НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.07.2021)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО РАЗПРОСТРАНИ ИНФОРМАЦИЯ ЗА ВЛИЗАЩИТЕ В БЪЛГАРИЯ ОТ СТРАНИ, КОИТО ПОПАДАТ В „ЧЕРВЕНА ЗОНА“
Считано от 00:00 ч. на 19.07.2021 г., български гражданин или лице със статут на постоянно, дългосрочно или продължително пребиваване на територията на Република България или член на неговото семейство, в т.ч. и деца, независимо от тяхната възраст, които пристигат в страната от държава, попадаща в т.нар. „червена зона“ и не представят на органите на граничния здравен контрол отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизането в страната изследване по метода на полимеразна верижна реакция, считано от датата на пробонабиране (вписана в цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или на аналогичен документ, съдържащ същите данни като цифровия COVID сертификат на ЕС), се поставят под карантина за срок от 10 дни в дома или в друго място за настаняване, в което лицето е посочило, че ще пребивава, с предписание, издадено от директора на съответната регионална здравна инспекция или оправомощен от него заместник-директор. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването днес.

7617 СА АКТИВНИТЕ СЛУЧАИ НА COVID-19 У НАС
35 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през изминалото денонощие. С PCR са установени 9 от тях, а с бързи антигенни тестове – 26. Тестовете, направени през последните 24 часа, са общо 5936. От тях 876 са PCR, а 5060 – антигенни. Това показват данните в Националната информационна система. Разпределението по области по настоящ адрес на лицата е, както следва: Благоевград – 4; Бургас – 3; Варна – 4; Добрич – 1; Кърджали – 1; Ловеч – 1; Плевен – 4; Пловдив – 3; Разград – 2; Русе – 3; София област – 1; София град – 6; Търговище – 2.
Доказаните у нас случаи на новия коронавирус към момента са общо 422 965. От тях 7617 са активни. 397 174 са излекуваните лица. 4 от тях са регистрирани през последното денонощие.
744 са общо пациентите с потвърден COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ. 88 от тях се намират в интензивни структури.
1 911 953 са общо поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция към момента, 2044 от които са приложени през изминалите 24 часа.
Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 458. През изминалото денонощие не са регистрирани нови случаи.
18 174 са починалите лица, при които е бил констатиран COVID-19. Пет нови случая са регистрирани през последното денонощие.

Проф. Ива Христова: ДЕЛТА ВАРИАНТЪТ ВЕЧЕ НАБИРА СКОРОСТ У НАС
Към момента ситуацията в страната е спокойна, но до месец-месец и половина тенденцията ще се преобърне с доминиране на варианта делта на коронавируса. Това заяви пред БНТ директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова, информира Zdrave.net.
По думите на проф. Христова, все още в страната ни британският вариант – алфа, е доминиращ, но делта вариантът вече набира скорост.
“У нас все още не доминира делта вариантът. При насочени изследвания, които прави Националният център в болници от София, които имат такъв PCR, който насочва към евентуален вариант, се оказва до 1/3 от случаите са на делта варианта. Само че това не е извадка на цялата страна”, поясни специалистката.
Проф. Христова сподели, че според последно проучване при заразяване с делта вариант се оказва, че вирусният товар е 1000 пъти по-висок в горните дихателни пътища и това води до други последици, изтъкна специалистката.
“Болните по-рано започват да предават вируса, т.е., още преди те самите да са осъзнали, че са болни. И отделно: делта вариантът се предава се 50-60% по-лесно от алфа варианта, който пък се предаваше 50-60% по-лесно от изходния вариант. Като ги съпоставим, се оказва се, че делта вариантът се предава близо два пъти и половина по-лесно”, обясни вирусологът.
Проф. Христова бе категорична, че ваксинираните и преболедувалите трябва да са спокойни, защото дори да има повторно боледуване, това се случва много рядко и преминава леко.
“С всеки следващ вариант, който става доминиращ у нас, се изтегля възрастовата група към по-младите. Това донякъде е факт, тъй като по-възрастовата група се ваксинира доста по-сериозно и доста по-сериозно се пази. Така, че е въпрос и на индивидуален избор, и на поведение”, допълни тя.
Проф. Христова сподели констатацията, че симптоматиката малко се е променила. При изходния вариант акцентът е бил върху загубата на обоняние и вкус, докато сега, с промяната във вариантите тези симптоми са преминали на по-заден план.
“На преден план излизат едни неспецифични възпаления на носа, на гърлото, с температура, но доста бързо прогресира надолу към засягане на долните дихателни пътища и развитие на интерстициална пневмония”, обясни вирусологът.

