обстановка с разпространението на коронавируса, информира БТА.
През първите три дни на седмицата с COVID-19 са диагностицирани 153 ученици, повечето от Сливен и Нова Загора. Заболели са 46 педагози, карантинирани са десетки класове и други контактни лица на болните ученици и учители.
От 31 януари ще бъдат преустановени плановият прием и плановите операции в болничните заведения в областта. От 24 януари се преустановяват посещенията в кварталните пенсионерски клубове в областта. Търговските центрове, магазините и пазарите, на открито и закрито, ще работят при въвеждане на еднопосочно движение на потока от клиенти и задължително носене на предпазни маски.
Към момента заболеваемостта в Сливенска област е 976,71 души на 100 000 лица от населението. За сравнение, в началото на седмицата тя е 722,54 души. В община Сливен заболеваемостта е най-висока. Активните случаи в областта са 1 981.
Ще продължи засиления контрол за спазване на мерките, посочват още от Областния кризисен щаб.

ВАКСИНАЦИОННИЯТ ЦЕНТЪР ВЪВ ВМА-СОФИЯ НЯМА ДА РАБОТИ В ПОЧИВНИТЕ ДНИ
Ваксинационният център във Военномедицинска академия няма да работи в събота и в неделя, съобщиха от лечебното заведение. От утре, в работните дни, ваксинационният център ще работи от 8.30 до 16.00 ч., информира БТА.
Ваксинирането срещу COVID-19 се извършва с ваксини от производителите “Модерна”, “Пфайзер” и “Янсен”. Не е необходимо предварително записване.
Сертификати за ваксинация срещу COVID-19 за граждани, ваксинирани във ВМА, се получават на място или по електронен път.