НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (19.07.2019)

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН ЗА БОРБА С ХЕПАТИТА
СЗО и националните партньори отбелязват Световния ден за борба с хепатита, за да повишат осведомеността и разбирането за вирусния хепатит и болестите, които причинява. Мотото на кампанията през 2019 година е „Инвестирайте в премахване на хепатита“, съобщиха от Националния офис на Световна здравна организация в България във връзка с днешния Световен ден за борба с хепатита.
Вирусните хепатити B и C са основни здравни предизвикателства и основни причини за рак на черния дроб. В европейския регион на СЗО се смята, че 15 милиона души живеят с хроничен хепатит В и 14 милиона с хепатит С. Повечето от тези хора не са запознати с инфекцията си и продължават да носят вируса. Следователно те са изложени на висок риск от развитие на тежко хронично чернодробно заболяване и могат неволно да предадат вируса на други хора, информира Zdrave.net.
Усилията за борба с вирусния хепатит трябва да се съсредоточат върху повишаване на осведомеността за болестта; подобряване на превенцията чрез насърчаване на ваксинирането, безопасен секс и безопасни практики за инжектиране; и осигуряване на равен достъп до тестване и лечение на всички, които се нуждаят от нея.
Световният ден на хепатита предоставя възможност за засилване на националните и международните усилия за справяне с хепатита, за насърчаване на действия и ангажираност от страна на индивидите, партньорите и обществото, както и за подчертаване на необходимостта от по-голям глобален отговор.
През 2015 Генералната асамблея на ООН прие Целите за устойчиво развитие, с цел 3.3, която призовава към специфични действия за борба с вирусния хепатит. Първата Глобална стратегия в здравния сектор за вирусен хепатит 2016-2021 е приета от 194 правителства на 28 май 2016. Целта ѝ е елиминирането на вирусния хепатит като основна заплаха за общественото здраве до 2030 посредством Универсален здравен достъп и континуитет на услугите.
Елиминирането на вирусния хепатит като заплаха за общественото здраве е дефинирано като 90% намаление на броя на новите хронични инфекции на хепатит В и С и до 65% намаляване на броя на смъртните случаи до 2030 г.
По заявка от страна на държавите-членки Регионалният офис на СЗО за Европа разви Регионален план за действие, който прилага Глобалната стратегия на регионално ниво. Той предлага регионални цели в съответствие с глобалните такива, но по-амбициозни, където е нужно – съобразявайки се с по-развитите здравните системи в много страни в региона, особено в ЕС.

Светла Несторова: НАЙ-ВАЖНИЯТ ВЪПРОС Е “ЗА КАКВО СТИГА ПУБЛИЧНИЯТ РЕСУРС?”
“Най-важният въпрос е за какво стига публичният ресурс в здравеопазването. Аз се надявам той първи да бъде адресиран, преди да се прави каквато и да било реформа“. Това каза Светла Несторова, председател на Управителния съвет на Асоциацията на българските застрахователи в предаването „Тази сутрин“ по bTV информира Zdrave.net
Светла Несторова поясни, че здравният министър е предложил рамка, принципи, които говорят много, но за съжаление, все още са крайно недостатъчни.
„Действително предложението на министъра е за демонополизация на НЗОК и второ – за запазване принципа на солидарността. Т.е. това ще бъде осигуряване каквото имаме сега повече, отколкото застраховане. Хората ще внасят 8% здравна вноска, но фондовете ще получават усреднена вноска за всеки човек, т.е. те дори няма да знаят за какво става въпрос. Фондовете ще знаят колко хора са записани при тях, ще знаят каква сума ще получат като средна вноска за всеки човек, но няма да знаят какво ще похарчат, защото не са известени за профила на това какво са записали. Причината е, че няма да имат право да откажат на избрал ги пациент да се запише в дадения фонд. Освен това, няма да могат по никакъв начин да управляват този процес на включване на хора в даден фонд“, допълни Несторова. Според нея, след като няма контрол над риска на входа, би следвало да няма контрол и над риска на изхода. Затова според застрахователя от МЗ няколко пъти споменават, че ще предвидят изравнителен механизъм на изхода, така че в крайна сметка да контролират разходите, не само приходите между отделните здравни каси.
„Това означава, че фондовете ще бъдат по-скоро администратори на тази дейност, а конкуренцията би била в областта на администриране на услугите. Министърът каза, че административните разходи на фондовете ще бъдат ограничени до 3%, което означава, че те ще трябва да се конкурират веднъж при ефективността на администриране на услугите, но също така по отношение на договаряне на доставчиците на медицински услуги.
“В крайна сметка, лечебните заведения би следвало да се конкурират по цени, а заедно касите – колкото са на брой – да контролират този процес и ефективно да участват в него“, смята Несторова.