НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.08.2021)

ОБЩО 2 188 957 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА СА ПОСТАВЕНИ У НАС, ОТ ТЯХ 12 807 СА ПРИЛОЖЕНИ ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 24 ЧАСА
1387 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последното денонощие, 635 от които са установени с PCR, а 752 – с бързи антигенни тестове. За изминалите 24 часа са направени общо 20 072 теста. 6018 от тях са PCR, а 14 054 – антигенни. Това сочат данните в Националната информационна система.
Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 32; Бургас – 117; Варна – 110; Велико Търново – 72; Видин – 3; Враца – 16; Габрово – 13; Добрич – 13; Кърджали – 14; Кюстендил – 21; Ловеч – 19; Монтана – 19; Пазарджик – 76; Перник – 17; Плевен – 36; Пловдив – 165; Разград – 11; Русе – 43; Силистра – 24; Сливен – 33; Смолян – 14; София област – 24; София град – 255; Стара Загора – 71; Търговище – 40; Хасково – 55; Шумен – 43; Ямбол – 31.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 437 327. От тях 18 119 са активни. Излекувани са вече 400 797 лица. 235 от тях са регистрирани през изминалото денонощие.
Към момента у нас в лечебни заведения за болнична помощ се намират общо 2 001 пациенти с доказана коронавирусна инфекция, от които 174 са настанени в интензивни отделения или клиники.
Поставените у нас дози от ваксините срещу COVID-19 са общо 2 188 957, от тях 12 807 са приложени през последните 24 часа.
Според Националната информационна система у нас медицинските служители, при които е констатиран новият коронавирус, са общо 13 600. Нови 12 случая са регистрирани през последното денонощие, като от тях два са установени при лекари, два – при медицински сестри, пет – при санитари и три – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била потвърдена коронавирусната инфекция, са 18 411. Новите случаи, регистрирани през изминалото денонощие, са 16.

Министър Кацаров пред депутати: ОБЩО 334 МЛН. ЛВ. СА НУЖНИ ДОПЪЛНИТЕЛНО ЗА НУЖДИТЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Общо 334 млн. лв., от които 134 млн. лв. за НЗОК и 200 млн. лв. за МЗ, са нужни допълнително за нуждите на здравеопазването. Това заяви служебният здравен министър д-р Стойчо Кацаров по време на съвместното на заседание на Комисията по бюджет и финанси, Комисията по здравеопазване и Комисията по труда, социалната политика и демографията, на което са изслушвани ресорните министри по законопроектите за актуализиране на държавния бюджет, бюджета на НЗОК и бюджета на ДОО. За това инфомира Zdrave.net.
Министърът уточни, че изчисленията са направени на база разходите до този момент, които само за COVID са 442 млн. лв. „Над 113 млн. лв. са нужни за изплащане на допълнителни възнаграждения на медицински и немедицински персонал за работа с COVID по новата методика. 5 млн. лв. са нужни за поставяне на ваксини на здравнонеосигурени лица. За лекарствени продукти – 34 млн. лв.“, каза д-р Кацаров.
Той уточни, че въпреки недостига на средства са предприети процедури за осигуряване на резерв, заради рязкото покачване на заразените с коронавирус. В тези 34 млн. лв. са включени 14 млн. лв. за ремдесивир, 7 млн. лв. за моноклонални антитела, които ще стигнат за лечението на до 3000 души с проблем с имунния отговор и 12 млн. лв. за лекарствен резерв.
„През този месец ще трябва да бъдат осигурени авансово тези средства и ако се забави актуализацията, ще се намерят по механизма от държавния бюджет както досега, макар че този механизъм вече е изчерпан напълно“, каза още той.
Подуправителят на НЗОК Йорданка Пенкова, която представи проекта за актуализация на бюджета на Касата, уточни че разходните средства са отделени на отделен ред в бюджета, за да могат да бъдат насочвани към необходимите плащания. В момента било възможно да възникне проблем с недостиг на средства за медико-диагностични дейности. „Отделно са заделени 14 млн. лв. за поставяне на ваксини на здравноосигурените лица и 4 млн. лв. за резерва на Касата“, каза тя.
„В момента сме в подготовка за допълнителна процедура за пакет за лечение в домашни условия като допълнителна мярка за предотвратяване на претоварването на болниците. Надяваме се до няколко дни или седмица процедурата да бъде изготвена. Там също ще бъдат нужни средства, защото процедурата ще бъде заплащана от НЗОК“, каза още д-р Кацаров.

