НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (20.01.2021)

СПЕЦИАЛИСТИ ПРЕДЛАГАТ ДА БЪДЕ СЪЗДАДЕНА НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА, КОЯТО ДА ПРОСЛЕДЯВА СЪЗДАВАНЕТО НА АНТИТЕЛА СРЕД ВАКСИНИРАНИ С РАЗЛИЧНИТЕ ТИПОВЕ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
Национална програма, която да проследява създаването на антитела сред ваксинирани с различните типове ваксини срещу COVID-19, ще бъде предложена на Министерството на здравеопазването от специалисти имунолози. Това обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който днес се имунизира с първата доза ваксина срещу коронавируса, информира Zdrave.net.
Програмата ще обхване 1000-1200 души, които ще бъдат представителна извадка сред ваксинираните. Те ще се наблюдават две години, като през този период ще се изследват шест пъти. Ще се наблюдават хуморалният и клетъчният имунитет след поставянето на ваксината. Програмата ще бъде представена пред МЗ до десет дни и трябва да започне да се реализира в края на февруари тази година, уточни доц. Кунчев.

2588 ЛИЦА У НАС СА СЕ ВАКСИНИРАЛИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
544 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалите 24 часа. 338 от тях са установени с PCR, а 206 – с бързи антигенни тестове. Тестовете, направени у нас през последното денонощие, са общо 7921. От тях 4071 са PCR, а 3 850 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 14; Бургас – 77; Варна – 32; Велико Търново – 14; Видин – 5; Враца – 16; Габрово – 4; Добрич – 9; Кърджали – 6; Кюстендил – 18; Ловеч – 9; Монтана – 1; Пазарджик – 22; Перник – 12; Плевен – 35; Пловдив – 34; Разград – 4; Русе – 19; Силистра – 3; Сливен – 20; Смолян – 5; София област – 16; София град – 107; Стара Загора – 23; Хасково – 20; Шумен – 13; Ямбол – 6.
212 927 са общо доказаните към момента случаи на новия коронавирус у нас. Активните случаи са 33 815. Излекувани са вече 170 498 лица, от тях 6243 са регистрирани през изминалото денонощие.
3223-ма са пациентите с потвърдена коронавирусна инфекция, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. В интензивни структури се намират 318 от тях.
22 226 са общо ваксинираните срещу COVID-19 лица у нас до момента. От тях 2588 са се ваксинирали през последните 24 часа.
Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е доказан при общо 9310 лица-медицински служители. 29 са новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие. Осем от тях са установени при лекари, четири – при медицински сестри, девет – при санитари, един – при фелдшер и седем – при друг медицински персонал.
8614 са починалите лица, при които е била констатирана коронавирусна инфекция. 49 нови случая са регистрирани през последните 24 часа.