Директорът на ИАЛ Богдан Кирилов: В КРАЯ НА ЮЛИ ИЗТИЧА СРОКЪТ НА 20 000 ДОЗИ ВАКСИНИ СРЕЩУ COVID-19
„За 20 хил. дози ваксини на AstraZeneca, които са с изтичащ срок на годност в края на юли, има реален риск да бъдат унищожени. Част от количествата са в РЗИ, а друга – в имунизационните кабинети, така че ще стане ясно в края на месеца колко точно ще бъдат унищожени“. Това обяви в интервю за bTV Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ), информира Zdrave.net.
„До този момент бяха доставени близо 4,8 млн. дози от четирите ваксини, разрешени за употреба. Бяха създадени редица възможности за ваксинация. Наблюдаваме обаче намален интерес от страна на населението. При големия брой ваксинационни пунктове това води до ограничаване на възможностите за комбиниране на достатъчен брой хора, за да бъдат усвоени оптимално многодозовите флакони. Ако един общопрактикуващ лекар има 8 човека, които са дошли за деня, а флаконът е за 10, две от дозите се губят“, каза Кирилов. Той подчерта, че това е само пример и все още няма големи загуби, но рискът е голям. „Близо 2 млн. дози са поставени, налични са 2,8 млн. Експертите на МЗ правят постоянен анализ, за да бъдат оптимизирани доставките през следващите месеци съобразно интереса към ваксинацията у нас“, подчерта Богдан Кирилов.
Директорът на ИАЛ напомни, че има решение на Министерския съвет да се дарят 172 500 дози на Бутан. Той допълни, че се водят преговори със Северна Македония, Босна и Херцеговина и Молдова, за да им се предоставят ваксини. „Важното е в следващите месеци за всички количества, които са в повече в ЕС, да се намери механизъм за дарение и препродажба“, коментира Кирилов.
На въпроса ще има ли нужда от трета доза ваксина Богдан Кирилов отговори, че се провеждат редица изпитвания. „Първите резултати се очакват в средата на август. Най-важно е хората да получат информацията, че е необходимо максимален брой хора да бъдат имунизирани особено в следващите месеци, когато се очаква делта вариантът да преобладава в целия ЕС. Наблюдава се тенденция да спада защитният ефект на ваксината след 6 месеца, но това не означава, че е недостатъчен“, уточни той.

ПОРЕДЕН ПРОТЕСТ НА МЕДИЦИ ОТ УМБАЛСМ „ПИРОГОВ“
И днес лекари и пациенти на УМБАЛСМ „Пирогов“ излязоха на протест в подкрепа на уволнения директор на болницата проф. Асен Балтов. Те поискаха оставката на здравния министър Стойчо Кацаров и управителя на националната здравноосигурителна каса проф. Петко Салчев, съобщи БНР.
Протестиращите медици блокираха за кратко булевард „Цар Борис III“.
Лекарите от Клиниката по вътрешни болести на „Пирогов“ заплашват да напуснат здравното заведение в знак на протест. Те настояват Здравната каса да изчисти името на спешната болница след доклада за източени клинични пътеки и отстраняването на директора проф. Балтов. Искат и създаване на клинична пътека за лечение на усложнения след COVID-19.