ЕКСПЕРТИТЕ У НАС СЕ ПРИТЕСНЯВАТ ОТ СКОРОСТТА, С КОЯТО СЕ УВЕЛИЧАВА БРОЯТ НА ЗАБОЛЕЛИТЕ И ХОСПИТАЛИЗИРАНИТЕ С КОРОНАВИРУСНА ИНФЕКЦИЯ
Експертите у нас се притесняват от скоростта, с която се увеличава броят на заболелите и хоспитализираните. Това каза в интервю по bTV здравният министър Стойчо Кацаров. Той изтъкна, че основният източник на заразата са масовите събирания и първите мерки трябва да са насочени към ограничаването на този тип мероприятия. Възможно е обаче да има облекчения за ваксинираните лица.
„Ние си даваме сметка какви огромни щети може да понесат хората, чиято дейност може да е засегната от такъв тип ограничения, посочи той и за пореден път апелира за актуализация на бюджета, за да може да се финансират и мерките в подкрепа на засегнатите бизнеси. Конкретните мерки са разписани в плана за справяне с епидемията. Това, което се предвижда, е ограничаване на събития на закрито до 30% капацитет. Възможно е да се предприемат и ограничения, свързани с трансграничното пътуване, за да се намали риска от „внос“ на вируса. Ситуацията е изключително динамична“, изтъкна здравният министър и настоя да се засили контролът в обществения транспорт по отношение на спазването на мерките. Ще бъде изготвен и списък от рискови обекти.
Министър Кацаров изтъкна, че мерките трябва да се основават на експертно мнение, а не на партийни и политически неща. „Назрява моментът. Вероятно в следващите няколко дни страната ще навлезе в оранжевата зона“, посочи той. Ключов показател ще е заетостта на болничните легла.
В момента са заети около 2000 легла, като системата може да подсигури между 10 000 и 12 000 легла за пациенти с COVID. След този брой обаче разкриването на нови легла ще е за сметка на такива, които се ползват за лечение на други състояния, обясни той.
„Ние сме осигурили необходимите лекарства и предпазни средства. Процедурите по подготовка на системата са в ход, но това, което увеличава рисковете, е лошото състояние на здравната ни система като цяло. Наличието на план, на осигурени лекарства не гарантира добър изход“, допълни Кацаров. Той посочи, че е заварил дебалансирана здравна система, с много малък брой медицински сестри и големи диспропорции както между отделните специалности, така и между отделните райони.
„Ние няма да можем да преминем безболезнено през тази криза, защото наследяваме тази ситуация и тя не може да бъде променена автоматично“, заяви той.
Здравният министър акцентира и на личната отговорност на всеки за спазване на мерките. Той допълни, че е изпуснато време за ваксинация. На коментар на водещия, че и тази власт не е стимулирала хората да се ваксинират, д-р Кацаров отговори, че администрацията е направила всичко възможно да осигури възможност за това. Той обаче изтъкна, че това е решение на самите хора.