Доц. Ангел Кунчев: НОВИЯТ ЩАМ НА COVID, РАЗПРОСТРАНЕН ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ, Е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ПРИТЕСНИТЕЛЕН
„Новият щам на COVID, разпространен във Великобритания, е изключително притеснителен“. Това мнение изрази пред bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, информира Zdrave.net.
„Това е въпросът, който мен най-много ме притеснява като епидемиолог. Ако тази заплаха се върне в такъв вид, в какъвто е във Великобритания, здравната система ще бъде натоварена и поставена на изпитание, пак ще бъдат напълнени болниците и мерките ще бъдат взети така, че да се опази здравето на хората, заяви той. „Сигналите, които дойдоха от Великобритания, бяха много неприятни. Там нарастването е експоненциално – те се върнаха в най-тежката фаза на епидемията и я надминаха. До момента такава заболеваемост във Великобритания не е имало“, допълни доц. Кунчев. Той поясни, че концентрацията в носоглътката от новия щам при болните е от десетина до сто пъти по-голяма и заразява много повече хора – до 70 процента.
Новият щам вече е разпространен и в Ирладния и донякъде в Нидерландия. В Гърция има 15-16 случая, в Румъния няма случаи. В началото сме, но много зависи как ще се развият нещата, заяви той. Доц. Кунчев посочи, че се въздържа от прогнози, но допълни, че ако новият щам има ефекта от Великобритания в други държави, ще имаме много големи проблеми. В същото време не пропусна да отбележи, че очевидно този тип вирус намалява разпространението си през лятото, така че зависи как ще съвпаднат нещата.
“В света вече има 30 милиона имунизирани, така че първоначалните колебания, страхове, всичко, което хората си мислеха, че може да се случи, очевидно не става. Така, както пише в документите, профилът на безопасност е чудесен на тези ваксини, които ползваме до момента. Надявам се, че така ще бъде и със следващите 4, с които ще работим през годината“. Това заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев след имунизацията си срещу COVID-19, съобщиха от Националния информационен портал относно мерките за борба срещу коронавируса. Доц. Кунчев не изключва възможността масовата ваксинация да започне в края на април тази година. Според него това е реалистично, стига следващата седмица ваксината на AstraZeneca да получи разрешение.
„Количествата от всички производители се увеличават с много големи темпове, особено след месец март. Ние вече в повечето райони довършихме първата фаза, започнахме работа с училища и със старческите домове и ще има възможност много бързо да преминем и към трета фаза ва ваксинация“, обясни главният здравен инспектор.
По повод случая със заразените с COVID-19 санитарка от Харманли и лекар от Хасково след поставянето на първата доза от ваксината, Кунчев коментира: „Много е ясно, че, когато имаме масово разпространение на заболяването, времето между първа и втора доза е достатъчно дълъг период, за да се срещнете с вируса и да развиете заболяването. Плюс това, след първата имунизация все още не се изгражда такъв висок титър на антитела, който да ви предпази, но във всички случаи има антитела и те правят заболяването по-леко. Точно така, както се е случило и с колегата от диспансера по белодробни болести.“
Главният държавен здравен инспектор заяви, че утре ще се вземе решение за мерките по отношение на моловете и ресторантите.

Проф. д-р Николай Габровски: ТРЯБВА ДА СМЕ ПРЕДПАЗЛИВИ ПРИ РАЗХЛАБВАНЕТО НА МЕРКИТЕ
„Каквито и стъпки да се предприемат по отношение на разхлабването на мерките, те трябва да бъдат предпазливи. В края на миналата година бях с много оптимистична нагласа. Имаше видимо пречупване на кривата, намаляване на броя на болните, както и на процента позитивни проби. Вече имахме информация за ваксина и то повече от една, както и програма за нейното прилагане. Новините, които идват от Англия обаче са изключително обезпокоителни.“ Това каза зам.-председателят на БЛС и зам.-директор на УМБАЛСМ „Пирогов“ проф. д-р Николай Габровски пред Нова телевизия. Той допълни, че подобни новини идват и от Испания, и от Германия и ситуацията много приличала на тази от март и април миналата година, информира Zdrave.net.
„Трябва да сме наясно, че никой не иска да държи ресторантите затворени. Това не е мярка срещу собствениците на заведения. Всички искаме да водим нормален живот, но не можем да не се съобразяваме с реалностите. Вече установихме, че това, което се случва на Запад, с някакво закъснение стига и до нас. Нямаме никакво основание да смятаме, че нещата ще ни подминат, и трябва да сме предпазливи“, каза още проф. Габровски.
„Разбрахме, че мерките работят, и каквото е положението, ако ги спазваме, имаме резултат. Тоест имаме средство за контрол. По отношение на здравната система нещата също се успокоиха”, допълни той и уточни, че през ноември и декември са се появили дори опасения, че заради прииждащите болни кислородът няма да стигне. Като пример той даде, че в „Пирогов“ нормалното потребление е тон на ден кислород, а в тези месеци то е било 5 тона на ден.
„COVID темата стана политическа много бързо след успеха, който имахме през март и април, и особено през лятото. Октомври месец, когато имахме пик на заболелите, разбрахме, че експертното мнение трябва да бъде водещо. Тогава резултатът се дължеше на недалновидна политика. Всички имаме интерес обществото да работи нормално, но ако направим грешна стъпка след овладяването на епидемията, това ще бъде болезнено за всички”, коментира още проф. Габровски.
Той беше категоричен, че ключът е в разумната и постепенна промяна на мерките.

