НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.07.2022)

Министър Сербезова: ПОВИШАВАНЕТО НА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ Е НАЙ-ВАЖНАТА СТЪПКА ЗА ПОВИШАВАНЕ ПРИВЛЕКАТЕЛНОСТТА НА ПРОФЕСИЯТА
“Повишаването на заплатите на медицинските сестри е най-важната стъпка за повишаване привлекателността на професията. Същото е приложимо и за младите лекари и лекарите по определени специалности с установен недостиг. Без тази мярка останалите усилия не биха дали достатъчен резултат.” Това посочва здравният министър в оставка проф. Асена Сербезова в отговор на въпрос от депутата от „Продължаваме промяната“ Илин Димитров, информира Zdrave.net.
Народният представител обръща внимание на кадровата криза в сектора и пита какви мерки предвижда Министерството на здравеопазването за справяне с този проблем.
В отговора си проф. Сербезова отбелязва, че за разлика от финансовите и материалните ресурси, осигуряването и оптималното разпределение на човешките ресурси в здравеопазването е бавен процес – отнема години, а ефектът от мерките, взети сега, може да се види най-рано след 7-10 години. Тя подчертава още, че мерките, представени от МЗ, излизат извън обхвата на компетентност на министъра на здравеопазването и изискват политическо решение и подкрепа за реализация, без която не могат да бъдат осъществени. По думите ѝ освен повишаването на заплащането в сектора, МЗ провежда политика на подкрепа при обучението за придобиване на специалност в системата на здравеопазването. Целта е от една страна създаване на привлекателни условия за обучение за придобиване на специалност и от друга – създаване на възможност за утвърждаване на по-голям брой места за специализанти, финансирани от държавата, за да се гарантира в максимална степен професионалното развитие на медицинските специалисти в страната.
„МЗ подпомага процеса на специализация чрез ежегодно утвърждаване на места за специализанти, финансирани от държавата основно по специалности, при които се наблюдават неблагоприятни тенденции, както и основополагащи специалности (“Спешна медицина”, “Инфекциозни болести”, “Вътрешни болести”, “Трансфузионна хематология”, “Съдебна медицина и деонтология”, “Обща и клинична патология”, “Пневмология и фтизиатрия”, “Клинична лаборатория”, “Педиатрия”, “Обща медицина” и др.).Оптимизира се процесът по определяне на местата, финансирани от държавата – те вече се утвърждават два пъти в годината и се определят както въз основа на потребностите от специалисти в страната и възможностите на лечебните заведения да обучават специализанти, така и въз основа на заявения интерес от кандидати за специализация“, сочи министърът.
Проф. Сербезова подчертава, че обучението на достатъчен брой медицински специалисти и оптималното им разпределение в страната е комплексен надинституционален проблем. „Съответно МЗ може и трябва да приеме ролята на координатор, който поставя за обсъждане възникналите проблеми пред човешките ресурси в здравеопазването, но да търси решение съвместно с ключовите участници в процеса по осигуряване и развитие на медицинските специалисти“, отбелязва още тя.