Мария Петрова, адвокат по медицинско право: ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ДА ДАДЕ ОТГОВОРИ ПО КАЗУСА „ПИРОГОВ“
„Изключително неприятно ми е да занимаваме обществото с една толкова грозна ситуация, защото здравеопазването е сектор, който би трябвало да носи повече позитиви на обществото. След скандалите с трансплантациите, сега това тотално разрушава доверието между лекари и пациенти.“ Това заяви адвокатът по медицинско право д-р Мария Петрова по повод размяната на реплики между здравния министър д-р Стойчо Кацаров и медици от „Пирогов“ относно хоспитализациите в лечебното заведение, информира Zdrave.net.
„В казуса „Пирогов“ не мога да знам кой е фалшифицирал документи, подписвал ли се е, не се ли е подписвал. Това ще се установи вероятно в хода на едно разследване. Това, което мога да кажа, е, че източването на Здравната каса е престъпление и документна измама“, уточни адвокат Петрова. Според нея от „Пирогов“ идват разнопосочни и объркващи сигнали.
„Казусът „Пирогов“ е интересен, защото почти няма болница, в която да не се случват документни измами. Документните престъпления в болниците са ежедневие. Проблемът е, че нямаме електронно здравеопазване и стандарт, по който да се води тази медицинска документация и всеки във всякакъв момент може да я подмени, допише, изгуби, да напише това, което той е преценил за важно и да пропусне друго“, подчерта адв. Петрова. По думите ѝ тези, които са извършили документната измама, са лекуващият лекар на д-р Кацаров, началникът на отделението, в което е бил хоспитализиран и управителят на лечебното заведение – проф. Балтов, защото това са трите подписа, които стоят под документа, с който са отчетени извършените дейности. „Абсурдно е да се казва, че само защото някой е близък на някой друг, допуска той да се възползва. Другото, което е абсурдно, е да се каже, че някой е в болница, но си спи вкъщи“, подчерта адв. Петрова. Тя е на мнение, че като общество трябва да си дадем ясна сметка защо сме на първо място по хоспитализации и защо финансираме само и единствено болничната помощ, а страда извънболничната. „Имаме изначално сгрешен механизъм“, заяви тя.
Детайлите на този казус трябва да коментира прокуратурата на първо място, смята Мария Петрова. „Едно такова разследване ще е бавно, ще е тегаво, но отговори на всички тези въпроси, които обществото си задава, ще получим от прокуратурата“, допълни още адвокатът.

КАМАРАТА НА АРХИТЕКТИТЕ В БЪЛГАРИЯ НАСТОЯВА ЗА АРХИТЕКТУРЕН КОНКУРС ЗА ПРОЕКТ НА НАЦИОНАЛНА ДЕТСКА МНОГОПРОФИЛНА БОЛНИЦА
Камарата на архитектите в България (КАБ) настоява да бъде проведен открит архитектурен конкурс за изработване на идеен проект на бъдещата Национална детска многопрофилна болница. Това става ясно от позицията на организацията, изпратена до министъра на здравеопазването Стойчо Кацаров на 17 юли, информира Zdrave.net.
Целта е да има по-голяма конкуренция на проектантски идеи, въз основа на които да бъде избрано най-оптималното решение. Според камарата конкурсът ще осигури по-широка публичност и прозрачност още в първоначалния етап на процеса.
„Построяването на детска болница по съвременните стандарти трябва да се предхожда от задълбочено прединвестиционно проучване, на базата на което да бъде създадено подробно задание за проектиране. Заданието следва да бъде изготвено от експерти, притежаващи нужните знания и опит в планирането на здравни заведения от подобен тип и мащаб. В него да бъдат разписани конкретните изисквания и параметри на сградата, определени на базата на актуална информация и анализ на детската заболеваемост в България. Целта е по този начин да бъде изчислен необходимият капацитет на легловата база, както и да бъдат прецизирани типовете отделения, операционни, лаборатории, кабинети и други. Подобен подход е обичайна практика при планирането на детски болници по света.
След успешното преминаване на тези етапи и изясняване на всички жизненоважни параметри на проекта, ще може да се определи реалната стойност на болницата и да се обяви нова обществена поръчка за изграждането й“, се казва в позицията.
Според КАБ предметът, обемът и условията на сключения в момента договор за инженеринг на Националната детска болница касаят само реконструкция на незавършения строеж, която не може да се реализира поради законови ограничения. „Затова е недопустимо в рамките на същата обществена поръчка да се премахне съществуващия строеж и да се пристъпи към изцяло ново строителство. Новият предмет и обем на договора изискват провеждане на нова процедура за обществена поръчка съгласно действащите разпоредби на ЗОП“, категорични са от професионалната организация.
От Камарата на архитектите заявяват, че са отворени за професионален диалог по темата и предлагат да съдействат с експертиза в процеса по създаване на модерна Национална детска болница.