Евродепутатът Андрей Ковачев: СЕРТИФИКАТЪТ ЗА ВАКСИНАЦИЯ НЯМА ДА БЪДЕ ФОРМА НА ДИСКРИМИНАЦИЯ СПРЯМО НЕЖЕЛАЕЩИТЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ СРЕЩУ COVID-19
Сертификатът за ваксинация няма да бъде форма на дискриминация спрямо нежелаещите да се ваксинират срещу COVID-19. Това заяви пред БНР евродепутатът Андрей Ковачев, зам.-председател на Групата на Европейската народна партия в Европейския парламент. Той бе категоричен, че и за в бъдеще няма да има никакви ограничения при пътуванията, така както и към момента няма забрана за това.
Евродепутатът обясни, че когато над 70% от населението има имунитет и разполага със сертификат за ваксиниране, то съответното имунизирано лице няма да има нужда да прави тест за COVID-19 и няма да бъде подлагано на карантина.
„Но това не означава дискриминация спрямо другите. Те също могат свободно да пътуват. Няма да има ограничения за тях. Единственото е, че те трябва сами да решат дали да направят PCR тест или антигенен тест и ще останат под карантина, ако тази страна изисква карантина“, поясни Андрей Ковачев.
По думите му, две са условията, за да се изпълни планът на ЕК до лятото на тази година да бъдат ваксинирани 70% от хората в ЕС, а до март – най-малко 80% от медицинските работници и възрастните хора над 80 години.
„Първо, фармацевтичните компании трябва да изпълнят своите договори. Второто условие е страните членки да имат капацитета да ваксинират все повече и по-бързо, доброволно, тези хора, които искат да бъдат ваксинирани“, каза Андрей Ковачев. Той увери, че Европейската комисия е изключително взискателна към фармацевтичните компании производителки на ваксините и провежда непрекъснати срещи с тях, като държи всяка нова информация да й бъде предоставяна незабавно и да има пълна прозрачност и яснота за качествата им и темповете на доставка.
„До края на февруари ще имаме окончателно яснота, или по-точно ще се потвърди първоначалната хипотеза, че хората, които са ваксинирани, които имат имунитет от заболяването, не представляват заплаха за околните и не предават вируса“, обясни още евродепутатът.

Проф. Красимир Гигов: ЩОМ ПОЛУЧИМ ВАКСИНИТЕ, ТЕ СЕ ПОСТАВЯТ НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН
На повечето места в страната желаещите лекари, медицински сестри, фармацевти и стоматолози вече са обхванати от ваксинационния процес, съобщи пред Радио София проф. Красимир Гигов. Според плана това е първата от петте предвидени фази, обясни ръководителят на Националния ваксинационен щаб.
Единствено в София около половината от заявилите ще се ваксинират.
Втората фаза обхваща социалните институции и учебни заведения.
„Да не забравяме, че сме зависими от доставките. Ако днес получим ваксини, да следващия ден те се използват. Организацията е много добра“, обясни проф. Гигов.
Към момента ваксинираните са близо 20 хиляди. И двете ваксини – на „Пфайзер“, и на „Модерна“ са на един и същ принцип и имат добра ефективност – 95%. Разлика има в изискваните условия за съхранение. Засега няма данни за противопоказност на препаратите. Все пак има ограничение по отношение на бременни жени и на пациенти с автоимунни заболявания, допълни проф. Гигов. И подчерта, че хората трябва да са убедени – това засега е единственото средство за предпазване.
Засега България е сред последните места по брой ваксинирани, но скептицизмът отстъпва и все повече наши сънародници искат да се имунизират срещу COVID-19.