Соня Върбанова от КТ “Подкрепа”: НЕ МОЖЕ ЗАПЛАТИТЕ В ЗДРАВНИЯ СЕКТОР НА БЪДАТ ДЪРЖАНИ НИСКИ
Съдът спря увеличението на заплатите на медиците, което бе заложено в последния Анекс към Националния рамков договор. Решението е на тричленен състав на ВАС и подлежи на обжалване. От НЗОК и Министерството на здравеопазването заявиха за Clinica.bg, че ще обжалват определението. Здравният сайт публикува мнението по въпроса на г-жа Соня Върбанова, председател на Медицинската федерация към КТ „Подкрепа”:
“Ще се постараем да водим разговор с Министерството на здравеопазването, та макар и ръководството му да е в оставка. Не мога да кажа със сигурност как, като синдикат, ще протестираме оттук нататък. Идеята е да излезем на протести и да питаме кой ще дойде да работи в болниците. Въпросът обаче е, че вече няма и пред кого да протестираме. Хората изнемогват. Не може заетите в здравния сектор да бъдат държани на ниски заплати по този начин. Тези на учителите бяха увеличени на 2000 лева, а един лекар взима 1100 лева. Не може заетите в здравния сектор да бъдат държани по този начин, учителите са с 2000 лева, а един лекар взима 1100 лева, казва Соня Върбанова.
Ще видим какво ще направим. Трябва ли накрая да затворим лечебните заведения, а гражданите да излязат и да попитат защо никой не иска да се грижи за тях. Това е положението. Възможен е протест, но е необходима организация, да съгласуваме с колегите, за да бъде той на национално ниво, за да има ефект. Пред кого ще протестираме, това е проблемът дори и да успеем да излезем на протест. Не са осигурен парите дори за разходите по лечението на пациентите по различните клинични пътеки. Инфлацията расте непрекъснато. Медицинският персонал е преуморен. Същевременно, расте вълната на заболелите от КОВИД-19. Как медицинска сестра със 800 лева заплата и лекар с 1100 лева заплата да имат емоционална издръжливост и да им се ходи на работа?! Ето това питам.”

ДЕВЕТ ОБЛАСТИ В СТРАНАТА СА НА ЕТАП 1 СПОРЕД НАЦИОНАЛНИЯ ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С COVID ПАНДЕМИЯТА
Девет области в страната са на етап 1 според Националния оперативен план за справяне с пандемията от COVID-19. Всички останали са на етап 0. Това стана ясно по време на заседание на Националния пандемичен комитет в Министерството на здравеопазването, което се състоя на 18 юли. Председател на Комитета е зам.-министър д-р Петър Грибнев. В състава му влизат представители на ръководството на МЗ, главният държавен здравен инспектор, представители на регионалните здравни инспекции и на спешната медицинска помощ.
„Към момента в интензивни отделения в болниците в страната са настанени 33-ма пациенти с COVID-19. Епидемичната обстановка на този етап остава спокойна“, посочи зам.-министър д-р Грибнев.
По време на срещата стана ясно, че в няколко социални домове в страната са регистрирани огнища на COVID-19, като най-засегнати от новата вълна са възрастните хора.
По данни на Националния център по заразни и паразитни болести 14-дневната заболеваемост от COVID-19 в страната към 17 юли е 165 на 100 000 души население.
Създадена е организация при необходимост лечебните заведения в страната да бъдат снабдени с достатъчно количества лекарства за лечение на коронавирусната инфекция, стана ясно още по време на заседанието на ведомствения пандемичен комитет.

ПОДВАРИАНТЪТ ВА.5 НА ОМИКРОН ВЕЧЕ Е ДОМИНИРАЩ У НАС
3 проби (2 в София-град и 1 в Бургас) с подварианта ВА.4 на Омикрон бяха установени у нас след целогеномно секвениране на 165 проби, взети от пациенти със SARS-CoV-2. Пробите са взети в периода 1 юни – 6 юли, като са изпратени от 14 различни лечебни заведения от 16 области на страната, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
При всички 165 клинични проби е установен вирусният вариант Омикрон, като съотношението на подвариантите е, както следва: BA.5 (41.2%), BA.2 (41%), BA.4 (1.8%), BE.1 (9,7%) и BF.1 (5,5%). Нараства броят на пробите, при които е установен по-заразният вариант BA.5, като през месец юни те са представлявали 37,7% от всички изследвани проби, а за периода от 1 до 6 юли – 68,4%.
Най-голямо разпространение на варианта BA.5 се наблюдава в София-град – при 38 от пробите, следван от Варна – 13 проби и Пловдив – 5 проби. В областите Добрич, Ловеч и Смолян подвариантът ВА.5 на Омикрон не е идентифициран.
Припомняме, че през май 2022 г. двата подварианта на Омикрон – BA.4 и BA.5, бяха обявени от СЗО и ECDC за „варианти, будещи безпокойство“. Подвариантите на Омикрон BA.4 и BA.5 бяха установени за първи път в Южна Африка, съответно през януари и февруари 2022 г.
BA.4 и BA.5 имат много от мутациите, присъщи на първоначално установения вариант Омикрон, но имат повече общи черти с варианта BA.2. Те притежават редица допълнителни мутации, някои от които могат да променят характеристиките на вируса.
И двата нови варианта носят мутацията L452R – мутация в гена на т. нар. шипов протеин, която преди това беше открита единствено при Делта варианта на SARS-CoV-2. Шиповият протеин е важен, тъй като се използва от вируса, за да заразява човешките клетки и определя колко лесно се предава вирусът. Тази мутация прави вируса по-заразен и може да му помогне частично да избегне имунната защита.