ПО ДАННИ НА НСИ С 33.8% Е НАРАСНАЛА СМЪРТНОСТТА У НАС ПРЕЗ ВТОРОТО ТРИМЕСЕЧИЕ НА 2021 СПРЯМО СЪЩИЯ ПЕРИОД НА МИНАЛАТА ГОДИНА
През второто тримесечие на 2021 г. броят на починалите у нас е 33 945, а коефициентът на обща смъртност – 19.8 на хиляда, като смъртните случаи се увеличават с 8754, или с 33.8%, спрямо същия период на миналата година, сочат предварителните данни, публикувани от Националния статистически институт (НСИ). От тях става ясно, че спрямо първото тримесечие на 2021 г. умиранията намаляват с 2601, или със 7.1%. Смъртността при мъжете е по-висока (21.4 на хиляда) в сравнение с тази при жените (18.3 на хиляда).
Най-висока смъртност през второто тримесечие на 2021 г. е регистрирана през 14-ата седмица (5 – 11април) – 3752, или 28.5 на 1000 души от средногодишното население. Това е и най-високата стойност за второто тримесечие през периода 2016 -2021 година, уточняват статистиците. Най-малко смъртни случаи през второто тримесечие на 2021 г. има през 24-тата седмица – 1967, или 14.9 на хиляда.
Във всички области на страната се наблюдава увеличение на абсолютния брой на починалите лица през второто тримесечие на 2021 г. спрямо същия период на 2020 година, посочват от НСИ. С най-висок прираст са областите Търговище (56.0%), Ловеч (45.8%), Добрич (45.7%), Пловдив (44.6%) и Русе (43.9%), а с най-нисък -Сливен (10.6%), Видин (12.6%), Ямбол (14.9%), Кюстендил (18.6%) и Габрово (19.7%), уточняват от там.

4001 ДУШИ ОТ 42 ГРАДА В СТРАНАТА СА ПРЕГЛЕДАНИ ПО ВРЕМЕ НА КАМПАНИЯТА “ЗРЕНИЕТО Е ВСИЧКО! ПРЕГЛЕДАЙ СЕ!”
4001 души от 42 града в страната са прегледани по време на кампанията “Зрението е всичко! Прегледай се!”, информира Zdrave.net като се позова на съобщение на Българския лекарски съюз. Кампанията стартирала на 10 май в Самоков, е организирана от БЛС, Българското дружество по офталмология и Байер България.
Амбициозната задача на кампанията беше да обхване най-уязвимите групи от населението у нас: децата и хората около и над 50-годишна възраст, да диагностицира най-честите социално значими очни заболявания, да информира българското общество за важната роля на профилактиката, грижата за очното здраве и навременни очни прегледи.
През последната седмица от кампанията, за периода 12-16 юли бяха прегледани общо 481 души в градовете Ловеч, Троян, Велико Търново, Севлиево и Луковит.
286 от тях са възрастни, а 195 са деца. През цялата кампания децата са преглеждани с помощта на специална апаратура, закупена със средства, събрани от благотворителната инициатива „Българската Коледа“.