84 МЛН. ЛЕВА Е ПЛАТИЛА НЗОК ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 ПРЕЗ 2020 ГОДИНА
Стойността на отчетените дейности за заплащане на COVID през 2020 г. по клинични пътеки и процедури, както и за лечение на коронавирус с други придружаващи заболявания, надхвърля 84 млн. лв., а над 50 лечебни заведения са сключили договори с НЗОК за лечение на COVID. Това каза зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева по време на изслушването във Временната комисия за контрол на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от разпространението на COVID-19 днес.
Изразходваната сума за плащане на PCR-тестове в периода април-декември пък е в общ размер 6, 7 млн. лв. за направени над 111 000 високоспециализирани изследвания.
Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев обясни: “Имаме няколко вида плащания. Това са директните плащания за лечение и диагностика – 84, 569 млн. лв. Тук не сме добавили 20-те лв. към клиничните пътеки за диагностика на пациентите, които са 96 913 лв. Общо 200 000 лв. са директни плащания при пациентите, плюс диагностичните плащания за PCR тестовете, които плащаме на базата на направления”.
По думите му индиректните плащания са няколко направление – по методиката за неблагоприятни условия – 278 млн. лв., което представлява 12 % от общите плащания. „Това са плащанията, с които се компенсират спрените със заповед на министъра профилактични и диспансерни прегледи, както и плановите операции, за да поддържаме системата жива. Още една група индиректни плащания са плащанията, които касата извърши на собствените си служители в помощ на РЗОК. В момента се изготвя справката, която ще дадем на Сметна палата и НАП. Това са 1000 лв. на първа линия, които не са осигурени от бюджета на държавата , а от бюджета на Касата”, заяви още управителят на НЗОК.
Проф. Салчев допълни, че най-голямо е доплащането при денталните дейности. “То е над 33 %, за да може денталните лекари да продължат да извършват своята дейност. Не можаха да се включат по другите програми, тъй като те са сключили договор с нас. Вторият голям дял доплащане, 15.16 %, е при специализираната извънболнична помощ”, допълни още проф. Петко Салчев.

НАМАЛЯВАТ ЛЕГЛАТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ С COVID-19 В ПЛОВДИВСКА ОБЛАСТ
Да се намалят леглата за лечение на пациенти с COVID-19 в Пловдив и областта. Това реши Медицинският щаб на свое заседание. Според решението терапевтичните легла за COVID пациенти се намаляват от 1 056 на 687. За интензивно лечение се редуцират от 103 на 85, съобщи БНР.
Основание за редуцирането на леглата е това, че област Пловдив излезе от червената зона и заболеваемостта вече е 106,5 на 100 000, като за периода от 14 януари се запазва под 120 на 100 000 души. През последния месец се наблюдава значително намаляване на хоспитализациите и повикванията към Спешна помощ.
„Организацията в лечебните заведения е добра. На този етап остават COVID легла в 20-те болници, както и предвидените за пациенти, хоспитализирани само от Спешна помощ – от 99 на брой, те ще останат 51. Не искам да поемаме никакви рискове, нито да се успокояваме прекалено“, подчерта областният управител Дани Каназирева. Тя допълни, че по тази причина решението е леглата да се намалят до степен, в която ако има ново покачване на случаите, за часове да се възстановят.
„Отделно от това решихме да не се редуцират прекалено интензивните легла, защото и да намаляват общо случаите, процентът на болните с усложнения не се променя“, подчерта областният управител. В момента на интензивно лечение са 36 болни, от които 21 са интубирани.
За да се гарантира лечението в областта се запазват COVID отделенията в 4-те болници – Карлово, Раковски, Първомай и Асеновград. В тях леглата се намаляват от 171 на 137.