Маг.-фармацевт Богдан Кирилов: ВСЕКИ ДА СЕ ИНФОРМИРА ОТ САЙТА НА РАЙОННАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ЗА АКТИВНИТЕ ВАКСИНАЦИОННИ ПУНКТОВЕ
“България очаква адаптираните ваксини. Едновременно във всички държави от ЕС ще стартират доставките през есента. Надяваме се компаниите производители да успеят да изпълнят графиците. Очаква се ЕМА да приключи оценката си, за да има гаранция, че ваксините, които бъдат разрешени за употреба, ще отговарят на всички изисквания. Практиката показва, че наличните ваксини, които се използват за втори бустер, показват доста висока ефективност и предпазват от тежко протичане, хоспитализация, смърт”. Това каза пред БНР магистър-фармацевт Богдан Кирилов, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата. Той увери, че прилаганите у нас ваксини са в срок на годност.
“Последните няколко седмици се наблюдава тенденция ваксина да си поставят хора, които вече са се имунизирали, докато първичната ваксинация у нас е значително по-слаба от останалите страни в ЕС. Всеки да се информира от сайта на Районната здравна инспекция за активните ваксинационни пунктове. Има и предоставени телефони”, допълни Кирилов в предаването “Преди всички”. Той подчерта, че всяка препоръка за антиковид мярка трябва да бъде актуализирана спрямо ситуацията.

УВЕЛИЧАВА СЕ БРОЯТ НА ЗАРАЗЕНИТЕ ОТ COVID-19
2 292 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през изминалото денонощие, 167 от които са установени с PCR, а 2 125 – с бързи антигенни тестове. 63,39% от новите случаи са на лица, които не са ваксинирани, сочат данните в Единния информационен портал за мерките срещу COVID-19.
Новодиагностицираните в петък, 15 юли бяха 1113, а пред двата почивни дни – общо 969.
9 234 теста са направени у нас на 18 юли – от тях 836 са PCR, а 8 398 – антигенни. Това показва Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 90; Бургас – 66; Варна – 187; Велико Търново – 21; Видин – 29; Враца – 44; Габрово – 31; Добрич – 38; Кърджали – 36; Кюстендил – 46; Ловеч – 41; Монтана – 41; Пазарджик – 42; Перник – 50; Плевен – 42; Пловдив – 209; Разград – 30; Русе – 44; Силистра – 48; Сливен – 59; Смолян – 34; София област – 98; София град – 638; Стара Загора – 159; Търговище – 17; Хасково – 72; Шумен – 37; Ямбол – 43.
Случаите на новия коронавирус, потвърдени у нас към момента, са общо 1 187 138. Активните случаи са 12 862. Излекуваните лица са общо 1 136 975, от тях 1 545 са регистрирани през изминалите 24 часа.
Пациентите с доказана коронавирусна инфекция, които са настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 740 – в интензивни структури се намират 37 от тях. Новопостъпилите в болнично заведение лица са 247, от тях 71,66% не са ваксинирани, показват данните в Единния информационен портал.
4 442 515 са общо дозите от ваксините срещу COVID-19, поставени у нас към момента, 2 860 от тях са приложени през изминалото денонощие.
Според Националната информационна система у нас новият коронавирус е потвърден при общо 24 862 лица-медицински служители. 22 нови случая са регистрирани през последните 24 часа: от тях пет са установени при лекари, седем – при медицински сестри, четири – при санитари и шест – при друг медицински персонал.
Починалите лица, при които е била констатирана коронавирусната инфекция, са 37 301. Нови седем случая са регистрирани през последното денонощие. 100% от починалите лица не са били ваксинирани.