СТАРТИРАХА ПРОВЕРКИ ЗА НЕРЕДОВНИ ПЪТНИЦИ И НОСЕНЕ НА ЗАЩИТНИ МАСКИ В СТОЛИЧНИЯ ГРАДСКИЯ ТРАНСПОРТ
Проверки за нередовни пътници и носене на защитни маски в градския транспорт се проведоха в столицата. В продължение на час служители на Центъра за градска мобилност и столичната Регионална здравна инспекция проверяваха всички автобуси по линия 56, съобщи БНР.
Изненадващите проверки в градския транспорт приключиха с три акта – два на пътници без билети и един на човек без маска. Стигна се и до напрежение след отказ на пътник без маска да предостави личната си карта, за да бъде глобен.
Носенето на маска в Градския транспорт е задължително, като глобата е между 300 и хиляда лева, а за пътник без билет или карта глобата на място е 30 лв.
При отказ или невъзможност да се плати се съставя акт за административно нарушение в размер на 50 лв. Това припомни Станислав Станков от ЦГМ и обобщи данните от проверките за тази година: “До 17 юли са съставени по Закона за здравето 216 акта на лица, които не спазват противоепидемичните мерки. Полицейските служители са съставили 281 протоколи за предупреждение по Закона за МВР. Проверените превозни средства при съвместните проверки са около 20 хиляди”.
Проверките в столичния градски транспорт ще продължат и през следващите дни.

Проф. Петко Салчев: ВЪВЕЖДАНЕТО НА ТАРГЕТИРАНИТЕ ЛЕКАРСТВЕНИ ТЕРАПИИ ЩЕ ПОСТАВЯТ НА РИСК ЗА БЮДЖЕТА НА НЗОК ЗА 2022 ГОДИНА
Една от опасностите за следващата година, която очакваме, е навлизането на новия тип лекарства – таргетираните терапии. При всяко навлизане на такова лекарство за лечение на един пациент ще отиват между 2 до 5 млн. лв., и ако таргетираните терапии влизат между септември и декември, ще бъде страшно за бюджета за следващата година. Това казва управителят на НЗОК проф. Петко Салчев в коментар към анализа на разходите за лекарствени продукти по линия на задължителното здравно осигуряване, представен на Надзорния съвет на НЗОК на 12 юли. Това става ясно от стенограмата на заседанието, информира Zdrave.net
„Реимбурсната политика на НЗОК е „последната спирка“ в процеса на лекарствената политика или тя всъщност отразява реализираните одобрени цени от предните етапи на регулаторния ценови процес – Министерство на здравеопазването, ИАЛ, Национален съвет по цени и реимбурсиране на лекарствени продукти, и в този смисъл възможностите за договаряне на ценови намаления са ограничени. В случая НЗОК няма никаква инициатива да може да влияе на този процес. Второ – при съществуващата нормативна база в повечето случаи възможност за оптимизиране на разходите за лекарствени средства са задължителните отстъпки и Механизма за осигуряване предвидимост и устойчивост на бюджета. Трето – темпът на навлизане на иновативни скъпи молекули за заплащане, като темп на увеличение на разходите, не може да бъде компенсиран от темпа на навлизане на генерични и биоподобни медикаменти, които също водят до увеличение на броя на здравноосигурените лица, получили лечение в рамките на същия общ размер на разходите“, казва проф. Салчев.
По думите му се наблюдават дисбаланси в ефекта от многобройни генерични лекарства в дадени INN, които обаче, поради специфики на законодателството, водят до увеличаване на доплащането от страна на пациентите и в немалко случаи – до вторичен ефект от увеличаване на болнични разходи поради отказ от лекарствено лечение на здравноосигурените лица по финансови причини във връзка с увеличените доплащания.
„Механизмът, гарантиращ устойчивост и предвидимост на бюджета на НЗОК, към момента е единственото автономно средство за предотвратяване на преразход от страна на НЗОК, въпреки неговите несъвършенства и нуждата от допълнително усъвършенстване“, казва още проф. Салчев. Той подчертава, че първата крачка към усъвършенстването на Механизма е въвеждането на нова четвърта група, в която да влязат всички медикаменти с годишен разход на пациент по-висок от три пъти БВП на човек от населението. С попадналите в тази група притежатели на разрешение за употреба биха могли да се сключат годишни договори за „споделяне на риска“ и заплащане под условие след доказан ефект от лечението. Това предложение е било отхвърлено при обсъждане на ЗБНЗОК 2021 и от Министерството на здравеопазването, и от държавната квота в Надзорния съвет на НЗОК, и от фирмите.