НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.12.2019)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТПУСКА ПОЛОВИН МИЛИОН ЛЕВА ЗА ПРОГРАМАТА ЗА БОРБА С ТУБЕРКУЛОЗАТА
Обществена поръчка, включваща 41 обособени позиции обяви Министерството на здравеопазването за доставка на диагностикуми и консумативи за микроскпоски и културелни изследвания за туберукулоза в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата 2017 – 2020 г.
Общата сума, която ще заплати ведомството на доставчиците е 480 478 лв. без ДДС или 576 573, 60 лв. с ДДС, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Сред обявените позиции са предметни стъкла, епруветки, пипети, контейнери за биологични отпадъци, различни видове реактиви, среди и китове за молекулярна диагностика, дезинфектанти, както и защитни маски, ръкавици и престилки за лабораторния персонал. Продуктите са предназначени за Националната референтна лаборатория по туберкулоза към Националния център по заразни и паразитни болести и лечебните заведения с пневмофтизиатричен профил.
Офертите ще бъдат отворени на 21 януари 2020 г. в 14:00 ч. в МЗ.

НОВАТА НАЦИОНАЛНА СТРАТЕГИЯ ЗА БОРБА С НАРКОТИЦИТЕ ПРЕДВИЖДА УВЕЛИЧАВАНЕ НА УЧАСТНИЦИТЕ В ЛЕЧЕБНИТЕ ПРОГРАМИ
В новата Националната стратегия за борба с наркотиците (2020-2024 г.) се предвижда увеличаване на броя на участващите в програмите за лечение и рехабилитация на зависими от дрогата. Предвидено е и повишаване качеството на услугите чрез обучения и продължаваща квалификация на експертите, работещи в програмите. За тази дейност са заложени 5 458 458 лв. за периода на изпълнение на стратегията. Това отговори министър Кирил Ананиев на въпрос на депутата от БСП Крум Зарков за недостига у нас на програми за лечение, психо-социална рехабилитация и ресоциализация на зависимите от наркотици, информира Clinica.bg.
Министърът информира, че през 1995 г. към Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм е открита първата програма за лечение на зависими пациенти. Към момента в страната работят 30 програми за лечение с агонисти и агонисти-антагонисти на лица, зависими към опиоиди с 4 144 разрешени места. В програмите има 984 свободни места. Психо-социалната рехабилитация се осъществява чрез извънболнични програми за дневни грижи, дневни центрове за психо-социална рехабилитация тип „Терапевтична общност”, модел „Минесота” и други. Дейностите се осъществяват от Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм, Центрове за психично здраве и неправителствени организации, получили съгласие за осъществяване на програми.
Ананиев уточни, че в момента функционират 14 програми, получили съгласие за осъществяване на психо-социална рехабилитация по Наредба № 8 от 27 юни 2018 г. за дейностите по здравно консултиране, профилактични прегледи и изследвания на лица, навършили 16 години.
Изпълнението на Плана за действие към Националните стратегии за борба с наркотиците се финансира от държавния бюджет в рамките на бюджетите на съответните институции, от средства по делегирани от държавата дейности с натурални и стойностни показатели, средства отпуснати от общинските бюджети и по програми на други министерства и ведомства.
В новата стратегия е предвидено закупуване на аналитична апаратура, която да повиши технологичния капацитет на токсикохимичните лаборатории на Военно медицинска академия на стойност 220 000 лв. Ще бъде закупен и нов преносим анализатор за определяне наличието на наркотици и упойващи вещества в слюнчени проби и консумативи за него за лабораторията към Държавната психиатрична болница за лечение на наркомании и алкохолизъм на стойност 91 650 лв.

Д-р Дечо Дечев: В НАЦИОНАЛНИЯ РАМКОВ ДОГОВОР НЯМА ТЕКСТ КАКВА ЧАСТ ОТ ПРИХОДИТЕ В БОЛНИЦИТЕ ДА СЕ ОТДЕЛЯТ ЗА ЗАПЛАТИ
Няма законов текст, който да задължи НЗОК и БЛС да посочват в Националния рамков договор каква част от приходите на болниците по клинични пътеки са за заплати. Това съобщи в ефира на програма “Хоризонт” на БНР д-р Дечо Дечев, управител на Националната здравноосигурителна каса. По думите му министърът на здравеопазването трябва да изготви такава нормативна промяна, която да разрешава текст, свързан с разпределението на средствата на работни заплати в предстоящия рамков договор.
Според стандартите за финансова дейност, утвърдени с наредба на министъра, държавните и общински болници са задължени да имат правила за разпределение на работните заплати. Това да се впише в рамковия договор, като то важи и за частните болници, настояват от Здравната каса. “Ние ще предложим такива текстове, които да залегнат в НРД, а именно – че тогава, когато лечебното заведение кандидатства за договор с НЗОК, то би трябвало да предложи именно тези правила за разпределение на работната заплата”, изтъква д-р Дечев.

В КУЛОАРИТЕ НА ПАРЛАМЕНТА ОТКРИХА ИЗЛОЖБА “ДОБРАТА ДУМА ЛЕКУВА”
„Добрата дума лекува“ е нашият колективен отпор, колективната ни съпротива на цивилизовано общество срещу нарастващата физическа и вербална агресия срещу българските лекари. С тези думи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри в кулоарите на парламента изложба от фотоси и благодарствени писма, изпратени през последните месеци от пациенти към лекари, информира Zdrave.net.
Експозицията, подредена до коледната елха, съдържа множество писма от цялата страна със затрогващи думи до лекари, които са върнали към живот деца и любими хора, майки и бащи, чийто живот е висял на косъм, но уменията на медиците не са позволили на смъртта да го отнеме. Тя е част от кампанията на БЛС срещу агресията над лекари.
Рядко се усмихвам пред микрофон, но това, което виждаме тук наистина ме зарадва,призна председателят на съсловната организация д-р Иван Маджаров. Той съобщи, че изложбата ще обиколи страната, а кампанията продължава и в БЛС очакват нови снимки, запечатали вълнуващи моменти на признателност, приятелство и обич.
Здравният министър Кирил Ананиев също присъства на откриването на изложбата.Той заяви, че не приема политиката на противопоставяне в медицинското съсловие и е твърдо против агресията срещу медици. Министърът припомни, че има действащо споразумение между МЗ и Главна прокуратура и съобщи, че скоро към него ще се присъедини и МВР.

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ “ЗАЕДНО С ТЕБ” ПОДКРЕПЯТ МЗ НА ДОВЪРШВАНЕТО НА НАЦИОНАЛНАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА
Здравният министър Кирил Ананиев обяви по време на блиц контрола в Народното събрание, че се очаква конкурсната комисия по търга за Национална детска болница да финализира своята работа до средата на месец януари 2020 г. и да предложи участник, който да бъде избран за изпълнител за изграждането, информира Clinica.bg. Сградата в двора на УМБАЛ “Александровка”, където ще бъде построена новата Педиатрия, както и обществената поръчка бяха обект на критики от страна на архитекти.
От пациентски организации “Заедно с теб” излезнаха с позицията за изграждането на Националната детска болница: “Пациентски организации „Заедно с теб” се противопоставяме категорично на всякакви лобистки интереси, според експерти, опити за манипулиране на обществото и подкрепяме Министерство на здравеопазването за довършването на сградата в двора на “Александровска” болница за Национална детска болница. След проведени редица разговори с експерти по проектиране, строителство, лекари и администрация на Министерство на здравеопазването считаме, че решението е правилно и така ще се осигури бързо, организирано и качествено лечението на децата ни.”