В СОФИЯ ВЛИЗАТ В СИЛА НОВИ ПРОТИВОЕПИДЕМИЧНИ МЕРКИ
От днес, 18 юли, влизат в сила нови противоепидемични мерки на територията на София-град. Те са факт след заповед на директора на Столичната регионална здравна инспекция (СРЗИ) д-р Данчо Пенчев от вчера и ще бъдат в сила за срок от 30 дни, информира Zdrave.net.
Според новите ограничения носенето на маска става задължително в лечебните заведения за болнична и извънболнична помощ, Центъра за спешна медицинска помощ, Столичната регионална здравна инспекция, специализираните институции за предоставяне на социални услуги, аптеките, оптиките и дрогериите. Трябва да се спазва физическа дистанция от минимум 1,5 метра, хигиена на ръцете и дезинфекция на повърхности, редовно проветряване и където е възможно да се премине на дистанционна работа.
Съгласно заповедта ще се провежда засилен сутрешен филтър в детските заведения за да не се допускат деца с клинични симптоми за COVID-19, както и за други остри заразни болести.
Друга мярка е провеждане на ежедневен филтър в специализираните институции за предоставяне на социални услуги и в социалните услуги от резидентен тип за деца и възрастни за наличие на потребители и персонал с клинични симптоми за COVID-19 и отстраняване на персонала от работа до установяване на диагнозата и клинично оздравяване.
В заповедта се уточнява още, че мерките могат да бъдат променени в зависимост от развитието на епидемичната ситуация на територията на област София-град.

Проф. Ива Христова: ПИКЪТ НА НОВАТА COVID ВЪЛНА ЩЕ БЪДЕ В КРАЯ НА АВГУСТ
„За първи път минаваме през вълна през лятото. Външните условия, затоплянето не пречат на COVID да се разпространява, не го убиха“. Това заяви пред Нова телевизия вирусологът проф. Ива Христова, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). Тя обясни, че се очаква пик на разпространението до края на август, информира Zdrave.net.
„Случаите ще се увеличават, но от нас зависи те да не стигнат твърде високи стойности“, каза специалистката. Проф. Христова бе категорична, че в мерките няма нищо ново – досега те са били силно препоръчителни, сега заради нарастването на случаите стават задължителни, а носенето на маски се въвежда за определени места, където това е необходимо.
„Далечe сме от пика, но е много късно, когато си близо до него, да прилагаш мерки“, изтъкна проф. Христова. Тя поясни, че мерки по правило се предприемат паралелно на заболеваемостта.
„Не може от сега да се приемат мерки за след края на тази вълна. Всичко зависи от вируса и изменчивостта му. Не сме сигурни отсега какво може да се случи. Натрупвайки имунитет с ваксиниране и преболедуване, ставаме недосегаеми за вируса. Това осигурява пауза между вълните. Този имунитет расте на глобално ниво“, подчерта специалистката по вирусология.
Проф. Христова засегна и въпроса дали има шанс вирусът да стане сезонен: „Все пак още е рано да се говори за това нещо. Вирусът не спира да трупа мутации. Никой не е сигурен кога какъв подвариант ще се появи.“