Доц. Ангел Кунчев: СЕГА НАЙ-ЗАСЕГНАТИ ОТ COVID-19 СА ХОРАТА МЕЖДУ 20 И 40 ГОДИНИ
„Вече сме в разгара на четвъртата вълна, сега сме във възходящото рамо на пандемията. Дали ще достигнем върха в края на август или началото на септември е рано да се каже. Трябва да имаме предвид какъв процент от населението е ваксинирано и доколко се спазват мерките“. Това заяви пред БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той обясни, че сега най-засегната от COVID-19 е възрастовата група между 20 и 40 години, което се дължи на Делта варианта, информира Zdrave.net.
„От самата първа вълна не се уморявам да повтарям, че определящо е поведението ни, независимо къде се намираме“, подчерта доц. Кунчев и припомни колко важно е да обръщаме внимание на това има ли отстояние между масите, има ли дезинфекция, носят ли се маски, прочиства ли се въздухът. Той даде пример от Русия, където 1 човек е заразил 1500 души заради посещения в дискотеки. По думите му в конкретната ситуация много бързо се достигат високи стойности, но в страните, които се наблюдават, има и доста бърз спад.
„Дали при нас това ще се случи е трудно да се прогнозира, но предвид местните особености не е много реалистично да се прави оптимистична прогноза“, каза доц. Кунчев.
Главният държавен здравен инспектор сподели, че се надява страната ни да се движи по гръцкия вариант на новата вълна.
„Там достигнаха до 350-400 на 100 000 заразени, задържаха това ниво 1-2 седмици и после започна спад“, коментира той, но уточни, че нивото на имунизация при тях е доста по-високо и ограничителните мерки са по-сериозни.
„Нереалистично е да се изисква от специалистите някакво абсолютно точно прогнозиране какво ще се случи. Няма как при епидемия, при това от нов вирус, това да е точно така. Това, че са посочени някакви мерки, не значи, че при достигане на съответното ниво трябва незабавно да се въведат. България не е чак толкова голяма територия, очевидно навсякъде расте заболеваемостта. В момента водещи са Бургас, Велико Търново, София, Пазарджик, но за 2-3 дни останалите територии достигат техните стойности“, коментира доц. Кунчев. Той заяви, че в мерките, които вероятно ще влязат в сила от 23 август, няма нищо ново – те са разписани в плана за справяне с пандемията.
„Мерките трябва да бъдат въвеждани на национално ниво, още повече, че това е обвързано с икономическите стимули за подпомагане на бизнеса, които влизат в сила, когато са на национално ниво“, посочи главният държавен здравен инспектор.
Доц. Кунчев засегна и темата за готовността на болниците за прием на пациенти и я определи като ключова.
„Според мен те ще се справят с до 6000 – 7000 души, макар и доста трудно. Има цели сгради, които са идеално оборудвани, но няма кой да работи. Това е лимитиращият фактор – лекарите и сестрите. С много добра организация можем да достигнем 8000 – 9000 настанени в болница, но оттам нататък ще бъде доста трудно“, каза той.
По повод летните лагери, които се превърнаха в огнища на коронавирус, доц. Кунчев изрази мнение, че случилото се не е по вина на персонала в тези хотели. По думите му определящ остава фактът, че децата се събират на големи групи, социалните им контакти са активни и не може да се очаква, че дори при перфектна организация няма да има заразени. Той изрази мнение, че е необходима професионално направена комуникационна кампания за ваксиниране. „Не мисля, че флаерите са най-ефективният начин. Трябва да имаме присъствие постоянно в социалните мрежи и таргетирани послания към отделните групи“, категоричен бе главният държавен здравен инспектор.

МИНИСТЪРЪТ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРИСЪСТВА НА ЦЕРЕМОНИЯ ПО ПРЕДСТАВЯНЕТО НА РОБОТ ЗА АВТОНОМНА ДЕЗИНФЕКЦИЯ В СТОЛИЧНА БОЛНИЦА
Министърът на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров присъства на церемония по представянето на първия робот за автономна дезинфекция в Специализираната болница за активно лечение на инфекциозни и паразитни болести в София, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
„Изказвам благодарност към посолството на Кралство Дания и към Европейската комисия. Осигуряването на такива апарати е голяма подкрепа за нас и то дошла навреме. Безспорни са предимствата, които ни дават подобни устройства. Роботът спестява време, финансови средства и човешки ресурс“, коментира здравният министър.
СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров“ е втората болница в България след УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, която получава робот за дезинфекция. Техниката е доставена по линия на общата поръчка на Европейската комисия за различни болници в Европейския съюз.
Този тип роботи дезинфекцират за 15 минути, с помощта на ултравиолетова светлина, стандартна болнична стая. Освен COVID-19 те унищожават множество други патогени, предотвратявайки вътреболнични инфекции. С едно зареждане на машините могат да бъдат обработени над 18 помещения. Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, като по този начин се предпазва здравето на персонала в болничните заведения. Дезинфекцията се осъществява без човешка намеса, обясниха от фирмата-дистрибутор на роботите за България. Те уточниха, че подобни роботи се ползват по цял свят.
В отговор на журналистически въпрос във връзка с повишаването в нивата на регистрираната заболеваемост от COVID-19 и въвеждането на допълнителни противоепидемични мерки, д-р Кацаров посочи: „Най-рискови остават събитията, при които има струпване на голям брой хора, като сватби, кръщенета. Каквато и мярка да бъде наложена, тя ще бъде съпроводена с подкрепа и обезщетение за хората, чиято работа или бизнес са засегнати.“ Здравният министър уточни, че се обмисля да няма ограничения в капацитета за обектите, чиито посетители са ваксинирани или преболедували, или представят отрицателен резултат от проведен PCR тест. Освен това служителите им също трябва да са прекарали COVID-19 или да са имунизирани. „Ако тези условия не могат да бъдат изпълнени, ще се работи по общия ред, залегнал в Националния план за справяне с пандемията“, уточни министър Кацаров.
„Проблемът не е в броя на заразените хора, а в броя на заетите медицински легла. Не можем да допуснем ситуация, при която да няма легла, а хора да се нуждаят от болнично лечение. Затова се работи по осигуряване на възможност за амбулаторни диагностика и лечение на леки и средно тежки случаи на COVID-19. Това е допълнителна мярка с цел намаляване на натиска върху болниците“, подчерта още здравният министър.

