НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.09.2019)

ПРЕСТРУКТУРИРАТ НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ПО РАДИОБИОЛОГИЯ И РАДИАЦИОННА ЗАЩИТА
Структурата на Националния център по радиобиология и радиационна защита ще бъде променена, информира Zdrave.net. Предвижда се тя да бъде обособена в четири направления, вместо в шест отдела, както е досега. Това е записано в проект на Правилник за изменение и допълнение на Правилника за устройството и дейността на Националния център по радиобиология и радиационна защита, публикуван на страницата на здравното ведомство.
От министерството уточняват, че няма да се извършват промени, касаещи числеността на персонала, а единствено се прецизират организационните структури. Предлага се дейността на центъра да се обособи в четири направления: „Държавен здравно радиационен контрол; “Радиационна защита“, „Радиационна медицина и радиобиология“ и „Научно-учебна и административно-правна и стопанска дейност“. Целта е да се намалят чисто административните функции на част от персонала за сметка на възлагането на експертни дейности.
В резултат на промяна в Закона за безопасно използване на ядрената енергия през 2018 г. отпада изискването за съгласуване по реда на чл. 60, ал. 2 от този закон при издаването на лицензии за използване на източници на йонизиращи лъчения за медицински цели. Предвижда се да отпадне и функцията на Центъра да провежда специализирано обучение на лица, професионално заети с дейности в ядрени съоръжения и с източници на йонизиращи лъчения, след получаване на лицензия от Агенцията за ядрено регулиране, пише още в мотивите към проекта.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА РАЗПОЛАГА С НОВИ ЗАЛИ ЗА СИМУЛАЦИОННО ОБУЧЕНИЕ НА СТУДЕНТИ ПО ДЕНТАЛНА МЕДИЦИНА
Нови зали за симулационно обучение на студенти по дентална медицина в Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна бяха открити днес с водосвет за здраве и успех, съобщиха от учебното заведение. Лентата прерязаха министърът на образованието и науката на Република България г-н Красимир Вълчев, ректорът на МУ-Варна проф. д-р Красимир Иванов и кметът на град Варна г-н Иван Портних. Инвестицията във високотехнологичните симулатори и оборудване е осигурена от МУ-Варна и е на стойност над 3 млн. лв.
Новооборудваните симулационни зали са единствени по рода си, както у нас, така и на Балканите. Те са оборудвани с 50 модерни дентални симулатора, произведени от водещ световноизвестен немски производител. Симулаторите предлагат големи възможности за съвременно предклинично обучение на студенти в областта на протетичната и детската дентална медицина, оперативното зъболечение и ендодонтията, пародонтологията, денталната имплантология и оралната хирургия.
Залите са оборудвани и със система за модерно дигитално обучение. С помощтта на САD – система се контролира и оценява работата на всеки студент, който има възможност на работното си място да изследва и коригира работата си с помощта на триизмерен образи, получени след сканиране на работните му модели.

ЕКИП НА ВМА ТРАНСПЛАНТИРА ЧЕРЕН ДРОБ НА 36-ГОДИШЕН МЪЖ С ТЕЖКО ЧЕРНОДРОБНО ЗАБОЛЯВАНЕ
Специалисти от Военномедицинската академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация, съобщиха от лечебното заведение. Това е първата такава интервенция в операционните зали на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология, които бяха изцяло обновени, съгласно най-високите стандарти за извършване на подобен тип операции и в унисон с развитието на трансплантационната програма.
Реципиентът е 36-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване, а донорът – мъж на 43 години.
Това е една от най-тежките и сложни чернодробни трансплантации, които сме правили до момента. От една страна, донорът се намираше в Силистра, което наложи пътуването на наш екип с военнотранспортен самолет до Варна и оттам с линейка и полицейски ескорт до Силистра, коментира проф. д-р Никола Владов, ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология. Той изказа своята благодарност към ръководството и екипите на болницата в Силистра за създадената перфектна организация при извършване на експлатацията.