Проф. Николай Витанов: ОТ НАШЕТО ПОВЕДЕНИЕ ЗАВИСИ КАК ЩЕ СЕ РАЗВИЕ COVID ВЪЛНАТА
“Сценарият, в който се намираме, съм го кръстил “Празни болници” и той ще бъде стабилен, докато броят на заетите интензивни легла не стигне 500″. Това каза пред БНР математикът проф. Николай Витанов. Според него до края на август този сценарий ще е в сила и болниците няма да изпитват проблеми с места в интензивните отделения.
“Следващият параметър, който трябва да се следи, са заетите легла за неинтензивно лечение. Проблеми в болниците има при около 5000. сага сме на около 14%. Не се очаква до края на август скок”, коментира специалистът.
Проф. Витанов подчерта, че по най-важните параметри обстановката ще е спокойна до края на август: “Това, което предизвиква проблеми, е броят на новите случаи и той расте. Тази седмица ще стигнем 2000 нови случая на ден и ще погледнем към 3000”.
Математикът очерта три сценария за развитие на COVID вълната: “Единият е “Куче тарикат”, т.е. минаваме 2000, поглеждаме 3000, но понеже спазваме мерките – не стигаме до 3000 и от другата седмица тръгваме надолу и си караме спокойно лято! Ако тази система се пробие и не се спазват мерките – сценарият е по-следващата седмица да стигнем 4500 случая. Това е сценарият “Браво, Шаро!” – стигаме тези 4500 и тръгваме надолу, при него болниците няма да се напълнят. Най-лошият сценарий е третият, ако се пробие защитната линия и още след една седмица можем да отидем на 7500 заразени на ден. Това е сценарият “Помияр”, най-неприятният – от него ще вървим надолу много трудно и към 15 септември може да не сме слезли достатъчно”. Според математика най-реалистичен е вторият сценарий – “Браво, Шаро!”.

Д-р Момчил Баев: В БЪЛГАРИЯ ИМА ПОТЕНЦИАЛЕН РИСК ОТ ЕПИДЕМИЧНИ ВЗРИВОВЕ НА ЗАБОЛЯВАНИЯ КАТО МОРБИЛИ, ПОЛИОМИЕЛИТ, ХЕПАТИТ И ТУБЕРКУЛОЗА
“В България има потенциален риск от епидемични взривове на заболявания като морбили, полиомиелит, хепатит и туберкулоза.” Това заяви в интервю за БТА д-р Момчил Баев, председател и основател на Фондация „Астра Форум“. Според него причината за това е ниският имунизационен обхват на ваксинация на бежанците от Украйна.
„У нас имаме 100 000 украински бежанци, от тях 40 000 са деца, а голяма част от тях нямат поставени необходимите ваксини“, каза лекарят. Той апелира към общопрактикуващите лекари да приемат максимален брой украински деца и да започнат поставянето на необходимите имунизации съобразно българския ваксинационен календар, за да могат да тръгнат на училище в началото на учебната година.
Доктор Баев прогнозира, че в края на септември ще има рязко увеличение на заболелите от коронавирус у нас. „Заболеваемостта от COVID-19 се покачва много стръмно по кривата нагоре. Това означава, че се движим към пик на тази вълна, която се развива в момента. Особено рисково и очаквано от мен е да се случи около две седмици след 15 септември, когато децата тръгнат на училище или детски градини, и хората са се завърнали от почивките си“, допълни медикът. По думите му на този етап няма данни коронавирусът да мутира и да става по-тежък, но новите подварианти на Омикрон ВА4 и ВА5 са част от филогенетичното дърво на заболяването. Лекарят обясни още, че заетостта на болнични и интензивни легла в момента е ниска и болничната система има достатъчно свободен капацитет да обслужва пациентите. Според него обаче трябва да се мисли в посока на „мерки, с които да ограничим заболеваемостта”.
“Ваксините са по-устойчивото средство за предпазване от заболяване или предпазване от по-тежкото протичане на заболяването“, каза още д-р Баев. И обяви, че през есента се очакват нови варианти на РНК ваксините – Модерна и Пфайзер, които ще бъдат с малко по-разширен обхват и ще включват повече подвидове на Омикрон. Според него въвеждането на маски в някои обществени места и другите временни противоепидемични мерки са необходими, заради ниското имунизационно покритие срещу болестта в страната.