ПО-СТРОГИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ В ЯМБОЛСКА ОБЛАСТ ЗАРАДИ ПОВИШЕНАТА ЗАБОЛЕВАЕМОСТ
По-строги противоепидемични мерки и засилване на проверките ще бъдат въведени от днес в Ямболска област. Заболеваемостта в региона скочи рязко през последните дни, увеличават се и настанените в болница, съобщи БНР.
На предстоящото заседание на Медицинския съвет ще бъде предложено затягане на противоепидемичните мерки, тъй като областта вече е в втората рискова зона, посочи Донка Желева от РЗИ – Ямбол. “Посещаемостта в обектите за обществено предназначение да се намали на 30%, да се засили контролът”, уточни тя.
Същевременно процесът на ваксинация в областта се движи с бавни темпове. Кметът на община Тунджа Георги Георгиев подчерта, че предстои среща с 11- те семейни лекари от общината. “Искрено се надявам здравните работници да дадат личен пример в процеса на ваксинация”, изтъкна той.
„В село Хаджидимитрово, където живеят над 650 души, около 20-тина са ваксинирани”, подчерта кметът Тошко Тодоров. Той допълни, че са много хората, особено сред ромското население, които не искат да се ваксинират и даже ако се разболеят не искат да влизат в болница, за да не им бият ваксини.
В областта имунизираните с две дози са по-малко от 16 процента от общия брой на населението.

Д-р Мила Байчева: ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ ДВА МЕСЕЦА В БЪЛГАРИЯ НЕ СЕ ИЗВЪРШВАТ ЧЕРНОДРОБНИ ТРАНСПЛАНТАЦИИ НА ДЕЦА
През последните два месеца в България не се извършват чернодробни трансплантации на деца, което създава и пряк риск за живота на тези пациенти. За това предупреждава в писмо, изпратено до здравните власти, детският гастроентеролог д-р Мила Байчева, която е пряко ангажирана с диагностицирането и лечението на деца с чернодробни заболявания, включително нуждаещи се от чернодробна трансплантация. За това информира Zdrave.net.
От началото на юни тази година след отстраняването на детския трансплантолог в болница „Лозенец“ чернодробни трансплантации на деца в България не се извършват. Специалистите детски гастроентеролози са съветвани да насочват децата, нуждаещи се от трансплантация, за лечение в чужбина, заявява в позицията си д-р Байчева. Тя пояснява, че първоначално пациентите са включвани в служебния регистър (листа на чакащите) на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“ (ИАМН), след това родителите подават документи в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), която заедно с ИАМН осъществява процеса по търсене на клиника за лечение в чужбина и организиране на лечението. „И от двете институции имаме пълна подкрепа относно експертна, финансова и логистична обезпеченост. Проблемите обаче са свързани с намирането на център в чужбина, който да осъществи трансплантацията при липса на потенциален жив донор“, посочва специалистката и допълва, че по информация от ИАМН са получени редица откази от клиники в чужбина.
Д-р Байчева настоява Министерство на здравеопазването и останалите институции, имащи отношение по темата, да заемат активна позиция с въпроса за трансплантациите на черен дроб на българските деца. Към настоящия момент рискуваме да изгубим детски живот, предупреждава тя.