ЗАПОЧВАТ ПРОВЕРКИ НА ХРАНИТЕ В УЧИЛИЩЕ
Инспекторите на Българската агенция по безопасност на храните влизат в детските ясли и градини, в кухните за бебета и в обектите за хранене в училищата. Тематичните проверки започват от 24 септември 2019 г. Те са свързани със старта на новата учебна година и ще се проведат на територията на цялата страна, информира Clinica.bg.
Целта е да се гарантира качеството и безопасността на храните, които консумират децата, съобщиха от БАБХ. Експертите ще проверяват доставените и приготвените храни, плодове, зеленчуци и напитки, с цел уточняване на придружаващи документи, правилно етикетиране, качество и годност, правилно съхранение, както и спазване на сроковете на съхранение. При установяване на несъответствие ще бъдат давани предписания и налагани глоби, съгласно действащото законодателство. При необходимост и по преценка на проверяващите инспектори ще бъдат вземани проби за лабораторно изследване. Масовите проверки ще продължат до 11 октомври 2019 г. включително. След това обектите ще бъдат проверявани на принципа на регулярния контрол на БАБХ.

ВИСОКИ НИВА НА ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ В 8 СТОЛИЧНИ УЧИЛИЩА
Високи нива на атмосферни замърсители като азотен диоксид и фини прахови частици са били измерени в класните стаи на 8 столични училища. Това сочат резултатите от мащабно европейско проучване, посветено на качеството на въздуха в учебните заведения на пет европейски града – Берлин, Париж, Лондон, Мадрид, Варшава и София. Данните са от доклада „По-чист въздух, по-здрави деца” и Health and Environment Alliance (Брюксел), информира БНР.
„Налице е замърсяване на въздуха в училище, но стойностите не превишават допустимата норма – уверява Ан Щалфер от Алианса за здраве и околна среда. – Концентрацията на прахови частици и на въглероден двуокис са по-високи от препоръчаното от Световната здравна организация за защита на здравето, но измерените стойности не са опасни. Налице е нуждата от по добра вентилация”.
Замърсителите на въздуха влизат в класните стаи през прозорците. Затова ръководителят на проекта „Зелена София” на Столичната община Елица Панайотова призовава за ограничаване на трафика в зоните около училищата.

ПРЕДСТАВИХА ОБНОВЕНАТА ХИРУРГИЯ В ПЪРВА ГРАДСКА БОЛНИЦА В СОФИЯ
Нова високотехнологична медицинска апаратура и изцяло обновено отделение по обща и ендоскопска хирургия в Първа градска болница в София, представиха днес кметът Йорданка Фандъкова, зам.-кметът Дончо Барбалов и председателят на общинската комисия по здравеопазване д-р Веселин Милев, информира Zdrave.net.
В хирургичната клиника на болницата е извършен цялостен ремонт, а за операционния блок е закупен модерен лапароскопски апарат с два монитора за наблюдение на оперативния процес. Клиниката по гастроентерология е оборудвана с нова апараратура за гастро и колоноскопски изследвания.
Инвестициите в болницата са на стойност 655 хил. лв. и ще подобрят значително лечението на пациентите и условията за работа на лекарите.
През последните четири години в лечебното заведение Столична община е инвестирала в ремонти и апаратура над 1 млн. лева. Първа МБАЛ е и първата общинска университетска болница в София.

ПРЕДСЕДАТЕЛЯТ НА БЪЛГАРСКИЯ ЗЪБОЛЕКАРСКИ СЪЮЗ Д-Р НИКОЛАЙ ШАРКОВ ОТНОВО Е В БОРДА НА СВЕТОВНАТА ДЕНТАЛНА ФЕДЕРАЦИЯ
Д-р Николай Шарков, председател на Български зъболекарски съюз, е избран за втори тригодишен мандат за съветник в борда в Световната дентална федерация (FDI), съобщиха от БЗС.
Той е единственият представител на Източна Европа на такова високо ниво. Изборът се състоя по време на Световния годишен конгрес на FDI, който се проведе от 5 до 8 септември т. г. в Сан Франциско, Калифорния. В него взеха участие над 31 000 делегати от 130 дентални асоциации от целия свят.
Световната дентална федерация има стратегия за оралното здраве до 2020 година, а сега подготвя и тази до 2030 г.
Сред най-големите проблеми са застаряващото население и увеличаващият се брой на възрастните хора в световен мащаб. Другият сериозен проблем е миграцията. FDI работи активно за това оралното здраве да бъде признато като основна част от общото здраве и добруване на човека.