МИНИСТЪР СЕРБЕЗОВА УЧАСТВА В МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА, ПОСВЕТЕНА НА ФИНАНСОВАТА ЗАЩИТА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
“Трябва да се стремим към устойчивост, независимо кой управлява здравеопазването.” Това каза министърът на здравеопазването в оставка Асена Сербезова, която участва в международна среща за представяне на Доклада за финансова защита в Република България на Световната здравна организация. Срещата е под патронажа на Комисията по здравеопазването и е в Народното събрание. На срещата присъстват депутати, представители на СЗО, управителят на НЗОК – проф. Петко Салчев и др., съобщи БТА.
“Изводите от доклада за финансова защита при използване на здравни услуги в България едва ли биха учудили някого”, каза още Сербезова. “Темата за финансовата защита на българите е от съществено значение и тя не попада единствено в компетенциите на Министерството на здравеопазването, а отговорността за финансовата защита трябва да бъде споделена и от други структури на управлението”, посочи още министър Сербезова. По думите ѝ финансовата защита е ключово измерение за функционирането на здравната система.
“Не трябва да се губи фокус от здравните проблеми, пред които системата ни е изправена”, каза Антон Тонев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. По думите му здравните услуги трябва да се извършват в планов и устойчив порядък.
Първият цялостен анализ на финансовата защита в България оценява до каква степен хората в страната изпитват финансови затруднения, когато използват здравни услуги и лекарства. Докладът обхваща периода между 2005-2022 г.
Целта на срещата е да се поставят на обсъждане теми, свързани с ролята на публичното финансиране за здравеопазване и застъпничество за увеличаване на разпределянето на бюджетни ресурси за здравеопазване в страната, бъдещата политика за финансиране на здравеопазването за защита на населението от обедняване, както и политическите инструменти и планове за въвеждане на реформи в здравната система.

ПРЕДСТОЯТ БЪРЗИ ЗАКОНОДАТЕЛНИ ПРОМЕНИ ЗА ОФ-ЛЕЙБЪЛ МЕДИКАМЕНТИТЕ ЗА ДЕЦАТА С ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
“Предстои да бъде поправено едно несъвършенство в законодателството, така че решението на всеки проблем да не зависи от доброто сътрудничество между министъра на здравеопазването и управителя на НЗОК. Законодателните промени ще бъдат извършени в кратки срокове, очакваме и данни от НЗОК, за да направим оценка на въздействието.” Това каза министърът на здравеопазването в оставка проф. Асена Сербезова в парламента в отговор на въпрос на журналисти как ще се плаща за оф-лейбъл медикаментите за децата с онкологични заболявания.
Тя допълни, че има осигурени средства, но проблемът е в законодателното несъвършенство, информира Zdrave.net.
„От около месец с проф. Сербезова работим по този проблем, защото той е свързан както с промени в Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, така и в няколко подзаконови нормативни акта. Дали сме нашите предложения. НЗОК има специално предвидени достатъчно средства, но ако се вземе друго решение за финансирането, Министерството също има средства за заплащането на тези лекарства“, каза и управителят на НЗОК проф. Петко Салчев. По думите му до десетина дни проблемът ще бъде решен, тъй като заради това решение се задържат документи за лечението на деца.
В отговор на въпрос дали се очакват още смени на директори на лечебни заведения в резултат на проверките, министър Сербезова отговори, че все още има проверки, които са в ход. „Подходът ни много зависи от това какви са нарушенията, както и това как процедират директорите на лечебните заведения спрямо прокуристите, които сме назначили – дали му съдействат или крият финансови и други документи“, каза проф. Сербезова.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ЗАКУПУВАНЕТО НА ШЕСТ МЕДИЦИНСКИ ХЕЛИКОПТЕРА
Днес, 19 юли, Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка с предмет „Закупуване на санитарни превозни средства за транспорт по въздух (хеликоптери), осигурени с необходимото оборудване и апаратура за нуждите на спешната медицинска помощ“. Ще бъдат закупени шест медицински хеликоптера, като е предвидена опция за закупуване на два допълнителни, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
Общата прогнозна стойност на обществената поръчка е в размер на 162 711 735,86 лв. с ДДС. Очаква се шестте хеликоптера да бъдат доставени до 30.04.2026 г., като първият от тях ще бъде получен до 1 декември 2023 г.
Чрез осигуряването на въздухоплавателните средства на българските граждани ще бъде гарантиран качествен, равнопоставен и навременен достъп до спешна медицинска помощ и в по-отдалечени и труднодостъпни региони.
В срок до 1 септември 2022 г. потенциалните кандидати имат възможност да подават оферти за участие в поръчката чрез платформата ЦАИС.