55 НОВИ СЛУЧАЯ НА КОРОНАВИРУС СА РЕГИСТРИРАНИ ЗА ДЕНОНОЩИЕ В ХАСКОВСКА ОБЛАСТ
„МБАЛ-Хасково“ разкрива ново отделение заради наплива на болни с коронавирусна инфекция, съобщи БНР. Само за денонощие в Хасковска област са регистрирани 55 нови случая на COVID-19.
В болница се лекуват 99 пациенти с COVID-19. С този темп на нарастване на случаите се налага разкриването на нови легла, съобщи директорът на „МБАЛ-Хасково“ д-р Георги Гелев.
„Принудихме се да разкрием и физиотерапевтичното отделение, което също беше COVID отделение в старите вълни на епидемията, защото дневният наплив, особено миналата седмица, беше доста сериозен“, изтъкна д-р Гелев.
Всички болници в Хасковска област вече са разкрили легла за COVID болни, обясни директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова.
„Първоначално, до края на миналата седмица, основно пациентите бяха настанявани в „МБАЛ-Хасково“ и в специализираната болница вътрешни заболявания. Към момента има настанени в болницата в Свиленград, „МБАЛ-Харманли“, „МБАЛ-Димитровград“. Така че, връща се в старото състояние – бяхме стигнали миналата година над 300 легла в областта, които са за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция“, каза д-р Димитрова.

ОБЩИНА ЛОВЕЧ ЗАПОЧВА АКТИВНА КАМПАНИЯ ЗА ВАКСИНИРАНЕ СРЕЩУ COVID-19
Активна кампания за ваксиниране срещу COVID-19 започва Община Ловеч. Тя цели да се насърчи имунизационния процес и хората да направят информиран избор за ползите от ваксинирането. Кампанията е сред основните мерки за ограничаване разпространението на коронавируса, информира БТА като се позова на съобщение от общинската администрация.
Кампанията ще се реализира съвместно с доброволците от БЧК-Ловеч и Центъра за работа с доброволци към Регионална библиотека “Проф. Беню Цонев”.
На обособени места в града доброволците ще призовават хората да се ваксинират, ще раздават флаери, ще бъде създаден кратък видеоклип, който да покаже ползата от ваксините.
Общината е изпратила и писма до кметовете и кметските наместници, които да организират в най-кратки срокове срещи с общопрактикуващите лекари и да изготвят списъци на желаещите да се имунизират.
Организаторите на клубовете на инвалида и на пенсионерските клубове в рамките на кампанията също ще изготвят такива списъци. Община Ловеч, съвместно с Медицински център – Ловеч, е подсигурила мобилен екип, който ще извършва имунизиране на място.
Здравният медиатор на общината ще продължи да работи активно сред своите общности, разяснявайки ползите от имунизацията, както и ще съдейства на Регионалната здравна инспекция, Общината и общопрактикуващите лекари в усилията за овладяване на епидемията.

ОБЛАСТ СЛИВЕН ВЕЧЕ Е В „ЖЪЛТА ЗОНА“ ПО ЗАБОЛЕВАЕМОСТ ОТ COVID-19
Болните от COVID-19 в Сливенско са 204 души, съобщи БТА като се позова на информация Регионалната здравна инспекция. От днес, 19 август, областта преминава в т.нар. „жълта зона“ на картата на страната.
На домашно лечение са 148 души, хоспитализирани са 56, новозаразените през последното денонощие са 33-ма. Сред новорегистрираните е и един ученик.
От РЗИ-Сливен информират, че в областта има засилен контрол по прилагане на основни противоепидемични мерки. През последното денонощие са извършени 19 съвместни проверки с МВР, ОДБХ и ДИТ, като са съставени осем акта.
В областта са извършени 41 988 имунизации, като повторна доза са получили 20 781 души. През вчерашния ден са поставени 416 ваксини. В региона има “зелени коридори” за имунизация в МБАЛ “Д-р Иван Селимински” и МБАЛ “Хаджи Димитър” в Сливен и в МБАЛ “Св. Петка Българска” в Нова Загора.