ЗАКРИВАТ 10 ДОМА ЗА ХОРА С ПСИХИЧНИ И УМСТВЕНИ ПРОБЛЕМИ
„Започнахме проверки в домовете за хора с психични разстройства и с умствена изостаналост – те са 40 на брой общо в страната и са в най-лошо състояние“, каза пред БНР Николина Иванова, директор Дирекция „Контрол, мониторинг и лицензиране на социални услуги“ към новата Агенция за качество на социалните услуги у нас. Агенцията беше създадена през септември 2020 година.
Още през октомври започнаха първите проверки в социалните домове.
„10 от тези домове са в процес на закриване, а от останалите 30 сме проверили 22 дома за хора с психични и умствени проблеми. Осем дома не сме проверили, защото бяха под карантина. Но в най-скоро време и там ще влезем. И след това ще изготвим цялостен доклад и анализ какви мерки трябва да предприеме държавата по деинституционализацията на тези домове“, разясни още Николина Иванова в предаването „Преди всички“.
Тя уточни, че първите 10 дома ще се закрият с помощта на европейски средства по оперативните програми „Региони в растеж“ и „Развитие на човешките ресурси“.
„Към момента се изграждат общо 52 центъра за грижа, в които ще бъдат настанени по 15 души, като общият брой е 780 – 650 от тях ще се изведат от тези 10 дома, които се закриват, а 130 ще се изведат от държавните психиатрични болници, като тези лица живеят в тях, защото няма къде да бъдат настанени, а те всъщност нямат нужда от болнично лечение. Този голям проблем ще бъде разрешен“.
Вече се изграждат новите домове и центрове, като в общините Кюстендил и Струмяни са почти готови – там ще има седем центъра, като в Струмяни има дом за хора с психични разстройства в момента, а в Кюстендил има дом за хора с умствена изостаналост.

ХИБРИДНА ОПЕРАЦИОННА ЗАЛА ЩЕ БЪДЕ НАПРАВЕНА В МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО
Министерството на здравеопазването ще финансира изграждането на хибридна операционна зала в Многопрофилна областна болница за активно лечение „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново. С такава операционна хората ще получават още по-навременна и качествена медицинска услуга, като тя е от изключителна важност в областта на съдовата патология. Това стана ясно при посещението на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов във Велико Търново. Там той се запозна с напредъка по изграждането на новия болничен корпус в двора на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.
„Тази болница е една от възловите в областта, обслужвайки десет общини. Само през спешното отделение за година са преминали 27 хиляди пациенти. Лежащо болните пациенти са били 21 хиляди. Тези числа са напълно сравними с броя на пациентите на голяма университетска болница на територията на столицата. 1050 пациенти с COVID-19 са преминали през лечебното заведение. Новият болничен корпус е изключително модерно проектиран. Това е един голям проект за областта и за всички търновци. Аз съм изключително развълнуван да видя напредъка му, защото д-р Стефан Филев от години ми разказва за тази своя мечта, а тя вече става реалност“, заяви министър Ангелов.
В отговор на журналистически въпрос относно противоепидемичните мерки на територията на страната проф. Ангелов посочи: „ Във война сме. Всички го казват, че война не се печели с инат. Ресторантьорите и хотелиерите са много важен бранш, но в този момент нашите приоритети, които се пренаредиха от COVID-19, са здравеопазването, образованието и спортът. Пропуснах един. Това е културата. Всички изпитват затруднения в този момент. Всички искаме да си върнем живота обратно такъв, какъвто беше. Аз също искам това да се случи, но пак ви казвам – това, което постигнахме не е малко. Ако позволим на емоцията или на ината да ни води във вземането на решението, тази битка, която проведохме до момента, много бързо ще я загубим“.
По повод спазването на Националния ваксинационен план срещу COVID-19 министър Ангелов обясни, че всяко едно твърдение за нарушаването му, ще бъде проверявано и ако се установи, че има нарушение, ще се налагат санкции.