ЗАТРУДНЕНО Е ЛЕЧЕНИЕТО С БИОЛОГИЧНА ТЕРАПИЯ И ПРОСЛЕДЯВАНЕТО НА 12 000 ПАЦИЕНТИ В ДЕРМАТОЛОГИЯТА И РЕВМАТОЛОГИЯТА
Грешни регламенти в здравната система блокират работата на Експертните лекарски комисии и така затрудняват лечението с биологична терапия и проследяването на 12 000 пациенти в дерматологията и ревматологията. Това заяви Анета Драганова от Асоциацията на пациенти с автоимунни заболявания (АПАЗ), информира Zdrave.net.
„Проблем в ревматологията е, че амбулаторна процедура №42 (Амбулаторно наблюдение/диспансеризация на пациенти с възпалителни полиартропатии и спондилити) е включена в бюджета на болниците. И когато в края на всеки месец бюджетът се изчерпи, една седмица Експертните лекарски комисии не заседават. Това ограничава достъпа на пациентите до биологична терапия. Друг основен проблем е централизирането в четири града на Експертните лекарски комисии, които изписват и продължават биологична терапия. Не на последно място е явяването на пациентите на всеки 6 месеца на комисия, което за нас е необяснимо, след като има възможност това да се случва и на 12 месеца“, обясни Анета Драганова. По думите ѝ се задава се още един проблем – Министерство на здравеопазването е подало неизпълнимо задание на фирмата “Информационно обслужване” за работата на Експертните лекарски комисии, тъй като не се е консултирало предварително с пациентските организации, Българско дерматологично дружество и Българско дружество по ревматология.
Когато електронната система влезе в действие, по процедура №38 (Амбулаторна процедура за определяне на план на лечение и проследяване на терапевтичния отговор при пациенти, получаващи скъпоструващи лекарствени продукти по реда на чл.78) Експертните лекарски комисии ще трябва да работят всеки ден от 8 сутринта до 8 вечерта, защото в електронната система е заложено прегледът на един пациент да бъде 20 минути. В момента Експертните лекарски комисии имат административни функции и заседават само три пъти в седмицата по 2 часа, като на седмица през комисиите преминават по над 100 пациенти. По новия регламент, заложен в електронната система, на Експертните лекарски комисии ще може да се явяват седмично максимум 12 човека. Това не само ще затрудни, но направо ще блокира лечението и проследяването на 12 000 пациенти на биологична терапия.
„За да се решат тези проблеми, ще предложим на Министерство на здравеопазването, първо, проследяването на пациентите да става в извънболнична помощ, тоест да се извади от болничната помощ амбулаторна процедура 42 за ревматологията). Второ, терапията по протокол 1C също да се изписва в извънболничната помощ от лекуващия дерматолог и ревматолог. Това значително ще съкрати административния път на пациента. Трето, Експертните лекарски комисии да контролират процеса само дигитално, без да се изисква присъствие на пациента – така за всяко досие в системата ще са нужни не повече от 5 минути и ще може да се обработят всички досиета. В противен случай няма да ни стигнат две години, за да минат на комисия всичките 12 000 пациенти, които се лекуват с биологични медикаменти“, обясни Анета Драганова. Тя допълни, че когато амбулаторна процедура 42 отиде в извънболничната помощ, тя ще дава достъп до диспансеризация и на останалите пациенти с ревматологични заболявания. В момента тези пациенти са дискриминирани, тъй като диспансеризацията по №42 е само за получаващите скъпоструващи медикаменти. Промяна трябва да се регламентира в наредбата за диспансеризация към Министерство на здравеопазването.
АПАЗ съвместно Експертния съвет в дерматологията към МЗ ще настоява проследяването на пациентите с псориазис да се извършва в извънболничната помощ. Освен това да се разшири и пакетът от изследвания, който се заплаща от Здравната каса за диспансеризираните пациенти със псориазис. Така два пъти годишно тези пациенти да получават допълнително изследвания за хепатит В, хепатит С, ХИВ и квантиферонов тест за туберкулоза.